BACKSTORY

Δύο «πακέτα» στις Βρυξέλλες - Πλήρωσε τον λογαριασμό - Με το βλέμμα στον MSCI

05-11-2025 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο «πακέτα» στις Βρυξέλλες - Πλήρωσε τον λογαριασμό - Με το βλέμμα στον MSCI

Δύο «πακέτα» στις Βρυξέλλες

Δύο σημαντικά «πακέτα» έφυγαν χθες από την Αθήνα στις Βρυξέλλες. Το ένα είχε να κάνει με την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τις απαραίτητες διορθώσεις για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να μην χαθούν επιδοτήσεις. Το δεύτερο «πακέτο» αφορά το νέο σχέδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κυβερνητικό κεντρικό στέλεχος ήταν ιδιαίτερα ανακουφισμένο που κλείνει και αυτή η εκκρεμότητα αλλά δήλωσε πως μένουν ακόμη να γίνουν πολλά για να κλείσει και αυτό το μέτωπο και να αποδεσμευτουν οι αγροτικές επιδοτήσεις.

Πλήρωσε τον λογαριασμό

Τελικά τον λογαριασμό στα ΕΛΤΑ τον πλήρωσε ο Σκλήκας. Στην παραίτησή του πάντως ο Σκλήκας λέει ενδιαφέροντα πράγματα και καλό θα είναι οι αντιδρώντες να διαβάσουν και τον ισολογισμό των ΕΛΤΑ. Αν ξέρουν να διαβάζουν και αν θέλουν φυσικά. Τότε ίσως καταλάβουν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και ότι λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν.

Με το βλέμμα στον MSCI

Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές μπορεί να πίεσε το Χρηματιστήριο αλλά στο τέλος η κατάσταση έδειξε να βελτιώνεται και το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων κρατήθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι ευχάριστα καθώς υπάρχει γενικότερα μια ανησυχία την τελευταία περίοδο στις αγορές της δικής μας συμπεριλαμβανομένης. Κατά τα λοιπά θα έχουν ενδιαφέρον οι αποφάσεις του MSCI σήμερα το βράδυ υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ορατότητα για το αν θα έχουμε αλλαγές στους δείκτες.

Πού ποντάρουν στον ΟΤΕ

Εντυπωσιακή ήταν πάντως χθες η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ που έκλεισε άνετα με θετικό πρόσημο παρά το αρνητικό κλίμα. Και αυτό δεν είναι άσχετο με τις προσδοκίες της αγοράς μετά τη δημιουργία μέσω διάσπασης της Cosmote Telekom Towers Υπηρεσιών Διαχείρισης Παθητικών Υποδομών με αποτίμηση που κυμαίνεται μεταξύ 710 και 790 εκατ. ευρώ. Η αγορά ποντάρει στην πώληση της θυγατρικής όπως έχει γίνει από άλλες εταιρίες η οποία αν γίνει θα απογειώσει τα μεγέθη του Οργανισμού.

Ενεργειακές προσδοκίες και ανάγκες

Δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε πάλι στη συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ που βρίσκεται σε υψηλά πολλών ετών και έκλεισε χθες πάλι με άνοδο. Οι επενδυτές ποντάρουν στο νέο στρατηγικό σχέδιο αλλά και τους αμερικάνικα σχέδια για την ενέργεια στην περιοχή μας. Βέβαια τα σχέδια για άλλους δημιουργούν την ανάγκη για φρέσκο χρήμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο λόγος γίνεται για τον ΑΔΜΗΕ όπου το κρίσιμο ερώτημα ποιος και με ποια διαδικασία θα βάλει τα λεφτά και αν οι Κινέζοι θα κάνουν τον Κινέζο.

«Βήμα» μπρος για τη ΣΔΙΤ των νέων φυλακών

Ένα βήμα «μπρος» για το mega ΣΔΙΤ, αξίας 760 εκατ. (με ΦΠΑ), υλοποίησης των νέων Φυλακών Ασπροπύργου έγινε προ ημερών με το «πράσινο φως» που έλαβε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η επικαιροποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο πλαίσιο του έργου «Μετεγκατάσταση Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού» στον Ασπρόπυργο,. Το υπ. Προστασίας του Πολίτη, που είναι και ο αναθέτων φορέας του διαγωνισμού - project που προωθείται μέσω της μονάδας PPF (Υπερταμείο), γνωστοποίησε προχτές στη «Διαύγεια» σχετικό έγγραφο, με την ΜΠΕ να οδεύει προς έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Βάσει του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) που θα απαλλάξει τον πυκνοκατοικημένο δήμο του Κορυδαλλού από τις φυλακές, αναμένονταν να αναπτυχθεί σε ακίνητο του δημοσίου, έκτασης 103.022 τ.μ., σε περιοχή του Ασπροπύργου σε δύο ζώνες, μία για τις εγκαταστάσεις κράτησης και μία για τις υπηρεσίες μεταγωγών. Το έργο θα περιλαμβάνει, εκτός από σωφρονιστικές εγκαταστάσεις, χώρους εκπαίδευσης, υγειονομικές δομές, θρησκευτικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις και περιοχές στάθμευσης.

Οι «μνηστήρες»

Πάντως, και εδώ υπήρχαν προβλήματα – εκκρεμότητες και προσφυγές, κατά συνέπεια μένει να φανεί αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος (πλέον Metlen). Για τις Φυλακές στον Ασπρόπυργο η εκτίμηση ήταν ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το πρώτο τρίμηνο του 2026 με προοπτική το έργο να ξεκινήσει το 2027. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:10

Ουκρανία: Πυρκαγιά στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φυτικών ελαίων της Οδησσού

19:45

Σε εφαρμογή ο αποκλεισμός Τραμπ: Δεύτερη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά της Βενεζουέλας

19:30

Τριπλός «πονοκέφαλος» στο Βερολίνο

19:11

Ζελένσκι: Η Ρωσία προσπαθεί να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

18:45

Καλαφάτης: Τα επόμενα χρόνια η Βόρεια Ελλάδα θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό τοπίο

18:20

NBC News: Ο Νετανιάχου σχεδιάζει να ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανά νέα πλήγματα εναντίον του Ιράν

17:59

Παπασταύρου: «Νευρώνας» η Βόρεια Ελλάδα στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική

17:46

ΗΠΑ: Ο πρώτος άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο ταξίδεψε στο διάστημα

17:22

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν νέα μορφή συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου

16:52

DW: Χωρίς προϋπολογισμό και πάλι η Γαλλία

16:35

Παιχνίδι στο κινητό «εκπαιδεύει» πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος και «τροφοδοτεί» το AI

16:16

Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 22,16 εκατ. για το μεταφορικό ισοδύναμο - Κικίλιας: Στηρίζουμε τη νησιωτικότητα

16:00

Αέριο: Ενισχύεται ο Κάθετος Διάδρομος – Μεγαλύτερη ευελιξία για την «αρτηρία» Ελλάδας-Ουκρανίας

15:46

Τούρκος ΥΠΑΜ: Δεν μας απειλούν οι συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ - Να μην έχουν προσδοκίες

15:26

Μαρινάκης: Σεβαστό κάθε λογικό αίτημα των αγροτών, αλλά και αυτό των πολιτών να μην ταλαιπωρούνται

15:09

Τρεις λόγοι για τους οποίους λαχταράς γλυκά το πρωί

14:51

Μιχαηλίδου: Οι νέοι στο επίκεντρο της Ελλάδας του αύριο

14:27

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνάντηση με Γουίτκοφ και Κούσνερ

14:03

Βαμβάκι: Τέλος ή μια νέα Αρχή; Η ώρα της αλήθειας για τον «λευκό χρυσό»

13:45

Αρχεία Έπστιν: Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε λογοκριμένα έγγραφα και εικόνες

13:22

Τσιάρας για αιτήματα αγροτών: Εχουμε ικανοποιήσει το 74%, ο διάλογος είναι θέσης ευθύνης

13:00

Χριστούγεννα στο Μέτσοβο: Αξία διαχρονική

12:42

Θεοδωρικάκος: Εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, χρηματοδότηση 3,63 εκατ. για Κέντρο Ικανοτήτων

12:25

Άστατος ο καιρός έως τα Χριστούγεννα: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες

12:11

Αναβολή συμφωνίας ΕΕ - Mercosur: Ο χρόνος «δεν είναι απεριόριστος»

11:50

Τσιάρας για αγρότες: Ικανοποιείται το αφορολόγητο πετρέλαιο στη μάνικα, στο τραπέζι το μειωμένο ρεύμα

11:38

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατεταμένη επιζωοτία, αυστηρά μέτρα - Τι ισχύει για τον εμβολιασμό

11:21

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις: Χριστούγεννα στα μπλόκα - Ανοίγουν τα διόδια το Σαββατοκύριακο

11:12

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 24 Δεκεμβρίου

11:00

Eurelectric: Zητά «ομπρέλα» προστασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας