BACKSTORY

Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

24-04-2025 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

Μπλέξαμε

Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κίνα μπορεί και να μειωθούν μεταξύ 50% και 65%, αλλά ακόμη μελετάται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ το σχέδιο. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, η ζημιά ωστόσο πέρα από τις όποιες διορθώσεις έχει ήδη γίνει. Και όπως όλα δείχνουν, ο μεγαλύτερος λογαριασμός θα φτάσει στις ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Ανησυχητικές άλλωστε είναι και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις οικονομικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των δασμών από τις ΗΠΑ.
Η πιο πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ προβλέπει πως το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε ένα δυσμενές σενάριο ακόμη και σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Καλά νέα για Ελλάδα

Στην Ελλάδα βέβαια, το χρέος θα μειώνεται, λέει το ταμείο. Είναι από τα λίγα κράτη στα οποία θα διατηρηθεί η πτωτική τάση. Η Eurostat πιστοποίησε και αυτή ότι η Ελλάδα είχε και πάλι το 2024 την ταχύτερη μείωση χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ στην ΕΕ. Να θυμόμαστε όμως πως το χρέος παραμένει και πάλι το ψηλότερο στην Ευρώπη. Γι' αυτό και σπεύδει το οικονομικό επιτελείο σε νέα κίνηση πρόωρης αποπληρωμής.

Θετικοί οιωνοί και ανησυχίες

Πολύ θετική πάντως εμφανίζεται η Goldman Sachs σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Αυξάνει τις τιμές στόχους κυρίως γιατί θεωρεί πως τα έσοδα από τόκους παραμένουν υψηλά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί δυναμική μερισματική πολιτική και επειδή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει υψηλή. Οι κίνδυνοι βέβαια και σε αυτή την περίπτωση δεν εκλείπουν.

Προετοιμασία «φυτωρίων»

Ποιος μπορεί να προετοιμάσει τους καλύτερους ελεγκτές αν όχι οι ελεγκτικές εταιρείες.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΕΥ Ελλάδος ανακοίνωσε την έναρξη του «EY Assurance FutureLab Academy – Junior Auditors», της ακαδημίας ελεγκτικών υπηρεσιών για νέες και νέους πτυχιούχους που θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, σε μία από τις κορυφαίες του κλάδου. Είναι λίγες οι εταιρείες που ετοιμάζουν τα φυτώριά τους, όμως θα πρέπει να συμβαίνει

Ψαξίματα

Βέβαια σε κάποια άλλη εταιρεία έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Και επειδή ψάχνονται πολλά πράγματα σε υψηλό επίπεδο και υπάρχουν ευρήματα κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Γιατί μπορείς να κοροϊδεύεις για αρκετό καιρό, αλλά όχι για πάντα.

Το ράλι και οι προοπτικές

Κατά τα λοιπά στη χθεσινή συνεδρίαση μου προκάλεσε όσο να είναι εντύπωση το γεγονός της νέας ανόδου της μετοχής του ΟΛΘ η οποία έχει φτάσει αισίως τα 33 ευρώ. Και θυμήθηκα την περίφημη προσφορά του ομίλου Ντρέιφους που ήταν πολύ κατώτερη από πλευράς τιμής και περιστάσεων. Αλλά με τη συμπεριφορά της μετοχής δεν μπορώ να αποκλείσω νέα προσφορά γιατί κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να αλλάξει χέρια ο ΟΛΘ. Όμως ως γνωστόν αν δεν προσφερθεί ένα καλό τίμημα οι συμφωνίες δεν μπορούν να γίνουν και από ότι φαίνεται δεν θα γίνουν. Βέβαια έχει σημασία ότι και το μέρισμα ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά μετοχή που μετά και τη χθεσινή άνοδο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6%, την οποία δεν προσπερνά εύκολα κάποιος.

Mega- deal αλά… Χιλιανά

Η METLEN Energy & Metals που ουκ ολίγες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το προσεχές διάστημα δεν «ησύχασε» ούτε τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα καθώς η mega-συμφωνία με τη Glenfarne έκλεισε κυριολεκτικά… πάνω από το πασχαλινό τραπέζι.

Στο δια ταύτα: Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα πλήρες υβριδικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών ισχύος 588 MW και εγκαταστάσεων αποθήκευσης BESS 1.610 MWh στη Χιλή. Αριθμοί που δεν είναι απλώς εντυπωσιακοί, αλλά και ενδεικτικοί του πόσο βαθιά διεισδύει η METLEN σε κρίσιμες ενεργειακές αγορές – ειδικά σε μια Λατινική Αμερική που μετασχηματίζεται ενεργειακά, αλλά χρειάζεται και αξιόπιστους «παίκτες».

Με τη συναλλαγή να φτάνει τα 815 εκατ. δολάρια, δεν πρόκειται για «μία ακόμα πώληση». Είναι ξεκάθαρα μια στρατηγική κίνηση στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan της εταιρείας – το οποίο, φαίνεται να λειτουργεί σαν ρολόι… ελβετικό. Από την κατασκευή και ανάπτυξη των assets, μέχρι την exit στρατηγική με αξιοπρόσεκτες αποδόσεις, η METLEN φαίνεται να χτίζει μία ολόκληρη σχολή σκέψης για το πώς επενδύεις έξυπνα – και κυρίως παγκόσμια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:48

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση ενός τόνου λαθραίου καπνού για ναργιλέ

15:44

Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία ενισχύουν τη συνεργασία τους σε υποδομές - μεταφορές

15:43

Οι επιστήμονες μελετούν (επιτέλους) το γυναικείο σώμα

15:41

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι απολύσεις τον Νοέμβριο, αλλά παραμένουν οι υψηλότερες από το 2022

15:40

Enaon (Όμιλος Italgas): Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας

15:40

Ελονοσία: Η πρόοδος απειλείται από την αντοχή στα φάρμακα - 282 εκατ. κρούσματα το 2024

15:39

Eurobank για οικονομία: Η εικόνα του γ' τριμήνου μέσα από βασικούς δείκτες

15:28

Philips: Πτώση 8,5% της μετοχής μετά τα μηνύματα για «αδύναμo» 2026

15:28

Τρεις μέρες στη Βιέννη: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε

15:25

Σημαντικές αλλαγές στην ηγετική ομάδα της Xerox

15:21

Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτικούς φορείς της Ελλάδας για το ΧΑΚ

15:21

Eυλογιά αιγοπροβάτων: Στις 430.000 τα θανατωθέντα ζώα - 80 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

15:18

Απεργούν οι ηθοποιοί την Παρασκευή - Ποιες παραστάσεις ακυρώνονται

15:02

SOS για όλους τους χρήστες των Gmail και Outlook - Ο μεγάλος κίνδυνος

15:02

Κικίλιας: Πρώτα από όλα η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών

14:58

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά σχολεία την Παρασκευή - Αναλυτικά οι περιοχές

14:49

Χατζηδάκης: Επτά άξονες στήριξης της βιομηχανίας

14:47

Δύσκολοι καιροί για το Βέλγιο

14:45

Λάρισα: Αναβλήθηκε η δίκη των δύο συλληφθέντων αγροτών

14:34

Πιερρακάκης: Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση

14:20

Σε εξέλιξη έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία

14:06

Η Τουρκία ζητά από Ρωσία και Ουκρανία σταματήσουν τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές

14:00

Ευχοστολίδια: Για κάθε παιδική ευχή που πραγματοποιείς, ο ΟΠΑΠ, μέλος της Allwyn, κάνει ακόμη ένα παιδί να χαμογελά

14:00

«Καμπανάκι» από UBS: Σε κρίσιμη καμπή η πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία

13:58

ΕΨΑ: Σε τροχιά ανάκαμψης με επενδύσεις άνω των 13 εκατ. ευρώ

13:57

Μπλόκα αγροτών: Κλειστά τα τελωνεία Προμαχώνα και Ευζώνων

13:55

Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 στους κατοίκους του Δήμου Ευρώτα και της Ανατολικής Μάνης

13:53

Η Ιταλία ανέβαλε την έγκριση παράτασης στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία

13:50

UBS: Στα «χέρια» 3.000 δισεκατομμυριούχων πλούτος-ρεκόρ 15,8 τρισ. δολαρίων

13:38

Μαρινάκης για Τσίπρα: Δεν είδα κανένα rebranding, περισσότερο έμοιαζε με αποτυχημένο reunion