BACKSTORY

Oι εκλογές σε πρώτο πλάνο - Η Τρ. Πειραιώς και τα θερμοκήπια - Κινητικότητα στη μετοχή της Aegean

01-07-2024 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Oι εκλογές σε πρώτο πλάνο - Η Τρ. Πειραιώς και τα θερμοκήπια - Κινητικότητα στη μετοχή της Aegean

Στις εκλογές το βλέμμα των αγορών

Oι εκλογές σε πρώτο πλάνο είναι αυτές που θα επηρεάσουν τις αγορές. Γαλλία, Αγγλία και στο βάθος ΗΠΑ όπου πραγματικά οι Δημοκρατικοί κλαίνε.

Από την άλλη πλευρά τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας τελούν ήδη υπό τη στενή παρακολούθηση των διεθνών οίκων χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης. Οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά ενδέχεται να συνεχιστούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών αναφέρουν οι ειδικοί.

Περιθώριο ως τις 5 Ιουλίου από την ΤτΕ

Ως τις 5 Ιουλίου έδωσε περιθώριο η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας. Για το θέμα αυτό το Σάββατο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε συνεδρίαση όπου κατέστη σαφές πως η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δεν μπορεί να πάει πιο πίσω από τη συγκεκριμένη ημερομηνία που άλλωστε εκπορεύτηκε από την ΤτΕ. Από την άλλη πλευρά οι δύο τράπεζες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες έχοντας λάβει γνώση του πορίσματος της DBRS που θα καθορίσει εν πολλοίς εμμέσως και το κεφαλαιακό κενό προκειμένου τα κόκκινα δάνεια και των δύο πλευρών να ενταχθούν στον Ηρακλή.

Τίς πταίει

Και ξαφνικά Intrum και Do Value βρέθηκαν με μια παράταση αδείας λειτουργίας και την απαίτηση να κλείσουν τις οποίες εκκρεμότητες μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να τους ανανεωθεί η άδεια.

Προφανώς δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να καταστούν γνωστά στον επόπτη προκειμένου τελικώς και αυτός να δώσει την άδειά του, άλλως πως οι κανονισμοί θα καταλύονταν.

Τα θέματα είναι εταιρικής διακυβέρνησης και εκτιμάται πως οι δύο εταιρίες δεν θα αργήσουν να τα αποσαφηνίσουν και να πάνε παρακάτω.

Η κλιματική αλλαγή και η συνέπεια

H κλιματική αλλαγή ασχέτως του πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις χρηματοδοτήσεις μπαίνει όλο και πιο βαθιά στη ζωή μας. Λίγες τράπεζες την υποστηρίζουν με συνέπεια και μια από αυτές είναι η Τράπεζα Πειριαώς.

Μου έκανε εντύπωση πως στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας ο κ. Μεγάλου μίλησε για ένα πρόγραμμα της τράπεζας που χρηματοδοτεί τα θερμοκήπια.

Μα τα θερμοκήπια θα μου πείτε είναι τόσο σοβαρό θέμα; Είναι θέμα συνέπειας και μιας αντίληψης πως η τράπεζα φροντίζει τον πρωτογενή τομέα και αντιμετωπίζει με τρόπο ολιστικό τα προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Ο εκσυγχρονισμός των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής , του αγροτικού εισοδήματος, των εξαγωγών, τη βιώσιμη ανάπτυξη, επηρεάζοντας θετικά, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την απασχόληση.

Άνοδος με... συντονισμό

Πολύ αυξημένη η κινητικότητα στη μετοχή της Aegean την περασμένη Παρασκευή. Φαίνεται ότι οι αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταίας δεν ήταν καθόλου τυχαίες και συνοδεύτηκαν από ανάλογες κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων. Άλλωστε αν κάποιες δει το περιθώριο EBITDA και τις επιδόσεις τριμήνου της εταιρίας ξέρει που οδηγείται η φετινή χρονιά όπου θα έχουμε νέο ρεκόρ στον τουρισμό.

Οι νέες υπηρεσίες του wallet

Κινητικότητα παρά την θερινή ραστώνη που επικρατεί εν γένει, παρατηρείται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού αναμένεται σύντομα τόσο ο προσωπικός αριθμός όσο και νέες υπηρεσίες στο ψηφιακό Wallet του gov.gr. Κι αυτό γιατί θα υπάρξει επέκταση του Know Your Customer και για ιδιωτικές εταιρείες, ώστε ο πολίτης να μπορεί με μια απλή συναίνεση μέσω κινητού να δίνει τα στοιχεία του σε εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και πάσης φύσεως ενοικιάσεων, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία των συμβολαίων και να μειωθεί η γραφειοκρατία και εκεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ζελένσκι: Ζητά ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και επιδιόρθωση των δικτύων ηλεκτροδότησης

23:45

Στην Πάτρα έως την Κυριακή οι προσομοιωτές F-16 και F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας

23:35

BBC: Πάνω από 177.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

23:23

Συνάντηση Δένδια με Ινδό ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις

23:10

Wall Street: Ιστορικός Dow «πάτησε» τις 50.000 μονάδες - Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

22:49

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θέλει να απελάσει τον 5χρονο Λίαμ από τον Ισημερινό

22:33

Σταθερό το πετρέλαιο μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

22:23

Συνάντηση Μελόνι με τον Εμίρη του Κατάρ πριν από την έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας

22:03

Πολωνία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που έχει λάβει άσυλο από την Ουγγαρία

21:53

Κέρδη για τον χρυσό ελέω δολαρίου και Ιράν-ΗΠΑ - «Βουτιά» 8,7% για το ασήμι στην εβδομάδα

21:42

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν

21:30

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι διεξήγαγε μυστικές πυρηνικές δοκιμές

21:18

ΗΠΑ: Στις 8 Ιουνίου θα δικαστεί ο Λουίτζι Ματζιόνε

21:03

Τραμπ: Θέλει να δώσει το όνομά του στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον για να ξεμπλοκάρει κονδύλια δισεκατομμυρίων

20:46

Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέλευση των ΥΠΕΞ στο Λουγκάνο

20:30

Η επέλαση των stablecoins και οι προκλήσεις για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

20:15

ΗΠΑ: κυρώσεις σε 15 οντότητες και 14 πλοία για παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου

20:01

ΑΑΔΕ: Ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις στις αιτήσεις αγροτών 2024–2025

19:42

Μακρόν: Θέλουμε λιγότερες ώρες πίσω από τις οθόνες για τους μαθητές

19:27

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 290 εκατ. σε 112 επενδυτικά σχέδια για τα καθεστώτα «Μεταποίηση» και «Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης»

19:25

Αποσύρθηκε το βίντεο του Τραμπ για το ζεύγος Ομπάμα - «Λάθος υπαλλήλου», λέει ο Λευκός Οίκος

19:21

Θετικό φίνις στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 24% της Stellantis

19:13

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συζητήσεις για τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

19:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

18:49

«Καμπανάκι» ΕΚΤ προς ΕΕ: «Άμεση δράση» για την οικονομία - Ζητά πέντε μέτρα για να σωθεί η ανάπτυξη

18:45

Μαρινάκης: Στο επίκεντρο η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η συνταγματική αναθεώρηση και η ανεργία

18:41

ΑΑΔΕ: Υπογραφή μνημονίου εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

18:30

Ανασυγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Noval Property

18:30

Μπόστιτς (Fed): Υψίστης σημασίας να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%

18:28

ΣΤΑΣΥ: Τροποποιήσεις δρομολογίων του τραμ λόγω έργων στις 7 και 8 Φεβρουαρίου