INSIDE OUT

Μέτρα για την ακρίβεια: Βρείτε ξύλα, κόψτε γλουτένη, αρχίστε περπάτημα

15-03-2022 | 07:36
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Το σύμπαν συνωμότησε κι έτσι ο Πρωθυπουργός βρέθηκε με κορονοϊό μια μέρα μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν- άρα η ενημέρωση των πολιτικών Αρχηγών δεν θα μπορούσε παρά να ήταν τηλεφωνικά. Για να το πω ανάποδα. Σκέψου να συνέχιζε με το κοκαλάκι της νυχτερίδας, να έχει κολλήσει όλο το Μαξίμου, κι αυτός μόνος να συνέχιζε αμόλυντος; Τι θα έκανε τότε; Δεν θα καλούσε τους Αρχηγούς κατ ‘ ιδίαν για ενημέρωση; Τυχερότερος όλων ο Πρόεδρος του Πασοκ-Κιναλ Ανδρουλάκης, καθώς ως γνωστόν Δευτ-Τρ-Τετ είναι Στρασβούργο για τις υποχρεώσεις του ως ευρωβουλευτής. Μια χαρά τον βόλεψε το τηλεφωνικό.

Μεταξύ μας πάντως το βρίσκω λογικό: και διατηρεί το βήμα που του δίνει το ευρωκοινοβούλιο, και ξεσκάει λίγο από την κομματική καμαρίλα. Πόσο ‘μαλλιοτράβηγμα’ μεταξύ Λιακούλη-Κατρίνη ν’ αντέξει ο άνθρωπος;

Χωρίς μάσκα

Βέβαια, δεν κυκλοφορεί μόνο ο Κυριάκος χωρίς μάσκα, εδώ η απάντηση στο χθεσινό κουίζ, ποιόν κοιτάζει το μωράκι.

Και ο Νίκος προχθές Κυριακή στην Ρόδο όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις εορτασμού Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου μπήκε στον πειρασμό να την βγάλει.

Το απαιτούσε η στιγμή βέβαια. Ήταν στο χωριό Αφάντου, τον υποδέχθηκαν τα τοπικά στελέχη ενθουσιασμό. Στο συγκεκριμένο χωριό πήρε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εσωτερικές εκλογές λόγω και του μέλους ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Βάιου Καλοπήτα, που ανήκει στην πολιτική του ομάδα και τον υποστηρίζει χρόνια. Γενικά η Ρόδος πήγε καλά. «Κάνει γκελ στον απλό λαό» μου είπε ροδιακός φίλος που εμπιστεύομαι σ’ αυτά.

Σοβιετία

Τώρα στο κόμμα πόσο κάνει γκελ δεν ξέρω. Η μουρμούρα είναι εκκωφαντική: η επιτροπή υποψηφιοτήτων είναι για τα ‘μάτια’, οι υποψήφιοι έχουν ήδη οριστεί και τρέχουν, η επιτροπή αυτοοργάνωσης που την έχει αναλάβει ο Απόστολος Πάνας είναι μέγα μυστήριο, ο Πρόεδρος αποφεύγει την Χαριλάου Τρικούπη αλλά και τους βουλευτές του. Έκανε δυο-τρεις συνεδριάσεις της ΚΟ στην Βουλή, μίλησε δυο λεπτά, χειροκροτήθηκε και μετά …τέλος. Σκέτη σοβιετία Πρόεδρε. Το χειρότερο του Ανδρουλάκη είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μιλάμε για μαρτύριο κανονικό.

Ποιος τα λέει αυτά;

«Το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού, 7,2%, τον Φεβρουάριο, στα υψηλότερα των τελευταίων 25 ετών αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η ακρίβεια εδραιώθηκε. Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να προστατευτούν τα ευάλωτα και μεσαία εισοδήματα μέσω μίας σταθερής πολιτικής.
Η μετατροπή της ακρίβειας από προσωρινό σε μόνιμο φαινόμενο απαιτεί λύσεις μεσοπρόθεσμου ορίζοντα. Όχι μόνον παρεμβάσεις έκτακτου χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται. Το (…) έχει ξεκάθαρες προτάσεις. Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και την ενέργεια, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα».

Ποιος τα λέει αυτά; Να’ ναι ο Αλέξης; Να ‘ ναι ο Κουτσούμπας; Να’ ναι ο Κοέλιο;

Κι αυτά;

«Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σημείωσε εκρηκτική αύξηση στο 7,2%, ένα ρεκόρ 26 ετών, και το πρόβλημα προδιαγράφεται ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια. Η καθημερινότητα των πολιτών έχει γίνει αβίωτη και η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας από την ακρίβεια είναι επιτακτική.

Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων έχει κόστος περίπου 1,5 δισ. για έναν χρόνο. Όσο, δηλαδή, το ετήσιο κόστος της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που η κυβέρνηση φόρτωσε στον Προϋπολογισμό για δεκαετίες.

Η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί θα είχε κόστος 140 εκατ., αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του φόρου κερδών για μεγάλες επιχειρήσεις, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και στην κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές 1,6 εκατ. για δύο γονείς, που κοστίζουν σχεδόν τα διπλά.

Σας θυμίζω, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης, έχει προχωρήσει και σε απευθείας αναθέσεις που προσεγγίζουν τα 7 δισ. Αρνείται ακόμα και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αγνοώντας τις ανάγκες των εργαζομένων».

Η ΔΕΘ του Ανδρουλάκη

Η ταύτιση απόψεων μεταξύ Κιναλ και Συριζα, είναι εντυπωσιακή. Και καλά, από την Έφη Αχτσιόγλου του Συριζα είναι αναμενόμενο. Από τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, (στον οποίο ανήκει το πρώτο απόσπασμα), το alter ego του Προέδρου Ανδρουλάκη όμως, ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα. Ελπίζω ότι στην ΔΕΘ του Νίκου το Σεπτέμβριο, οι προτάσεις για μείωση των φόρων σε καύσιμα, ΦΠΑ και γενικά παροχές κλπ κλπ θα συνοδεύονται από κοστολόγηση. Πρόεδρε, όχι άλλο ‘πρόγραμμα Θεσσαλονίκης’, αν με εννοείς.

Απαντήσεις Άκη

Τόσο στον Σπυρόπουλο, όσο και στην Έφη, απαντά προς το παρόν τεκμηριωμένα ο Άκης Σκέρτσος. Όπως τονίζει με ανάρτηση, οποιαδήποτε παρέμβαση στους συντελεστές στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Δεδομένου ότι τα έσοδα από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα αποτελούν το 33% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ και περίπου το 12% των συνολικών φορολογικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού σε ετήσια βάση, παρεμβαίνοντας μόνο στους έμμεσους φόρους δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία. Κάποιοι ζητούν, λοιπόν, εύλογα (και κάποιοι άλλοι πονηρά και ανεύθυνα) τη μείωσή τους ως μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας».

Φυσικά ο Πρωθυπουργός αύριο θ’ ανακοινώσει μέτρα στήριξης. Αλλά αυτά θα είναι με μέτρο. Βρείτε ξύλα, κόψτε γλουτένη, κι αρχίστε περπάτημα. Πολύ περπάτημα.

Κλείνω με μια φωτό από την ωραιότερη εκστρατεία Γάλλου Προέδρου ever.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Γερμανία: «Στρατός τρολ» υπό ρωσική καθοδήγηση υποστήριζε την AfD

23:30

Τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο

23:17

Wall Street: Κέρδη μετά τον πληθωρισμό - Ράλι 654 μονάδων για τον Dow Jones

23:00

Ξέσπασε γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ

22:49

Κρεμλίνο: «Πράκτορας του εξωτερικού» η ρωσόφωνη BILD

22:35

Κικίλιας: Η πυρκαγιά στα Καλύβια Θορικού τέθηκε υπό έλεγχο σε 20 λεπτά

22:24

Πετρέλαιο: Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το αμερικανικό αργό

22:20

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Γ. Αντετοκούνμπο: Δεν το πίστευα ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο

22:15

Βέλγιο: Τρεις Τσετσένοι φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες

21:45

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Τελετή Έναρξης: Η έντονη βροχόπτωση έχει οδηγήσει σε αποχωρήσεις θεατών

21:36

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» στην μάχη κατά του πληθωρισμού

21:29

Χρυσός: Άνοδος την Παρασκευή, αλλά δεύτερη ομάδα απωλειών για τα futures

21:09

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

20:54

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης

20:42

Κομισιόν: Πρώτη δόση 1,5 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά assets

20:22

Πόθεν έσχες: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου

20:20

ΗΠΑ: Πολιτικές προεκτάσεις στα ερωτήματα του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

20:09

Ασθενής σεισμική δόνηση 4.6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

19:53

Η Φινλανδία υποψιάζεται ότι ρωσικό πλοίο παραβίασε τον θαλάσσιό της χώρο

19:43

Εβροφάρμα: Καταβάλλει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή

19:33

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 2 Αυγούστου

19:25

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς το παγκόσμιο selloff εξασθενεί

19:10

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Έως τις 26/9 οι δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας

19:00

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έκκληση από τους δήμους στο «και πέντε» - «Βροχή» οι καταγγελίες

18:47

Attica Βank - Παγκρήτια: Έγκριση σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης από τα ΔΣ

18:43

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Κρήτη το Σάββατο - Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

18:33

Καναδάς: Ο καιρός φρενάρει τη γιγαντιαία δασική πυρκαγιά

18:23

Ο πρίγκιπας Χάρι θα λάβει ένα ιλιγγιώδες ποσό μόλις κλείσει τα 40

18:18

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

18:09

Εθνική Τράπεζα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ