BACKSTORY

Oι εκλογές σε πρώτο πλάνο - Η Τρ. Πειραιώς και τα θερμοκήπια - Κινητικότητα στη μετοχή της Aegean

01-07-2024 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Oι εκλογές σε πρώτο πλάνο - Η Τρ. Πειραιώς και τα θερμοκήπια - Κινητικότητα στη μετοχή της Aegean

Στις εκλογές το βλέμμα των αγορών

Oι εκλογές σε πρώτο πλάνο είναι αυτές που θα επηρεάσουν τις αγορές. Γαλλία, Αγγλία και στο βάθος ΗΠΑ όπου πραγματικά οι Δημοκρατικοί κλαίνε.

Από την άλλη πλευρά τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας τελούν ήδη υπό τη στενή παρακολούθηση των διεθνών οίκων χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης. Οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά ενδέχεται να συνεχιστούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών αναφέρουν οι ειδικοί.

Περιθώριο ως τις 5 Ιουλίου από την ΤτΕ

Ως τις 5 Ιουλίου έδωσε περιθώριο η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας. Για το θέμα αυτό το Σάββατο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε συνεδρίαση όπου κατέστη σαφές πως η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δεν μπορεί να πάει πιο πίσω από τη συγκεκριμένη ημερομηνία που άλλωστε εκπορεύτηκε από την ΤτΕ. Από την άλλη πλευρά οι δύο τράπεζες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες έχοντας λάβει γνώση του πορίσματος της DBRS που θα καθορίσει εν πολλοίς εμμέσως και το κεφαλαιακό κενό προκειμένου τα κόκκινα δάνεια και των δύο πλευρών να ενταχθούν στον Ηρακλή.

Τίς πταίει

Και ξαφνικά Intrum και Do Value βρέθηκαν με μια παράταση αδείας λειτουργίας και την απαίτηση να κλείσουν τις οποίες εκκρεμότητες μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να τους ανανεωθεί η άδεια.

Προφανώς δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να καταστούν γνωστά στον επόπτη προκειμένου τελικώς και αυτός να δώσει την άδειά του, άλλως πως οι κανονισμοί θα καταλύονταν.

Τα θέματα είναι εταιρικής διακυβέρνησης και εκτιμάται πως οι δύο εταιρίες δεν θα αργήσουν να τα αποσαφηνίσουν και να πάνε παρακάτω.

Η κλιματική αλλαγή και η συνέπεια

H κλιματική αλλαγή ασχέτως του πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις χρηματοδοτήσεις μπαίνει όλο και πιο βαθιά στη ζωή μας. Λίγες τράπεζες την υποστηρίζουν με συνέπεια και μια από αυτές είναι η Τράπεζα Πειριαώς.

Μου έκανε εντύπωση πως στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας ο κ. Μεγάλου μίλησε για ένα πρόγραμμα της τράπεζας που χρηματοδοτεί τα θερμοκήπια.

Μα τα θερμοκήπια θα μου πείτε είναι τόσο σοβαρό θέμα; Είναι θέμα συνέπειας και μιας αντίληψης πως η τράπεζα φροντίζει τον πρωτογενή τομέα και αντιμετωπίζει με τρόπο ολιστικό τα προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Ο εκσυγχρονισμός των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής , του αγροτικού εισοδήματος, των εξαγωγών, τη βιώσιμη ανάπτυξη, επηρεάζοντας θετικά, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την απασχόληση.

Άνοδος με... συντονισμό

Πολύ αυξημένη η κινητικότητα στη μετοχή της Aegean την περασμένη Παρασκευή. Φαίνεται ότι οι αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταίας δεν ήταν καθόλου τυχαίες και συνοδεύτηκαν από ανάλογες κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων. Άλλωστε αν κάποιες δει το περιθώριο EBITDA και τις επιδόσεις τριμήνου της εταιρίας ξέρει που οδηγείται η φετινή χρονιά όπου θα έχουμε νέο ρεκόρ στον τουρισμό.

Οι νέες υπηρεσίες του wallet

Κινητικότητα παρά την θερινή ραστώνη που επικρατεί εν γένει, παρατηρείται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού αναμένεται σύντομα τόσο ο προσωπικός αριθμός όσο και νέες υπηρεσίες στο ψηφιακό Wallet του gov.gr. Κι αυτό γιατί θα υπάρξει επέκταση του Know Your Customer και για ιδιωτικές εταιρείες, ώστε ο πολίτης να μπορεί με μια απλή συναίνεση μέσω κινητού να δίνει τα στοιχεία του σε εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και πάσης φύσεως ενοικιάσεων, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία των συμβολαίων και να μειωθεί η γραφειοκρατία και εκεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:19

ΕΚΠΟΙΖΩ: Ευρωπαϊκή έρευνα για τους influencers στα τρόφιμα και τη γρήγορη μόδα

12:17

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 5,5% στις τιμές εκροών γεωργίας - κτηνοτροφίας τον Οκτώβριο

12:11

Μητσοτάκης για αγρότες: Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε εκτόνωση της κατάστασης

12:11

Λουκασένκο για Ουκρανία: Αν εξαρτόταν μόνο από τον Τραμπ ο πόλεμος θα είχε τελειώσει προ πολλού

12:08

Metlen: Αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την βρετανική EDF

12:04

Eurobank Equities: Ανεβάζει στα €16 την τιμή-στόχο για Aegean

12:01

Η Βρετανία επιστρέφει στο πρόγραμμα Erasmus από το 2027

11:57

Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων

11:52

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλεται το αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

11:48

Η TotalEnergies πουλά το 50% χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 424 MW στην Ελλάδα

11:43

Bloomberg: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν ο Πούτιν απορρίψει την ειρηνευτική συμφωνία

11:41

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank είναι η μοναδική που καταβάλλει μερίσματα από το 1948

11:34

Social media και έφηβοι: Το δίδαγμα της Αυστραλίας και η απάντηση των Ελλήνων επιστημόνων

11:24

ΑΒ Βασιλόπουλος: Εκδίδει ομολογιακό δάνειο ύψους 45 εκατ. ευρώ

11:24

Νέο MyEthniki App από την Εθνική Ασφαλιστική

11:17

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό, ήπια διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη

11:15

Ο Τραμπ επεκτείνει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στους πολίτες ακόμη 7 χωρών

11:07

Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων

10:51

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω και από τους νέους στόχους τα έσοδα - Υστέρηση 610 εκατ. ευρώ στις επενδυτικές δαπάνες

10:51

Η Warner Bros τείνει να απορρίψει την προσφορά εξαγοράς της Paramount

10:45

Συνάντηση ηγετών ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων πριν από τη σύνοδο κορυφής

10:45

Από την Παρασκευή ξεκινά η καταβολή των αυξημένων συντάξεων - Τα ποσά με παραδείγματα

10:34

Ανοδικά οι ευρωαγορές - Κέρδη 1% για τον FTSE 100 στον απόηχο του πληθωρισμού

10:16

Motor Oil: Τη Δευτέρα η καταβολή προσωρινού μερίσματος 0,34 ευρώ ανά μετοχή

10:09

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το deal της EFA Group με Motor Oil & και EOS Capital

09:50

Secret Santa: 3 στους 4 Έλληνες ξεπερνούν τον προϋπολογισμό

09:47

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Αναμένεται κατανάλωση ρεκόρ άνθρακα το 2025, πριν αρχίσει να μειώνεται

09:25

Ιταλός ΥΠΕΞ: Να εξεταστούν «άλλες λύσεις» από την ΕΕ αντί της χρήσης δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων

09:15

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Νοέμβριο

09:12

Η Ελλάδα στον ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό: Η λύση των δύο κρατών, ο μόνος βιώσιμος δρόμος