BACKSTORY

Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

24-04-2025 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλά νέα για Ελλάδα - Ψαξίματα σε υψηλό επίπεδο - Mega- deal αλά… Χιλιανά

Μπλέξαμε

Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κίνα μπορεί και να μειωθούν μεταξύ 50% και 65%, αλλά ακόμη μελετάται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ το σχέδιο. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, η ζημιά ωστόσο πέρα από τις όποιες διορθώσεις έχει ήδη γίνει. Και όπως όλα δείχνουν, ο μεγαλύτερος λογαριασμός θα φτάσει στις ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Ανησυχητικές άλλωστε είναι και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις οικονομικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των δασμών από τις ΗΠΑ.
Η πιο πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ προβλέπει πως το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε ένα δυσμενές σενάριο ακόμη και σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Καλά νέα για Ελλάδα

Στην Ελλάδα βέβαια, το χρέος θα μειώνεται, λέει το ταμείο. Είναι από τα λίγα κράτη στα οποία θα διατηρηθεί η πτωτική τάση. Η Eurostat πιστοποίησε και αυτή ότι η Ελλάδα είχε και πάλι το 2024 την ταχύτερη μείωση χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ στην ΕΕ. Να θυμόμαστε όμως πως το χρέος παραμένει και πάλι το ψηλότερο στην Ευρώπη. Γι' αυτό και σπεύδει το οικονομικό επιτελείο σε νέα κίνηση πρόωρης αποπληρωμής.

Θετικοί οιωνοί και ανησυχίες

Πολύ θετική πάντως εμφανίζεται η Goldman Sachs σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Αυξάνει τις τιμές στόχους κυρίως γιατί θεωρεί πως τα έσοδα από τόκους παραμένουν υψηλά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί δυναμική μερισματική πολιτική και επειδή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει υψηλή. Οι κίνδυνοι βέβαια και σε αυτή την περίπτωση δεν εκλείπουν.

Προετοιμασία «φυτωρίων»

Ποιος μπορεί να προετοιμάσει τους καλύτερους ελεγκτές αν όχι οι ελεγκτικές εταιρείες.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΕΥ Ελλάδος ανακοίνωσε την έναρξη του «EY Assurance FutureLab Academy – Junior Auditors», της ακαδημίας ελεγκτικών υπηρεσιών για νέες και νέους πτυχιούχους που θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, σε μία από τις κορυφαίες του κλάδου. Είναι λίγες οι εταιρείες που ετοιμάζουν τα φυτώριά τους, όμως θα πρέπει να συμβαίνει

Ψαξίματα

Βέβαια σε κάποια άλλη εταιρεία έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Και επειδή ψάχνονται πολλά πράγματα σε υψηλό επίπεδο και υπάρχουν ευρήματα κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Γιατί μπορείς να κοροϊδεύεις για αρκετό καιρό, αλλά όχι για πάντα.

Το ράλι και οι προοπτικές

Κατά τα λοιπά στη χθεσινή συνεδρίαση μου προκάλεσε όσο να είναι εντύπωση το γεγονός της νέας ανόδου της μετοχής του ΟΛΘ η οποία έχει φτάσει αισίως τα 33 ευρώ. Και θυμήθηκα την περίφημη προσφορά του ομίλου Ντρέιφους που ήταν πολύ κατώτερη από πλευράς τιμής και περιστάσεων. Αλλά με τη συμπεριφορά της μετοχής δεν μπορώ να αποκλείσω νέα προσφορά γιατί κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να αλλάξει χέρια ο ΟΛΘ. Όμως ως γνωστόν αν δεν προσφερθεί ένα καλό τίμημα οι συμφωνίες δεν μπορούν να γίνουν και από ότι φαίνεται δεν θα γίνουν. Βέβαια έχει σημασία ότι και το μέρισμα ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά μετοχή που μετά και τη χθεσινή άνοδο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6%, την οποία δεν προσπερνά εύκολα κάποιος.

Mega- deal αλά… Χιλιανά

Η METLEN Energy & Metals που ουκ ολίγες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το προσεχές διάστημα δεν «ησύχασε» ούτε τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα καθώς η mega-συμφωνία με τη Glenfarne έκλεισε κυριολεκτικά… πάνω από το πασχαλινό τραπέζι.

Στο δια ταύτα: Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα πλήρες υβριδικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών ισχύος 588 MW και εγκαταστάσεων αποθήκευσης BESS 1.610 MWh στη Χιλή. Αριθμοί που δεν είναι απλώς εντυπωσιακοί, αλλά και ενδεικτικοί του πόσο βαθιά διεισδύει η METLEN σε κρίσιμες ενεργειακές αγορές – ειδικά σε μια Λατινική Αμερική που μετασχηματίζεται ενεργειακά, αλλά χρειάζεται και αξιόπιστους «παίκτες».

Με τη συναλλαγή να φτάνει τα 815 εκατ. δολάρια, δεν πρόκειται για «μία ακόμα πώληση». Είναι ξεκάθαρα μια στρατηγική κίνηση στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan της εταιρείας – το οποίο, φαίνεται να λειτουργεί σαν ρολόι… ελβετικό. Από την κατασκευή και ανάπτυξη των assets, μέχρι την exit στρατηγική με αξιοπρόσεκτες αποδόσεις, η METLEN φαίνεται να χτίζει μία ολόκληρη σχολή σκέψης για το πώς επενδύεις έξυπνα – και κυρίως παγκόσμια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:00

Ρεύμα: Οριακή μείωση των τιμολογίων τον Ιανουάριο – Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ

12:54

Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει πρόσθετη χρηματοδότηση για την άμυνα

12:46

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο που παράγει εξαρτήματα πυραυλικού καυσίμου

12:38

Τριάντα χρόνια μετά τα βαγόνια επιστρέφουν στις ράγες των Ναυπηγείων Ελευσίνας

12:16

Αγαπηδάκη: Βράβευση της Αν. υπ. Υγείας από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

12:10

Κεφαλογιάννης: Ξεκινά το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»

11:59

Θεοχάρης: Η Ελλάδα προωθεί ενεργά μια σύγχρονη και εξωστρεφή οικονομική διπλωματία

11:50

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ έθεσαν προθεσμία ως τον Ιούνιο για λήξη του πολέμου με τη Ρωσία

11:40

Οι «μπλε φάκελοι» του ΥΠΕΘΟ: 6 ιδιωτικοποιήσεις και 5 τομές στη φορολογία στο επίκεντρο για το 2026

11:25

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα συνέχισε τις αγορές χρυσού για 15ο συνεχόμενο μήνα

11:19

Γεωργιάδης: Επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Γ. Ν. Άργους και στο Γ.Ν. Ναυπλίου

11:00

Έκτακτη σύσκεψη Πιερρακάκη με ΤτΕ και ΟΔΔΗΧ - Σχέδιο θωράκισης του «Ηρακλή»

10:51

Πολωνία: Ο εναέριος χώρος στα νοτιοανατολικά έκλεισε λόγω «μη προγραμματισμένης στρατιωτικής δραστηριότητας»

10:46

Νότια Κορέα: Ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων μοίρασε bitcoins αξίας $44 δισ. εξαιτίας σφάλματος σε προωθητική ενέργεια

10:38

Τραμπ: Χαιρετίζει τις «πολύ καλές» συνομιλίες με το Ιράν

10:09

Λευκός Οίκος: Σχεδιάζει σύγκληση του «Συμβουλίου Ειρήνης» για τη Γάζα στις 19 Φεβρουαρίου

10:05

Σλοβακία: Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα

09:59

Θεσσαλονίκη: Στις 230 ανήλθαν οι προσαγωγές για τα επεισόδια έξω απ' το ΑΠΘ

09:42

«Μπαίνει» στο εμφιαλωμένο νερό η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

09:29

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σουπερμάρκετ τον Ιανουάριο 2026

09:15

Γαλλία: Η οικονομική εισαγγελία ξεκινά έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού Τζακ Λανγκ

09:08

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα που περιλαμβάνει απειλή δασμών σε βάρος χωρών που έχουν εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν

08:59

Τι να μην κάνετε στο Μιλάνο

08:50

Ποιο είναι το project 67,2 εκατ. της Fulgor (Cenergy – Viohalco) με το «βλέμμα» στις Στρατηγικές Επενδύσεις

08:33

Υποδομές: «Σήμα» στους κατασκευαστές για οδικά έργα στην Αττική (Πρότυπες Προτάσεις)

08:26

Η πράσινη μετάβαση απογειώνει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων: Ποιος θα πληρώσει τα 5 τρισ.

08:13

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης (Καστέλι): Προκηρύχθηκε ο κρίσιμος για την υποδομή διαγωνισμός για τα συστήματα αεροναυτιλίας

08:07

Το «crash test» του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

08:00

Ταμείο Ανάκαμψης: «Γκάζι» από την ΑΑΔΕ για τα έργα της φορολογικής διοίκησης – Προσλαμβάνει ανεξάρτητο ελεγκτή για την παρακολούθηση των στόχων

23:55

Ζελένσκι: Ζητά ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και επιδιόρθωση των δικτύων ηλεκτροδότησης