BACKSTORY

Ενα νομοσχέδιο πολυπαραμετρικό - Ανυπόμονοι χρηματιστές - Τι συμβαίνει στο ταμπλό;

06-02-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενα νομοσχέδιο πολυπαραμετρικό - Ανυπόμονοι χρηματιστές - Τι συμβαίνει στο ταμπλό;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένα νομοσχέδιο... πολυπαραμετρικό

Με το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς θα εγκριθεί και η αύξηση των ορίων της ευαλωτότητας αλλά μόνον και μόνον σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις χρέους, χωρίς αλλαγές στα υπόλοιπα πιστοποιητικά και επιδόματα των ευάλωτων. Αυτό σημείωσε με έμφαση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις των δανείων ελβετικού φράγκου αλλά αρκέστηκε να πει πως προετοιμάζονται. Σε αυτό, άλλωστε, επιμένει και ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας.

Πότε; Το προσεχές τρίμηνο....

Αυτό πάντως που δεν ξέρω πότε τελικώς θα είναι έτοιμος προς λειτουργία είναι ο φορέας πώλησης και επαναμίσθωσης. Βεβαίως, οι τράπεζες είναι έτοιμες να δώσουν 100 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά σίγουρα, δεν φθάνουν.

Συνεχίζονται οι ενέργειες

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και την προσπάθειά της να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, τα πράγματα τρέχουν με ρυθμούς μάλλον γρήγορους και αυτά που είναι να ξεπεραστούν δεν είναι πολλά.

Πολύ σύντομα αναμένεται να έχουμε σχετικές ανακοινώσεις, λένε αυτοί που ξέρουν. Πάντως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξύπνησαν και άλλες ασφαλιστικές αλλά πιθανά είναι αργά.

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων που πρέπει να εμποτίσει τόσο τους πολιτικούς όσο και την κοινωνία και τις επιχειρήσεις μίλησε ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank στα growth awards, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι είναι αυτά...

Η Γερμανία δεν αγοράζει Tesla. Όπως ήταν φυσικό, οι πωλήσεις της εταιρείας επί γερμανικού εδάφους κατακρημνίστηκαν. Κάτω 59% μετά τις δηλώσεις Μασκ που αφορούν τη χώρα. Έτσι είναι αυτά, ό,τι κάνεις λαμβάνεις.

Ανυπόμονοι χρηματιστές

Κάποιοι χρηματιστές είναι βιαστικοί στην Intralot και έχουν βγάλει και deal που δεν υπάρχει. Συζήτηση υπάρχει, αλλά, ακόμα έχει δρόμο. Αναρωτιέμαι, βέβαια, αν η βιασύνη των χρηματιστών που διακινούν τιμές και ποσοστά αορίστως σχετίζεται και με τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους. Δεν έμαθαν ότι η υπομονή είναι η καλύτερη αρετή. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο.

Τα ευχάριστα και τα... ανησυχητικά

Η επιβατική κίνηση εξελίσσεται πρίμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος και η μετοχή που είχε πάρει την κάτω βόλτα λίγες ημέρες μετά το πάρτι που έγινε στην εισαγωγή, δείχνει να ανακάμπτει υπερβαίνοντας την τιμή εισαγωγής. Αυτά είναι τα ευχάριστα. Γιατί τα ανησυχητικά έχουν να κάνουν με τις καθυστερημένες επενδύσεις κάλυψης της επιβατικής κίνησης. Οι αεροπορικές εταιρείες ήδη διαμαρτύρονται για τον κορεσμό και τις επιπτώσεις που αυτός έχει στην ακρίβεια της ώρας πτήσης και φαίνεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει γιατί η αύξηση της δυναμικότητας αργεί.

Τι συμβαίνει;

Άνοδο της τάξεως του 30% καταγράφει τις τελευταίες δέκα ημέρες η μετοχή της Ιατρικό Αθηνών. Και επειδή, νέο δεν είδαμε στον ορίζοντα αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει ξαφνικά. Εκτός και αν, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να παίξουν με αφορμή το τίμημα που πήρε το CVC για την πώληση της Hellenic Healthcare Group στους Άραβες.

Τα όρια και ο «χορός του Τραμπ»

Δεν θα καταπιαστούμε με τα τεχνικά σημεία του Γενικού Δείκτη, για αυτά υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι, όπως οι αναλυτές, αλλά αφού το λένε στην αγορά, κάτι θα ξέρουν. Οι 1.500 μονάδες θεωρούνται τεχνικό αλλά και ψυχολογικό όριο για το ΧΑ, που παραμένει για την ώρα από πάνω, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει το διεθνές κλίμα και τις «φωτοβολίδες» Τραμπ. Όσο «κρατάει» το όριο και χτίζει μια συσσώρευση, καλό είναι για να «τσιμπήσει» μερικές μονάδες παραπάνω. Αν πάλι χαθεί, κάποιοι το «βλέπουν» προς το 1.485 αλλά αυτά είναι τα βραχυπρόθεσμα όρια. Προς το παρόν, οι αναλυτές βλέπουν να «χορεύουμε στο ρυθμό του Τραμπ και των δασμών», οπότε, μην σας παραξενεύει και η χθεσινή επιφυλακτικότητα.

«Ψηφιακός» βοηθός στην Υγεία

Διαγωνισμό άνω των 35 εκατ. (με προαίρεση και ΦΠΑ) έβγαλε η μονάδα PPF του Υπερταμείου για το έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας». Με λίγα λόγια, αφορά στην αναβάθμιση της πλοήγησης και καθοδήγησης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στις σχετικές δομές αλλά και υπηρεσίες, καθώς και στην τηλεφωνική και ψηφιακή εξυπηρέτησή τους.

Η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης θα επιτευχθεί μέσω ενός ενιαίου πολυκαναλικού συστήματος εξυπηρέτησης που θα αποτελέσει έναν κόμβο συντονισμού, συλλογής και μεταβίβασης της πληροφορίας. Μέσω αυτής της πολύπλευρης εξυπηρέτησης, ο πολίτης θα λαμβάνει καθοδήγηση στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα θα μπορεί να λάβει εξυπηρέτηση από διάφορα κανάλια επικοινωνίας. Προσφορές θα δοθούν έως τις 14/03/2025. Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ουκρανία: Ο επικεφαλής του Ukroboronprom υπέβαλε παραίτηση μετά από έκρηξη σε αποθήκη

23:39

Γαλλία: Έξι συλλήψεις για τη φωτιά στο Φοντενεμπλό

23:26

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό ίσως ξεπερνά έως και 4 φορές τις επίσημες εκτιμήσεις

23:13

Κέρδη στη Wall Street με «πάσα» από ΔΤΚ και τσιπ: Επί τάπητος οι τράπεζες - «Μαύρη Τρίτη» για IBM

23:02

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ιρανικές πτήσεις στην Υεμένη - Τι ζητεί η Ελλάδα

22:51

Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από ΗΠΑ - Νέες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις

22:36

Βενεζουέλα: Στους 4.734 οι νεκροί από τους σεισμούς - Σχεδόν 17.000 οι τραυματίες

22:22

IPO σχεδιάζει και η DeepSeek

22:10

Κλήρωση Τζόκερ 14/07/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν το 1 εκατ. ευρώ

21:56

Bloomberg: Σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγoρά της Delivery Herο η Uber

21:42

Λαμία: Υπό έλεγχο και σε φάση εκτόνωσης τα κρούσματα σαλμονέλωσης

21:28

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 40 εκατ. ευρώ

21:14

Βρετανία και ΕΕ υπέγραψαν επίσημα συνθήκη για το Γιβραλτάρ

21:00

Κίνα: Οι ΗΠΑ οδήγησαν τη Μέση Ανατολή «σε έναν επικίνδυνο γκρεμό»

20:49

Ισπανία: Καταδικάστηκε ο αδελφός του Πέδρο Σάντσεθ - Αποκλεισμός από δημόσια αξιώματα για 9 έτη

20:36

Ο Τραμπ ζήτησε από Νετανιάχου να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από Λίβανο και Συρία

20:23

Συνολικά 45 πυρκαγιές σε 24 ώρες - SOS στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου

20:11

Rebound 1,5% για χρυσό με ώθηση από τον αμερικανικό πληθωρισμό

20:00

Η παγίδα πίσω από την έμπνευση του Τραμπ για «διόδια» στο Ορμούζ

19:52

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που προκάλεσε πόλεμο και τον θάνατο 3.000 ανθρώπων

19:46

Αποζημίωση 5,6 εκατ. δολαρίων στη συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ από Τραμπ

19:31

Μ. Ανατολή: Εκρήξεις στα νησιά Κεσμ και Κις στο Ιράν, αναφορές για πλήγματα στο Κουβέιτ

19:23

ΣΥΡΙΖΑ: Παρελθόν από την ΚΟ και ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός - Η τρίτη αποχώρηση σε μία ημέρα

19:20

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές

19:17

Η Seanergy Maritime αντλεί 100 εκατ. ευρώ μέσω εταιρικού ομολόγου στη Euronext Athens

19:15

Εμπρησμός Marfin: Στην φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι - Εκδίδεται στην Ελλάδα η 46χρονη

19:07

Μπαμπ ελ Μαντέμπ: Το Ιράν μετατρέπει σε «όπλο» το στενό που ελέγχει την είσοδο στην Ερυθρά

18:59

Κούβα: Τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών στο νησί

18:53

Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από την Air Transport Research Society

18:48

Σε υψηλό 1 μήνα το πετρέλαιο: Ανθεκτικά τα κέρδη παρά την αναδίπλωση Τραμπ