BACKSTORY

Επιβεβαίωση για την Alpha Bank – Κινήσεις για το... free float – Τα νοσοκομεία και η ΕΚΤΕΡ

26-11-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιβεβαίωση για την Alpha Bank – Κινήσεις για το... free float – Τα νοσοκομεία και η ΕΚΤΕΡ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μια σημαντική απόφαση

Η πρωτοβουλία της διοίκησης Ψάλτη για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας και συνένωση δυνάμεων σε πολλαπλά επίπεδα της Alpha Bank με την UniCredit επιβεβαιώνεται συνεχώς. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται απλά για μια επικερδή συμφωνία και για τις δύο πλευρές αλλά ανοίγει και νέες πόρτες για την ελληνική τράπεζα που συνδέεται πλέον με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό όμιλο. Έναν όμιλο που θέλει να μεγαλώνει συνεχώς αν λάβουμε υπόψη τη χθεσινή ανακοίνωσή για την πρόθεση εξαγοράς της Banco BPM έναντι 10,1 δισ. ευρώ. Και αυτό, τη στιγμή που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της γερμανικής Commerzbank.

Ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής τράπεζας, Αndrea Orcel, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θέλει η UniCredit να γίνει μια τράπεζα για όλη την Ευρώπη, υλοποιώντας στην πράξη την τραπεζική ένωση. Και αυτό σημαίνει πως μέσω της συνεργασίας της η Alpha Bank ανοίγει συνεχώς νέους ευρωπαϊκούς δρόμους, έχοντας ήδη πρόσβαση σε 13 ξένες αγορές.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα μια συνεργασίας που ξεκίνησε με τη συνένωση δυνάμεων στη Ρουμανία, προχώρησε στην απόκτηση του περίπου 9% της Alpha Bank από τη UniCredit και πιο πρόσφατε σε επέκταση της συνεργασίας στον τομέα του Asset Management με τη διάθεση των UniCredit onemarkets Fund από την Alpha Asset Management.

Στόχος επετεύχθη

O στόχος επιτεύχθηκε σε ότι αφορά την Eurobank μιας και η τράπεζα είναι πια προ των πυλών σε ότι αφορά τη συγχώνευση με την Ελληνική. Σύντομα η Eurobank θα κατέχει το 93,47% της κυπριακής τράπεζας.

Έτσι λοιπόν αφού πρώτα θα γίνει δημόσια πρόταση μιας και το λέει ο νόμος για την απόκτηση του 100% του ποσοστού της Ελληνικής, θα ακολουθήσει η συγχώνευση όπως επίσης λέει ο νόμος αφού πια η τράπεζα έχει διασφαλίσει προ πολλού το κρίσιμο ποσοστό.

Ο πέμπτος πόλος χτυπάει κουδούνι

Στις 5 Δεκεμβρίου είναι η σειρά της Ελένης Βρεττού να κηρύξει την τελετή έναρξης της συνεδρίασης του Χ.Α. στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Ετσι ένας κύκλος ολοκληρώνεται. Ο πέμπτος πόλος είναι γεγονός.

Και μιας και μιλάμε για την Attica Bank αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα πιστή στις δεσμεύσεις της να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΒΕΑ.

Για λόγους διασποράς;

Σε κάτω από 5% μείωσε το ποσοστό του στην Prodea ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας. Η μείωση το ποσοστού είναι μικρή με κάποιους να θεωρούν ότι η κίνηση αποτελεί την αρχή για πλήρη ρευστοποίηση του ποσοστού που αποκτήθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Οι πληροφορίες μας όμως λένε ότι η κίνηση αυτή δεν θα έχει συνέχεια και η υποχώρηση του ποσοστού σε επίπεδα κάτω του 5% σχετίζεται με τους νέους κανόνες του χρηματιστηρίου για τη διασπορά. Ως γνωστόν ποσοστά κάτω του 5% λογίζονται ως διασπορά και έτσι μπορεί εύκολα κάποιος να δείξει αύξηση διασποράς αρκεί να έχει και τον ελάχιστο αριθμό επενδυτών που δεν είναι δύσκολο.

Το πρώτο βήμα και το επόμενο

Στις 2 Δεκεμβρίου θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο οι μετοχές από τη συγχώνευση της Κλουκίνας Λάππας (πλέον ονομάζεται Ευρώπη Holdings) με την Intracom Properties. Το επόμενο βήμα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στην οποία θα συμμετάσχουν οι νέοι επενδυτές. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει το ενημερωτικό δελτίο είναι έτοιμο να συζητηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά αυτό που θα προκαλέσει αίσθηση είναι το βάρος των επιχειρηματιών που θα μπουν στην αύξηση αλλά και οι όροι που ευνοούν τους μετόχους της εισηγμένης.

Τα νοσοκομεία του Νιάρχος, η ΕΚΤΕΡ και η ΑΒΑΞ

Ο Αθανάσιος Σίψας, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση αναφέρθηκε στο θέμα των απαιτήσεων – διεκδικήσεων που φέρεται να έχει η ΕΚΤΕΡ από την ΑΒΑΞ στο πλαίσιο της σύμβασης για την κατασκευή των 3 νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (με δωρεά – χρηματοδότηση του ΙΣΝ). Όπως σημείωσε, η εταιρεία θα κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ΑΒΑΞ. Ως γνωστόν, η ΕΚΤΕΡ επικαλείται αθέτηση συμφωνίας ώστε στο πλαίσιο κοινοπραξίας να αναλάβει τεχνικό αντικείμενο περίπου 120 εκατ. ευρώ επί συνόλου 445 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στο περιθώριο της Γ.Σ., υπήρχε ρητή, πλην όμως προφορική, συμφωνία (όχι υπογεγραμμένη) ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, σε γνώση του ΙΣΝ. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΚΤΕΡ, η ΑΒΑΞ αθέτησε τη συμφωνία και πλέον το θέμα θα πάρει την νομική οδό (θα κατατεθούν αγωγές). Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ΑΒΑΞ από την πλευρά της έχει διευκρινίσει ότι η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε λόγω μη αποδοχής από την πλευρά της ΕΚΤΕΡ όρων συνηθισμένων και υποχρεωτικών σε υπεργολαβικά συμφωνητικά που ακολουθούν τέτοιου είδους κύριες συμβάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:51

Νάξος: Η Αγία Άννα ξεχωρίζει σε λίστα με τις 100 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη​​​​​​​​​​​​​​​

10:49

Σύνοδος Κορυφής 18 και 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες - Επιστολή Κόστα

10:29

Στο «κυνήγι» της στήριξης Τραμπ η Ευρώπη για τις συνομιλίες Ρωσίας–Ουκρανίας

10:29

Εκτόξευση 7% για την Hugo Boss μετά την πρόταση εξαγοράς ύψους 2 δισ. από την Frasers

10:18

Βόρεια Ιρλανδία: Νέα νύχτα διαδηλώσεων και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μπέλφαστ

10:15

ΟΗΕ: Σχεδόν στα 118 εκατομμύρια ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως το 2025

10:13

Ryanair: Έλεγχος για τη χρέωση που πληρώνουν οι γονείς για να καθίσουν δίπλα στα παιδιά τους

10:12

Βουλή: Kατατέθηκε ο Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

09:40

Στο Λουξεμβούργο ο Κ. Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

09:36

Βουλή: Συστήνεται θέση Mόνιμου Υπηρεσιακού Υφυπουργού Εξωτερικών

09:32

ΕΒΕΠ: Δράσεις, αντιδράσεις και επιδράσεις του πληθωρισμού στην αγορά

09:16

Παπαθανάσης: 14,4 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό της Ακρινής Κοζάνης σε Πρότυπο Πράσινο Οικισμό

09:14

Τραμπ: Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν «μυστική αποστολή» κρατώντας ανοικτό το στενό του Ορμούζ

09:03

Νέες ισορροπίες στις τηλεπικοινωνίες φέρνει η συμφωνία ΔΕΗ – Vodafone για τις οπτικές ίνες

08:59

FT: Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν τη διάλυση της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας

08:55

Πανελλαδικές: Συνεχίζουν τις εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ - Δείτε τα σημερινά θέματα

08:52

ProntoPegno: Το νέο κατάστημα στον Πειραιά και η αγορά ενεχυροδανεισμού στην Ελλάδα

08:50

Μέση Ανατολή: Το Ιράν επιτέθηκε σε βάσεις των ΗΠΑ μετά τα νέα αμερικανικά πλήγματα - «Το Ορμούζ είναι κλειστό»

08:46

Σούπερ μάρκετ: Αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις τιμών στο ράφι

08:38

Συνάντηση Πιερρακάκη με Ρούτε για χρηματοδότηση άμυνας και ρήτρα διαφυγής

08:31

Νέο ντιμπέιτ Μέσι - Ρονάλντο: Ποιος είναι ο GOAT των απολαβών

08:14

Όμιλος Ηρακλής (Holcim): Η επιτυχία του «The Ellinikon» ανοίγει τον δρόμο για νέες επενδύσεις

08:10

ΕΥΔΑΠ: Προ των πυλών μεγάλο ΚΕΛ αξίας 100 εκατ. στην Ανατολική Αττική - Το προηγούμενο «ναυάγιο»

08:05

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στο ΕΣΥ

08:04

Ο πήχης Μητσοτάκη στην «μία και αυτοδύναμη Κυριακή» - Η προειδοποίηση στον Σαμαρά - Η άφαντη συνεδριακή θέση του ΠΑΣΟΚ

07:58

Στα 866 ευρώ η μέση σύνταξη τον Μάιο - Στο τραπέζι η αναμόρφωση της ΕΑΣ και η «13η σύνταξη»

07:44

Prodea Investments: Επενδύσεις 400 εκατ. σε αποθήκες, ξενοδοχεία, οικιστικά - «Παράθυρο» για επενδυτή στα logistics

07:34

«Σκουπίζει» χρήμα μέσω ομολογιακών η Εθνική

07:28

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πού σκοντάφτει ο καθαρισμός ενώ λήγει η προθεσμία στις 15 Ιουνίου

07:22

Lamda - Ελληνικό: Εγκαίνια για Sports Park, Riviera Galleria, Κατοικίες - Τι έρχεται για ΙΟΝ, IRC, ξενοδοχεία, σχολεία