BACKSTORY

Ενα νομοσχέδιο πολυπαραμετρικό - Ανυπόμονοι χρηματιστές - Τι συμβαίνει στο ταμπλό;

06-02-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενα νομοσχέδιο πολυπαραμετρικό - Ανυπόμονοι χρηματιστές - Τι συμβαίνει στο ταμπλό;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένα νομοσχέδιο... πολυπαραμετρικό

Με το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς θα εγκριθεί και η αύξηση των ορίων της ευαλωτότητας αλλά μόνον και μόνον σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις χρέους, χωρίς αλλαγές στα υπόλοιπα πιστοποιητικά και επιδόματα των ευάλωτων. Αυτό σημείωσε με έμφαση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις των δανείων ελβετικού φράγκου αλλά αρκέστηκε να πει πως προετοιμάζονται. Σε αυτό, άλλωστε, επιμένει και ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας.

Πότε; Το προσεχές τρίμηνο....

Αυτό πάντως που δεν ξέρω πότε τελικώς θα είναι έτοιμος προς λειτουργία είναι ο φορέας πώλησης και επαναμίσθωσης. Βεβαίως, οι τράπεζες είναι έτοιμες να δώσουν 100 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά σίγουρα, δεν φθάνουν.

Συνεχίζονται οι ενέργειες

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και την προσπάθειά της να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, τα πράγματα τρέχουν με ρυθμούς μάλλον γρήγορους και αυτά που είναι να ξεπεραστούν δεν είναι πολλά.

Πολύ σύντομα αναμένεται να έχουμε σχετικές ανακοινώσεις, λένε αυτοί που ξέρουν. Πάντως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξύπνησαν και άλλες ασφαλιστικές αλλά πιθανά είναι αργά.

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων που πρέπει να εμποτίσει τόσο τους πολιτικούς όσο και την κοινωνία και τις επιχειρήσεις μίλησε ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank στα growth awards, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι είναι αυτά...

Η Γερμανία δεν αγοράζει Tesla. Όπως ήταν φυσικό, οι πωλήσεις της εταιρείας επί γερμανικού εδάφους κατακρημνίστηκαν. Κάτω 59% μετά τις δηλώσεις Μασκ που αφορούν τη χώρα. Έτσι είναι αυτά, ό,τι κάνεις λαμβάνεις.

Ανυπόμονοι χρηματιστές

Κάποιοι χρηματιστές είναι βιαστικοί στην Intralot και έχουν βγάλει και deal που δεν υπάρχει. Συζήτηση υπάρχει, αλλά, ακόμα έχει δρόμο. Αναρωτιέμαι, βέβαια, αν η βιασύνη των χρηματιστών που διακινούν τιμές και ποσοστά αορίστως σχετίζεται και με τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους. Δεν έμαθαν ότι η υπομονή είναι η καλύτερη αρετή. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο.

Τα ευχάριστα και τα... ανησυχητικά

Η επιβατική κίνηση εξελίσσεται πρίμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος και η μετοχή που είχε πάρει την κάτω βόλτα λίγες ημέρες μετά το πάρτι που έγινε στην εισαγωγή, δείχνει να ανακάμπτει υπερβαίνοντας την τιμή εισαγωγής. Αυτά είναι τα ευχάριστα. Γιατί τα ανησυχητικά έχουν να κάνουν με τις καθυστερημένες επενδύσεις κάλυψης της επιβατικής κίνησης. Οι αεροπορικές εταιρείες ήδη διαμαρτύρονται για τον κορεσμό και τις επιπτώσεις που αυτός έχει στην ακρίβεια της ώρας πτήσης και φαίνεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει γιατί η αύξηση της δυναμικότητας αργεί.

Τι συμβαίνει;

Άνοδο της τάξεως του 30% καταγράφει τις τελευταίες δέκα ημέρες η μετοχή της Ιατρικό Αθηνών. Και επειδή, νέο δεν είδαμε στον ορίζοντα αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει ξαφνικά. Εκτός και αν, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να παίξουν με αφορμή το τίμημα που πήρε το CVC για την πώληση της Hellenic Healthcare Group στους Άραβες.

Τα όρια και ο «χορός του Τραμπ»

Δεν θα καταπιαστούμε με τα τεχνικά σημεία του Γενικού Δείκτη, για αυτά υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι, όπως οι αναλυτές, αλλά αφού το λένε στην αγορά, κάτι θα ξέρουν. Οι 1.500 μονάδες θεωρούνται τεχνικό αλλά και ψυχολογικό όριο για το ΧΑ, που παραμένει για την ώρα από πάνω, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει το διεθνές κλίμα και τις «φωτοβολίδες» Τραμπ. Όσο «κρατάει» το όριο και χτίζει μια συσσώρευση, καλό είναι για να «τσιμπήσει» μερικές μονάδες παραπάνω. Αν πάλι χαθεί, κάποιοι το «βλέπουν» προς το 1.485 αλλά αυτά είναι τα βραχυπρόθεσμα όρια. Προς το παρόν, οι αναλυτές βλέπουν να «χορεύουμε στο ρυθμό του Τραμπ και των δασμών», οπότε, μην σας παραξενεύει και η χθεσινή επιφυλακτικότητα.

«Ψηφιακός» βοηθός στην Υγεία

Διαγωνισμό άνω των 35 εκατ. (με προαίρεση και ΦΠΑ) έβγαλε η μονάδα PPF του Υπερταμείου για το έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας». Με λίγα λόγια, αφορά στην αναβάθμιση της πλοήγησης και καθοδήγησης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στις σχετικές δομές αλλά και υπηρεσίες, καθώς και στην τηλεφωνική και ψηφιακή εξυπηρέτησή τους.

Η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης θα επιτευχθεί μέσω ενός ενιαίου πολυκαναλικού συστήματος εξυπηρέτησης που θα αποτελέσει έναν κόμβο συντονισμού, συλλογής και μεταβίβασης της πληροφορίας. Μέσω αυτής της πολύπλευρης εξυπηρέτησης, ο πολίτης θα λαμβάνει καθοδήγηση στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα θα μπορεί να λάβει εξυπηρέτηση από διάφορα κανάλια επικοινωνίας. Προσφορές θα δοθούν έως τις 14/03/2025. Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:24

Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα η έναρξης καταβολής κεφαλαίου 0,4 ευρώ ανά μετοχή

09:15

Morgan Stanley: Βλέπει συνέχεια στο ανοδικό story των τραπεζών - Αυξάνει τιμές στόχους για Alpha, ΕΤΕ

09:13

Coca-Cola HBC: Αύξηση 9,6% στα έσοδα από πωλήσεις - Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το 2026

08:55

Τουρισμός για Όλους: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για έως 600 ευρώ

08:39

Heineken: Άνοδος πωλήσεων στο β' τρίμηνο με ώθηση από Ασία και Αφρική

08:19

Το μεγάλο reset στην παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών

08:11

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική - Στάχτη 144.243 στρέμματα

08:09

Τραμπ για Ορμούζ: «Θα ανοίξει πολύ σύντομα» ή το Ιράν θα υποστεί «πολύ δυνατά» πλήγματα

07:55

Red Code: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν ενεργοποιείται

07:48

Τρίτη χρονιά με διεθνές ρεκόρ εσόδων για Ρεάλ Μαδρίτης - «Κλειδί» το γήπεδο

07:38

Πυρκαγιές: Πώς τα σκουπίδια μπορούν να γίνουν η σπίθα μιας μεγάλης καταστροφής στα νησιά

07:30

Σβήνει την κληρονομιά των ανακτηθέντων ακινήτων η Τράπεζα Κύπρου

07:26

Ρεκόρ εισπράξεων, άδεια τραπέζια

07:21

Καλάθι ΔΕΘ: Μείωση φορολογίας, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κίνητρα για επενδύσεις ζητά η αγορά

07:15

Η επιστολή Αυτιά για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Οι παρουσίες και απουσίες στην κηδεία του Βαρβιτσιώτη - Το φυλλορρόημα της «Ελπίδας»

07:06

Τα σήματα για την οικονομία - Σύμπνοια για τις διατακτικές - Φθηνό το ΧΑ, παρά το ράλι

23:57

Αυστρία: Έσπασε το απόλυτο ρεκόρ ζέστης - Στους 40,8°C ο υδράργυρος

23:49

AMD: Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις data center, άνοδος 50% στα έσοδα - Γιατί υποχωρεί η μετοχή

23:29

SpaceX: Αύξηση 92% στα έσοδα στην πρώτη αναφορά κερδών από την IPO

23:22

Σερβία: Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στον Δούναβη αποκάλυψε ναυάγια πλοίων των Ναζί

23:10

Wall Street: Tech-πάρτι με διπλό ιστορικό υψηλό - Έσπασε το φράγμα των 54.000 μονάδων ο Dow

22:45

Χρυσός: Κέρδη 1% με βοήθεια από το πετρέλαιο

22:31

Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στην Κούβα μετά τη γενικευμένη εθνικής εμβέλειας διακοπή

22:17

Ξεπέρασε τα 14.000 δολάρια ο χαλκός

22:06

ΗΠΑ-Ιράν: Για «πρόοδο» στις συνομιλίες κάνει λόγο το Κατάρ

21:54

Πετρέλαιο: Στο -5% περιμένοντας την συμφωνία για το Ορμούζ

21:41

Στενά του Ορμούζ: Η Τεχεράνη εξετάζει ευρωπαϊκή αποστολή αποναρκοθέτησης

21:30

OPEC: Αυξήθηκε η παραγωγή τον Ιούλιο με επικεφαλής τις χώρες του Κόλπου

21:13

Ισπανία: Νεκροί 17 μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις Βαλεαρίδες

20:58

Ινδικό πλοίο βυθίστηκε κοντά στην Υεμένη - Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Νατζράν στη Σαουδική Αραβία