BACKSTORY

Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

24-04-2025 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

Μπλέξαμε

Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κίνα μπορεί και να μειωθούν μεταξύ 50% και 65%, αλλά ακόμη μελετάται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ το σχέδιο. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, η ζημιά ωστόσο πέρα από τις όποιες διορθώσεις έχει ήδη γίνει. Και όπως όλα δείχνουν, ο μεγαλύτερος λογαριασμός θα φτάσει στις ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Ανησυχητικές άλλωστε είναι και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις οικονομικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των δασμών από τις ΗΠΑ.
Η πιο πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ προβλέπει πως το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε ένα δυσμενές σενάριο ακόμη και σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Καλά νέα για Ελλάδα

Στην Ελλάδα βέβαια, το χρέος θα μειώνεται, λέει το ταμείο. Είναι από τα λίγα κράτη στα οποία θα διατηρηθεί η πτωτική τάση. Η Eurostat πιστοποίησε και αυτή ότι η Ελλάδα είχε και πάλι το 2024 την ταχύτερη μείωση χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ στην ΕΕ. Να θυμόμαστε όμως πως το χρέος παραμένει και πάλι το ψηλότερο στην Ευρώπη. Γι' αυτό και σπεύδει το οικονομικό επιτελείο σε νέα κίνηση πρόωρης αποπληρωμής.

Θετικοί οιωνοί και ανησυχίες

Πολύ θετική πάντως εμφανίζεται η Goldman Sachs σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Αυξάνει τις τιμές στόχους κυρίως γιατί θεωρεί πως τα έσοδα από τόκους παραμένουν υψηλά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί δυναμική μερισματική πολιτική και επειδή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει υψηλή. Οι κίνδυνοι βέβαια και σε αυτή την περίπτωση δεν εκλείπουν.

Προετοιμασία «φυτωρίων»

Ποιος μπορεί να προετοιμάσει τους καλύτερους ελεγκτές αν όχι οι ελεγκτικές εταιρείες.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΕΥ Ελλάδος ανακοίνωσε την έναρξη του «EY Assurance FutureLab Academy – Junior Auditors», της ακαδημίας ελεγκτικών υπηρεσιών για νέες και νέους πτυχιούχους που θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, σε μία από τις κορυφαίες του κλάδου. Είναι λίγες οι εταιρείες που ετοιμάζουν τα φυτώριά τους, όμως θα πρέπει να συμβαίνει

Ψαξίματα

Βέβαια σε κάποια άλλη εταιρεία έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Και επειδή ψάχνονται πολλά πράγματα σε υψηλό επίπεδο και υπάρχουν ευρήματα κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Γιατί μπορείς να κοροϊδεύεις για αρκετό καιρό, αλλά όχι για πάντα.

Το ράλι και οι προοπτικές

Κατά τα λοιπά στη χθεσινή συνεδρίαση μου προκάλεσε όσο να είναι εντύπωση το γεγονός της νέας ανόδου της μετοχής του ΟΛΘ η οποία έχει φτάσει αισίως τα 33 ευρώ. Και θυμήθηκα την περίφημη προσφορά του ομίλου Ντρέιφους που ήταν πολύ κατώτερη από πλευράς τιμής και περιστάσεων. Αλλά με τη συμπεριφορά της μετοχής δεν μπορώ να αποκλείσω νέα προσφορά γιατί κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να αλλάξει χέρια ο ΟΛΘ. Όμως ως γνωστόν αν δεν προσφερθεί ένα καλό τίμημα οι συμφωνίες δεν μπορούν να γίνουν και από ότι φαίνεται δεν θα γίνουν. Βέβαια έχει σημασία ότι και το μέρισμα ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά μετοχή που μετά και τη χθεσινή άνοδο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6%, την οποία δεν προσπερνά εύκολα κάποιος.

Mega- deal αλά… Χιλιανά

Η METLEN Energy & Metals που ουκ ολίγες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το προσεχές διάστημα δεν «ησύχασε» ούτε τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα καθώς η mega-συμφωνία με τη Glenfarne έκλεισε κυριολεκτικά… πάνω από το πασχαλινό τραπέζι.

Στο δια ταύτα: Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα πλήρες υβριδικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών ισχύος 588 MW και εγκαταστάσεων αποθήκευσης BESS 1.610 MWh στη Χιλή. Αριθμοί που δεν είναι απλώς εντυπωσιακοί, αλλά και ενδεικτικοί του πόσο βαθιά διεισδύει η METLEN σε κρίσιμες ενεργειακές αγορές – ειδικά σε μια Λατινική Αμερική που μετασχηματίζεται ενεργειακά, αλλά χρειάζεται και αξιόπιστους «παίκτες».

Με τη συναλλαγή να φτάνει τα 815 εκατ. δολάρια, δεν πρόκειται για «μία ακόμα πώληση». Είναι ξεκάθαρα μια στρατηγική κίνηση στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan της εταιρείας – το οποίο, φαίνεται να λειτουργεί σαν ρολόι… ελβετικό. Από την κατασκευή και ανάπτυξη των assets, μέχρι την exit στρατηγική με αξιοπρόσεκτες αποδόσεις, η METLEN φαίνεται να χτίζει μία ολόκληρη σχολή σκέψης για το πώς επενδύεις έξυπνα – και κυρίως παγκόσμια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:20

Λίβανος: Πολυκατοικία κατέρρευσε στην Τρίπολη παγιδεύοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων

18:02

Ζελένσκι: Νόμιμος στόχος για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας είναι ο ρωσικός ενεργειακός τομέας

17:43

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά και προϋπόθεση για να συνεχίσει, είναι η πολιτική σταθερότητα

17:29

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ

17:23

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μια αντιδραστική και αναχρονιστική Συνταγματική Αναθεώρηση

17:00

ΥΠΕΘΟ: Το σχέδιο δράσης 7 σημείων για το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

16:49

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι κερδίζει τις εκλογές - Αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς

16:09

Παπανδρέου: Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Έπστιν - Τέλος η λάσπη

15:57

Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6.50 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο

15:34

Τρύπα από τη μολότοφ στη στολή του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ

15:18

Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης

15:04

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις εξετάζει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών

14:49

Μελόνι: Eχθροί της Ιταλίας διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων

14:43

Κεραμέως: Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις

14:29

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη δύο οικισμών στα ανατολικά της Ουκρανίας

14:18

Ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας για τα επεισόδια του Σαββάτου πέριξ του ΑΠΘ

14:09

Κύκλος Ιδεών: Εκδήλωση με θέμα «οι προϋποθέσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος»

13:58

Βενιζέλος: Η παγίδα του αναθεωρητικού λαϊκισμού

13:44

Επεισοδιακή καταδίωξη χθες βράδυ στον Άγιο Δημήτριο - Συνελήφθη 17χρονος

13:41

Ινδία: Ξεκόβει απ' το ρωσικό πετρέλαιο εν όψη της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

13:21

Τα ανοιχτά προγράμματα χρηματοδότησης για επιχειρηματικές ομάδες

13:10

Ουκρανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

13:00

Ακίνητα: Η αύξηση τιμών «μικραίνει» το μέγεθος κατοικιών – Ο πήχης των 250.000 ευρώ σε Αττική, Θεσσαλονίκη

12:57

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα

12:54

Pragma IoT: H ελληνική spinoff που κάνει τη βιομηχανία και τη ναυτιλία πιο «έξυπνες

12:45

Τσουκαλάς: Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πιο αντιθεσμικός πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης

12:36

ΕΕ: Το «28ο Καθεστώς» κλειδί για τις επιχειρήσεις

12:25

Κοντογεώργης: Η Ελλάδα είναι ισχυρή, μπορεί να συζητά με την Τουρκία και να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

12:14

Πρυτανικές αρχές ΑΠΘ: Ίσως ήρθε τελικά η ώρα της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου

12:09

Αυστραλία: Σε συναγερμό από την έλευση του κυκλώνα Μίτσελ