BACKSTORY

Τα αρνητικά σημάδια - Η τεχνητή νοημοσύνη και οι περικοπές - Οι μεγάλες ρυθμίσεις από τους servicers

18-02-2026 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα αρνητικά σημάδια - Η τεχνητή νοημοσύνη και οι περικοπές - Οι μεγάλες ρυθμίσεις από τους servicers
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αλλού είναι το πρόβλημα

Από δελτίο Tύπου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πληροφορηθήκαμε για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για την προστασία των επενδυτών από παραπλανητικές ή αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και την προαγωγή της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στις διαφημιστικές επικοινωνίες που αναπτύσσονται στις αγορές κεφαλαίου, ιδίως στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.

Αυτά είναι παρά πολύ ωραία νέα αλλά έχω την αίσθηση ότι, στην επίσημη εμπορική επικοινωνία, αθέμιτες πρακτικές δεν είναι συνήθεις. Αλλού είναι το πρόβλημα και λέγεται κοινωνικά δίκτυα όπου το ψάρεμα ανυποψίαστων είναι συστηματικό. Και γι’ αυτό δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Απλά κάθε μέρα μετράμε θύματα.

Αρνητικά σημάδια

Η πτώση συνεχίστηκε και εντάθηκε καθώς άρχισαν τα margins να σπάνε χθες στο Χρηματιστήριο. Φαίνεται ότι έχει και χαμηλότερα από την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, εκτός και αν εμφανιστούν εξ ουρανού τίποτα ξένοι επενδυτές.

Γιατί αυτό που είδαμε στο τέλος της συνεδρίασης με σημαντικές πωλήσεις στις δημοπρασίες δεν είναι και το καλύτερο σημάδι για τις επόμενες κινήσεις. Βέβαια σε όλες τις πτώσεις αυτό που μετράει είναι πότε το έξυπνο χρήμα θα αποφασίσει ότι είναι η ώρα για τοποθετήσεις. Σε αυτό δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι, δεδομένου ότι έχουν εμφανιστεί και κάτι δημοσιονομικοί αστερίσκοι.

Πού ποντάρει;

Το Qube fund αύξησε τη short θέση που είχε στην Intralot. Δεν ξέρουμε πραγματικά που ποντάρει αλλά δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι έχει και δίκιο. Πιθανώς να βλέπει ότι διεθνώς υπάρχει μια πίεση στις μετοχές εταιρειών που ασχολούνται με τον τζόγο αλλά στην περίπτωση της Intralot υπάρχει και η δραστηριότητα του παρόχου που δεν επηρεάζεται από το κλίμα για τις εταιρείες που απευθύνονται στον τελικό πελάτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι περικοπές

Και οι ασφαλιστικές εταιρείες διεθνώς αντικαθιστούν σε ευρεία κλίμακα προσωπικό με τεχνητή νοημοσύνη. Η ασφαλιστική μονάδα Ergo της Munich Re σκοπεύει να περικόψει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, εν μέρει λόγω της αυξημένης χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν σταδιακά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, η ING ανακοίνωσε ότι σχεδόν 1.000 θέσεις κινδυνεύουν λόγω «ψηφιοποίησης, τεχνητής νοημοσύνης. Αντίστοιχες ενέργειες προγραμματίζει και η Allianz.

Μεγάλες ρυθμίσεις από τους servicers

Και ενώ αναμένεται η δύσκολη απόφαση του Αρείου Πάγου, οι servicers ανακοινώνουν πως προάγουν τις ρυθμίσεις. Οι εταιρείες διαχείρισης χρέους ρύθμισαν δάνεια ύψους 6,8 δισ. ευρώ το 2025.

Σε διμερή βάση ρυθμίστηκαν δάνεια 3,6 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,8 δισ. ευρώ αφορούν χαρτοφυλάκια εκτός τραπεζικών ισολογισμών. Μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρυθμίστηκαν δάνεια 1,6 δισ. ευρώ, με αύξηση άνω του 50% έναντι του προηγούμενου έτους.

Αναζητώντας ευκαιρίες στην Αρμενία

Επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Vahagn Khachaturyan, στην υψηλού επιπέδου συζήτηση που διοργανώνει αύριο Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Φόρουμ των Δελφών.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι Ελληνο-Αρμενικές σχέσεις αλλά και οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου. Η συζήτηση με τον πρόεδρο της Αρμενίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, έρχεται μετά από μια σειρά άλλων συζητήσεων υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε πρόσφατα το Φόρουμ των Δελφών όπως αυτή που έγινε στο πλαίσιο του Munich Security Conference το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, αλλά και τη συζήτηση στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών που συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για θέματα της ασφάλειας Θαλάσσιων Μεταφορών.

Η απόφαση και η εναλλακτική

Σε άλλα νέα, ανακοινώθηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Β' 725/12.02.2026) ότι σε διοικητικό κλείσιμο οδηγείται η δομή του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «ΟΜΗΡΟΣ» στο κέντρο της Λάρισας. Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λόγω πολεοδομικών παρατυπιών στο κτίριο επί της συμβολής των οδών Πατρόκλου 14 και Ρούσβελτ (που στεγάζεται επίσης και το Aegean College).

Η ανάκληση βασίστηκε στην υπ’ αρ. 1725/2025 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Ε’), η οποία ακύρωσε την άδεια δόμησης για την αλλαγή χρήσης του ακινήτου σε εκπαιδευτήριο. Το Υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες και αφού εξέτασε το υπόμνημα απόψεων της σχολής τον Ιανουάριο του 2026, κατέληξε στην παύση των νόμιμων προϋποθέσεων λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής. Μετά τη δημοσίευση της ανάκλησης, το βάρος πέφτει πλέον στην προστασία των σπουδαστών που επηρεάζονται από την αυτή, καθώς η εφαρμογή της απόφασης αποτελεί μονόδρομο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς τους εγγεγραμμένους σπουδαστές για τις επιλογές που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια της φοίτησής τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:40

Nvidia: Εκτόξευση 85% των εσόδων, ισχυρό και το guidance β΄τριμήνου

23:23

Βενιζέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Να μετατρέψουμε αυτή τη συγκυρία, η οποία φαίνεται να είναι αρνητική, σε ευκαιρία

23:14

Ο Τραμπ αποκλείει ενδεχόμενη «κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά την Κούβα

23:09

Wall Street: «Άλμα» άνω των 600 μονάδων για τον Dow με φόντο την «βουτιά» πετρελαίου και ομολόγων

22:54

Ινδία: Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο καύσωνα - Έως τους 48°C έφτασε ο υδράργυρος

22:41

ΔΕΗ: Με συνολικές προσφορές 18 δισ. έκλεισε το βιβλίο της ΑΜΚ – 4,25 δισ. αντλεί η εταιρεία

22:32

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών η κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

22:17

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν: «Τα ζητήματα με το Ιράν μπορούν να επιλυθούν»

22:05

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ - «Έχασε» τα 100 δολάρια το WTI

21:47

Χρυσός: Κέρδη 1% καθώς υποχωρούν πετρέλαιο και ομόλογα

21:41

Ιράν: Eξετάζει νέα πρόταση των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του Πακιστανού μεσολαβητή

21:35

ΗΠΑ: Δίωξη στον Ραούλ Κάστρο για την κατάρριψη δύο αεροσκαφών το 1996

21:26

Πρακτικά Fed: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος

21:15

Ευ. Μυτιληναίος: «Θα παράγουμε γάλλιο με χαμηλότερο κόστος από την Κίνα»

20:59

Βρετανία: Στις 18 Ιουνίου οι επαναληπτικές εκλογές με υποψήφιο τον δήμαρχο του Μάντσεστερ

20:40

Μητσοτάκης: Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες - «Το είπαμε, το κάναμε»

20:26

Μιχαηλίδου: «Στην Αίγινα τα σχολικά γεύματα φτάνουν πλέον σε όλα τα δημοτικά σχολεία»

20:08

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στην παγίδα της Τεχεράνης

20:03

Νότια Κορέα: Αναστέλλεται η απεργία στη Samsung Electronics - Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις

20:02

Κομισιόν: Χαιρετίζει την πολιτική απόφαση για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

19:52

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Για πρώτη φορά ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή της γαλλικής φρεγάτας Amiral Louzeau

19:44

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 62,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

19:42

Το ισοζύγιο της Fed: Γιατί η συρρίκνωση είναι η λάθος απάντηση στο λάθος ερώτημα

19:30

Παπαθανάσης: Οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνονται στο 100%, σύμφωνα με τον προγραμματισμό

19:24

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες με πληθωρισμό και ομόλογα στο επίκεντρο

19:20

Τραμπ για Ιράν: «Ή υπογράφουν συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:04

Ως το τέλος του χρόνου η διοικητική αναδιάρθρωση της Επιτροπής - Κλειδί ο επόμενος προϋπολογισμός

18:48

Μπέζος για «φούσκα» τεχνητής νοημοσύνης: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε»

18:31

Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του αναπληρωτή πρέσβη στην Ουάσινγκτον

18:26

Διάβημα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τον στολίσκο: «Απαράδεκτη η συμπεριφορά προς τους Έλληνες πολίτες»