INSIDE OUT

Η Ουκρανία και ο πόλεμος των Εκκλησιών - Ο Κυριάκος, η Πόλη και ο Ντοστογιέφσκι

08-03-2022 | 07:27
Μοιράσου το

Η πτήση για Πόλη κρατάει περίπου μιάμιση ώρα. Πολύ σύντομη δηλαδή, αλλά κάτι προλαβαίνεις να κάνεις. Προβλέπω πάντως πως εάν τελικά ο Πρωθυπουργός πει «ναι» στην πρόσκληση Ερντογάν για την επόμενη Κυριακή, το τελευταίο που θα κάνει είναι να ξεφυλλίσει ένα βιβλίο. Λογικά θα συνομιλεί με την διπλωματική του σύμβουλο Ελένη Σουρανή, και όποιον άλλο επιλέξει για την αποστολή. Μια απλή επίσκεψη στο Πατριαρχείο για την λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας, προγραμματισμένη εδώ και μήνες, ξαφνικά πήρε αναπάντεχη τροπή. Άραγε θα μπει τελικά στο αεροπλάνο για την Πόλη ο Πρωθυπουργός.

Κλείνω τ’ αυτιά στα παπαγαλάκια και εστιάζω στην λογική. Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός έχει τον συνήθη πρωινό καφέ. Με τον καφέ λοιπόν και τους στενούς του συνεργάτες, θα αποφασιστεί εάν θα μπει την Κυριακή στο αεροπλάνο για την λειτουργία στο Πατριαρχείο και εάν θα αποδεχτεί την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν για γεύμα με «μενού» το Ουκρανικό. Γενικά ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι ακόμα και την πιο δύσκολη ώρα οι δίαυλοι με Τουρκία πρέπει να μένουν ανοιχτοί. Επίσης στα ελληνοτουρκικά η Ελλάδα, πέρα από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δεν κάνει ρούπι. Οπότε δεν υπάρχει φόβος για συνάντηση. Εν τω μεταξύ, μια μέρα πριν θα γίνει στην Αττάλεια η συνάντηση Ρώσων-Ουκρανών με τουρκική διαμεσολάβηση. Και ο Ερντογάν θα είναι γενικά ζεστός , ευγενικός και φιλόξενος. Καμμιά σχέση με τον γνωστό δηλαδή.

Με Ντοστογιέφσκι

«Έχουμε καθυστερήσει όσον αφορά τον λαό- και αυτό συνιστά αξίωμα-, μα έχω την εντύπωση πως γελάτε, Καραμαζόφ;».

Μ’ αυτή την Ντοστογιεφσκική φράση ξεκινάει το βιβλίο που είμαι σίγουρη πως θα διάβαζε ο Κυριάκος στην πτήση για την Πόλη. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Que faire des cons? Pour ne pas en rester un soi-même».

και του το χάρισε την Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Θυμίζω ότι ανήμερα των γενεθλίων του ο Κυριάκος είχε επίσκεψη για λίγες ώρες, με πυκνό πρόγραμμα στην Σύρο. Ο Χατζημάρκος λοιπόν του έκανε δώρο το βιβλίο του Μαξίμ Ροβέρ «Τι να κάνεις με τους ηλίθιους – για να μη γίνεις ένας απ’ αυτούς». Φυσικά είμαι σε θέση να ξέρω την στιχομυθία με τον Περιφερειάρχη. «Α, μου έχει μιλήσει γι’ αυτό ο γιός μου», είπε και χαμογέλασε. Τώρα σε ότι αφορά την μετάφραση οφείλω να θυμίσω ότι το γαλλικό con είναι κάτι σαν το δικό μας μ…ας. Δηλαδή εκφέρεται και φιλικά, χωρίς κανείς να παρεξηγείται, ενώ είναι πιο πεζοδρομιακό από το πχ idiot (ηλίθιος) που είναι και άλλος μνημειώδης τίτλος πάλι του Ντοστογιέφσκι.

Στο Παρίσι

Τα θυμίζω ολ’ αυτά γιατί το μόνο σίγουρο αεροπλάνο αυτής της εβδομάδας για τον Κυριάκο είναι Πέμπτη και Παρασκευή για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έχει σχεδιάσει η γαλλική Προεδρία, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που επέφερε η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία. Γιατί ειλικρινά δεν ξέρω εάν ο Μακρόν θα προτιμήσει το con ή το idiot , και ποιόν θα ‘στολίσει’ με άπταιστα γαλλικά.

Το λουκ

Πάντως αυτό το καψόνι που κάνει στους πάντες ο Κυριάκος στις επισκέψεις του Π-Σ-Κ, να εμφανίζεται με το απόλυτο κάζουαλ, αφήνοντας τους άλλους να ασφυκτιούν στα κουστούμια, δεν ξέρω, μήπως πρέπει να το δει; Εδώ στην Σύρο για παράδειγμα με τον βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Φίλλιπο Φόρτωμα

Με χαλαρό λουκ ο Πρωθυπουργός, με κουστούμι και γραβάτα ο βουλευτής. Στην συνεδρίαση που έγινε για ναυπηγεία κλπ στην Συρο παρέστησαν οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές, δηλαδή μόνο οι γαλάζιοι: η μυκονιάτισσα Μονογιού, ο Ναξιώτης Βρούτσης και ο τηνιακός Φόρτωμας. Απουσίαζε ο βουλευτής του Συριζα Συρμαλιένος.

Το τριήμερο του Αλέξη στην Πόλη

Αναμένοντας λοιπόν την απόφαση του Πρωθυπουργού για συνάντηση με Ερντογάν, μετά τη λειτουργία στο Φανάρι, να πω ότι ωραίο τριήμερο στην Πόλη πρέπει να πέρασε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα εκκλησιάστηκε κιόλας στο Φανάρι, ενώ συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θυμίζω ότι ο Βαρθολομαίος παραχώρησε αυτοκεφαλία στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. (Υπάρχει και ο Ονούφριος που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας).

Πόλεμος και στις Εκκλησίες

Ανοίγω παρένθεση για να θυμίσω τον άλλο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας , όπως μου μεταφέρει γνώστης των ορθόδοξων εκκλησιαστικών σε βάθος. Το Πατριαρχείο Μόσχας έχει διακόψει τις σχέσεις όχι μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και των Αλεξανδρείας, Αθηνών και Κύπρου, γιατί αναγνώρισαν την αυτοκεφαλία που έδωσε ο Οικουμενικός. (Παρένθεση στην παρένθεση: Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας είναι η επίσημη εκείνη γραπτή πράξη με την οποία δίδεται από τη Μητέρα Εκκλησία σε μια εδαφική περιφέρεια, η οποία έως τότε εκκλησιαστικώς της ανήκει, η διοικητική αυτοδυναμία σε τρόπο ώστε, παραμένοντας δογματικά ενωμένη με εκείνην, να αποκτήσει δική της διοικητική δομή και ηγεσία. Έτσι έγινε και με την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία, με Τόμο της 29ης Ιουνίου 1850, που μνημονεύεται και στο Σύνταγμα, απέκτησε την Αυτοκεφαλία στα εδαφικά όρια του τότε βασιλείου της Ελλάδας).

Η επίσκεψη Τσίπρα λοιπόν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης είναι μια άμεση στήριξη στον Βαρθολομαίο, άρα και στην επιλογή του να αναγνωρίσει αυτοκεφαλία της Ουκρανίας του Επιφάνιου (και όχι του συνδεδεμένου με την Μόσχα Ονούφριου).

Τα δικά μου με τους 12 του Ολύμπου είναι ευκολότερα πάντως. (Εγώ είμαι με τον Απόλλωνα).

Καλά λόγια

Εν τω μεταξύ, παρακολουθώντας συνεχώς τα κανάλια, λόγω επικαιρότητας έπεσα πάνω στον Πρόεδρο της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ (τον Μιχάλη Κατρίνη), να πλέκει εγκώμιο του γαλάζιου Τάσου Χατζηβασιλείου. Την μία στο ένα κανάλι έλεγε πως τον είδε τυχαία στις Σέρρες ενώ έκανε πασοκική περιοδεία, περιστοιχισμένο από νέους, την άλλη σε άλλο κανάλι εκθείαζε τις διπλωματικές του ικανότητες. Μέλι. Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω πάντως η εκτίμηση είναι αμοιβαία. Και δεν οφείλεται στο ότι τα γραφεία τους είναι μεσοτοιχία στην Βουλή.

Ο λογογράφος του Προέδρου

Για να μην λέτε ότι σας αφήνω ανενημερωτους, ο Πρόεδρος Κατρίνης έχει επιλέξει για λογογράφο έναν από τους στενοτερους συνεργατες της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Τον Χρήστο Πρωτόπαπα. Στέλεχος έμπειρο με χιλιόμετρα στο κόμμα. Φτιάχνει ομάδα ο Πρόεδρος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:28

Β. Κορέα: «Ασιατικό NATO» χτίζουν οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοι τους με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

09:23

Δίκη Λιγνάδη: Σήμερα η αγόρευση του εισαγγελέα

09:16

EFE: Η Ελλάδα με αφετηρία την Αλόννησο διευρύνει το τουριστικό της αφήγημα

09:12

Ψηφιακή Διακυβέρνηση: 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας το όφελος από το gov.gr

09:04

ΗΠΑ: Διάθεση 296.000 δόσεων εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων στις αμερικανικές πολιτείες

08:59

Οικονόμου: Ευρύ φάσμα νέων έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

08:56

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ρωσικού πλήγματος σε πολυκατοικία της Μικολάιφ

08:52

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Σχιστό Κορυδαλλού

08:50

Στο τέλος Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας

08:48

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα - Σε συνύπαρξη με τον ιό και από το φθινόπωρο

08:45

Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια – Στην Ελλάδα 4η δόση για πιο πολλούς άνω των 60 ετών

08:42

Κορονοϊός: Καθοριστική για τις εξελίξεις η τρέχουσα εβδομάδα

08:38

«Χειρόφρενο» σε λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων

08:27

Ζελένσκι: Η Ρωσία να εκδιωχθεί από τις τάξεις του ΟΗΕ

08:23

ΗΠΑ: Καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να είναι «αιχμάλωτη δικτατόρων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών»

08:23

Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

08:20

Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την ΙΟΝ – Η «γλυκιά» διαδρομή στην ιστορία και η επόμενη μέρα

08:19

ΕΕ: Από το 2035 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα θα είναι κλιματικά ουδέτερα

08:15

Σολτς: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Κίεβο αλλά χωρίς να διακινδυνεύουμε κλιμάκωση

08:05

Παγίδα για την κυκλική οικονομία η ανακύκλωση ρούχων

08:04

Σε «εξαιρετικό κλίμα» οι συζητήσεις Μητσοτάκη με Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν - Ικανοποίηση για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

08:01

Το «τέλος» του τέλους επιτηδεύματος

07:57

Ακίνητα - Τουρισμός: «Σπάει τα κοντέρ» η θερινή ζήτηση για πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με +232%

07:53

Ελλάκτωρ: Η δημόσια πρόταση, η άποψη του Δ.Σ. και το στρατηγικό πλάνο

07:48

Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ: Πώς θα λάβετε το voucher των 200 ευρώ

07:46

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις έως 1 δισ. ευρώ το 2022 – Τα κόστη, το καζίνο, οι παραχωρήσεις και οι μέτοχοι

07:43

ΕΕ - Κλίμα: Κονδύλια και ρύποι φρενάρουν τη συμφωνία για το νέο νομικό πλαίσιο

07:42

Ρεύμα: Μείωση έως 35% των οικιακών τιμολογίων από 1η Ιουλίου – Τα πλαφόν στη χονδρεμπορική

07:40

Ερντογάν: Όλα γιοκ... Και βέτο γιοκ... - Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επικροτούν Κυριάκο

07:35

Πειραιώς: Πώς έφτασε στο 8,5% πλέον το Helikon - Οι μεγάλοι οίκοι «τρομάζουν» από τα επιτόκια