BACKSTORY

Ενα νομοσχέδιο πολυπαραμετρικό - Ανυπόμονοι χρηματιστές - Τι συμβαίνει στο ταμπλό;

06-02-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενα νομοσχέδιο πολυπαραμετρικό - Ανυπόμονοι χρηματιστές - Τι συμβαίνει στο ταμπλό;

Ένα νομοσχέδιο... πολυπαραμετρικό

Με το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς θα εγκριθεί και η αύξηση των ορίων της ευαλωτότητας αλλά μόνον και μόνον σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις χρέους, χωρίς αλλαγές στα υπόλοιπα πιστοποιητικά και επιδόματα των ευάλωτων. Αυτό σημείωσε με έμφαση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις των δανείων ελβετικού φράγκου αλλά αρκέστηκε να πει πως προετοιμάζονται. Σε αυτό, άλλωστε, επιμένει και ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας.

Πότε; Το προσεχές τρίμηνο....

Αυτό πάντως που δεν ξέρω πότε τελικώς θα είναι έτοιμος προς λειτουργία είναι ο φορέας πώλησης και επαναμίσθωσης. Βεβαίως, οι τράπεζες είναι έτοιμες να δώσουν 100 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά σίγουρα, δεν φθάνουν.

Συνεχίζονται οι ενέργειες

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και την προσπάθειά της να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, τα πράγματα τρέχουν με ρυθμούς μάλλον γρήγορους και αυτά που είναι να ξεπεραστούν δεν είναι πολλά.

Πολύ σύντομα αναμένεται να έχουμε σχετικές ανακοινώσεις, λένε αυτοί που ξέρουν. Πάντως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξύπνησαν και άλλες ασφαλιστικές αλλά πιθανά είναι αργά.

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων που πρέπει να εμποτίσει τόσο τους πολιτικούς όσο και την κοινωνία και τις επιχειρήσεις μίλησε ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank στα growth awards, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι είναι αυτά...

Η Γερμανία δεν αγοράζει Tesla. Όπως ήταν φυσικό, οι πωλήσεις της εταιρείας επί γερμανικού εδάφους κατακρημνίστηκαν. Κάτω 59% μετά τις δηλώσεις Μασκ που αφορούν τη χώρα. Έτσι είναι αυτά, ό,τι κάνεις λαμβάνεις.

Ανυπόμονοι χρηματιστές

Κάποιοι χρηματιστές είναι βιαστικοί στην Intralot και έχουν βγάλει και deal που δεν υπάρχει. Συζήτηση υπάρχει, αλλά, ακόμα έχει δρόμο. Αναρωτιέμαι, βέβαια, αν η βιασύνη των χρηματιστών που διακινούν τιμές και ποσοστά αορίστως σχετίζεται και με τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους. Δεν έμαθαν ότι η υπομονή είναι η καλύτερη αρετή. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο.

Τα ευχάριστα και τα... ανησυχητικά

Η επιβατική κίνηση εξελίσσεται πρίμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος και η μετοχή που είχε πάρει την κάτω βόλτα λίγες ημέρες μετά το πάρτι που έγινε στην εισαγωγή, δείχνει να ανακάμπτει υπερβαίνοντας την τιμή εισαγωγής. Αυτά είναι τα ευχάριστα. Γιατί τα ανησυχητικά έχουν να κάνουν με τις καθυστερημένες επενδύσεις κάλυψης της επιβατικής κίνησης. Οι αεροπορικές εταιρείες ήδη διαμαρτύρονται για τον κορεσμό και τις επιπτώσεις που αυτός έχει στην ακρίβεια της ώρας πτήσης και φαίνεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει γιατί η αύξηση της δυναμικότητας αργεί.

Τι συμβαίνει;

Άνοδο της τάξεως του 30% καταγράφει τις τελευταίες δέκα ημέρες η μετοχή της Ιατρικό Αθηνών. Και επειδή, νέο δεν είδαμε στον ορίζοντα αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει ξαφνικά. Εκτός και αν, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να παίξουν με αφορμή το τίμημα που πήρε το CVC για την πώληση της Hellenic Healthcare Group στους Άραβες.

Τα όρια και ο «χορός του Τραμπ»

Δεν θα καταπιαστούμε με τα τεχνικά σημεία του Γενικού Δείκτη, για αυτά υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι, όπως οι αναλυτές, αλλά αφού το λένε στην αγορά, κάτι θα ξέρουν. Οι 1.500 μονάδες θεωρούνται τεχνικό αλλά και ψυχολογικό όριο για το ΧΑ, που παραμένει για την ώρα από πάνω, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει το διεθνές κλίμα και τις «φωτοβολίδες» Τραμπ. Όσο «κρατάει» το όριο και χτίζει μια συσσώρευση, καλό είναι για να «τσιμπήσει» μερικές μονάδες παραπάνω. Αν πάλι χαθεί, κάποιοι το «βλέπουν» προς το 1.485 αλλά αυτά είναι τα βραχυπρόθεσμα όρια. Προς το παρόν, οι αναλυτές βλέπουν να «χορεύουμε στο ρυθμό του Τραμπ και των δασμών», οπότε, μην σας παραξενεύει και η χθεσινή επιφυλακτικότητα.

«Ψηφιακός» βοηθός στην Υγεία

Διαγωνισμό άνω των 35 εκατ. (με προαίρεση και ΦΠΑ) έβγαλε η μονάδα PPF του Υπερταμείου για το έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας». Με λίγα λόγια, αφορά στην αναβάθμιση της πλοήγησης και καθοδήγησης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στις σχετικές δομές αλλά και υπηρεσίες, καθώς και στην τηλεφωνική και ψηφιακή εξυπηρέτησή τους.

Η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης θα επιτευχθεί μέσω ενός ενιαίου πολυκαναλικού συστήματος εξυπηρέτησης που θα αποτελέσει έναν κόμβο συντονισμού, συλλογής και μεταβίβασης της πληροφορίας. Μέσω αυτής της πολύπλευρης εξυπηρέτησης, ο πολίτης θα λαμβάνει καθοδήγηση στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα θα μπορεί να λάβει εξυπηρέτηση από διάφορα κανάλια επικοινωνίας. Προσφορές θα δοθούν έως τις 14/03/2025. Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:11

ΔΥΠΑ: Ξεκινά το πρόγραμμα για πρόσληψη 10.000 άνεργων γυναικών - Αιτήσεις μέσω gov.gr

09:04

Γροιλανδία: Η Ρωσία κατηγορεί το NATO ότι στρατιωτικοποιεί την Αρκτική

08:53

Εκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 18 Ιανουαρίου

08:50

Ρωσική επίθεση κατέστρεψε «ενεργειακή υποδομή κρίσιμης σημασίας» στην Ουκρανία

08:43

Κάρνεϊ και Σι εξήραν στο Πεκίνο την αρχή νέας εταιρικής σχέσης

08:26

Πράσινη ενέργεια: Πώς μπορούν οι εταιρείες να «ξεκλειδώσουν» 1,3 τρισ. χωρίς νέες επενδύσεις

08:24

Ιράν στον ΟΗΕ: Κάθε πράξη επιθετικότητας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική απάντηση

08:22

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία «συμβουλίου ειρήνης» για τη Γάζα

08:17

Η Ματσάδο πρόσφερε στον Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε τον Δεκέμβριο

08:08

Νέο brand στην αγορά υποδημάτων - Το ισχυρό δίδυμο που κρύβεται από πίσω

07:52

Με G7, Βουλγαρία και εκλογή στην ΕΚΤ το ντεμπούτο Πιερρακάκη στο Eurogroup

07:45

Chevron: Ενεργοποιείται το roadmap των ερευνών σε Κρήτη, Πελοπόννησο - Πότε θα κριθούν οι γεωτρήσεις

07:42

Κίμων: «Η πιο ισχυρή φρεγάτα στον πλανήτη» - Γιατί είναι το απόλυτο game changer

07:38

Ποια ελληνικά προϊόντα μπαίνουν για πρώτη φορά στα ράφια του Σκλαβενίτη

07:26

ΕΝΦΙΑ: 20 μυστικά για λιγότερο φόρο - Ποιοι θα κερδίσουν έκπτωση έως 20%

07:22

Στην αφετηρία το κοινό οικιστικό project Σπ. Λάτση - Lamda με τους 4 Πύργους στο Ελληνικό

07:18

Πάνω από 5 δισ. ευρώ το κούρεμα οφειλών μέσω Εξωδικαστικού - Πόσα δάνεια ρύθμισαν οι servicers

07:12

Στα νερά της Σαλαμίνας η φρεγάτα Κίμων - Ταράζει τα νερά η Καρυστιανού αλλά υπάρχει δρόμος - Σε τρικυμία το ΠΑΣΟΚ

07:04

Ισχυρή δυναμική για τις τράπεζες - Ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια - «Καμπανάκια» της βιομηχανίας

23:55

ΗΠΑ: Απειλεί την Κούβα να μην εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει για τον τυφώνα Μελίσα

23:26

Κυρανάκης: Ζητώ συγγνώμη από την κα Πέρκα - Ήταν λάθος και το αναγνωρίζω

23:22

Γροιλανδία: Η πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν θα συναντήσει αμερικανική αντιπροσωπεία την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη

23:16

Wall Street: Το ράλι chips και τραπεζών διέκοψε τις διήμερες απώλειες

23:00

Ιράν: Το ίντερνετ παραμένει κομμένο εδώ και μία εβδομάδα

22:52

Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Ιανουαρίου

22:47

Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 4% καθώς ο Τραμπ «μάζεψε» τις απειλές στο Ιράν

22:34

Η Ταϊβάν θα επενδύσει 250 δισ. δολ. για την κατασκευή τσιπ στις ΗΠΑ - Συμφωνία για μείωση δασμών

22:19

Λευκός Οίκος: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν αλλάζει τίποτα για τον Τραμπ

22:12

Χρυσός: Πτώση στις τιμές με φόντο την απασχόληση στις ΗΠΑ και το Ιράν

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 11,8 εκατ. ευρώ