BACKSTORY

Μείζον θέμα το αγροτικό – Προβληματισμός για τη δολιοφθορά – Το δείπνο στον Βόσπορο

02-02-2024 | 07:09
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείζον θέμα το αγροτικό – Προβληματισμός για τη δολιοφθορά – Το δείπνο στον Βόσπορο

Μείζον θέμα το αγροτικό

To αγροτικό αρχίζει να γίνεται μείζον θέμα για την κυβέρνηση μιας και οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε για την Παρασκευή ανακοινώσεις «για το πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα» αφουκραζόμενος της ανάγκες. Ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα αφού ο αγροδιατροφικός τομέας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις φυσικές καταστροφές και την κρίση τιμών αλλά και τις δραστικές αλλαγές που έρχονται στις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Σήμερα το 1ο Agrofuture Summit στη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας για τις μεγάλες προκλήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το 1o Agrοfuture Summit που διοργανώνει σήμερα το insider.gr, η Liquid Media και η tourism media & events στη αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, εντός της ΔΕΘ HELEXPO, παράλληλα με την AGROTICA. Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10:00 και για όσους δεν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει livestreaming από όλα τα μέσα του ομίλου της Liquid Media. Το συνέδριο θα αναδείξει τη σημασία της αγροτικής παραγωγής στην ελληνική οικονομία αλλά και το ευρύ σύνολο των υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με αυτή. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα επικεντρωθεί σε 3 άξονες: α) Η Αγροτική Παραγωγή πέρα από τις επιδοτήσεις, β) Η Καινοτομία στις Επιχειρήσεις, Προστιθέμενη Αξία για την Κοινωνία και Καλές Πρακτικές και γ) Μπροστά στις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ και του ΕΣΠΑ.

Δείπνο σε παλάτι με θέα τον Βόσπορο

Την ευκαιρία να συζητήσουν σε ένα πιο χαλαρό κλίμα, υπό τη συνοδεία αστακού και καλής ελληνικής και τουρκικής μουσικής είχαν χθες το βράδυ τα μέλη της ελληνικής διπλωματικήςκαι επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη και Τούρκοι επιχειρηματίες. Συνολικά περίπου 150 επιχειρηματίες και θεσμικoί και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ήταν καλεσμένοι του γνωστού Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία, ιδρυτή και CEO της PeopleCert, Βύρωνα Νικολαΐδη, στο δείπνο που παρέθεσε στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο και πρώην παλάτι, Ciragan Palace, με θέα τον Βόσπορο.

Στο τραπέζι του κ. Νικολαϊδη κάθισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, ο γνωστός εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του, η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Μάιρα Μυρογιάννη, ο Προέδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEİK), Nail Olpak και o Τούρκος μεγιστάνας Αdnan Polat, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας, ιδιοκτήτης μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, ενώ στο παρελθόν είχε και Γαλατασαράι. Στο ίδιο τραπέζι ήταν και ο Δρ Erkul Erdem ιδρυτής και πρόεδρος της Cerebrum Tech και αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Εταιρειών Πληροφορικής.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ο χαιρετισμός του οικοδεσπότη, που έγινε στα ελληνικά και τα τουρκικά. Απευθυνόμενος ο κ. Νικολαΐδης στον υφυπουργό Εξωτερκών και στους Τούρκους διπλωμάτες είπε: Εσείς οι πολιτικοί πατήσατε το κουμπί έναρξης μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο λαών, μιας περιόδου άνθησης Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι επιχειρηματίες. Τα βήματα προσέγγισης είναι πλέον πιο σταθερά και μας οδηγούν σε δρόμους ενδυνάμωσης της φιλικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών. Αλλά όπως μου έλεγε πριν από λίγο ο Γιώργος Προκοπίου «ωραίες είναι οι φιλίες αλλά αν δεν αναλάβουν ενεργό ρόλο οι επιχειρηματίες, να πάρουν τα ρίσκα, να επενδύσουν, η φιλία παραμένει απλώς ένα κενό γράμμα».

Προβληματισμός για τη δολιοφθορά στο Κρήτη-Αττική

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με το περιστατικό δολιοφθοράς που σημειώθηκε χθες στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική, την οποία υλοποιεί η θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection», και πιο συγκεκριμένα σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ. Σύμφωνα τις ίδιες πηγές, είναι αξιοπερίεργο ότι το περιστατικό αυτό συνέβη τη στιγμή που βρίσκεται στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του έργου. Φαίνεται μάλιστα πως η βλάβη θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί.

Μια στρατηγική συμφωνία ειδικού βάρους

Σε στρατηγική συμφωνία με τον όμιλο επικοινωνίας SEC Newgate, προχώρησε η V+O ενώ οι παλιοί μέτοχοι διατηρούν το 30%. Η SEC Newgate ανήκει κατά πλειοψηφία στην Investcorp, μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων, που εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο της SEC Newgate τον Ιούλιο του 2023 .

Μια μικρή πτώση επιτοκίων

Αυτή η μικρή πτώση του spread των επιτοκίων τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αποδοθεί στην πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων που πάντως ήταν εξαιρετικά περιορισμένη ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να μην αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων. Και πάντως μια τέτοια πτώση στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών δεν είναι για Ωσαννά θα μπορούσε να πει κανείς!

Φουλάρουν οι χρηματοδοτήσεις

Οι τράπεζες έχουν φουλάρει τις μηχανές σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Χθες Eurobank και Πειραιώς ανακοίνωσαν πως χρηματοδοτούν το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ. Η Εurobank μέσω RRF προχθές ανακοίνωσε την χρηματοδότηση της Βίκος. Πολύ γρήγορα θα έχουμε και άλλες σχετικές ανακοινώσεις.

Δώστε και βραβείο

Για την Orilina και τις συνεχείς αγορές από το βασικό μέτοχο τα έχουμε πει. Αλλά ότι και να πούμε δεν ιδρώνει κανενός το αυτί παρά το γεγονός ότι με αυτά που γίνονται και οι ΑΕΕΑΠ θα αποτελούν στο όχι μακρινό μέλλον είδος υπό εξαφάνιση καθώς δεν θα πλησιάζει επενδυτές λόγω διασποράς. Δώστε και άλλα φορολογικά κίνητρα στους μεγαλομετόχους για να τους επιβραβεύσετε.

Πλάκα κάνουν

Στη ΒΙΟΤΕΡ πρέπει κάποιοι να βρήκαν πετρέλαιο. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η επί δύο ημέρες συνεχόμενη άνοδος με χαμηλές συναλλαγές. Μάλλον κάποιοι κάνουν πλάκα διακωμωδώντας τον τρόπο που λειτουργεί το Χρηματιστήριο. Γιατί αν δεν κάνουν πλάκα μάλλον θα πρέπει να ληφθούν ειδικότερα μέτρα από αυτούς που έχουν ευθύνη να προστατεύουν τη σοβαρότητα στην λειτουργία της αγοράς. Θυμίζουμε ότι στη ΒΙΟΤΕΡ τρέχει διαδικασία εξυγίανσης.

Περιορισμένων δυνατοτήτων

Όπως δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι αυτή η ιστορία με κάποιες περιφερειακές χρηματιστηριακές που ξαφνικά αυξάνουν τζίρους παίζοντας CFDs, Forex και πολύ περισσότερο κρυπτονομίσματα δεν θα έχει καλό τέλος. Και το θέμα είναι πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει περιορισμένες δυνατότητες διερεύνησης αλλά και περιορισμένων δυνατοτήτων για τέτοια σύνθετα παιγνίδια σε βάρος των επενδυτών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:41

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει ότι εντόπισε 49 σορούς σε ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο αλ-Σίφα

21:23

Βρετανία: Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξοπλίζουν τους πυραύλους Kh-101 με δεύτερη κεφαλή

21:11

Shopify: Απογοήτευσε το guidance για το β' τρίμηνο - «Βουτιά» 19% για τη μετοχή

21:00

Μέση Ανατολή: Με αμείωτη ένταση η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

20:47

Τριαντόπουλος: Σε εξέλιξη ειδικό σχήμα στήριξης επιχειρήσεων σε Παλαμά, Φαρκαδόνα - Μέχρι τέλη Μαΐου οι αιτήσεις

20:41

Το 1,5% των μετοχών της Jumbo διέθεσε ο Απ. Βακάκης

20:25

ΠΟΥ: Τα καύσιμα για τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα αρκούν μόνο για τρεις ημέρες

20:14

Ρωσία: Δύο περιοχές καλλιέργειας σιτηρών ανακοίνωσαν μειωμένη συγκομιδή λόγω παγετού

19:58

Μεσανατολικό: Οι ζημιές από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ

19:47

Βραζιλία: Στους 100 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες - 128 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

19:39

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Θλιβερό κρεσέντο αλαζονείας και διαρκούς της πραγματικότητας

19:34

Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος ξεπερνούν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας

19:33

Το «δίλημμα» Νετανιάχου: Να σώσει τους ομήρους ή την κυβέρνησή του; - Το Μεσανατολικό «τεντώνει» τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ

19:29

Ξεκινάνε στοχευμένοι έλεγχοι για την ασφάλεια βιομηχανικών προϊόντων - Ποια είδη θα ελέγχονται

19:24

Από τις 13 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και στις λαϊκές αγορές η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

19:12

Τιτάν: Αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία το α' τρίμηνο

19:00

Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα - Νέο ρεκόρ ο STOXX 600

19:00

Βιομηχανία: Στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΝ τα deal για «πράσινο» ρεύμα – Πόσα θα πάρουν προτεραιότητα

18:50

Β. Μακεδονία: Προς μεγάλη νίκη οδεύει το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE

18:35

HELLENiQ ENERGY: Παράταση έως 20/5 στην υποβολή αιτήσεων για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών

18:17

ΕΕ: Καταρχήν συμφωνία για τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για στήριξη της Ουκρανίας

18:07

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό σε πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον

17:56

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία

17:54

Νέα υψηλά 13 ετών στο Χρηματιστήριο με εκτόξευση τζίρου

17:49

Henkel: Ισχυρή ανάπτυξη των οργανικών πωλήσεων στο α' τρίμηνο - Στα 5,3 δισ. ευρώ

17:42

Κομισιόν: Σειρά δράσεων για την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση ενόψει Ευρωεκλογών

17:37

Μητσοτάκης: Θα εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου στον Ερντογάν - Panic button και για τους εφήβους

17:26

Επιστολή ευρωβουλευτών στον Μισέλ για τη σύγκληση Ευρ. Συμβουλίου για τη Ράφα

17:17

Η ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ στηρίζει τη δράση για απασχόληση του ΕΕΑ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ»

17:03

Μαρινάκης για Μονή Χώρας: Δεδομένη η έντονη ενόχληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού