INSIDE OUT

Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;

10-02-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;

Ευδιάθετος επέστρεψε από Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αλέξης, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο κρας τεστ με Ανδρουλάκη στην Συνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. Ντυμένος άνετα, με ένα απλό μπουφάν στο μπλε του Συνασπισμού, και κλασικά stan smith, φωτογραφήθηκε με άλλους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο και είχε πολύ καλή διάθεση. Εντός της Συνόδου, όπως έγινε γνωστό, έθεσε τρία ζητήματα: Να φύγει το «καθεστώς Μητσοτάκη», να αλλάξει η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, και να γίνει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από Τουρκία και Βόρεια Αφρική, όπως έγινε για τα 4 εκατομμύρια Ουκρανών που έφυγαν για να γλιτώσουν την σφαγή του Πούτιν. Τον άκουσαν προσεκτικά Σάντσεθ και Σολτς. Ευτυχώς που δεν τον άκουσε ο Ζελένσκι, ο οποίος μετείχε συμβολικά στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Μετά φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί. Η σκηνοθεσία ήταν αριστοτεχνική. Οι ψηλοί μπροστά, οι λιγότερο ψηλοί, πίσω, σε σκαλοπατάκι. Εάν στόχος του Ανδρουλάκη ήταν να εκδιώξει τον Αλέξη από τις Συνόδους των ευρωσοσιαλιστών (μετέχει ως παρατηρητής), χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Τουλάχιστον επί της αείμνηστης Φώφης, τους έβαζαν σε μια απόσταση τον ένα από τον άλλο.

Υποχρεωτική αλληλεγγύη

Το κανονικό μέλος του PES (Ανδρουλάκης), εστίασε στην οικονομία και πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα. Σαφώς στο στοιχείο του ο Ανδρουλάκης, μίλησε και για το μεταναστευτικό που απασχόλησε τους ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά σε αντίθεση με τον Αλέξη που επαναφέρει θέμα ν’ ανοίξουν οι πόρτες, ο Νίκος ζήτησε υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Με άλλα λόγια, το υποχρεωτικό μοίρασμα των μεταναστών και προσφύγων.

Βοήθεια για φράχτη

Την ίδια ώρα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος ζήτησε από τος ομολόγους, μεγαλύτερη συμμετοχή στην ενίσχυση των χερσαίων συνόρων της Ευρώπης. Μάλιστα έθεσε ευθέως το θέμα οικονομικής συνδρομής της Ελλάδας προκειμένου να κατασκευάσει φράχτη σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου με την Τουρκία.

Ένταση για το καπέλωμα

Πιο ενδιαφέρον είχε πάντως το PES. Μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη υπήρξε ένταση, κι όχι μόνο για το ‘καπέλωμα’ του δεύτερου από τον πρώτο στο θέμα των επισυνδέσεων. Αυτές ήταν όμως το κερασάκι. «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία του Ν. Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις αναφορές του Αλέξη για την σχετική συζήτηση την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Διά του Παπαδημούλη ο Συριζα επιχειρεί να καπελώσει τις πρωτοβουλίες Ανδρουλάκη.

Έχει συνθλιβεί

H απόφαση Ανδρουλάκη να παραμείνει μέχρι τέλους στην θέση του ευρωβουλευτή, τον έχει κάνει λάστιχο. Η κριτική που δέχεται είναι σφοδρή. «μα δεν θα ‘πρεπε να ανακοινώσει πως παραιτείται από την ευρωβουλή; Πότε θα το κάνει; Όταν ανοίξουν οι κάλπες;» σχολίαζαν σε πηγαδάκι στην Κεντρική Επιτροπή προ ημερών. Η πίεση μεταξύ των καθηκόντων στην ευρωβουλή λόγω και του Qatar-gate, είναι τεράστια. Το ίδιο απαιτητική είναι και η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ λόγω της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, το Πασοκ-Κιναλ έχει μόνο έναν ευρωβουλευτή- τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Η παραίτηση Ανδρουλάκη, στέλνει στην ευρωβουλή το Νίκο Παπανδρέου. Προσπαθώ να θυμηθώ εάν αυτοί οι δύο έχουν συναντηθεί ποτέ.

Μεταγραφή χωρίς tattoo

Δύσκολα τα πράγματα για τον Πρόεδρο. Τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία μεταγραφή μεταξύ Συριζα και Πασοκ. Υπήρξε όμως χθες, μεταξύ Πασοκ και ΝΔ. Βέβαια ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν κι αγαπημένος του Ανδρουλάκη. Άλλωστε είχε φύγει από το Πασοκ. Όμως το κόμμα, έχασε τον ένα από τους δύο νέους οι οποίοι κάποτε έκαναν tatoo τις λέξεις «Κίνημα Αλλαγής», κάτι που αποτελεί τουλάχιστον αξιοπερίεργο και σίγουρα μπορεί να μπει στο Γκίνες.

Ο άλλος, ήταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που αγαπούν πολύ οι Γαπικοί. Να έκαναν tattoo με τον ήλιο του Πασοκ, μάλιστα. Αλλά «Κίνημα Αλλαγής».

Ούτε ο Καμίνης! Ευτυχώς ήταν από χένα.

Ειδικός ρόλος

Η μεταγραφή Καρανικόλα, προκάλεσε γκρίνια στη ΝΔ. Πιστεύω πως θα περάσει σύντομα, όταν αποκαλυφθεί ο ειδικός ρόλος του Σπύρου. Θα είναι στην επικοινωνία και θα είναι δυνατός. Και που να ανακοινωθεί και η επόμενη μεταγραφή από Πασοκ σε ΝΔ. Ίσως σήμερα, ίσως Δευτέρα. Τον επίθετό του ακούγεται σαν το μικρό του Καρανικόλα. Ποιος είναι;

Σας φιλώ, αποχαιρετώντας έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα, τον Μανούσο Βολουδάκη

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:26

Ζελένσκι: Ζητά την επανάληψη των τριμερών συνομιλιών για την Ουκρανία

20:24

11ο Φόρουμ Δελφών: Επανασχεδιάζοντας τον Χάρτη Αποβλήτων και Κυκλικής Οικονομίας της Ελλάδας

20:16

Νέα στρατηγική για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - «Κύρια απειλή η Ρωσία»

20:07

Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη

20:04

Νέο κατάστημα IKEA στη Ρόδο: Αναβαθμισμένη εμπειρία αγορών στο νησί

20:01

Κρι Κρι: Στα 34,11 εκατ. τα καθαρά κέρδη, αύξηση τζίρου 28,2% το 2025 - Διανομή μερίσματος €0,45/μετοχή

19:56

Μητσοτάκης για Μ. Ανατολή: Plan B εάν η κρίση παραταθεί - Κανείς δεν θα τα καταφέρει χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη

19:50

Ουγγαρία: Η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου

19:41

Σε προχωρημένες συνομιλίες για πακέτο διάσωσης της Spirit Airlines η κυβέρνηση Τραμπ

19:35

Γκιλφόιλ: «Ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί την Ελλάδα βασικό στρατηγικό εταίρο σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας»

19:31

Σημαντικό βήμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

19:27

Φραγκίσκη Μελίσσα: «Η Alpha Bank επαναπροσδιορίζει το ταλέντο στην εποχή του AI»

19:24

Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα: Δεν εφησυχάζουμε - Να δοθεί χρόνος για να αποδώσουν όσα έχουν γίνει

19:19

Μιχαηλίδου: 3 στους 10 Έλληνες που δεν έχουν σπίτι είναι νέοι

19:18

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς η Γερμανία «έριξε» στο μισό την ανάπτυξη λόγω Ιράν

19:11

Principia: Ηλεκτρίστηκε το «Θεμέλιο»

19:05

Συνεργάτες Τραμπ στους Δελφούς: Κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - «Το MAGA παραμένει ισχυρό»

18:58

«Απρόβλεπτη η ενεργειακή κρίση - Με έμφαση στον συντονισμό αποθεμάτων το AccelerateEU»

18:53

Autohellas: Καθαρό μέρισμα 0,80 ευρώ ανά μετοχή - Από 30 Απριλίου η πληρωμή

18:52

Philip Morris International: Ανανέωση της αδειοδότησης του IQOS από τον FDA ως Προϊόν Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου

18:45

Συνάντηση Πιερρακάκη – Κοβέσι στην ΑΑΔΕ για τα Τελωνεία

18:28

A. Gul: Από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή δεν κερδίζει καμία πλευρά

18:25

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση μεγαλώνει την πίτα και επιστρέφει πίσω στην κοινωνία τα παραπάνω φορολογικά έσοδα

18:24

Ευ. Μυτιληναίος: Πρόσθετες αγορές 25.000 μετοχών της Metlen

18:20

Τεχνητή Νοημοσύνη και νέο κοινωνικό συμβόλαιο: Οι προκλήσεις για δημοκρατία, εργασία και ισότητα

18:14

Bally’s Intralot: Εξασφαλίζει 15ετή άδεια εποπτείας ηλεκτρονικών παιγνιομηχανών στη Βικτώρια της Αυστραλίας

18:10

Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδοφορίας για Ευρώπη Holdings το 2025

18:10

Risk off στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Αδύναμος τζίρος και νέες απώλειες

18:00

Νέα μέτρα για το ιδιωτικό χρέος - Άρση κατασχέσεων, διεύρυνση Εξωδικαστικού και ρύθμιση 72 δόσεων

17:49

Τραμπ: «Πιθανές νέες ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και την Παρασκευή με το Ιράν»