INSIDE OUT

80 για όλους και ο Σολτς 200 για πάρτη του - Τι λέει ο Πέτρος Κόκκαλης

04-10-2022 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο Κυριάκος τα 'χει πάρει, και με το δίκιο του νομίζω. Όχι ένα, αλλά 15 κράτη-μέλη ζητούν να μπει πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, αλλά αντιδρά η Γερμανία. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι μόνη της η Ελλάδα. Και υπάρχει και το προηγούμενο της πανδημίας. Στην πανδημία όλες οι χώρες της Ε.Ε. προμηθεύτηκαν, διαπραγματεύτηκαν και μοίρασαν κεντρικά τα εμβόλια. Εκεί όμως ήταν θέμα δημόσιας υγείας και ο Βορράς ανησυχούσε πολύ για την κατάσταση στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο και την συνέχεια της μετάδοσης. Τώρα; Ας κρυώσουν μόνοι τους.

Αδράνεια

Έξω απ’ τα δόντια τα είπε ο Κυριάκος μέσω του Bloomberg και πριν την Σύνοδο της Πράγας όπου θα ξαναβρεθούν όλοι μαζί. Κατηγόρησε την Ε.Ε. για αδράνεια που έχει κοστίσει τουλάχιστον 62 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023 και έχει τριπλασιάσει το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας. Η δε Γερμανία, όπως σημείωσε ο Παπακωνσταντίνου, έλαβε μέτρα αξίας 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των δικών της πολιτών και επιχειρήσεων. Μέτρα αξίας ίσης με το ετήσιο ελληνικό ΑΕΠ. Αλληλεγγύη à la carte. Και «ευελιξία» για όσους μπορούν. Οι άλλοι;

Μόλις 80

Η πλάκα, που δεν είναι πλάκα, είναι ότι στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Σκρέκας παρουσίασε την ελληνική πρόταση για δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Ο Σκρέκας έστειλε και επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Τίμερμανς, και την Επίτροπο Ενέργειας Σίμσον στην οποία εξηγεί και την χρηματοδότηση: να επιβληθεί τέλος ύψους 10 ευρώ/ θερμική MWh στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

80 δισ. για όλους της Ε.Ε. προτείναμε. Την άλλη μέρα οι Γερμανοί αποφάσισαν να δώσουν 200 δισ. μόνο για πάρτη τους. Γιατί; Γιατί μπορούν.

Μνημονιακή υποχρέωση

Το αδιέξοδο με το ενεργειακό δεν προκαλεί τριγμούς μόνο εντός της Ε.Ε., σε μια φάση που χρειάζεται απόλυτη ενότητα. Δίνει κι εύκολες πάσες για αντιπολίτευση. «Ποια είναι η θέση σας για το χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο ιδρύθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιοι προτείνουν να καταργηθεί ως αχρείαστο κι επικίνδυνο» ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης από το Parallaximag.

«Το χρηματιστήριο ενέργειας ήταν μνημονιακή πρόβλεψη, ως θεσμός. Η εφαρμογή του έγινε επί Ν.Δ., ενώ η απόλυτη εκτροπή στην λειτουργία του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σχεδόν σαν θέλημα Θεού, σαν φυσικό φαινόμενο. Το κοιτάνε και το σχολιάζουν, ψευδόμενοι και κρυπτόμενοι πίσω από δήθεν ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην προχωρήσουν σε καμία παρέμβαση» απάντησε ο Πέτρος. Νομίζω ως ευρωβουλευτής ξεπετάει κάπως εύκολα το «μνημονιακή υποχρέωση». Κι επίσης, με κάτι τέτοια, τις έκλεινε δυο-δυο τις αξιολογήσεις ο Ευκλείδης.

Επέστρεψε

Σ’ ένα άλλο κοινοβούλιο τώρα, το ελληνικό, έγινε χθες ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της περιόδου. Όλοι χαρούμενοι, με τα καλά τους κλπ, όμως ένας έλαμπε: ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που με μια λιτή ανακοίνωση έγινε ξανά δεκτός στο μαντρί του Αλέξη. Η διθυραμβική του επίδοση ως μέλος της Κ.Ε. δεν πέρασε απαρατήρητη στο Συνέδριο του κόμματος την Άνοιξη. Άλλωστε διεγράφη από βουλευτής, όχι από μέλος. Η επιστροφή ήταν θέμα χρόνου. Άλλωστε τι είπε; Ότι οι βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης είναι «δολοφόνοι αθώων ανθρώπων» (για τους θανάτους της πανδημίας). Λαϊκισμός; Υπερβολή; Ψέμα; Ψιλά γράμματα μπροστά στην προεκλογική περίοδο.

Απουσίες και παρουσίες

Από την τελετή έλαμψαν δια της απουσίας τους ο Πρωθυπουργός και τρεις Αρχηγοί: Ο Κυριάκος μετέβη εσπευσμένα στο Λονδίνο, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του του πεθερού του. Κουτσούμπας, Βαρουφάκης δεν ενδιαφέρονται για αγιασμούς. Βελόπουλος μάλλον είχε υποχρεώσεις στην εκλογική του περιφέρεια. Από τους παρόντες, τον θαυμασμό για την απώλεια κιλών απόλαυσε ο Αλέξης, ενώ ιδιαίτερα όμορφη ήταν και η Ντόρα. Για τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας τους ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχ. Κατρίνη, δεν το συζητώ. Πάντα κομψός.

Το αντίθετο από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία κάτω από σακάκι-πουκάμισο είχε τζην και σνίκερς. Εχει ποδαρόδρομο το Περιστέρι, μη νομίζετε.

Στην εκκλησία

Πάντως στον Αρχιερατικό Μεγάλο Εσπερινό, στον οποίον συμμετείχαν 5 μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων βεβαίως ο αγαπητός σε όλους τους Περιστεριώτες, δεσπότης Γρηγόριος, δεν την είδα. Αντιθέτως, είδα δίπλα στον γαλάζιο Γιάννη Λοβέρδο, τον συνυποψήφιο Μιχάλη Καρχιμάκη που το παλεύει για την έδρα.

Στον Αττικό

Μένοντας στους αγαπημένους ΠΑΣΟΚους, (αλλά με τις κεραίες τοποθετημένες στην ΚΟ των γαλάζιων σήμερα το πρωί), σημειώνω ως νόστιμη την ιδέα του Ανδρουλάκη να κάνει ένα τραπέζι στους βουλευτές του. Θα γίνει Πέμπτη βράδυ στον Αττικό. Εκεί, ανάμεσα στα ανεπιτήδευτα κεφτεδάκια, τα γεμιστά με σωστά μελωμένο ρύζι και τα σουτζουκάκια με φίνα σάλτσα ντομάτας, ελπίζω επιτέλους οι βουλευτές να γνωρίσουν από κοντά τους συνεργάτες του Προέδρου και να πάψει αυτή η γκρίνια, να ανοίγουν π.χ. μια αίθουσα της Βουλής και να νομίζουν ότι έκαναν λάθος.

Σας φιλώ,

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:39

Ανδρουλάκης: Θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις για την ακρίβεια

13:34

Πυρκαγιά στον Άγιος Βασίλειο Βοιωτίας - Μήνυμα του 112

13:26

Κοντογεώργης: Μέτρο σύγκρισης για εμάς είναι η προσδοκία των Ελλήνων για μια καλύτερη πατρίδα, όχι η περίοδος Τσίπρα

13:10

Καύσωνας στην Ευρώπη: Στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της ηπείρου

13:03

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Κυριακή

12:58

Φλωρίδης: Το έργο αυτό αξίζει στον Πειραιά, στη Δικαιοσύνη και την αποστολή της

12:49

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Αρκαδία

12:42

Στην ΕΟΕ η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ

12:25

Αυξημένη έως 20% η φετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας

12:16

Tesla: Η NHTSA ολοκλήρωσε την έρευνα για το σύστημα διεύθυνσης σε 376.000 EV της αυτοκινητοβιομηχανίας

11:58

Πιερρακάκης: Οι αποταμιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν το μέλλον της Ευρώπης

11:46

Δημοσκόπηση GPO για τα «Παραπολιτικά»: Πρώτη η ΝΔ με 29,4%, στο 16,3% η ΕΛ.Α.Σ.

11:18

Το στοίχημα του 25% στα εξοπλιστικά μπορεί να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

11:03

Οι ελλείψεις υποδομών νερού είναι το πρόβλημα στα νησιά - Όχι η ξηρασία

10:48

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τον δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες

10:42

Πράσινο φως για τον απόπλου του «ΚΙΣΣΑΜΟΣ» από τη Μήλο - Συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του

10:29

Real Consulting: Ανοιχτό το παράθυρο για εξαγορές μετά την ενσωμάτωση της OTS

10:26

Τζιτζικώστας: Εγκαινίασε τη σιδηροδρομική σύνδεση Πράγας – Βερολίνου - Κοπεγχάγης

10:18

Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι εργασίας

10:09

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Η ψηφιακή μετάβαση δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν της μικρής επιχείρησης

09:40

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

09:26

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στο διάστημα

09:23

Αναθέρμανση στη διακίνηση containers για το λιμάνι του Πειραιά

09:09

Βενεζουέλα: Αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

08:56

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

08:44

Τρία γραφικά ψαροχώρια γύρω από τη Μονεμβασιά που αξίζει να ανακαλύψετε

08:43

Ελβετία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου με 38,8 βαθμούς Κελσίου

08:31

Εκτός τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς ρεύματος - Εξετάζεται η λύση της ΑΑΔΕ

08:25

Μπόνους μετεγκατάστασης στην περιφέρεια ύψους 10.000€ και προκαταβολή για τα έξοδα μετακίνησης

08:16

AKTOR: Παρά την «ενεργειακή στροφή» παραμένει «πυλώνας» η Κατασκευή - Ενισχύονται Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ