BACKSTORY

Oι εκλογές σε πρώτο πλάνο - Η Τρ. Πειραιώς και τα θερμοκήπια - Κινητικότητα στη μετοχή της Aegean

01-07-2024 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Oι εκλογές σε πρώτο πλάνο - Η Τρ. Πειραιώς και τα θερμοκήπια - Κινητικότητα στη μετοχή της Aegean

Στις εκλογές το βλέμμα των αγορών

Oι εκλογές σε πρώτο πλάνο είναι αυτές που θα επηρεάσουν τις αγορές. Γαλλία, Αγγλία και στο βάθος ΗΠΑ όπου πραγματικά οι Δημοκρατικοί κλαίνε.

Από την άλλη πλευρά τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας τελούν ήδη υπό τη στενή παρακολούθηση των διεθνών οίκων χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης. Οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά ενδέχεται να συνεχιστούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών αναφέρουν οι ειδικοί.

Περιθώριο ως τις 5 Ιουλίου από την ΤτΕ

Ως τις 5 Ιουλίου έδωσε περιθώριο η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας. Για το θέμα αυτό το Σάββατο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε συνεδρίαση όπου κατέστη σαφές πως η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δεν μπορεί να πάει πιο πίσω από τη συγκεκριμένη ημερομηνία που άλλωστε εκπορεύτηκε από την ΤτΕ. Από την άλλη πλευρά οι δύο τράπεζες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες έχοντας λάβει γνώση του πορίσματος της DBRS που θα καθορίσει εν πολλοίς εμμέσως και το κεφαλαιακό κενό προκειμένου τα κόκκινα δάνεια και των δύο πλευρών να ενταχθούν στον Ηρακλή.

Τίς πταίει

Και ξαφνικά Intrum και Do Value βρέθηκαν με μια παράταση αδείας λειτουργίας και την απαίτηση να κλείσουν τις οποίες εκκρεμότητες μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να τους ανανεωθεί η άδεια.

Προφανώς δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να καταστούν γνωστά στον επόπτη προκειμένου τελικώς και αυτός να δώσει την άδειά του, άλλως πως οι κανονισμοί θα καταλύονταν.

Τα θέματα είναι εταιρικής διακυβέρνησης και εκτιμάται πως οι δύο εταιρίες δεν θα αργήσουν να τα αποσαφηνίσουν και να πάνε παρακάτω.

Η κλιματική αλλαγή και η συνέπεια

H κλιματική αλλαγή ασχέτως του πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις χρηματοδοτήσεις μπαίνει όλο και πιο βαθιά στη ζωή μας. Λίγες τράπεζες την υποστηρίζουν με συνέπεια και μια από αυτές είναι η Τράπεζα Πειριαώς.

Μου έκανε εντύπωση πως στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας ο κ. Μεγάλου μίλησε για ένα πρόγραμμα της τράπεζας που χρηματοδοτεί τα θερμοκήπια.

Μα τα θερμοκήπια θα μου πείτε είναι τόσο σοβαρό θέμα; Είναι θέμα συνέπειας και μιας αντίληψης πως η τράπεζα φροντίζει τον πρωτογενή τομέα και αντιμετωπίζει με τρόπο ολιστικό τα προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Ο εκσυγχρονισμός των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής , του αγροτικού εισοδήματος, των εξαγωγών, τη βιώσιμη ανάπτυξη, επηρεάζοντας θετικά, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την απασχόληση.

Άνοδος με... συντονισμό

Πολύ αυξημένη η κινητικότητα στη μετοχή της Aegean την περασμένη Παρασκευή. Φαίνεται ότι οι αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταίας δεν ήταν καθόλου τυχαίες και συνοδεύτηκαν από ανάλογες κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων. Άλλωστε αν κάποιες δει το περιθώριο EBITDA και τις επιδόσεις τριμήνου της εταιρίας ξέρει που οδηγείται η φετινή χρονιά όπου θα έχουμε νέο ρεκόρ στον τουρισμό.

Οι νέες υπηρεσίες του wallet

Κινητικότητα παρά την θερινή ραστώνη που επικρατεί εν γένει, παρατηρείται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού αναμένεται σύντομα τόσο ο προσωπικός αριθμός όσο και νέες υπηρεσίες στο ψηφιακό Wallet του gov.gr. Κι αυτό γιατί θα υπάρξει επέκταση του Know Your Customer και για ιδιωτικές εταιρείες, ώστε ο πολίτης να μπορεί με μια απλή συναίνεση μέσω κινητού να δίνει τα στοιχεία του σε εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και πάσης φύσεως ενοικιάσεων, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία των συμβολαίων και να μειωθεί η γραφειοκρατία και εκεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:36

Βανς: «Ο Τραμπ θα διασφαλίσει πως λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν»

23:22

Νέα πλήγματα στο Αφγανιστάν από πακιστανικά αεροσκάφη - Εκρήξεις στην Καμπούλ

23:06

Πετραλιάς: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων»

22:54

Μελόνι: «Παρέμβαση στο Ορμούζ θα σήμαινε ένα βήμα προς την εμπλοκή στον πόλεμο»

22:38

Axios: «Ενεργός δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ Γουίτκοφ - Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή

22:26

Μερτς: «Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της Γερμανίας σε επιχειρήσεις στον Κόλπο»

22:13

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% για το WTI, στα 100 δολάρια το brent

22:06

Κέρδη στη Wall Street με στήριξη από την πτώση του πετρελαίου

21:54

Ιράκ: Έξι μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

21:40

Reuters: Εγκρίθηκαν «Ασπίδα του Αχιλλέα» και αναβάθμιση 38 F-16

21:35

Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

21:17

Βουλή: Στοιχεία για τους Έλληνες ναυτικούς που είναι εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο

21:12

ΟΠΑΠ: Από 17/3 ο διακριτικός τίτλος στο XA αλλάζει σε Allwyn

21:10

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Χανίων

21:04

Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα - 10 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα

20:51

Κάλας: «Δεν επεκτείνεται προς το παρόν η αποστολή ASPIDES στα Στενά του Ορμούζ»

20:38

Μείωση 60% στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μ. Ανατολή με τα Στενά του Ορμούζ κλειστά

20:27

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο

20:22

Attica Group: Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου

20:16

Παπαϊωάννου: «Οι διαγραφές των αιώνιων φοιτητών αφορούν στην αξιοπιστία των πτυχίων των ΑΕΙ»

20:12

Επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο Ισραήλ, θραύσματα πυραύλων στην Ιερουσαλήμ - Εκρήξεις σε Βαγδάτη, Αμπου Ντάμπι

20:00

Ναυάγιο σκάφους της Frontex ανοιχτά του Καστελορίζου, δύο τραυματίες

19:53

Με μοντέλο ΤΑΑ το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού

19:29

Το Ιράν απειλεί με επιθέσεις σε αμερικανικές εταιρείες - Ποιοι είναι στο στόχαστρο της Τεχεράνης

19:24

Aegean: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς προορισμούς της Μέσης Ανατολής

19:13

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

19:04

Θεοδωρικάκος: Πώς ο Αναπτυξιακός Νόμος συμβάλλει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας

19:01

«Γκρίνια» Τραμπ για χώρες που δεν στέλνουν πλοία στο Ορμούζ: «Εδώ και σαράντα χρόνια σας προστατεύουμε»

18:57

Παπαθανάσης: Στις 29 Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία σύναψης δανειακών συμβάσεων

18:49

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις