BACKSTORY

Μείζον θέμα το αγροτικό – Προβληματισμός για τη δολιοφθορά – Το δείπνο στον Βόσπορο

02-02-2024 | 07:09
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείζον θέμα το αγροτικό – Προβληματισμός για τη δολιοφθορά – Το δείπνο στον Βόσπορο

Μείζον θέμα το αγροτικό

To αγροτικό αρχίζει να γίνεται μείζον θέμα για την κυβέρνηση μιας και οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε για την Παρασκευή ανακοινώσεις «για το πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα» αφουκραζόμενος της ανάγκες. Ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα αφού ο αγροδιατροφικός τομέας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις φυσικές καταστροφές και την κρίση τιμών αλλά και τις δραστικές αλλαγές που έρχονται στις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Σήμερα το 1ο Agrofuture Summit στη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας για τις μεγάλες προκλήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το 1o Agrοfuture Summit που διοργανώνει σήμερα το insider.gr, η Liquid Media και η tourism media & events στη αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, εντός της ΔΕΘ HELEXPO, παράλληλα με την AGROTICA. Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10:00 και για όσους δεν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει livestreaming από όλα τα μέσα του ομίλου της Liquid Media. Το συνέδριο θα αναδείξει τη σημασία της αγροτικής παραγωγής στην ελληνική οικονομία αλλά και το ευρύ σύνολο των υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με αυτή. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα επικεντρωθεί σε 3 άξονες: α) Η Αγροτική Παραγωγή πέρα από τις επιδοτήσεις, β) Η Καινοτομία στις Επιχειρήσεις, Προστιθέμενη Αξία για την Κοινωνία και Καλές Πρακτικές και γ) Μπροστά στις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ και του ΕΣΠΑ.

Δείπνο σε παλάτι με θέα τον Βόσπορο

Την ευκαιρία να συζητήσουν σε ένα πιο χαλαρό κλίμα, υπό τη συνοδεία αστακού και καλής ελληνικής και τουρκικής μουσικής είχαν χθες το βράδυ τα μέλη της ελληνικής διπλωματικήςκαι επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη και Τούρκοι επιχειρηματίες. Συνολικά περίπου 150 επιχειρηματίες και θεσμικoί και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ήταν καλεσμένοι του γνωστού Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία, ιδρυτή και CEO της PeopleCert, Βύρωνα Νικολαΐδη, στο δείπνο που παρέθεσε στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο και πρώην παλάτι, Ciragan Palace, με θέα τον Βόσπορο.

Στο τραπέζι του κ. Νικολαϊδη κάθισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, ο γνωστός εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του, η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Μάιρα Μυρογιάννη, ο Προέδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEİK), Nail Olpak και o Τούρκος μεγιστάνας Αdnan Polat, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας, ιδιοκτήτης μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, ενώ στο παρελθόν είχε και Γαλατασαράι. Στο ίδιο τραπέζι ήταν και ο Δρ Erkul Erdem ιδρυτής και πρόεδρος της Cerebrum Tech και αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Εταιρειών Πληροφορικής.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ο χαιρετισμός του οικοδεσπότη, που έγινε στα ελληνικά και τα τουρκικά. Απευθυνόμενος ο κ. Νικολαΐδης στον υφυπουργό Εξωτερκών και στους Τούρκους διπλωμάτες είπε: Εσείς οι πολιτικοί πατήσατε το κουμπί έναρξης μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο λαών, μιας περιόδου άνθησης Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι επιχειρηματίες. Τα βήματα προσέγγισης είναι πλέον πιο σταθερά και μας οδηγούν σε δρόμους ενδυνάμωσης της φιλικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών. Αλλά όπως μου έλεγε πριν από λίγο ο Γιώργος Προκοπίου «ωραίες είναι οι φιλίες αλλά αν δεν αναλάβουν ενεργό ρόλο οι επιχειρηματίες, να πάρουν τα ρίσκα, να επενδύσουν, η φιλία παραμένει απλώς ένα κενό γράμμα».

Προβληματισμός για τη δολιοφθορά στο Κρήτη-Αττική

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με το περιστατικό δολιοφθοράς που σημειώθηκε χθες στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική, την οποία υλοποιεί η θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection», και πιο συγκεκριμένα σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ. Σύμφωνα τις ίδιες πηγές, είναι αξιοπερίεργο ότι το περιστατικό αυτό συνέβη τη στιγμή που βρίσκεται στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του έργου. Φαίνεται μάλιστα πως η βλάβη θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί.

Μια στρατηγική συμφωνία ειδικού βάρους

Σε στρατηγική συμφωνία με τον όμιλο επικοινωνίας SEC Newgate, προχώρησε η V+O ενώ οι παλιοί μέτοχοι διατηρούν το 30%. Η SEC Newgate ανήκει κατά πλειοψηφία στην Investcorp, μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων, που εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο της SEC Newgate τον Ιούλιο του 2023 .

Μια μικρή πτώση επιτοκίων

Αυτή η μικρή πτώση του spread των επιτοκίων τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αποδοθεί στην πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων που πάντως ήταν εξαιρετικά περιορισμένη ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να μην αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων. Και πάντως μια τέτοια πτώση στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών δεν είναι για Ωσαννά θα μπορούσε να πει κανείς!

Φουλάρουν οι χρηματοδοτήσεις

Οι τράπεζες έχουν φουλάρει τις μηχανές σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Χθες Eurobank και Πειραιώς ανακοίνωσαν πως χρηματοδοτούν το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ. Η Εurobank μέσω RRF προχθές ανακοίνωσε την χρηματοδότηση της Βίκος. Πολύ γρήγορα θα έχουμε και άλλες σχετικές ανακοινώσεις.

Δώστε και βραβείο

Για την Orilina και τις συνεχείς αγορές από το βασικό μέτοχο τα έχουμε πει. Αλλά ότι και να πούμε δεν ιδρώνει κανενός το αυτί παρά το γεγονός ότι με αυτά που γίνονται και οι ΑΕΕΑΠ θα αποτελούν στο όχι μακρινό μέλλον είδος υπό εξαφάνιση καθώς δεν θα πλησιάζει επενδυτές λόγω διασποράς. Δώστε και άλλα φορολογικά κίνητρα στους μεγαλομετόχους για να τους επιβραβεύσετε.

Πλάκα κάνουν

Στη ΒΙΟΤΕΡ πρέπει κάποιοι να βρήκαν πετρέλαιο. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η επί δύο ημέρες συνεχόμενη άνοδος με χαμηλές συναλλαγές. Μάλλον κάποιοι κάνουν πλάκα διακωμωδώντας τον τρόπο που λειτουργεί το Χρηματιστήριο. Γιατί αν δεν κάνουν πλάκα μάλλον θα πρέπει να ληφθούν ειδικότερα μέτρα από αυτούς που έχουν ευθύνη να προστατεύουν τη σοβαρότητα στην λειτουργία της αγοράς. Θυμίζουμε ότι στη ΒΙΟΤΕΡ τρέχει διαδικασία εξυγίανσης.

Περιορισμένων δυνατοτήτων

Όπως δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι αυτή η ιστορία με κάποιες περιφερειακές χρηματιστηριακές που ξαφνικά αυξάνουν τζίρους παίζοντας CFDs, Forex και πολύ περισσότερο κρυπτονομίσματα δεν θα έχει καλό τέλος. Και το θέμα είναι πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει περιορισμένες δυνατότητες διερεύνησης αλλά και περιορισμένων δυνατοτήτων για τέτοια σύνθετα παιγνίδια σε βάρος των επενδυτών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:21

ΗΠΑ: «Υγιής και ακμαίος» ο πρόεδρος Μπάιντεν

09:15

Eurobank: Συμφωνία με NPCI International για απλοποίηση των εμβασμάτων από Ελλάδα προς Ινδία

09:02

Γάζα: Πάνω από 30.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα

08:50

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο - Ποια νομοσχέδια θα συζητήσει

08:40

Ενστάσεις της Κομισιόν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»

08:39

Συνεχίζει το μπαράζ επενδύσεων ο Γ. Προκοπίου – Πάνω από 70 πλοία στο ναυπηγικό πρόγραμμα

08:25

ESG: Οι προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία

08:20

Πώς ερμηνεύουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και... παραδοσιακά προϊόντα οι Ιστορικοί μας

08:16

Πώς θα είναι το νέο «στρατηγείο» της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων ύψους 110 εκατ. ευρώ 

08:10

Τρ. Πειραιώς: Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις του ΤΧΣ για την αποεπένδυση

08:00

Ideal Holdings: Focus στην πληροφορική, πιθανή νέα επενδυτική κίνηση

07:57

Ασφαλιστική ικανότητα: Οι 6 κατηγορίες οφειλετών του ΕΦΚΑ που απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

07:44

Τράπεζες: Κόκκινα δάνεια, ρευστότητα, ψηφιοποίηση – Πώς άλλαξε η εικόνα από τα χρόνια της κρίσης

07:38

Η «βαριά» ατζέντα για Λιμάνια, Ακίνητα - «φιλέτα» και Αναπλάσεις – Πού έρχονται προσφορές, ανάδοχοι και διαγωνισμοί

07:35

Με AI γράφονται τα επόμενα βήματα του Δημοσίου - Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο και mAIgov

07:30

Από τέσσερα νοσοκομεία ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

07:27

Πόσο χάνει στην καταλληλότητα ο Κυριάκος - Οι τρίχες του Κασσελάκη - Ποιος ξύπνησε νυχτιάτικα τους πασόκους;

07:20

Νέες τάσεις στην αγορά πολυτελών ακινήτων: Οι νικητές του 2023 - Τα φετινά φαβορί

07:06

Στα όρια της νομιμότητας - Αγορά με... τσαμπουκά – Τα σενάρια για τον ΒΟΑΚ

23:58

Κίεβο: «Κίνδυνος καταστροφικής εξωτερικής παρέμβασης στην Υπερδνειστερία»

23:45

Αζερμπαϊτζάν: Ο πρόεδρος Αλίεφ κατηγορεί τη Γαλλία και την ΕΕ ότι «δαιμονοποιούν» τη χώρα του

23:30

Σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με μία σπάνια ασθένεια

23:19

Wall Street: Αρνητικό 3 στα 3 για τον Dow με όλους να περιμένουν τον πληθωρισμό

23:04

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία της Μολδαβίας

23:00

Βρετανία: Ο νόμος περί αμνηστίας στη Βόρεια Ιρλανδία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

22:57

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας λόγω του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

22:55

ΔΕΗ: Στο 5% αυξήθηκε το ποσοστό ιδίων μετοχών

22:39

Μικτή εικόνα στις τιμές πετρελαίου - O OPΕC εξετάζει επέκταση στις περικοπές παραγωγής

22:20

Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

22:08

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή της Fed