INSIDE OUT

Inside Out: Ποιοι θα πληρώσουν τελικά το μάρμαρο; - Περί ευαισθησιών…

24-08-2021 | 07:32
Μοιράσου το

Σας το είχα πει ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για τους ανεμβολίαστους. Βεβαίως δεν χρειαζόταν να είναι κανείς μάντης για να το προβλέψει. Έρχονται και επίσημα σήμερα τα μέτρα. Όλα μαζί. Και ανεμβολίαστοι και πυρόπληκτοι… Έτσι καλύτερα για να μετριάζει η μία υπόθεση την άλλη. Αν και χωρίς να το μαντεύω φοβάμαι ότι θα έχουμε αντιδράσεις… Αλλά για σκεφτείτε το, εδώ σε λίγο αρχίζει η τρίτη δόση και ακόμα συζητάμε για την πρώτη… Και όχι για λίγους, σχεδόν το 40% παραμένει ανεμβολίαστο... Μακάρι να μην συμβεί, αλλά αν έχει αρχίσει να μας ανησυχεί από τον Αύγουστο η αύξηση του προβλήματος τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο;

Εντάξει, όλοι είμαστε ολόψυχα στο πλευρό όσων δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά το «πάμε καλά» κάπου έχει αρχίσει να κουράζει. Πράγματι πάμε καλά σε ό, τι αφορά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι αλήθεια. Όμως στα υπόλοιπα, ακόμα και αν δεν είναι το ίδιο σημαντικά δεν πάμε και τόσο καλά. Βεβαίως ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για απόδοση ευθυνών όπου και αν υπάρχουν. Όμως για να το δούμε λιγάκι. Υπουργός, επικεφαλής πολιτικής προστασίας, υπηρεσιακοί αρχηγοί. Αυτοί δεν είναι οι κεφαλές; Τι άλλο; Ποιος να ευθύνεται; Ο πυροσβέστης; Ο αστυφύλακας; Ο δήμαρχος; Ο περιφερειάρχης; Οπότε αν αποδοθούν ευθύνες, αν βεβαίως αναγνωριστούν λάθη -γιατί μπορεί τελικά να κριθεί ότι δεν υπήρξαν…- σε ποιους δηλαδή αναφερόμαστε; Πλην Χαρδαλιά ποιος ή ποιοι μένουν;

Οι ανησυχίες του κεντρικού

Εικόνα

Διάβασα τη Δευτέρα στην αδερφή στήλη, Backstory, ότι ο κ. Στουρνάρας, ο διοικητής της ΤτΕ ανησυχεί ακόμα και από τις διακοπές του στη Σύρο για την κλιματική αλλαγή. Και είναι αλήθεια ότι κορυφαίες προσωπικότητες παγκοσμίως, όχι μόνο όσοι βρίσκονται στην κεντρική παγκόσμια πολιτική σκηνή, προβληματίζονται και ενώνουν ενέργειες για την κλιματική αλλαγή. Φαντάζομαι δε ότι θα είναι πολύ ευαισθητοποιημένος με αυτό για να φτάσει στο σημείο να τον απασχολεί το ζήτημα στην αγαπημένη του Σύρο. Τη Σύρο που πρωτολάτρεψε πριν από πάρα πολλά χρόνια μαζί με τον τότε αδελφικό του φίλο και μέντορά του. Βεβαίως δεν είναι όψιμο το ενδιαφέρον του κεντρικού για το περιβάλλον. Από τότε που ήταν εμπορικός τραπεζίτης ενδιαφερόταν για τα δάση και το περιβάλλον. Εύλογη λοιπόν η ανησυχία του για την κλιματική αλλαγή.

Αφουγκράζομαι από εδώ το στέκι της φίλης μου της Πυθίας, μία γκρίνια, μια διχογνωμία που πλανάται στον αέρα πάνω από γνωστά νησιά με μεγάλο τουριστικό φορτίο. Πιάνω στον αέρα κύματα δυσαρέσκειας από επιχειρηματίες του τουρισμού σε βάρος μεγαλοξενοδόχων. Ότι εκείνοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα κρούσματα και όχι εστιατόρια, εμπορικά και beach bar. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής από Μύκονο δεν πιάνω τίποτε ούτε στα μεσαία ούτε στα βραχέα. Δεν πιάνω σήμα… Από άλλα νησιά λοιπόν και κυρίως από Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο.

Γκρίνια ότι ενώ σε αυτούς απαγορευόταν η μουσική, σε ξενοδοχεία διοργανώνονταν ελληνικές και άλλες θεματικές βραδιές... Ή ότι έχοντας βγάλει επί μήνες σε αναστολή τους έμπειρους και πιο ακριβούς επαγγελματίες γέμισαν με πιτσιρικάδες και τους περισσότερους ανεμβολίαστους... Δεν γνωρίζω, δεν τα υποστηρίζω, αλλά αν ισχύει αυτό το κλίμα, όποιος και αν έχει δίκιο ή άδικο, δεν είναι διόλου ευχάριστο και δημιουργικό για τον τουρισμό. Έστω και αν πρόκειται για τοπικά φαινόμενα. Τέλος πάντων, ας πάει καλά η σεζόν και τον επόμενο κρίσιμο μήνα και όλα θα αποτελέσουν παρελθόν. Δεν είναι καλό να υπάρχουν… ρωγμές.

Σας φιλώ

Ο Τειρεσίας

(Η Πυθία βρίσκεται σε άδεια για ηρεμία και αναζωογόνηση)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.