INSIDE OUT

Inside Out: Ο Κυριάκος δίνει πολιτικό know how στους Ισπανούς - Κλειδί στη Γερμανία το Οικονομικών

04-10-2021 | 07:39
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Από πού ν’ αρχίσω δεν ξέρω. Καταρχήν είμαι στο μπες- βγες, με τα φύλλα μου. Οι δούλοι, πιο αργοί κι από το τρέξιμο της χελώνας στο μονοπάτι για Κασταλία, ξεσηκώθηκαν λέει, γιατί δεν τους φτάνει η μια δραχμή την μέρα για την συγκομιδή. Θέλουν αύξηση. Αναγκαστικά πετάχτηκα μέχρι το Άκτιο να ψωνίσω στο παζάρι. Κι εκεί χάλια κατάσταση. Η ποιότητα έχει πέσει δραματικά. Μια πανδημία λέει στην ανατολή. Κάτι στραβοκάνηδες από την Φρυγία είχαν μόνο, κι αυτοί ζητούν για αρχή μια δραχμή/δυο μέρες. Τι να κάνεις, όμως στην ανάγκη…

Χτυπούν πράσινο ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ οι δουλειές έχουν ανοίξει για τα καλά. Κι όλο απ’ έξω. Με μεταξωτές κάπες, σε μαβιά και πράσινα χρώματα, ευγενικοί άρχοντες του βαθιού καπιταλισμού, με πολλούς δούλους στη δούλεψή τους και βαριά πορτοφόλια, μου ζητούν χρησμό για κυβέρνηση στη Γερμανία. Το τελευταίο που έμαθα, είναι ότι οι Πράσινοι, ‘χτυπούν’ υπουργείο Οικονομικών. Γλυκαθηκαν κι αυτοί νομίζω. Σε ότι αφορά το γενικότερο, υπάρχει αισιοδοξία για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς οι δύο ‘μικροί’, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, επιθυμούν διακαώς να μπουν στην κυβέρνηση. Αφού υπάρχει βούληση για εξουσία, θα βρουν και τον Καγκελάριο, θα κάνουν και συμβιβασμούς. Το βασικό είναι ότι όλοι οι εν δυνάμει κυβερνητικοί ζητούν αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, να ‘χει να γράφει δίπλα η Καδδά.

Ζουμερά βαλέντσια

Σαν την γλύκα του χυμού τους ήταν η χθεσινή μέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πήγε Βαλένθια για να υποστηρίξει τον Πάμπλο Κασάδο, σαραντάρη και πολλά υποσχόμενο Αρχηγό του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, σε κομματική εκδήλωση. «Κυριάκο, έχεις την εκτίμηση όλων μας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναγέννηση του τουρισμού στη διάρκεια της πανδημίας. Και θα το πω ξεκάθαρα: η αυριανή ισπανική κυβέρνηση του Partido Popular θα στηρίξει πλήρως την προστασία των ελληνικών συνόρων και των εθνικών σας συμφερόντων στη Μεσόγειο έναντι απειλών από άλλες γειτονικές χώρες. Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ως χώρας της ΕΕ, πέρα και πάνω από οποιοδήποτε άλλο συμφέρον», τόνισε ο Κασάδο. Οι λέξεις του βάλσαμο, για Κυριάκο και δηλητήριο για Σάντσεθ, τον σοσιαλιστή νυν Πρωθυπουργό της Ισπανίας που δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει το χτίσιμο του τουρκικού αεροπλανοφόρου Anadolu από την κρατική ισπανική εταιρεία Navantia. Βέβαια, θα δούμε αν οι λέξεις έχουν νόημα όταν γίνουν εκλογές στην Ισπανία, το ’23 δηλαδή, και αν τηρηθούν οι υποσχέσεις.

Κυριάκος de profundis

Ο πρωθυπουργός αποθεώθηκε στην δική του ομιλία. Τόσο που δεν δίστασε να μοιραστεί με τους Ισπανούς κομματικούς συντρόφους σκέψεις και συμβουλές από την δική του εμπειρία στο δρόμο για την εξουσία. «Κανένα πολιτικό ταξίδι δεν είναι εύκολο. Απαιτεί πίστη, αποφασιστικότητα, ψυχικό σθένος, θάρρος. Πάνω από όλα απαιτεί θέληση. Θέληση για αλλαγή, για ανανέωση, για συμβιβασμούς, για πιο σκληρή δουλειά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, στην προσπάθεια να εκπληρωθούν οι πολιτικοί σου στόχοι» είπε. Ενώ στα της κυβέρνησης τόνισε τα εξής: «Έχουμε υπερβεί τα τυπικά κομματικά όρια, αξιοποιώντας στο σύστημα διακυβέρνησης τους καλύτερους και ικανότερους ειδικούς που εργάζονταν στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα». Ο Κασάδο, που ξεκίνησε από το γραφείο του Αθνάρ και διαδέχτηκε τον Ραχόι στο κόμμα, άκουγε προσεχτικά και σημείωνε κάθε λέξη. Τον βλέπω να εφορμά στους Ciudadanos, (τους ποταμίσιους Ισπανούς).

Διζωνική- δικοινοτική

Μένοντας πάντα στην αγαπημένη Μεσόγειο, και χωρίς να απομακρυνθώ από το θέμα σχέσεων Τουρκίας-Ισπανίας, ευρωπαϊκών συνόρων, συμμαχιών του Νότου και λυκοφιλιών, προβλέπω φουρτούνες από την συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας Συριζα στην πορεία του Ακελ στην Κύπρο. Το αίτημα για επανένωση σε διζωνική ομοσπονδία έχει πληγώσει τμήμα πατριωτικού Πασοκ, που βλέπουν τον Αλέξη στα εθνικά να είναι Ποτάμι.

Μακάριο αμυντικό σύμφωνο

Το κοινοβουλευτικό βάρος σε ότι αφορά την ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας πάντως, δεν θα το σηκώσουν οι διεθνολόγοι του κόμματος, (Χατζηβασιλείου, Καιρίδης), αλλά ένας κοινός θνητός. Ο Μακάριος Λαζαρίδης. Η επιλογή του βουλευτή Καβάλας, από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ προφανώς, δείχνει αν μη τι άλλο ότι η κυβέρνηση περιμένει άνευρη και ήρεμη συζήτηση στη Βουλή. Ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην Βαλένθια, μια που είναι και γραμματέας Διεθνών Θεμάτων της ΝΔ. Ο δε Καιρίδης, ήταν Στρασβούργο. Είδε χώρο ο Μακάριος και τρούπωσε.

Ταξίδι στη Βοστώνη

Όλοι το ξέρετε ότι λατρεύω φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη. Και μια Βοστώνη όμως δεν θα μου έπεφτε άσχημα. Μετά από συντονισμό τόσων ανθρώπων, αλλά και το πείσμα του Χάρη Θεοχάρη, θα είναι απλό. Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο Πρόξενος στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου, «ο πρώην Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης είχε καταλυτικότατο ρόλο. Ήρθε στη Βοστώνη ειδικά επί τούτου για να εκφράσει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδο σε όλους τους αρμόδιους φορείς και το έθεσε πέρσι στη Delta και αλλού. Το εγχείρημα πέρασε από χίλια κύματα».

Η Delta θα ξεκινήσει απευθείας πτήσεις Αθήνα-Βοστώνη, δεν την χάνω την ευκαιρία. Το μόνο κακό, είναι ότι φτιάχνοντας βαλίτσα, πήγα να πάρω κάτι αντάξιο της εποχής και του στυλ, στο on line του Zeus and Dione. Και ήταν sold out ρε φίλε! Ναι. Sold out! Μα όλοι Βοστώνη με Zipouni πάνε;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του

18:26

Alumil: Αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 7% το 2023

18:20

Leroy Merlin για πρόστιμο: Αμφισβητούμε τη νομική και ουσιαστική βασιμότητά του

18:05

Μέση Ανατολή: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Ο μακροχρόνιος, «σκιώδης» πόλεμος Ισραήλ και Ιράν

18:04

Κικίλιας για κακοκαιρία: «Είμαστε όλοι εδώ μαζί σε επαγρύπνηση»

17:46

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

17:26

Τριήμερο ανοδικό σερί στο ΧΑ κόντρα στο διεθνές κλίμα - Αναμονή για την S&P

17:25

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Δεν αναμένουν κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές