INSIDE OUT

Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;

10-02-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;

Ευδιάθετος επέστρεψε από Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αλέξης, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο κρας τεστ με Ανδρουλάκη στην Συνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. Ντυμένος άνετα, με ένα απλό μπουφάν στο μπλε του Συνασπισμού, και κλασικά stan smith, φωτογραφήθηκε με άλλους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο και είχε πολύ καλή διάθεση. Εντός της Συνόδου, όπως έγινε γνωστό, έθεσε τρία ζητήματα: Να φύγει το «καθεστώς Μητσοτάκη», να αλλάξει η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, και να γίνει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από Τουρκία και Βόρεια Αφρική, όπως έγινε για τα 4 εκατομμύρια Ουκρανών που έφυγαν για να γλιτώσουν την σφαγή του Πούτιν. Τον άκουσαν προσεκτικά Σάντσεθ και Σολτς. Ευτυχώς που δεν τον άκουσε ο Ζελένσκι, ο οποίος μετείχε συμβολικά στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Μετά φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί. Η σκηνοθεσία ήταν αριστοτεχνική. Οι ψηλοί μπροστά, οι λιγότερο ψηλοί, πίσω, σε σκαλοπατάκι. Εάν στόχος του Ανδρουλάκη ήταν να εκδιώξει τον Αλέξη από τις Συνόδους των ευρωσοσιαλιστών (μετέχει ως παρατηρητής), χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Τουλάχιστον επί της αείμνηστης Φώφης, τους έβαζαν σε μια απόσταση τον ένα από τον άλλο.

Υποχρεωτική αλληλεγγύη

Το κανονικό μέλος του PES (Ανδρουλάκης), εστίασε στην οικονομία και πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα. Σαφώς στο στοιχείο του ο Ανδρουλάκης, μίλησε και για το μεταναστευτικό που απασχόλησε τους ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά σε αντίθεση με τον Αλέξη που επαναφέρει θέμα ν’ ανοίξουν οι πόρτες, ο Νίκος ζήτησε υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Με άλλα λόγια, το υποχρεωτικό μοίρασμα των μεταναστών και προσφύγων.

Βοήθεια για φράχτη

Την ίδια ώρα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος ζήτησε από τος ομολόγους, μεγαλύτερη συμμετοχή στην ενίσχυση των χερσαίων συνόρων της Ευρώπης. Μάλιστα έθεσε ευθέως το θέμα οικονομικής συνδρομής της Ελλάδας προκειμένου να κατασκευάσει φράχτη σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου με την Τουρκία.

Ένταση για το καπέλωμα

Πιο ενδιαφέρον είχε πάντως το PES. Μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη υπήρξε ένταση, κι όχι μόνο για το ‘καπέλωμα’ του δεύτερου από τον πρώτο στο θέμα των επισυνδέσεων. Αυτές ήταν όμως το κερασάκι. «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία του Ν. Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις αναφορές του Αλέξη για την σχετική συζήτηση την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Διά του Παπαδημούλη ο Συριζα επιχειρεί να καπελώσει τις πρωτοβουλίες Ανδρουλάκη.

Έχει συνθλιβεί

H απόφαση Ανδρουλάκη να παραμείνει μέχρι τέλους στην θέση του ευρωβουλευτή, τον έχει κάνει λάστιχο. Η κριτική που δέχεται είναι σφοδρή. «μα δεν θα ‘πρεπε να ανακοινώσει πως παραιτείται από την ευρωβουλή; Πότε θα το κάνει; Όταν ανοίξουν οι κάλπες;» σχολίαζαν σε πηγαδάκι στην Κεντρική Επιτροπή προ ημερών. Η πίεση μεταξύ των καθηκόντων στην ευρωβουλή λόγω και του Qatar-gate, είναι τεράστια. Το ίδιο απαιτητική είναι και η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ λόγω της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, το Πασοκ-Κιναλ έχει μόνο έναν ευρωβουλευτή- τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Η παραίτηση Ανδρουλάκη, στέλνει στην ευρωβουλή το Νίκο Παπανδρέου. Προσπαθώ να θυμηθώ εάν αυτοί οι δύο έχουν συναντηθεί ποτέ.

Μεταγραφή χωρίς tattoo

Δύσκολα τα πράγματα για τον Πρόεδρο. Τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία μεταγραφή μεταξύ Συριζα και Πασοκ. Υπήρξε όμως χθες, μεταξύ Πασοκ και ΝΔ. Βέβαια ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν κι αγαπημένος του Ανδρουλάκη. Άλλωστε είχε φύγει από το Πασοκ. Όμως το κόμμα, έχασε τον ένα από τους δύο νέους οι οποίοι κάποτε έκαναν tatoo τις λέξεις «Κίνημα Αλλαγής», κάτι που αποτελεί τουλάχιστον αξιοπερίεργο και σίγουρα μπορεί να μπει στο Γκίνες.

Ο άλλος, ήταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που αγαπούν πολύ οι Γαπικοί. Να έκαναν tattoo με τον ήλιο του Πασοκ, μάλιστα. Αλλά «Κίνημα Αλλαγής».

Ούτε ο Καμίνης! Ευτυχώς ήταν από χένα.

Ειδικός ρόλος

Η μεταγραφή Καρανικόλα, προκάλεσε γκρίνια στη ΝΔ. Πιστεύω πως θα περάσει σύντομα, όταν αποκαλυφθεί ο ειδικός ρόλος του Σπύρου. Θα είναι στην επικοινωνία και θα είναι δυνατός. Και που να ανακοινωθεί και η επόμενη μεταγραφή από Πασοκ σε ΝΔ. Ίσως σήμερα, ίσως Δευτέρα. Τον επίθετό του ακούγεται σαν το μικρό του Καρανικόλα. Ποιος είναι;

Σας φιλώ, αποχαιρετώντας έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα, τον Μανούσο Βολουδάκη

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:00

Το Insider συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

10:57

Αγρότες στους δρόμους: Άλλο μέτρα ανακούφισης, άλλο συγκροτημένη αγροτική πολιτική

10:57

Συνομιλίες Σοϊγκού με Κινέζο ΥΠΕΞ για ζητήματα ασφαλείας

10:56

ΧΑ: Στοχευμένες κινήσεις οδηγούν τον ΓΔ πάνω από τις 2.100 μονάδες

10:55

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η BofA - Προτιμά Eurobank

10:53

Bayer: Η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει τον περιορισμό των αγωγών κατά της Roundup

10:49

«Πυρετός» διαπραγματεύσεων για Oυκρανία - Γουίτκοφ και Κούσνερ στη Μόσχα για συνάντηση με Πούτιν

10:47

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές - Άλμα 12% της Bayer μετά το αμερικανικό «ΟΚ» για το Roundup

10:40

Ιστορικό πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή κοινωνική στέγαση – Η Δόμνα Μιχαηλίδου στις Βρυξέλλες για τον νέο σχεδιασμό της ΕΕ

10:38

Η Gerolymatos International S.A. ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της FOLTENE LABORATORIES SRL στον Όμιλο JOY GROUP

10:36

Πρόστιμο από ΣΤΑΣΥ στον ανάδοχο αναβάθμισης συρμών του ΗΣΑΠ για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις

10:34

Κοντογεώργης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Απαραίτητος ο διάλογος αλλά και η τήρηση της νομιμότητας

10:32

Πούτιν: Σημαντική νίκη η κατάληψη του Ποκρόφσκ - Τι απαντά ο ουκρανικός στρατός

10:24

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη

10:22

Η InterMed & η Be-Live συμπληρώνουν έναν χρόνο συμπόρευσης

10:19

Samsung Galaxy Z TriFold: Λανσάρισε τριπλά αναδιπλούμενο smartphone

10:09

Επιστροφή ενοικίου: Ενημέρωση των δικαιούχων στο 1521

10:08

Μπουζνά (Euronext): Γιατί αγοράσαμε τώρα την ΕΧΑΕ - Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

09:59

Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών

09:56

Δεξαμενόπλοιο με σημαία Ρωσίας ανέφερε πως δέχθηκε επίθεση στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας

09:55

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

09:49

Η Costco μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ - Zητά επιστροφή χρημάτων εάν κριθούν παράνομοι οι δασμοί

09:46

Alpha Bank: Με τίμημα 225 εκατ. ευρώ απέκτησε την AstroBank

09:46

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Μαξίμου

09:31

Σούπερ μάρκετ: Τι τζίρο κάνουν οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες στην Ελλάδα

09:26

FT: Η ΕΚΤ φρενάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ προς Ουκρανία με ρωσικά assets

09:23

Bitcoin: Κόντρα στo sell-off, αναλυτής προβλέπει ανάκαμψη ακόμη και από σήμερα Τρίτη

09:22

Alpha Finance: Η αγορά ακινήτων θα διατηρήσει την ανοδική της τροχιά - Υψηλότερες τιμές στόχοι για τις ΑΕΕΑΠ

09:03

Έρευνα AFP: Πώς οι Νήσοι Κουκ βοηθούν Ρωσία και Ιράν να μεταφέρουν πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις

08:59

Δύο νέα ενημερωτικά σποτ της ΕΕΕΠ για τον εθισμό στα παίγνια και τον παράνομο τζόγο