BACKSTORY

Δεν πέρασε απαρατήρητη - Αναβαθμίσεις - Αντίστροφη μέτρηση για το IRIS

18-11-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν πέρασε απαρατήρητη - Αναβαθμίσεις - Αντίστροφη μέτρηση για το IRIS
Κίνα / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Κινέζικα ερωτήματα

Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε από την αγορά η αναφορά της πρέσβειρας των ΗΠΑ για το λιμάνι του Πειραιά. Και φυσικά το ερώτημα είναι αν απλά τα όσα είπε είναι έκφραση δυσαρέσκειας ή προδιαγράφουν το μέλλον μεγάλων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Εμείς πάντως σημειώνουμε και την κινέζικη παρουσία στον ΑΔΜΗΕ και τις τελευταίες εξελίξεις στο καλώδιο της Κύπρου.

Ένα νέο ρεκόρ

Ενα νέο σημαντικό ρεκόρ επιτυγχάνει η Goldman Sachs που βρίσκεται εντέλει σε πορεία να αποσπάσει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στο dealmaking των τελευταίων 25 ετών, καθώς η κορυφαία επενδυτική τράπεζα της Wall Street αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικούς ωφελημένους της αναζωπύρωσης των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, η τράπεζα έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος στο 34% της συνολικής αξίας των 3,8 τρισ. δολαρίων των παγκόσμιων συμφωνιών που έχουν ανακοινωθεί φέτος, ποσοστό αυξημένο από το 28% του 2024.

Και, όπως αναφέρουν οι Financial Times, με λιγότερες από επτά εβδομάδες να απομένουν για νέες ανακοινώσεις συναλλαγών, η επίδοση αυτή φέρνει την Goldman σε τροχιά να πετύχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το 2015, όταν είχε φτάσει το 34,26%.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν την τιμητική τους

Οι οίκοι αξιολόγησης και οι αναβαθμίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, όπως επιβεβαιώνουν όλα τα διεθνή φόρα που μετρούν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Η Κομισιόν, στη φθινοπωρινή της έκθεση, προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 2,1% το 2025 και 2,2% το 2026, με κινητήριες δυνάμεις τη σταθερή κατανάλωση και τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το 2027, η επέκταση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,7%, καθώς ολοκληρώνεται η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει σταδιακά στο 2,4% έως το 2027, παρότι η έντονη ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στο κόστος ζωής. Η ανεργία μειώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αν και παραμένουν σημαντικές δομικές προκλήσεις που απαιτούν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.

Στο «παλιό Χρηματιστήριο», επενδύουν στο μέλλον

Στη Θεσσαλονίκη έχουμε δει πολλές «αναπαλαιώσεις». Λίγες, όμως, με τόσο ξεκάθαρη ταυτότητα, όπως αυτή του νέου γραφείου της EY Ελλάδος. Το κτίριο Ματαράσσο-Αλτσέχ, από τα πιο αναγνωρίσιμα μεσοπολεμικά αρχιτεκτονικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ξαναγράφει την ιστορία του - αυτή τη φορά με λέξεις, όπως ευελιξία, συνεργασία και βιωσιμότητα. Η EY δεν είδε απλώς τετραγωνικά. Είδε έναν χώρο με ιστορία και τον μετέτρεψε σε ένα καινοτόμο και συμπεριληπτικό χώρο για τους ανθρώπους της. Η συμμετοχή στο Open House (22-23 Νοεμβρίου) είναι μια πρόσκληση, για να μπορέσει να δει το κοινό πως γίνεται το μέλλον να χτιστεί πάνω σε θεμέλια που «στηρίζουν» μία ιστορία σχεδόν 100 χρόνων.

Αναβαθμίζει και επισημαίνει

Η Wood & Company αναβάθμισε τη σύσταση για την Aegean σε “Buy” και αύξησε την τιμή-στόχο στα 16 ευρώ, εκτιμώντας ότι η εταιρεία θα εμφανίσει ακόμη ισχυρότερη δυναμική το 2025, μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του καλοκαιριού.

Η κίνηση αυτή στηρίζεται στην πολύ καλύτερη του αναμενομένου πορεία της Aegean κατά την περίοδο αιχμής, γεγονός που οδήγησε τη Wood να αναθεωρήσει ανοδικά κατά 8% τις προβλέψεις της για το EBIT του 2025.

Ωστόσο, ο οίκος διατηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση για το 2026. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στους κινητήρες Pratt & Whitney GTF προκαλούν σημαντικούς παροπλισμούς, με τον αριθμό των καθηλωμένων στο έδαφος αεροσκαφών να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12–14 μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ξεκινούν τα roadshows

Και ας μην ξεχάσουμε το χρηματοοικονομικό συνέδριο της JP Morgan στο Λονδίνο 21 και 22 Νοεμβρίου, συνέδριο το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία για τις ελληνικές τράπεζες. Σε μια περίοδο αιχμής για τη χώρα μας οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν την εικόνα τους για την πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς και των σχεδιασμών τους.

Αντίστροφη μέτρηση για το IRIS

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή των άμεσων πληρωμών μέσω IRIS που θα είναι υποχρεωτική από την 1η Δεκεμβρίου. Η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε το κανονιστικό πλαίσιο για τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με τη Φορολογική Διοίκηση, ενσωματώνοντας τις άμεσες πληρωμές (Instant Payments) στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Έτσι ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα κατά την πληρωμή σε ένα ταμείο, εκτός από τη χρήση κάρτας ή μετρητών, θα υπάρχει και η επιλογή της άμεσης πληρωμής από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω IRIS. Αυτό επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη στον λογαριασμό της επιχείρησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:01

Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο

19:55

ΕΕ: Νέα μέτρα κατά του ρωσικού σκιώδους στόλου και της Λευκορωσίας

19:52

Σε ισχύ η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά

19:43

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις δεν προμηνύει τίποτα καλό

19:36

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική αλλαγή - Η χώρα οδηγείται σε νέα αδιέξοδα

19:23

H ΕΤΕπ διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για προσιτή στέγαση - 6 δισ. ευρώ έως το 2026

19:13

Κληρώθηκαν τα νέα μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και Εκλογοδικείου για το 2026-2027

19:04

Μητσοτάκης: Τα έξι νέα μέτρα για τη στέγαση - Περιορισμοί στο AirBnb, ρύθμιση για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

19:03

Πιερρακάκης: Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρή ανάπτυξη

18:53

Μαρινάκης: Είμαστε η γενιά που πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για το δημογραφικό

18:40

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με «βαρίδι» τον αμυντικό κλάδο

18:37

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικά προσιτής στέγασης

18:32

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ενισχυμένα μέτρα προστασίας για τους αγρότες

18:29

Χατζηδάκης: Το πλαίσιο πρόσθετης στήριξης των αγροτών - Τι είπε για αγροτικό ρεύμα, ΕΦΚ πετρελαίου, ΕΛΓΑ

18:27

Κομισιόν: Αναθεωρείται ο στόχος για πλήρη απαγόρευση πώλησης νέων βενζινοκίνητων - πετρελαιοκίνητων οχημάτων το 2035

18:20

Γερμανία: Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της Deutsche Welle από τη Ρωσία

18:10

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τασούλα την Τετάρτη στις 11:00

18:03

Πλήγμα στην παγκόσμια αγορά smartphone λόγω ελλείψεων σε τσιπ

17:59

Χάθηκαν ξανά οι 2.100 μονάδες στο ΧΑ - Τζίρος-μαμούθ στη Eurobank

17:55

Ουγγαρία: Συμβόλαιο με ΗΠΑ για παράδοση 400 εκατ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως

17:48

Συνάντηση Πιτσιλή με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Τελωνείων των ΗΠΑ

17:47

Γεραπετρίτης: Απαραίτητο να δοθεί μία νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

17:42

Η Ισπανία ανεπιφύλακτα την ταχεία υπογραφή της Mercosur

17:36

Επανεξετάζονται οι ξένες οικονομικές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Βρετανίας

17:33

ΠΟΥ: Παγκόσμια διακήρυξη για αντιμετώπιση χρόνιων και ψυχικών ασθενειών - Για πρώτη φορά θεσπίζονται στόχοι

17:30

Πακέτο 169,5 εκατ. ευρώ για το 1,34% της Eurobank

17:25

Παπαθανάσης: Νέες φοιτητικές εστίες 750 κλινών σε πανεπιστημιουπόλεις της Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ

17:23

ΚΕΦίΜ: Σε τροχιά υλοποίησης το 83% των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη

17:09

«Κύρια απειλή για την ειρήνη η Ρωσία»: Τι δηλώνουν 8 κράτη - μέλη της ΕΕ

17:04

Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία 5 εταιρειών πετρελαιοειδών