BACKSTORY

Ενα νομοσχέδιο πολυπαραμετρικό - Ανυπόμονοι χρηματιστές - Τι συμβαίνει στο ταμπλό;

06-02-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενα νομοσχέδιο πολυπαραμετρικό - Ανυπόμονοι χρηματιστές - Τι συμβαίνει στο ταμπλό;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένα νομοσχέδιο... πολυπαραμετρικό

Με το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς θα εγκριθεί και η αύξηση των ορίων της ευαλωτότητας αλλά μόνον και μόνον σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις χρέους, χωρίς αλλαγές στα υπόλοιπα πιστοποιητικά και επιδόματα των ευάλωτων. Αυτό σημείωσε με έμφαση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις των δανείων ελβετικού φράγκου αλλά αρκέστηκε να πει πως προετοιμάζονται. Σε αυτό, άλλωστε, επιμένει και ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας.

Πότε; Το προσεχές τρίμηνο....

Αυτό πάντως που δεν ξέρω πότε τελικώς θα είναι έτοιμος προς λειτουργία είναι ο φορέας πώλησης και επαναμίσθωσης. Βεβαίως, οι τράπεζες είναι έτοιμες να δώσουν 100 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά σίγουρα, δεν φθάνουν.

Συνεχίζονται οι ενέργειες

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και την προσπάθειά της να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, τα πράγματα τρέχουν με ρυθμούς μάλλον γρήγορους και αυτά που είναι να ξεπεραστούν δεν είναι πολλά.

Πολύ σύντομα αναμένεται να έχουμε σχετικές ανακοινώσεις, λένε αυτοί που ξέρουν. Πάντως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξύπνησαν και άλλες ασφαλιστικές αλλά πιθανά είναι αργά.

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων που πρέπει να εμποτίσει τόσο τους πολιτικούς όσο και την κοινωνία και τις επιχειρήσεις μίλησε ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank στα growth awards, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι είναι αυτά...

Η Γερμανία δεν αγοράζει Tesla. Όπως ήταν φυσικό, οι πωλήσεις της εταιρείας επί γερμανικού εδάφους κατακρημνίστηκαν. Κάτω 59% μετά τις δηλώσεις Μασκ που αφορούν τη χώρα. Έτσι είναι αυτά, ό,τι κάνεις λαμβάνεις.

Ανυπόμονοι χρηματιστές

Κάποιοι χρηματιστές είναι βιαστικοί στην Intralot και έχουν βγάλει και deal που δεν υπάρχει. Συζήτηση υπάρχει, αλλά, ακόμα έχει δρόμο. Αναρωτιέμαι, βέβαια, αν η βιασύνη των χρηματιστών που διακινούν τιμές και ποσοστά αορίστως σχετίζεται και με τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους. Δεν έμαθαν ότι η υπομονή είναι η καλύτερη αρετή. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο.

Τα ευχάριστα και τα... ανησυχητικά

Η επιβατική κίνηση εξελίσσεται πρίμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος και η μετοχή που είχε πάρει την κάτω βόλτα λίγες ημέρες μετά το πάρτι που έγινε στην εισαγωγή, δείχνει να ανακάμπτει υπερβαίνοντας την τιμή εισαγωγής. Αυτά είναι τα ευχάριστα. Γιατί τα ανησυχητικά έχουν να κάνουν με τις καθυστερημένες επενδύσεις κάλυψης της επιβατικής κίνησης. Οι αεροπορικές εταιρείες ήδη διαμαρτύρονται για τον κορεσμό και τις επιπτώσεις που αυτός έχει στην ακρίβεια της ώρας πτήσης και φαίνεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει γιατί η αύξηση της δυναμικότητας αργεί.

Τι συμβαίνει;

Άνοδο της τάξεως του 30% καταγράφει τις τελευταίες δέκα ημέρες η μετοχή της Ιατρικό Αθηνών. Και επειδή, νέο δεν είδαμε στον ορίζοντα αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει ξαφνικά. Εκτός και αν, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να παίξουν με αφορμή το τίμημα που πήρε το CVC για την πώληση της Hellenic Healthcare Group στους Άραβες.

Τα όρια και ο «χορός του Τραμπ»

Δεν θα καταπιαστούμε με τα τεχνικά σημεία του Γενικού Δείκτη, για αυτά υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι, όπως οι αναλυτές, αλλά αφού το λένε στην αγορά, κάτι θα ξέρουν. Οι 1.500 μονάδες θεωρούνται τεχνικό αλλά και ψυχολογικό όριο για το ΧΑ, που παραμένει για την ώρα από πάνω, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει το διεθνές κλίμα και τις «φωτοβολίδες» Τραμπ. Όσο «κρατάει» το όριο και χτίζει μια συσσώρευση, καλό είναι για να «τσιμπήσει» μερικές μονάδες παραπάνω. Αν πάλι χαθεί, κάποιοι το «βλέπουν» προς το 1.485 αλλά αυτά είναι τα βραχυπρόθεσμα όρια. Προς το παρόν, οι αναλυτές βλέπουν να «χορεύουμε στο ρυθμό του Τραμπ και των δασμών», οπότε, μην σας παραξενεύει και η χθεσινή επιφυλακτικότητα.

«Ψηφιακός» βοηθός στην Υγεία

Διαγωνισμό άνω των 35 εκατ. (με προαίρεση και ΦΠΑ) έβγαλε η μονάδα PPF του Υπερταμείου για το έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας». Με λίγα λόγια, αφορά στην αναβάθμιση της πλοήγησης και καθοδήγησης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στις σχετικές δομές αλλά και υπηρεσίες, καθώς και στην τηλεφωνική και ψηφιακή εξυπηρέτησή τους.

Η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης θα επιτευχθεί μέσω ενός ενιαίου πολυκαναλικού συστήματος εξυπηρέτησης που θα αποτελέσει έναν κόμβο συντονισμού, συλλογής και μεταβίβασης της πληροφορίας. Μέσω αυτής της πολύπλευρης εξυπηρέτησης, ο πολίτης θα λαμβάνει καθοδήγηση στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα θα μπορεί να λάβει εξυπηρέτηση από διάφορα κανάλια επικοινωνίας. Προσφορές θα δοθούν έως τις 14/03/2025. Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:14

Πώς διαμορφώνεται η επαγγελματική πορεία στην εποχή του AI

12:08

Η ΛΔ Κονγκό βιώνει τη φονικότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία της

11:46

UBS για Motor Oil: Σενάριο για EBITDA 849 εκατ. ευρώ και νέο ιστορικό ρεκόρ

11:38

Bloomberg: Ανοιχτή η Γερμανία στην πώληση του 12,7% της Commerzbank στην Unicredit

11:28

Προϋπολογισμός: Aυξημένα φορολογικά έσοδα και επενδυτικές δαπάνες λόγω Ταμείου Ανάκαμψης στο επτάμηνο

11:20

Shein: Αποτίμηση έως 28 δισ. δολάρια για την IPO στο Χονγκ Κονγκ

11:09

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις τράπεζες, επιλεκτικές κινήσεις στα blue chips

11:08

Η φωτιά στο Βέλγιο δεν απειλεί πλέον τη Γερμανία - «Βοηθούν η βροχή και η υγρασία»

10:52

Το μυστικό σχέδιο του Ιράν για κλιμάκωση του πολέμου

10:50

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

10:34

Αν η Meta χάσει αυτή τη δίκη, Facebook και Instagram θα αλλάξουν ριζικά

10:12

Σεισμός στην Κολομβία: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες - Σχεδόν 300 νεκροί και 140 αγνοούμενοι

09:56

Χαλκιδική: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων κρατικής αρωγής σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

09:52

Κάλας: Έρχεται το πιο φιλόδοξο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

09:48

Σημαντική η αναπτυξιακή δυναμική του Ε65, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

09:44

Bitcoin: Οι επενδυτές τραβούν χρήματα από τα ETF - Οι μεγαλύτερες εκροές από τον Ιούνιο

09:39

ΕΛΑΣ: «Παράνομη η κήρυξη τουρκικών θαλάσσιων πάρκων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας»

09:23

Συνάντηση Κούσνερ με Νετανιάχου στο Ισραήλ - Στο επίκεντρο το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα

09:18

Bally's Intralot: Έσοδα 544,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο

09:05

Οι ΗΠΑ «μειώνουν σημαντικά» τη συμμετοχή τους στα γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

08:43

Ιαπωνία: Στο 1,1% η ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις

08:32

Η νέα «βασίλισσα» του σκακιού είναι μόλις 11 ετών

08:25

Οι πρωταθλητές της ανακύκλωσης: Οι χώρες που κατάφεραν να κάνουν τα σκουπίδια ... πρώτη ύλη

08:18

Ο Τραμπ δηλώνει «πολύ ευτυχής» για τη συμφωνία της Μέκκας - «Η Μέση Ανατολή ενώνεται»

08:06

Η πληθυσμιακή εικόνα της Ευρώπης: Σε ποια χώρα ζουν οι περισσότερες γυναίκες, ποια είναι η πιο γερασμένη και η πιο νεανική

07:59

Καφές: Πενταετία ακρίβειας, ώρα ανάσας;

07:50

Η Ευρώπη αλλάζει τον τρόπο που επιδοτεί τις ανακαινίσεις κατοικιών - Τι έρχεται μετά το «Εξοικονομώ»

07:44

GSI: Σε γαλλικό φόντο πλέον οι προκλήσεις υλοποίησης του έργου - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

07:37

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Τι εξετάζουν οι αρχές

07:26

Θεαγένειο: «Ξεμπλοκάρει» το ιατρικό ΣΔΙΤ των 435 εκατ. - «Προσκλητήριο» σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR - Metlen, ΑΒΑΞ