BACKSTORY

Στην κατιούσα το χρέος – Όταν ξέρεις από μεταρρυθμίσεις – Η νέα κίνηση στη Ρουμανία

25-10-2024 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην κατιούσα το χρέος – Όταν ξέρεις από μεταρρυθμίσεις – Η νέα κίνηση στη Ρουμανία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στην κατιούσα το χρέος

Καθώς το χρέος μειώνεται έναντι του ΑΕΠ οι προοπτικές για τη χώρα ως προς την ανάπτυξή της ενισχύονται. Η Scope Ratings επισημαίνει ότι η μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ενισχύει τις θετικές προοπτικές (αξιολόγηση BΒB-) της Ελλάδας.

Σημαντικός παράγοντας που ο rater προσμετρά εν προκειμένω είναι και η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος την οποία θα τη δούμε εντός των προσεχών ημερών με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου. Ο δείκτης χρέους της χώρας θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους σύμφωνα με τη Scope και στο 132,8% έως το 2029, από το ανώτατο επίπεδο του 207% το 2020.

Αυτό θα είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της κρίσης.

Οι μεταρρυθμίσεις που δεν μας φοβίζουν

Αποτελεί κοινό μυστικό πως στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει η κουβέντα για δραστικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και στον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου που ξεκινά το 2028 στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, να συνδεθεί το επόμενο ΕΣΠΑ με στόχους και ορόσημα μεταρρυθμίσεων. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες εμμέσως πλην σαφώς και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, λέγοντας πως η χώρα μας έχει μάθει από μεταρρυθμίσεις και δεν έχει κανένα πρόβλημα τα κοινοτικά κονδύλιο να συνδεθούν με αυτές. Άρα δεν μας φοβίζουν οι αλλαγές.

Το μέλλον και οι επενδύσεις

Πάντως, μπαίνει ολοένα και περισσότερο στη δημόσια συζήτηση το μέλλον των επενδύσεων στη χώρα μας και μετά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό έγινε και στην χθεσινή ανοικτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Με την μια «πλευρά» να ζητά νέες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των παραγωγικών επενδύσεων και την άλλη «πλευρά» -δηλαδή την κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού – να σημειώνει πως τα κέρδη δεν είναι μόνο για μερίσματα, αλλά και για να επενδύονται.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι θέσεις εργασίας

Όποιος λέει πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν κόβει θέσεις εργασίας, πλανάται πλάνη μεγάλη.

Ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται ήδη, καθώς το 13% των εργαζόμενων, δηλαδή 1 στους 7, δήλωσαν σε σχετική έρευνα της Adecco, ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων, το 40%, εκφράζει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της εργασίας με το 83% να λέει ότι σκοπεύει να μείνει στον σημερινό εργοδότη του — το υψηλότερο ποσοστό διακράτησης τα τελευταία τρία χρόνια. Όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν με πρόοδο και εκπαίδευση. Με έγκαιρη προσαρμογή στη νέα εποχή. Γιατί ειδικά στην Ελλάδα έχουμε ήδη πολύ υψηλή διαρθρωτική ανεργία.

ΔΕΗ: Στις ράγες κι επίσημα νέο αιολικό στη Ρουμανία

Εκδήλωση για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το νέο αιολικό πάρκο 140 MW στη Ρουμανία, πραγματοποίησε χθες η PPC Romania, θυγατρική της ΔΕΗ. Η υλοποίηση του έργου είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ στα τέλη Ιουλίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Θα εγκατασταθεί στην ανατολική Ρουμανία με την εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του πάρκου να ανέρχεται σε 370 GWh, ικανή να καλύψει τις ανάγκες περίπου 62.000 νοικοκυριών. Με την ολοκλήρωση του νέου πάρκου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της θυγατρικής της ΔΕΗ θα ανέλθει σε περίπου 850 MW.

Ιστορική κερδοφορία

Ιστορικά επίπεδα κερδοφορίας χτυπούν οι μεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τελικώς και τις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών ως προς το μέρισμα. Στα 4,203 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο Κύκλος Εργασιών της Metlen σε σύγκριση με 4,088 δισ. το εννεάμηνο του 2023 (+3%).

Απόψεις που διαφέρουν

Δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων, ή για την ακρίβεια το πόσο ταχεία θα είναι αυτή η μείωση. Οι γερμανικές φωνές είναι και πάλι εδώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί πολύ για να μειώσει το κόστος δανεισμού, αλλά να παραμείνει ευέλικτη, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιοακίμ Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος συμμετέχει στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

«Όλα είναι στο τραπέζι όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, αλλά θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση τον Δεκέμβριο», απάντησε ο διοικητής της τράπεζας της Λετονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς σε ερώτημα αν η επόμενη κίνηση θα είναι και πάλι 25 μονάδων ή αν αυτή τη φορά θα γίνει άλμα στις 50 μονάδες. Θα έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Με δεδομένη τη νέα μείωση και ζητούμενο το εύρος της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα

23:48

Η ΕΕ θα καλέσει τον πρέσβη της Ρωσίας σε σχέση με την επίθεση στην ουκρανική πόλη Σλαβιάνσκ

23:33

Τυνησία: 900 εστίες φωτιάς σε διάστημα 3 ημέρων κατέγραψε η χώρα

23:17

Τραμπ: Μιλάμε με το Ιράν αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμη για μια συμφωνία

23:14

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow - Τα chip «πλήγωσαν» ξανά τον Nasdaq

23:10

ΔΠΔ: Οι χώρες μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν - Αποσύρεται η Βενεζουελα

22:52

Ιράν: Πλοίο μεταφοράς LPG δέχτηκε επίθεση στο Ορμούζ - Για αμερικανικό πλήγμα μιλά η Τεχεράνη

22:49

Γαλλία: Έκτακτη συνεδρίαση για τις πυρκαγιές - «Θα κάνουμε τα πάντα για σώσουμε το Μπορντό»

22:28

Πετρέλαιο: Κέρδη 10% για το Brent σε εβδομαδιαία βάση, 8% το WTI

22:19

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» και εξελέγη πρόεδρος

21:56

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική – Εκτεταμένες ζημιές και στην επαρχία

21:48

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση με υλικά ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο

21:45

Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 1,5% στην εβδομάδα

21:29

Τεχεράνη: Για κάθε νεκρό Ιρανό θα σκοτώνουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη

21:16

Επτά νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

21:00

Τραμπ κατά ΕΕ για το πρόστιμο στη Google: «Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης»

20:54

Τα μηνύματα της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

20:41

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο - Παραμένουν καθυστερήσεις σε άλλα τμήματα

20:38

ΣΤΑΣΥ: Διακοπή κυκλοφορίας του τραμ στην περιοχή Πειραιά

20:27

Πακιστάν: Αναζητά δίοδο για νέες συνομιλίες HΠΑ-Ιράν με κινεζική πρωτοβουλία

20:14

Πυροσβεστική: Συνολικά 216 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων

20:05

Εκλογές στο Ισραήλ: Μπορεί ο Νετανιάχου να διατηρήσει την εξουσία;

20:03

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς και στον Πειραιά

20:01

Ένας εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα

19:48

Aνάρτηση Μητσοτάκη για τον Ε65: «Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά - Το είπαμε, το κάναμε»

19:38

AKTOR: Η Winex Investments απέκτησε 2,8 εκατ. μετοχές αξίας 31,5 εκατ. ευρώ

19:33

Ρωσία: Έπληξε εγκατάσταση drone κοντά στο Κίεβο

19:25

Οι Χούθι λένε ότι δεν θα κλείσουν το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, την «είσοδο» της Ερυθράς Θάλασσας

19:15

Ευρωαγορές: Ανέκαμψαν οι δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας

19:05

Επιδείνωση του καιρού: Ξαφνικό μπουρίνι στην Αττική - Πάνω από 100.000 κεραυνοί σε στεριά και θάλασσα