BACKSTORY

Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

24-04-2025 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

Μπλέξαμε

Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κίνα μπορεί και να μειωθούν μεταξύ 50% και 65%, αλλά ακόμη μελετάται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ το σχέδιο. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, η ζημιά ωστόσο πέρα από τις όποιες διορθώσεις έχει ήδη γίνει. Και όπως όλα δείχνουν, ο μεγαλύτερος λογαριασμός θα φτάσει στις ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Ανησυχητικές άλλωστε είναι και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις οικονομικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των δασμών από τις ΗΠΑ.
Η πιο πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ προβλέπει πως το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε ένα δυσμενές σενάριο ακόμη και σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Καλά νέα για Ελλάδα

Στην Ελλάδα βέβαια, το χρέος θα μειώνεται, λέει το ταμείο. Είναι από τα λίγα κράτη στα οποία θα διατηρηθεί η πτωτική τάση. Η Eurostat πιστοποίησε και αυτή ότι η Ελλάδα είχε και πάλι το 2024 την ταχύτερη μείωση χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ στην ΕΕ. Να θυμόμαστε όμως πως το χρέος παραμένει και πάλι το ψηλότερο στην Ευρώπη. Γι' αυτό και σπεύδει το οικονομικό επιτελείο σε νέα κίνηση πρόωρης αποπληρωμής.

Θετικοί οιωνοί και ανησυχίες

Πολύ θετική πάντως εμφανίζεται η Goldman Sachs σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Αυξάνει τις τιμές στόχους κυρίως γιατί θεωρεί πως τα έσοδα από τόκους παραμένουν υψηλά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί δυναμική μερισματική πολιτική και επειδή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει υψηλή. Οι κίνδυνοι βέβαια και σε αυτή την περίπτωση δεν εκλείπουν.

Προετοιμασία «φυτωρίων»

Ποιος μπορεί να προετοιμάσει τους καλύτερους ελεγκτές αν όχι οι ελεγκτικές εταιρείες.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΕΥ Ελλάδος ανακοίνωσε την έναρξη του «EY Assurance FutureLab Academy – Junior Auditors», της ακαδημίας ελεγκτικών υπηρεσιών για νέες και νέους πτυχιούχους που θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, σε μία από τις κορυφαίες του κλάδου. Είναι λίγες οι εταιρείες που ετοιμάζουν τα φυτώριά τους, όμως θα πρέπει να συμβαίνει

Ψαξίματα

Βέβαια σε κάποια άλλη εταιρεία έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Και επειδή ψάχνονται πολλά πράγματα σε υψηλό επίπεδο και υπάρχουν ευρήματα κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Γιατί μπορείς να κοροϊδεύεις για αρκετό καιρό, αλλά όχι για πάντα.

Το ράλι και οι προοπτικές

Κατά τα λοιπά στη χθεσινή συνεδρίαση μου προκάλεσε όσο να είναι εντύπωση το γεγονός της νέας ανόδου της μετοχής του ΟΛΘ η οποία έχει φτάσει αισίως τα 33 ευρώ. Και θυμήθηκα την περίφημη προσφορά του ομίλου Ντρέιφους που ήταν πολύ κατώτερη από πλευράς τιμής και περιστάσεων. Αλλά με τη συμπεριφορά της μετοχής δεν μπορώ να αποκλείσω νέα προσφορά γιατί κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να αλλάξει χέρια ο ΟΛΘ. Όμως ως γνωστόν αν δεν προσφερθεί ένα καλό τίμημα οι συμφωνίες δεν μπορούν να γίνουν και από ότι φαίνεται δεν θα γίνουν. Βέβαια έχει σημασία ότι και το μέρισμα ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά μετοχή που μετά και τη χθεσινή άνοδο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6%, την οποία δεν προσπερνά εύκολα κάποιος.

Mega- deal αλά… Χιλιανά

Η METLEN Energy & Metals που ουκ ολίγες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το προσεχές διάστημα δεν «ησύχασε» ούτε τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα καθώς η mega-συμφωνία με τη Glenfarne έκλεισε κυριολεκτικά… πάνω από το πασχαλινό τραπέζι.

Στο δια ταύτα: Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα πλήρες υβριδικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών ισχύος 588 MW και εγκαταστάσεων αποθήκευσης BESS 1.610 MWh στη Χιλή. Αριθμοί που δεν είναι απλώς εντυπωσιακοί, αλλά και ενδεικτικοί του πόσο βαθιά διεισδύει η METLEN σε κρίσιμες ενεργειακές αγορές – ειδικά σε μια Λατινική Αμερική που μετασχηματίζεται ενεργειακά, αλλά χρειάζεται και αξιόπιστους «παίκτες».

Με τη συναλλαγή να φτάνει τα 815 εκατ. δολάρια, δεν πρόκειται για «μία ακόμα πώληση». Είναι ξεκάθαρα μια στρατηγική κίνηση στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan της εταιρείας – το οποίο, φαίνεται να λειτουργεί σαν ρολόι… ελβετικό. Από την κατασκευή και ανάπτυξη των assets, μέχρι την exit στρατηγική με αξιοπρόσεκτες αποδόσεις, η METLEN φαίνεται να χτίζει μία ολόκληρη σχολή σκέψης για το πώς επενδύεις έξυπνα – και κυρίως παγκόσμια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:09

Η Euronet εξαγοράζει την ισπανική fintech PaynoPain

18:56

Ολοκληρώθηκε η θητεία του προέδρου των ΕΛΤΑ

18:43

«Ήρθε η ώρα να ζήσεις στη Ρωσία»: Η Μόσχα προσπαθεί να προσελκύσει νέους εργαζόμενους

18:30

Κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο τις συνομιλίες στη Μέση Ανατολή

18:18

Ευρωκοινοβούλιο: «Ναι» με ευρεία διακομματική συναίνεση στην Έκθεση Τσιόδρα για απλοποίηση της χημικής νομοθεσίας

18:07

Μήνυμα ισχύος προς Ισραήλ από Ερντογάν: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία»

17:56

Τραμπ: «Με την Μελόνι δεν έχουμε πλέον την ίδια σχέση»

17:54

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

17:44

Ισπανία: Αναχώρησε από τη Βαρκελώνη μια νέα αποστολή του στολίσκου για τη Γάζα

17:31

Παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 50ό F-16V από τη Lockheed Martin

17:21

Ισραήλ: Στο υπουργικό η εκεχειρία στον Λίβανο - «Ιστορική ευκαιρία» για να λήξει ο έλεγχος της Χεζμπολάχ

17:16

WSJ: Καταρχήν συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν για νέα συνάντηση

17:16

ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βενεζουέλα ο Τζον Μπάρετ

17:03

Allbirds: Από τα παπούτσια...στην τεχνητή νοημοσύνη - Εκτόξευση 300% της μετοχής

16:56

Wall Street: «Φλερτάρει» με ρεκόρ ο S&P 500

16:52

Ρωσία: Ο Πούτιν επέπληξε την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και τον ΥΠΟΙΚ για την οικονομική συρρίκνωση

16:38

Χίλιες απολύσεις ετοιμάζει η Snap - Το 16% του εργατικού προσωπικού της

16:38

Η Zalando αναπτύσσεται δυναμικά στην ελληνική αγορά λανσάροντας το Partner Program

16:30

Η Ουκρανία ανακατέλαβε 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών τον Μάρτιο

16:25

Νέα απειλή Τραμπ για «καρατόμηση» του Πάουελ

16:16

Ντουμπάι: Το εμβληματικό ξενοδοχείο Burj Al ⁠Arab θα κλείσει για 18 μήνες λόγω ανακαίνισης

16:05

Κύπρος: Ένταση στη Νεκρή Ζώνη ανάμεσα σε δυνάμεις του ΟΗΕ και την τουρκική πλευρά

16:03

BofA: Ρεκόρ 20ετίας στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου - Στα 30,4 δισ. δολάρια τα έσοδα

16:02

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Περιορίζεται το περιθώριο διαχείρισης του παγκόσμιου χρέους

16:00

Έκθεση ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια κόσμου» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους

15:58

Μέση Ανατολή: Συνεχίζονται οι ανταλλαγές μηνυμάτων ΗΠΑ και Ιράν - Η Τεχεράνη απειλεί να «κλείσει» την Ερυθρά Θάλασσα

15:52

11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πλούσια ατζέντα με περισσότερες από 200 συζητήσεις

15:43

Alpha Bank Campus: Δύο ιστορικά κτήρια της τράπεζας υποδέχθηκαν πάνω από 500 επισκέπτες

15:26

Πιερρακάκης στο CNBC: Η Ευρώπη είναι λιγότερο ευάλωτη σε σχέση με το 2022

15:14

Ο Τραμπ ζήτησε από την Κίνα να μην δώσει όπλα στο Ιράν - «Το Ορμούζ ανοίγει μόνιμα»