INSIDE OUT

Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;

10-02-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ευδιάθετος επέστρεψε από Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αλέξης, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο κρας τεστ με Ανδρουλάκη στην Συνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. Ντυμένος άνετα, με ένα απλό μπουφάν στο μπλε του Συνασπισμού, και κλασικά stan smith, φωτογραφήθηκε με άλλους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο και είχε πολύ καλή διάθεση. Εντός της Συνόδου, όπως έγινε γνωστό, έθεσε τρία ζητήματα: Να φύγει το «καθεστώς Μητσοτάκη», να αλλάξει η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, και να γίνει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από Τουρκία και Βόρεια Αφρική, όπως έγινε για τα 4 εκατομμύρια Ουκρανών που έφυγαν για να γλιτώσουν την σφαγή του Πούτιν. Τον άκουσαν προσεκτικά Σάντσεθ και Σολτς. Ευτυχώς που δεν τον άκουσε ο Ζελένσκι, ο οποίος μετείχε συμβολικά στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Μετά φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί. Η σκηνοθεσία ήταν αριστοτεχνική. Οι ψηλοί μπροστά, οι λιγότερο ψηλοί, πίσω, σε σκαλοπατάκι. Εάν στόχος του Ανδρουλάκη ήταν να εκδιώξει τον Αλέξη από τις Συνόδους των ευρωσοσιαλιστών (μετέχει ως παρατηρητής), χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Τουλάχιστον επί της αείμνηστης Φώφης, τους έβαζαν σε μια απόσταση τον ένα από τον άλλο.

Υποχρεωτική αλληλεγγύη

Το κανονικό μέλος του PES (Ανδρουλάκης), εστίασε στην οικονομία και πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα. Σαφώς στο στοιχείο του ο Ανδρουλάκης, μίλησε και για το μεταναστευτικό που απασχόλησε τους ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά σε αντίθεση με τον Αλέξη που επαναφέρει θέμα ν’ ανοίξουν οι πόρτες, ο Νίκος ζήτησε υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Με άλλα λόγια, το υποχρεωτικό μοίρασμα των μεταναστών και προσφύγων.

Βοήθεια για φράχτη

Την ίδια ώρα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος ζήτησε από τος ομολόγους, μεγαλύτερη συμμετοχή στην ενίσχυση των χερσαίων συνόρων της Ευρώπης. Μάλιστα έθεσε ευθέως το θέμα οικονομικής συνδρομής της Ελλάδας προκειμένου να κατασκευάσει φράχτη σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου με την Τουρκία.

Ένταση για το καπέλωμα

Πιο ενδιαφέρον είχε πάντως το PES. Μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη υπήρξε ένταση, κι όχι μόνο για το ‘καπέλωμα’ του δεύτερου από τον πρώτο στο θέμα των επισυνδέσεων. Αυτές ήταν όμως το κερασάκι. «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία του Ν. Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις αναφορές του Αλέξη για την σχετική συζήτηση την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Διά του Παπαδημούλη ο Συριζα επιχειρεί να καπελώσει τις πρωτοβουλίες Ανδρουλάκη.

Έχει συνθλιβεί

H απόφαση Ανδρουλάκη να παραμείνει μέχρι τέλους στην θέση του ευρωβουλευτή, τον έχει κάνει λάστιχο. Η κριτική που δέχεται είναι σφοδρή. «μα δεν θα ‘πρεπε να ανακοινώσει πως παραιτείται από την ευρωβουλή; Πότε θα το κάνει; Όταν ανοίξουν οι κάλπες;» σχολίαζαν σε πηγαδάκι στην Κεντρική Επιτροπή προ ημερών. Η πίεση μεταξύ των καθηκόντων στην ευρωβουλή λόγω και του Qatar-gate, είναι τεράστια. Το ίδιο απαιτητική είναι και η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ λόγω της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, το Πασοκ-Κιναλ έχει μόνο έναν ευρωβουλευτή- τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Η παραίτηση Ανδρουλάκη, στέλνει στην ευρωβουλή το Νίκο Παπανδρέου. Προσπαθώ να θυμηθώ εάν αυτοί οι δύο έχουν συναντηθεί ποτέ.

Μεταγραφή χωρίς tattoo

Δύσκολα τα πράγματα για τον Πρόεδρο. Τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία μεταγραφή μεταξύ Συριζα και Πασοκ. Υπήρξε όμως χθες, μεταξύ Πασοκ και ΝΔ. Βέβαια ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν κι αγαπημένος του Ανδρουλάκη. Άλλωστε είχε φύγει από το Πασοκ. Όμως το κόμμα, έχασε τον ένα από τους δύο νέους οι οποίοι κάποτε έκαναν tatoo τις λέξεις «Κίνημα Αλλαγής», κάτι που αποτελεί τουλάχιστον αξιοπερίεργο και σίγουρα μπορεί να μπει στο Γκίνες.

Ο άλλος, ήταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που αγαπούν πολύ οι Γαπικοί. Να έκαναν tattoo με τον ήλιο του Πασοκ, μάλιστα. Αλλά «Κίνημα Αλλαγής».

Ούτε ο Καμίνης! Ευτυχώς ήταν από χένα.

Ειδικός ρόλος

Η μεταγραφή Καρανικόλα, προκάλεσε γκρίνια στη ΝΔ. Πιστεύω πως θα περάσει σύντομα, όταν αποκαλυφθεί ο ειδικός ρόλος του Σπύρου. Θα είναι στην επικοινωνία και θα είναι δυνατός. Και που να ανακοινωθεί και η επόμενη μεταγραφή από Πασοκ σε ΝΔ. Ίσως σήμερα, ίσως Δευτέρα. Τον επίθετό του ακούγεται σαν το μικρό του Καρανικόλα. Ποιος είναι;

Σας φιλώ, αποχαιρετώντας έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα, τον Μανούσο Βολουδάκη

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:40

Nvidia: Εκτόξευση 85% των εσόδων, ισχυρό και το guidance β΄τριμήνου

23:23

Βενιζέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Να μετατρέψουμε αυτή τη συγκυρία, η οποία φαίνεται να είναι αρνητική, σε ευκαιρία

23:14

Ο Τραμπ αποκλείει ενδεχόμενη «κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά την Κούβα

23:09

Wall Street: «Άλμα» άνω των 600 μονάδων για τον Dow με φόντο την «βουτιά» πετρελαίου και ομολόγων

22:54

Ινδία: Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο καύσωνα - Έως τους 48°C έφτασε ο υδράργυρος

22:41

ΔΕΗ: Με συνολικές προσφορές 18 δισ. έκλεισε το βιβλίο της ΑΜΚ – 4,25 δισ. αντλεί η εταιρεία

22:32

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών η κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

22:17

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν: «Τα ζητήματα με το Ιράν μπορούν να επιλυθούν»

22:05

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ - «Έχασε» τα 100 δολάρια το WTI

21:47

Χρυσός: Κέρδη 1% καθώς υποχωρούν πετρέλαιο και ομόλογα

21:41

Ιράν: Eξετάζει νέα πρόταση των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του Πακιστανού μεσολαβητή

21:35

ΗΠΑ: Δίωξη στον Ραούλ Κάστρο για την κατάρριψη δύο αεροσκαφών το 1996

21:26

Πρακτικά Fed: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος

21:15

Ευ. Μυτιληναίος: «Θα παράγουμε γάλλιο με χαμηλότερο κόστος από την Κίνα»

20:59

Βρετανία: Στις 18 Ιουνίου οι επαναληπτικές εκλογές με υποψήφιο τον δήμαρχο του Μάντσεστερ

20:40

Μητσοτάκης: Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες - «Το είπαμε, το κάναμε»

20:26

Μιχαηλίδου: «Στην Αίγινα τα σχολικά γεύματα φτάνουν πλέον σε όλα τα δημοτικά σχολεία»

20:08

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στην παγίδα της Τεχεράνης

20:03

Νότια Κορέα: Αναστέλλεται η απεργία στη Samsung Electronics - Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις

20:02

Κομισιόν: Χαιρετίζει την πολιτική απόφαση για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

19:52

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Για πρώτη φορά ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή της γαλλικής φρεγάτας Amiral Louzeau

19:44

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 62,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

19:42

Το ισοζύγιο της Fed: Γιατί η συρρίκνωση είναι η λάθος απάντηση στο λάθος ερώτημα

19:30

Παπαθανάσης: Οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνονται στο 100%, σύμφωνα με τον προγραμματισμό

19:24

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες με πληθωρισμό και ομόλογα στο επίκεντρο

19:20

Τραμπ για Ιράν: «Ή υπογράφουν συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:04

Ως το τέλος του χρόνου η διοικητική αναδιάρθρωση της Επιτροπής - Κλειδί ο επόμενος προϋπολογισμός

18:48

Μπέζος για «φούσκα» τεχνητής νοημοσύνης: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε»

18:31

Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του αναπληρωτή πρέσβη στην Ουάσινγκτον

18:26

Διάβημα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τον στολίσκο: «Απαράδεκτη η συμπεριφορά προς τους Έλληνες πολίτες»