INSIDE OUT

Η απροθυμία για ευρωομόλογο - Χωρίς αυταπάτες ο Κυριάκος σε Ερντογάν - Βάστα Μενέντεζ 

11-03-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη. Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ δεν βγαίνουν στο τηλέφωνο του Μπάιντεν. Ο Ερντογάν πάλι όχι μόνο βγαίνει, αλλά πιάνει και την πάρλα. Κι ο Μαδούρο βγαίνει. Μόνο τον κακομοίρη τον Κιμ δεν το καλεί κανένας αυτές τις μέρες. Ας πρόσεχε κι αυτός. Ούτε πετρέλαιο έχει, ούτε φυσικό αέριο, ούτε σημαντική γεωπολιτική θέση, ειλικρινά τώρα, περιμένει κανείς ν’ ασχοληθεί σοβαρά μαζί του;

Ο Ερντογάν φυσικά βρήκε την τέλεια ευκαιρία να ζητήσει άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και μάλιστα μπήκε κατευθείαν στο ψητό. Ζήτησε άμεσα να εγκριθεί το αίτημά της Τουρκίας για αγορά 40 F-16 και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος της το συντομότερο. Για τους S-400 δεν είπε κάτι, μην δυσαρεστήσει και τον φίλο του στη Μόσχα. Τον οποίο φίλο του στην Μόσχα, θα προσπαθήσει να πείσει να μην το τραβήξει άλλο ο πρώην Καγκελάριος Σρέντερ της Gazprom.

Βάστα Μενέντεζ

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση είναι βάστα Μενέντεζ. Ο πανίσχυρος Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, που «έκοψε» την Τουρκία από εξοπλισμούς, ενώ έδωσε το πράσινο φως στην Ελλάδα ακόμα και για F-35. Ελπίζω στο Συνέδριο για Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο που θα γίνει Δευτέρα-Τρίτη στην Ουάσιγκτον οι δικοί μας να βάλουν τα δυνατά τους να μην αλλάξει ο συσχετισμός. Στην αποστολή θα είναι ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, έμπιστος του Προέδρου, ο Καιρίδης που γνωρίζει σε βάθος τα των ΗΠΑ αφού σπούδασε και έζησε δώδεκα χρόνια εκεί, ο διπλωμάτης Κουμουτσάκος, ενώ από πλευράς ΥΠΕΞ, ο Βαρβιτσιώτης. Στο Συνέδριο θα μιλήσει ο Μενέντεζ, ο Γκας Μπιλιράκης και ο πρώην ΥΠΕΞ και πάντα φιλέλληνας, Μάικ Πομπέο. Την ελληνική αποστολή που περιλαμβάνει και μεγάλο κομμάτι για ενέργεια και ανάπτυξη (Παπαθανάσης και Σδούκου), θα υποδεχτεί η μπαρουτοκαπνισμένη πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Παρών και ο Τζέφρι Πάιατ.

Χωρίς αυταπάτες με Ερντογάν

Στην Ουάσιγκτον θα πετάξει απευθείας από Παρίσι ο Χατζηβασιλείου, ενώ Κυριάκος και υπόλοιπη αποστολή επιστρέφουν Αθήνα είτε απόψε το βράδυ, είτε Σάββατο πρωί. Ουσιαστικά για μια μικρή ανάπαυλα, αφού Κυριακή ο Πρωθυπουργός έχει γεύμα με Ερντογάν στην Πόλη. Μαζί του θα είναι και οι δυο διπλωματικοί του σύμβουλοι: Η Ελένη Σουρανή που χειρίστηκε τις διερευνητικές με Τουρκία, αλλά τοποθετείται στη Ρώμη τον Απρίλιο, και τη διάδοχό της Άννα Μπούρα. Ο Κυριάκος προσέρχεται με θετική διάθεση αλλά χωρίς αυταπάτες όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω.

Απροθυμία για ευρωομόλογο

Χθες βράδυ στις Βερσαλλίες πάντως ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε μια απροθυμία, -για να το πω τόσο κομψά, όσο είναι το Salon d'Hercule

στο οποίο έγινε η Σύνοδος Κορυφής-, σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος. Δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγου για ενέργεια και αμυντικές δαπάνες. Στην δήλωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τη βίαιη ενηλικίωση Ευρώπης. Η φράση μου θύμισε λίγο το «βίαιη ωρίμανση» που είπε κάποτε για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση ο Δραγασάκης. Και τα δύο μου θυμίζουν άθλο του Ηρακλή, αλλά δίνω περισσότερες πιθανότητες στη βίαιη ωρίμανση της ΕΕ.

Btw η αίθουσα χαρακτηρίζεται από την έξοχη ζωγραφική οροφής του François Lemoyne. Άλλες δύο ζωγραφιές στην ίδια αίθουσα είναι του Veronese που δόθηκαν στον Louis XIV από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

Η δύναμη του Μακρόν

Οι ηγέτες της ΕΕ, πέρασαν για το δείπνο στην υπέρλαμπρη Gallerie de Glaces (την Αίθουσα των Καθρεφτών ή Κατόπτρων αν προτιμάτε.

Ουσιαστικά είναι ένα από τα πιο εμβληματικά δωμάτια στο βασιλικό παλάτι των Βερσαλλιών κοντά στο Παρίσι της Γαλλίας. Το μεγαλοπρεπές σύνολο της Αίθουσας και τα παρακείμενα σαλόνια του είχε σκοπό να δείξει τη δύναμη του ισχυρού μονάρχη Louis XIV. Εύστοχη επιλογή Μακρόν που με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία για την ανατολική Μεσόγειο δείχνει πυγμή και ανοίγει δρόμους. Στην Gallerie de Glaces συνεχίστηκε η συζήτηση χθες βράδυ στο γαλλικής φινέτσας δείπνο, και η Ολομέλεια το πρωί. Άπαντες χωρίς κινητά. Συνεργάτες, κλπ στις διπλανές αίθουσες (700 έχουν συνολικά οι Βερσαλλίες!) με σαντουϊτσάκια, και κρουασανάκια. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής 24-25 Μαρτίου στις στεγνές Βρυξέλλες. Εκεί θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τα λεφτά, κυρώσεις, ενέργεια κλπ.

Από κοντά

Νωρίτερα, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπήρξε ένας συνωστισμός ποιος θα πρωτομιλήσει στον δικό μας. Ενώ η Πεκρές, που χάνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από τον Μακρόν, κάθισε ακριβώς δίπλα στον Μητσοτάκη για να μιλάνε. Γενικά ο καιρός είναι ανοιξιάτικος στο Παρίσι. Δεν χιονίζει. Επίσης οι Γάλλοι με τα μικρά πυρηνικά τους, και ζεσταίνονται, και δεν παθαίνουν εγκεφαλικά με τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:05

Tripadvisor: Το καλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου - Από μόνο 40 ευρώ η βραδιά

07:51

Το PosoKanei «κατεβαίνει» τζάμπα - Ο έτοιμος Πολάκης για προεδρία - Το «μεσσηνιακό σωματείο» του Σαμαρά

07:43

Φουλ για τις 2.800 μονάδες - Το μεγάλο εύρος των προθεσμιακών - Άνοδος έκπληξη

07:34

Στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής ο Κυρ. Μητσοτάκης

07:32

Κιαρτζής (Helleniq Energy): Γιατί το πράσινο υδρογόνο παραμένει δύσκολη εξίσωση για τη βιομηχανία

07:24

ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν εξ αποστάσεως τη συμφωνία

07:18

Επιθεώρηση εργασίας: Εστίαση, μεταφορές και εμπόριο κρατούν τα σκήπτρα της παραβατικότητας

07:11

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» οι επενδύσεις σε υδρογόνο και πράσινα αέρια - Ο «φόβος» του ETS

07:08

Φορολογικά κίνητρα για hedge funds και private equity - Στόχος η μετατροπή της Αθήνας σε επενδυτικό hub

23:58

Αφγανιστάν: Απαγορεύεται η χρήση smartphone στους δημόσιους υπαλλήλους

23:53

Η Τεχεράνη εξετάζει την υπογραφή συμφωνίας από τους προέδρους Ιράν και ΗΠΑ

23:47

Στο παλάτι των Βερσαλλιών ο Τραμπ για το δείπνο με τον Μακρόν

23:32

Βρετανία: Το BBC θα καταργήσει 550 θέσεις εργασίας έως τον Μάρτιο του 2027

23:24

Πιερρακάκης: «Η ισχυρή πορεία της οικονομίας δεν έχει αξία αν δεν βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη»

23:13

Απώλειες στη Wall Street μετά το «παράθυρο» για αυξήσεις επιτοκίων από Fed

22:56

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 1% έφερε η νέα απειλή Τραμπ προς το Ιράν

22:47

Τραμπ: Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν «για κάποιο διάστημα» στην περιοχή του Κόλπου

22:22

Τουρκία: Απορρίπτει ως «αβάσιμη και ανακριβή» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

22:14

Χρυσός: Απώλειες 1% μετά την «παύση» Fed

21:55

Το πρώτο μήνυμα Γουόρς στην προεδρία της Fed - Τι αλλαγές φέρνει

21:49

Τσίπρας: Δεν είναι λαϊκισμός η λαϊκότητα - Οι προτάσεις μας μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων

21:47

Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο ο Ν. Δένδιας

21:28

Παπασταύρου: Εγκριση του Eastern Mediterranean Gateway Act από τις ΗΠΑ

21:01

Fed: Τέταρτο «φρένο» στα επιτόκια στο ντεμπούτο Γουόρς

21:00

ΔΑΑ: Υπερκάλυψη 5,2 φορές για το ομόλογο των 500 εκατ. – Προσφορές άνω των 2,6 δισ.

20:39

ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Πύλη της Ανατολικής Μεσογείου

20:37

Το πλήρες κείμενο συμφωνίας 14 σημείων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

20:24

Κικίλιας: «Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και ενισχύουμε τη διαφάνεια για τους ναυτικούς μας»

20:14

Λίβανος: «Μεγάλη νίκη» χαρακτηρίζει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

19:59

Η Ουκρανία δεσμεύεται να απομονώσει την Κριμαία μέσω επιθέσεων με drones