BACKSTORY

Τι πουλάει στη Black Friday - Το μεγάλο ξεπούλημα των crypto - Με το βλέμμα στο Λονδίνο

19-11-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πουλάει στη Black Friday - Το μεγάλο ξεπούλημα των crypto - Με το βλέμμα στο Λονδίνο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τι πουλάει στη φετινή Black Friday

Έχοντας εξοπλίσει τα σπίτια τους με σκούπες ρομπότ, air fryer και στεγνωτήρια - στην Ελλάδα των 30 βαθμών Κελσίου ακόμα και τον Νοέμβριο -, οι καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται κατά τη φετινή Black Friday, σε πιο παραδοσιακές κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών. Και μάλιστα σε αυτές που τα προηγούμενα χρόνια πριμοδοτήθηκαν από διάφορες επιδοτήσεις και έκτοτε - μέχρι και πρόσφατα τουλάχιστον - εμφάνισαν κατακόρυφη πτώση πωλήσεων.

Οι πρώτες ενδείξεις της αγοράς, καθώς η επίσημη ημέρα της Μαύρης Παρασκευής δεν έχει φτάσει ακόμα, αλλά το εκπτωτικό γεγονός επεκτείνεται και πάλι σε όλο τον μήνα, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον του κόσμου στην περίπτωση ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών στρέφεται στις μεγάλες συσκευές, ενώ μετά από αρκετά χρόνια, την τιμητική τους φαίνεται να έχουν και τα smartphones.

Παράγοντας της αγοράς μάλιστα σχολίαζε ότι η μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα που κατάφερε να εξασφαλίσει κατ' αποκλειστικότητα έκπτωση 10% στα iPhone έχει σαρώσει την αγορά. Στον αντίποδα, κατηγορία που περνά σχεδόν στα αζήτητα είναι αυτή των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο λόγος: το κουπόνι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξασφάλιζε πέρα από software και hardware και το οποίο ουκ ολίγα «επιχειρηματικά» νοικοκυριά αξιοποίησαν δεόντως.

Η κατρακύλα συνεχίζεται

Το εντυπωσιακό ποσό των 1,2 τρισ. δολαρίων έχει «σβηστεί» από την αγορά των κρυπτονομισμάτων μέσα στις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες για τις υψηλές αποτιμήσεις στον τεχνολογικό τομέα και για την κατεύθυνση των αμερικανικών επιτοκίων έχουν προκαλέσει κύμα ρευστοποιήσεων σε πιο κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία. Το Bitcoin έχει χάσει περίπου 28% στο ίδιο διάστημα, υποχωρώντας στα 91.100 δολάρια και διαγράφοντας τα κέρδη που είχε καταγράψει από την αρχή της χρονιάς. Οι ζημίες σε ιδιαίτερα μοχλευμένες θέσεις τον τελευταίο μήνα έχουν οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερο ρυθμό πωλήσεων, σύμφωνα με αναλυτές.

Ναι μεν αλλά, από τη Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, μετά την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας σε «BBB» με σταθερές προοπτικές. Το όφελος αυτό συνδέεται κυρίως με τη σημαντική έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό κρατικό χρέος.

Παρόλα αυτά, η ίδια η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους δεν οδηγεί αυτόματα σε αναθεώρηση προς τα πάνω του λειτουργικού περιβάλλοντος των τραπεζών, το οποίο παραμένει κρίσιμο στοιχείο για τις αξιολογήσεις τους και επηρεάζει σημαντικά την πιστοληπτική τους εικόνα.

Άυλος πλούτος για τα νοικοκυριά

Καθώς τα ακίνητα ανεβαίνουν εν τέλει στα ύψη οδηγείται ο πλούτος των νοικοκυριών. Το μέγεθος ασφαλώς είναι αρκετά άυλο. Ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών έχει φτάσει πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας και υπερβαίνοντας για πρώτη φορά από το 2011 το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε ακαθάριστη αξία. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, το οποίο βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εικόνα δείχνει ότι, μετά από μια περίοδο σημαντικών απωλειών λόγω της οικονομικής κρίσης, τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών έχουν ανακτήσει σχεδόν πλήρως το χαμένο έδαφος.

Η επιτυχία και τα αρνητικά σήματα

Τελικά ο αιφνιδιασμός των νομοθετικών παρεμβάσεων πέρασε και η δημόσια πρόταση της ΕΧΑΕ υπερέβη τον αρχικό πήχη του 67%. Ούτε και οι ίδιοι δεν φαίνεται να το πίστευαν στη Euronext. Γιατί αν το πίστευαν ούτε θα μείωναν το ποσοστό ούτε θα υπέπιπταν σε «ανορθογραφίες» με τις ίδιες μετοχές. Πάντως τα όσα έγιναν με τα non papers και άλλου είδους επικοινωνιακές «παρεμβάσεις» εμένα δεν μου δημιουργούν καλή προδιάθεση για τα μελλούμενα και μακάρι να βγω ψεύτης. Γιατί όταν ο πάροχος επιδίδεται σε τακτικές που κινούνται στο όριο δεν δίνει καλό σήμα. Και δυστυχώς σοβαρή κεφαλαιαγορά δεν υπάρχει. Γιατί αν υπήρχε δεν θα έκανε τεμενάδες στον Κοντόπουλο και θα έθαβε ένα σωρό παραβάσεις. Σκεφτείτε τώρα που την αγορά την ελέγχουν οι μεγάλοι πάτρωνες πόσο θα κάνει ότι δεν βλέπει.

Με το βλέμμα στο Λονδίνο

Η ΔΕΗ χθες το έκανε πάλι το θαύμα της με τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου και σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Capital Investors Day στο Λονδίνο. Εκεί θα καταλάβουμε που το πάει ο Στάσσης όχι μόνο στα ανανεώσιμα όπου το στοίχημα του έχει βγει αλλά και στις τηλεπικοινωνίες που βρίσκεται μόνο στην αρχή.

Ανακοινώσεις για το βιομηχανικό ρεύμα;

Ώρες φαίνεται ότι μετράμε για τις ανακοινώσεις σχετικά με την ελάφρυνση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες και τις παραγωγικές επιχειρήσεις για την οποία έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη ΓΣ του ΣΕΒ. Και αυτό αν τελικά κλειδώσουν οι λεπτομέρειες και ανακοινωθούν τα μέτρα ταυτόχρονα με την κατάθεση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού την Πέμπτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

e-ΕΦΚΑ: Σε παραγωγική λειτουργία από 10/8 το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΕΑΟ

23:38

Η Βρετανία θα δώσει στην Ουκρανία την τεχνολογία για αντιμετώπιση ηλεκτρονικών παρεμβολών

23:24

Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που αποσπούσε παράνομα ευρωπαϊκές ενισχύσεις

23:07

Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή Fed και αποτελεσμάτων

22:54

Κικίλιας: «Το Λιμενικό στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια χιλιάδων επιβατών»

22:41

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε δάνειο 302 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό του στρατού

22:29

Μακρόν για φωτιές: «Πρέπει να φυτέψουμε ένα δάσος προσαρμοσμένο στην κλιματική αλλαγή»

22:15

Παπασταύρου: Οι 700 οργανισμοί διαχείρισης νερού δεν είναι μοντέλο για το μέλλον

22:02

AtmoHub: Νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

21:48

Nέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών - Εννέα κατηγορίες επαγγελματικών κατηγοριών

21:40

Σε χαμηλό 10 ημερών το πετρέλαιο - Πτώση 8% για το Brent

21:22

Αυστρία: Η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες

21:09

Στο 7,875% το επιτόκιο για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ της AKTOR

21:05

Πτήση της Olympic Air επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω καπνού - Η ανακοίνωση της Aegean

21:02

Συνολικά 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:56

Η κυβέρνηση Μελόνι μειώνει τους φόρους στο πετρέλαιο κίνησης έως 6 Αυγούστου

20:44

THEON: Ανεκτέλεστο 1,46 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο - Άλμα 35,4% στα έσοδα

20:36

Τρεις συλλήψεις για την τραγωδία με έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια

20:24

Η Wolt καλύπτει καλοκαιρινές ανάγκες σε περισσότερες από 75 πόλεις και νησιά

20:18

Καναδάς: Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο

20:16

Την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς

20:05

Τραμπ για πώληση F-35 στην Τουρκία: «Κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε»

20:02

Βουλή: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος

19:53

Υπερκάλυψη κατά 3,4 φορές για την ΑΜΚ της AKTOR - Προσφορές 2,231 δισ. ευρώ

19:45

H Ρωσία είναι «ανοιχτή σε νέες ιδέες» για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

19:30

O Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον: Η δύσκολη άσκηση πολιτικής ισορροπίας

19:26

Ιταλία-δημοσκοπήσεις: Στο 40,8% ο συνασπισμός της Μελόνι, συνεχίζεται η πτώση της Λέγκα

19:14

Νέα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση υψηλής προτεραιότητας 306 εκατ. ευρώ για Bally’s Intralot

19:05

Πρόληψη πυρκαγιών: 24ωρη επιτήρηση της Ελλάδας με drones από 110 φυλάκια και χρήση ΑΙ

18:53

Ευρωαγορές: Κέρδη με φόντο την πτώση στο πετρέλαιο - «Βουτιά» σχεδόν 9% της ASML