BACKSTORY

Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

24-04-2025 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

Μπλέξαμε

Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κίνα μπορεί και να μειωθούν μεταξύ 50% και 65%, αλλά ακόμη μελετάται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ το σχέδιο. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, η ζημιά ωστόσο πέρα από τις όποιες διορθώσεις έχει ήδη γίνει. Και όπως όλα δείχνουν, ο μεγαλύτερος λογαριασμός θα φτάσει στις ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Ανησυχητικές άλλωστε είναι και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις οικονομικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των δασμών από τις ΗΠΑ.
Η πιο πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ προβλέπει πως το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε ένα δυσμενές σενάριο ακόμη και σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Καλά νέα για Ελλάδα

Στην Ελλάδα βέβαια, το χρέος θα μειώνεται, λέει το ταμείο. Είναι από τα λίγα κράτη στα οποία θα διατηρηθεί η πτωτική τάση. Η Eurostat πιστοποίησε και αυτή ότι η Ελλάδα είχε και πάλι το 2024 την ταχύτερη μείωση χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ στην ΕΕ. Να θυμόμαστε όμως πως το χρέος παραμένει και πάλι το ψηλότερο στην Ευρώπη. Γι' αυτό και σπεύδει το οικονομικό επιτελείο σε νέα κίνηση πρόωρης αποπληρωμής.

Θετικοί οιωνοί και ανησυχίες

Πολύ θετική πάντως εμφανίζεται η Goldman Sachs σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Αυξάνει τις τιμές στόχους κυρίως γιατί θεωρεί πως τα έσοδα από τόκους παραμένουν υψηλά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί δυναμική μερισματική πολιτική και επειδή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει υψηλή. Οι κίνδυνοι βέβαια και σε αυτή την περίπτωση δεν εκλείπουν.

Προετοιμασία «φυτωρίων»

Ποιος μπορεί να προετοιμάσει τους καλύτερους ελεγκτές αν όχι οι ελεγκτικές εταιρείες.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΕΥ Ελλάδος ανακοίνωσε την έναρξη του «EY Assurance FutureLab Academy – Junior Auditors», της ακαδημίας ελεγκτικών υπηρεσιών για νέες και νέους πτυχιούχους που θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, σε μία από τις κορυφαίες του κλάδου. Είναι λίγες οι εταιρείες που ετοιμάζουν τα φυτώριά τους, όμως θα πρέπει να συμβαίνει

Ψαξίματα

Βέβαια σε κάποια άλλη εταιρεία έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Και επειδή ψάχνονται πολλά πράγματα σε υψηλό επίπεδο και υπάρχουν ευρήματα κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Γιατί μπορείς να κοροϊδεύεις για αρκετό καιρό, αλλά όχι για πάντα.

Το ράλι και οι προοπτικές

Κατά τα λοιπά στη χθεσινή συνεδρίαση μου προκάλεσε όσο να είναι εντύπωση το γεγονός της νέας ανόδου της μετοχής του ΟΛΘ η οποία έχει φτάσει αισίως τα 33 ευρώ. Και θυμήθηκα την περίφημη προσφορά του ομίλου Ντρέιφους που ήταν πολύ κατώτερη από πλευράς τιμής και περιστάσεων. Αλλά με τη συμπεριφορά της μετοχής δεν μπορώ να αποκλείσω νέα προσφορά γιατί κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να αλλάξει χέρια ο ΟΛΘ. Όμως ως γνωστόν αν δεν προσφερθεί ένα καλό τίμημα οι συμφωνίες δεν μπορούν να γίνουν και από ότι φαίνεται δεν θα γίνουν. Βέβαια έχει σημασία ότι και το μέρισμα ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά μετοχή που μετά και τη χθεσινή άνοδο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6%, την οποία δεν προσπερνά εύκολα κάποιος.

Mega- deal αλά… Χιλιανά

Η METLEN Energy & Metals που ουκ ολίγες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το προσεχές διάστημα δεν «ησύχασε» ούτε τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα καθώς η mega-συμφωνία με τη Glenfarne έκλεισε κυριολεκτικά… πάνω από το πασχαλινό τραπέζι.

Στο δια ταύτα: Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα πλήρες υβριδικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών ισχύος 588 MW και εγκαταστάσεων αποθήκευσης BESS 1.610 MWh στη Χιλή. Αριθμοί που δεν είναι απλώς εντυπωσιακοί, αλλά και ενδεικτικοί του πόσο βαθιά διεισδύει η METLEN σε κρίσιμες ενεργειακές αγορές – ειδικά σε μια Λατινική Αμερική που μετασχηματίζεται ενεργειακά, αλλά χρειάζεται και αξιόπιστους «παίκτες».

Με τη συναλλαγή να φτάνει τα 815 εκατ. δολάρια, δεν πρόκειται για «μία ακόμα πώληση». Είναι ξεκάθαρα μια στρατηγική κίνηση στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan της εταιρείας – το οποίο, φαίνεται να λειτουργεί σαν ρολόι… ελβετικό. Από την κατασκευή και ανάπτυξη των assets, μέχρι την exit στρατηγική με αξιοπρόσεκτες αποδόσεις, η METLEN φαίνεται να χτίζει μία ολόκληρη σχολή σκέψης για το πώς επενδύεις έξυπνα – και κυρίως παγκόσμια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:39

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 3.000 στόχους στο Ιράν μέσα σε μία εβδομάδα

23:30

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να κρύβονται πίσω από εκρήξεις δεμάτων στην Ευρώπη το 2024

23:23

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν

23:12

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ (stable) για την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα του Dow εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

23:00

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο «μονάχα στρατιωτικούς στόχους»

22:51

Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενημερώνει το Ιράν για αμερικανικούς στόχους

22:37

Ισραήλ: «Συντρίβουμε το καθεστώς» στο Ιράν

22:21

Ιταλία: Aπέπλευσε η φρεγάτα Federico Martinengo με προορισμό την Κύπρο

22:11

Πτώση 2,4% σε εβδομαδιαία βάση για τον χρυσό

22:06

Έλληνες πολίτες επαναπατρίστηκαν από το Ομάν, με πτήση της SKY express

21:55

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:42

Τσίπρας: Νέο κόμμα όταν θα έχουμε ομάδα που θα κερδίσει

21:28

Επικοινωνία Μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ και με ευρωπαίους ηγέτες

21:21

Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάρα

21:03

Με ράλι 43ετίας το πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 35,63% για το WTI - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

20:59

Reuters: Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους για την κατάληψη περιοχών του Ιράν

20:45

Λευκός Οίκος: Σε 4 με 6 εβδομάδες το τέλος του πολέμου - «Οι IRGC χτύπησαν βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη»

20:37

Ράλι τετραετίας για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Εβδομαδιαίο άλμα 67%

20:29

ΗΠΑ: Η υπηρεσία τελωνείων δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να ξεκινήσει την επιστροφή δασμών

20:19

CNN: Η Κίνα ενδέχεται να βοηθήσει το Ιράν οικονομικά και με εξαρτήματα πυραύλων

20:09

Η άγνωστη «Έριν Μπρόκοβιτς» της Πολωνίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

19:59

AEGEAN: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

19:51

ΗΠΑ: Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν θα μείνουν αναπάντητες, δηλώνει ο διοικητής της CENTCOM

19:45

FedHATTA: Δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις στα οργανωμένα ταξίδια

19:35

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

19:31

Τραμπ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από χώρες της Μέσης Ανατολής

19:21

Ευρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

19:13

Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

19:07

Γερμανία: Ξεκινά το μεγάλο crash test για Μερτς, Βερολίνο και Ευρώπη