INSIDE OUT

80 για όλους και ο Σολτς 200 για πάρτη του - Τι λέει ο Πέτρος Κόκκαλης

04-10-2022 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Κυριάκος τα 'χει πάρει, και με το δίκιο του νομίζω. Όχι ένα, αλλά 15 κράτη-μέλη ζητούν να μπει πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, αλλά αντιδρά η Γερμανία. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι μόνη της η Ελλάδα. Και υπάρχει και το προηγούμενο της πανδημίας. Στην πανδημία όλες οι χώρες της Ε.Ε. προμηθεύτηκαν, διαπραγματεύτηκαν και μοίρασαν κεντρικά τα εμβόλια. Εκεί όμως ήταν θέμα δημόσιας υγείας και ο Βορράς ανησυχούσε πολύ για την κατάσταση στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο και την συνέχεια της μετάδοσης. Τώρα; Ας κρυώσουν μόνοι τους.

Αδράνεια

Έξω απ’ τα δόντια τα είπε ο Κυριάκος μέσω του Bloomberg και πριν την Σύνοδο της Πράγας όπου θα ξαναβρεθούν όλοι μαζί. Κατηγόρησε την Ε.Ε. για αδράνεια που έχει κοστίσει τουλάχιστον 62 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023 και έχει τριπλασιάσει το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας. Η δε Γερμανία, όπως σημείωσε ο Παπακωνσταντίνου, έλαβε μέτρα αξίας 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των δικών της πολιτών και επιχειρήσεων. Μέτρα αξίας ίσης με το ετήσιο ελληνικό ΑΕΠ. Αλληλεγγύη à la carte. Και «ευελιξία» για όσους μπορούν. Οι άλλοι;

Μόλις 80

Η πλάκα, που δεν είναι πλάκα, είναι ότι στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Σκρέκας παρουσίασε την ελληνική πρόταση για δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Ο Σκρέκας έστειλε και επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Τίμερμανς, και την Επίτροπο Ενέργειας Σίμσον στην οποία εξηγεί και την χρηματοδότηση: να επιβληθεί τέλος ύψους 10 ευρώ/ θερμική MWh στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

80 δισ. για όλους της Ε.Ε. προτείναμε. Την άλλη μέρα οι Γερμανοί αποφάσισαν να δώσουν 200 δισ. μόνο για πάρτη τους. Γιατί; Γιατί μπορούν.

Μνημονιακή υποχρέωση

Το αδιέξοδο με το ενεργειακό δεν προκαλεί τριγμούς μόνο εντός της Ε.Ε., σε μια φάση που χρειάζεται απόλυτη ενότητα. Δίνει κι εύκολες πάσες για αντιπολίτευση. «Ποια είναι η θέση σας για το χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο ιδρύθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιοι προτείνουν να καταργηθεί ως αχρείαστο κι επικίνδυνο» ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης από το Parallaximag.

«Το χρηματιστήριο ενέργειας ήταν μνημονιακή πρόβλεψη, ως θεσμός. Η εφαρμογή του έγινε επί Ν.Δ., ενώ η απόλυτη εκτροπή στην λειτουργία του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σχεδόν σαν θέλημα Θεού, σαν φυσικό φαινόμενο. Το κοιτάνε και το σχολιάζουν, ψευδόμενοι και κρυπτόμενοι πίσω από δήθεν ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην προχωρήσουν σε καμία παρέμβαση» απάντησε ο Πέτρος. Νομίζω ως ευρωβουλευτής ξεπετάει κάπως εύκολα το «μνημονιακή υποχρέωση». Κι επίσης, με κάτι τέτοια, τις έκλεινε δυο-δυο τις αξιολογήσεις ο Ευκλείδης.

Επέστρεψε

Σ’ ένα άλλο κοινοβούλιο τώρα, το ελληνικό, έγινε χθες ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της περιόδου. Όλοι χαρούμενοι, με τα καλά τους κλπ, όμως ένας έλαμπε: ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που με μια λιτή ανακοίνωση έγινε ξανά δεκτός στο μαντρί του Αλέξη. Η διθυραμβική του επίδοση ως μέλος της Κ.Ε. δεν πέρασε απαρατήρητη στο Συνέδριο του κόμματος την Άνοιξη. Άλλωστε διεγράφη από βουλευτής, όχι από μέλος. Η επιστροφή ήταν θέμα χρόνου. Άλλωστε τι είπε; Ότι οι βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης είναι «δολοφόνοι αθώων ανθρώπων» (για τους θανάτους της πανδημίας). Λαϊκισμός; Υπερβολή; Ψέμα; Ψιλά γράμματα μπροστά στην προεκλογική περίοδο.

Απουσίες και παρουσίες

Από την τελετή έλαμψαν δια της απουσίας τους ο Πρωθυπουργός και τρεις Αρχηγοί: Ο Κυριάκος μετέβη εσπευσμένα στο Λονδίνο, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του του πεθερού του. Κουτσούμπας, Βαρουφάκης δεν ενδιαφέρονται για αγιασμούς. Βελόπουλος μάλλον είχε υποχρεώσεις στην εκλογική του περιφέρεια. Από τους παρόντες, τον θαυμασμό για την απώλεια κιλών απόλαυσε ο Αλέξης, ενώ ιδιαίτερα όμορφη ήταν και η Ντόρα. Για τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας τους ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχ. Κατρίνη, δεν το συζητώ. Πάντα κομψός.

Το αντίθετο από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία κάτω από σακάκι-πουκάμισο είχε τζην και σνίκερς. Εχει ποδαρόδρομο το Περιστέρι, μη νομίζετε.

Στην εκκλησία

Πάντως στον Αρχιερατικό Μεγάλο Εσπερινό, στον οποίον συμμετείχαν 5 μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων βεβαίως ο αγαπητός σε όλους τους Περιστεριώτες, δεσπότης Γρηγόριος, δεν την είδα. Αντιθέτως, είδα δίπλα στον γαλάζιο Γιάννη Λοβέρδο, τον συνυποψήφιο Μιχάλη Καρχιμάκη που το παλεύει για την έδρα.

Στον Αττικό

Μένοντας στους αγαπημένους ΠΑΣΟΚους, (αλλά με τις κεραίες τοποθετημένες στην ΚΟ των γαλάζιων σήμερα το πρωί), σημειώνω ως νόστιμη την ιδέα του Ανδρουλάκη να κάνει ένα τραπέζι στους βουλευτές του. Θα γίνει Πέμπτη βράδυ στον Αττικό. Εκεί, ανάμεσα στα ανεπιτήδευτα κεφτεδάκια, τα γεμιστά με σωστά μελωμένο ρύζι και τα σουτζουκάκια με φίνα σάλτσα ντομάτας, ελπίζω επιτέλους οι βουλευτές να γνωρίσουν από κοντά τους συνεργάτες του Προέδρου και να πάψει αυτή η γκρίνια, να ανοίγουν π.χ. μια αίθουσα της Βουλής και να νομίζουν ότι έκαναν λάθος.

Σας φιλώ,

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Νέες υπηρεσίες για πολίτες και δήμους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

23:51

Τραμπ: Συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ - «Νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών»

23:47

Γκουτέρες: «Άμεση αποκατάσταση ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ για να αποφευχθεί παγκόσμιο οικονομικό σοκ»

23:38

Αύξηση 17% στα έσοδα της Apple - Απογοήτευσε το iPhone

23:30

Τραμπ: «Πιθανή η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιταλία και Ισπανία»

23:22

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ - «Στόχος η αποθήκευση 1 GW το 2027»

23:15

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Ισχυρά κέρδη τον Απρίλιο

22:58

Βουλή: Προς ψήφιση το Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταστολή της τρομοκρατίας

22:48

Τέταρτος μήνας κερδών για το πετρέλαιο

22:42

Quality & Reliability: Αύξηση 38% στον κύκλο εργασιών το 2025

22:24

Global Sumud Flotilla: Το ΥΠΕΞ ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τα σκάφη του από την περιοχή

22:12

Ο Τραμπ αίρει τους δασμούς σε ουίσκι και μπέρμπον μετά την επίσκεψη του Κάρολου

22:05

Πεζεσκιάν: «Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτελεί συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων»

21:50

Η Ιταλία παρατείνει για τρεις ακόμη εβδομάδες τη μείωση φόρου στα καύσιμα

21:38

Έφτασε στο Καράκας η πρώτη απευθείας πτήση από ΗΠΑ μετά από 7 χρόνια

21:27

Δεύτερος «κόκκινος» μήνας για τον χρυσό

21:20

Κίνα: Ζητά «σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη» στις διμερείς σχέσεις από τις ΗΠΑ

21:13

Τραμπ: Ο φοβερότερος από τους βασιλιάδες ο Κάρολος

21:06

Επίσκεψη Κυρανάκη στο Κέντρο Αριστείας της Alstom όπου κατασκευάζονται οι νέοι συρμοί της Hellenic Train

21:04

Λιβανός για προανακριτική ΠΑΣΟΚ: «Άδικη και ανυπόστατη η εμπλοκή μου»

21:02

Y/KNOT Invest: Μείωση 65,24% στα έσοδα πωλήσεων το 2025

20:57

Παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

20:47

Προς την ισραηλινή Rafael «κλειδώνει» το εργοστάσιο της VW στο Όσναμπρουκ

20:45

Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή

20:40

Eπίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Φαραντούρης - Συναντήθηκε με τον Ανδρουλάκη

20:34

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Μπορεί να αναλάβουμε ξανά δράση εναντίον του Ιράν»

20:30

Κορκίδης: «Κρίσιμη η επένδυση στους νέους για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας»

20:27

Κολομβία: Το διεθνές αεροδρόμιο στη Μπογκοτά ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω πτήσης drone

20:22

Το 2027 είναι πολύ κοντά...

20:12

Χωρίς κυρώσεις οι δηλώσεις ΦΠΑ έως 29/5 για αγρότες στο κανονικό καθεστώς