INSIDE OUT

Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;

10-02-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ευδιάθετος επέστρεψε από Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αλέξης, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο κρας τεστ με Ανδρουλάκη στην Συνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. Ντυμένος άνετα, με ένα απλό μπουφάν στο μπλε του Συνασπισμού, και κλασικά stan smith, φωτογραφήθηκε με άλλους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο και είχε πολύ καλή διάθεση. Εντός της Συνόδου, όπως έγινε γνωστό, έθεσε τρία ζητήματα: Να φύγει το «καθεστώς Μητσοτάκη», να αλλάξει η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, και να γίνει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από Τουρκία και Βόρεια Αφρική, όπως έγινε για τα 4 εκατομμύρια Ουκρανών που έφυγαν για να γλιτώσουν την σφαγή του Πούτιν. Τον άκουσαν προσεκτικά Σάντσεθ και Σολτς. Ευτυχώς που δεν τον άκουσε ο Ζελένσκι, ο οποίος μετείχε συμβολικά στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Μετά φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί. Η σκηνοθεσία ήταν αριστοτεχνική. Οι ψηλοί μπροστά, οι λιγότερο ψηλοί, πίσω, σε σκαλοπατάκι. Εάν στόχος του Ανδρουλάκη ήταν να εκδιώξει τον Αλέξη από τις Συνόδους των ευρωσοσιαλιστών (μετέχει ως παρατηρητής), χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Τουλάχιστον επί της αείμνηστης Φώφης, τους έβαζαν σε μια απόσταση τον ένα από τον άλλο.

Υποχρεωτική αλληλεγγύη

Το κανονικό μέλος του PES (Ανδρουλάκης), εστίασε στην οικονομία και πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα. Σαφώς στο στοιχείο του ο Ανδρουλάκης, μίλησε και για το μεταναστευτικό που απασχόλησε τους ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά σε αντίθεση με τον Αλέξη που επαναφέρει θέμα ν’ ανοίξουν οι πόρτες, ο Νίκος ζήτησε υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Με άλλα λόγια, το υποχρεωτικό μοίρασμα των μεταναστών και προσφύγων.

Βοήθεια για φράχτη

Την ίδια ώρα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος ζήτησε από τος ομολόγους, μεγαλύτερη συμμετοχή στην ενίσχυση των χερσαίων συνόρων της Ευρώπης. Μάλιστα έθεσε ευθέως το θέμα οικονομικής συνδρομής της Ελλάδας προκειμένου να κατασκευάσει φράχτη σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου με την Τουρκία.

Ένταση για το καπέλωμα

Πιο ενδιαφέρον είχε πάντως το PES. Μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη υπήρξε ένταση, κι όχι μόνο για το ‘καπέλωμα’ του δεύτερου από τον πρώτο στο θέμα των επισυνδέσεων. Αυτές ήταν όμως το κερασάκι. «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία του Ν. Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις αναφορές του Αλέξη για την σχετική συζήτηση την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Διά του Παπαδημούλη ο Συριζα επιχειρεί να καπελώσει τις πρωτοβουλίες Ανδρουλάκη.

Έχει συνθλιβεί

H απόφαση Ανδρουλάκη να παραμείνει μέχρι τέλους στην θέση του ευρωβουλευτή, τον έχει κάνει λάστιχο. Η κριτική που δέχεται είναι σφοδρή. «μα δεν θα ‘πρεπε να ανακοινώσει πως παραιτείται από την ευρωβουλή; Πότε θα το κάνει; Όταν ανοίξουν οι κάλπες;» σχολίαζαν σε πηγαδάκι στην Κεντρική Επιτροπή προ ημερών. Η πίεση μεταξύ των καθηκόντων στην ευρωβουλή λόγω και του Qatar-gate, είναι τεράστια. Το ίδιο απαιτητική είναι και η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ λόγω της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, το Πασοκ-Κιναλ έχει μόνο έναν ευρωβουλευτή- τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Η παραίτηση Ανδρουλάκη, στέλνει στην ευρωβουλή το Νίκο Παπανδρέου. Προσπαθώ να θυμηθώ εάν αυτοί οι δύο έχουν συναντηθεί ποτέ.

Μεταγραφή χωρίς tattoo

Δύσκολα τα πράγματα για τον Πρόεδρο. Τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία μεταγραφή μεταξύ Συριζα και Πασοκ. Υπήρξε όμως χθες, μεταξύ Πασοκ και ΝΔ. Βέβαια ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν κι αγαπημένος του Ανδρουλάκη. Άλλωστε είχε φύγει από το Πασοκ. Όμως το κόμμα, έχασε τον ένα από τους δύο νέους οι οποίοι κάποτε έκαναν tatoo τις λέξεις «Κίνημα Αλλαγής», κάτι που αποτελεί τουλάχιστον αξιοπερίεργο και σίγουρα μπορεί να μπει στο Γκίνες.

Ο άλλος, ήταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που αγαπούν πολύ οι Γαπικοί. Να έκαναν tattoo με τον ήλιο του Πασοκ, μάλιστα. Αλλά «Κίνημα Αλλαγής».

Ούτε ο Καμίνης! Ευτυχώς ήταν από χένα.

Ειδικός ρόλος

Η μεταγραφή Καρανικόλα, προκάλεσε γκρίνια στη ΝΔ. Πιστεύω πως θα περάσει σύντομα, όταν αποκαλυφθεί ο ειδικός ρόλος του Σπύρου. Θα είναι στην επικοινωνία και θα είναι δυνατός. Και που να ανακοινωθεί και η επόμενη μεταγραφή από Πασοκ σε ΝΔ. Ίσως σήμερα, ίσως Δευτέρα. Τον επίθετό του ακούγεται σαν το μικρό του Καρανικόλα. Ποιος είναι;

Σας φιλώ, αποχαιρετώντας έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα, τον Μανούσο Βολουδάκη

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

e-ΕΦΚΑ: Σε παραγωγική λειτουργία από 10/8 το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΕΑΟ

23:38

Η Βρετανία θα δώσει στην Ουκρανία την τεχνολογία για αντιμετώπιση ηλεκτρονικών παρεμβολών

23:24

Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που αποσπούσε παράνομα ευρωπαϊκές ενισχύσεις

23:07

Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή Fed και αποτελεσμάτων

22:54

Κικίλιας: «Το Λιμενικό στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια χιλιάδων επιβατών»

22:41

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε δάνειο 302 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό του στρατού

22:29

Μακρόν για φωτιές: «Πρέπει να φυτέψουμε ένα δάσος προσαρμοσμένο στην κλιματική αλλαγή»

22:15

Παπασταύρου: Οι 700 οργανισμοί διαχείρισης νερού δεν είναι μοντέλο για το μέλλον

22:02

AtmoHub: Νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

21:48

Nέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών - Εννέα κατηγορίες επαγγελματικών κατηγοριών

21:40

Σε χαμηλό 10 ημερών το πετρέλαιο - Πτώση 8% για το Brent

21:22

Αυστρία: Η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες

21:09

Στο 7,875% το επιτόκιο για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ της AKTOR

21:05

Πτήση της Olympic Air επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω καπνού - Η ανακοίνωση της Aegean

21:02

Συνολικά 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:56

Η κυβέρνηση Μελόνι μειώνει τους φόρους στο πετρέλαιο κίνησης έως 6 Αυγούστου

20:44

THEON: Ανεκτέλεστο 1,46 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο - Άλμα 35,4% στα έσοδα

20:36

Τρεις συλλήψεις για την τραγωδία με έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια

20:24

Η Wolt καλύπτει καλοκαιρινές ανάγκες σε περισσότερες από 75 πόλεις και νησιά

20:18

Καναδάς: Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο

20:16

Την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς

20:05

Τραμπ για πώληση F-35 στην Τουρκία: «Κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε»

20:02

Βουλή: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος

19:53

Υπερκάλυψη κατά 3,4 φορές για την ΑΜΚ της AKTOR - Προσφορές 2,231 δισ. ευρώ

19:45

H Ρωσία είναι «ανοιχτή σε νέες ιδέες» για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

19:30

O Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον: Η δύσκολη άσκηση πολιτικής ισορροπίας

19:26

Ιταλία-δημοσκοπήσεις: Στο 40,8% ο συνασπισμός της Μελόνι, συνεχίζεται η πτώση της Λέγκα

19:14

Νέα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση υψηλής προτεραιότητας 306 εκατ. ευρώ για Bally’s Intralot

19:05

Πρόληψη πυρκαγιών: 24ωρη επιτήρηση της Ελλάδας με drones από 110 φυλάκια και χρήση ΑΙ

18:53

Ευρωαγορές: Κέρδη με φόντο την πτώση στο πετρέλαιο - «Βουτιά» σχεδόν 9% της ASML