BACKSTORY

Τρίποντο από την Εθνική - Mια μπίζνα αμερικάνικη - Στρουθοκαμηλισμός

27-09-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρίποντο από την Εθνική - Mια μπίζνα αμερικάνικη με... κατσίκια - Στρουθοκαμηλισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όχι στην παραπληροφόρηση

Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν υπογράψει τον νέο κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση το 2022 (Google, Meta, Microsoft, TikTok) δημοσίευσαν νέες εκθέσεις σχετικά το πώς μετέτρεψαν σε πράξη τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση της διάδοσης της παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με τις εν λόγω εκθέσεις, οι υπογράφοντες καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και την παροχή σχετικών δεδομένων.

Οι αλλαγές στη διοίκηση της Παγκρήτιας

Σημαντικές αλλαγές έλαβαν χώρα στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκρήτιας, αλλαγές που δείχνουν πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του 5ου πόλου με τη συγχώνευση μεταξύ Αttica Bank και Παγκρήτιας, η οποία φαίνεται πως θα επισπευσθεί.

Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση αξιοποιήθηκαν για τη διοικητική τους και άλλη εμπειρία στελέχη της HSBC.

O κ. Στυλιανός Πιρπινιάς εξελέγη πρόεδρος της τράπεζας, ενώ αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη δομή της Attica Bank και έχει συνεργαστεί στενά με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Attica Bank κ. Ελένη Βρεττού. Ασφαλώς στη θέση του CEO της Παγκρήτιας παραμένει ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά τις διαδικασίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κ. Αντώνης Βαρθολομαίος.

Τρίποντο από την Εθνική

Με σημαντική επιτυχία έκλεισε το Tier 2 της ΕΤΕ αν και το ύψος του επιτοκίου ήταν σχετικώς τσιμπημένο στο 8%. Ωστόσο, υπερκάλυψη κάτι λιγότερο από τρεις φορές τη λες και σημαντική.

Mια μπίζνα αμερικάνικη...

Μια αγροτική μπίζνα που οδήγησε έναν βοσκό να πλουτίσει.

Στο Λος Άντζελες ο Ειρηνικός Ωκεανός ιριδίζει με χιλιόμετρα από χρυσαφένιες αμμουδιές που εκτείνονται μέχρι εκεί που μπορεί να δει το μάτι. Υπάρχει επίσης ένα κοπάδι από κατσίκες που σκαρφαλώνουν επισφαλώς στην κορυφή ενός βράχου, απολαμβάνοντας τη θέα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι απλά κατσίκια – είναι το νέο μυστικό όπλο της Καλιφόρνια στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και βγαίνουν για να βοσκήσουν σε όλη την πολιτεία.

«Η υποδοχή είναι συντριπτικά θετική όπου κι αν πάμε», λέει ο βοσκός κατσίκας Michael Choi. «Είναι ένα σενάριο win-win από όσο μπορώ να πω».

Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι κατσίκες αποψιλώνουν τις περιοχές από τα ξερά και βοηθούν να αποφευχθούν οι πυρκαγιές. Γι' αυτό και ο βοσκός τις νοικιάζει με leasing.

Tα παραπάνω μεταδίδει το BBC.

Είναι όλοι χαρούμενοι;

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλεπόμενων μεγεθών της προχώρησε η ΚΡΙ-ΚΡΙ μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσε, τα οποία έδειξαν απογείωση κερδοφορίας. Προφανώς οι επενδυτές της εταιρείας μπορεί να είναι χαρούμενοι αλλά δεν είναι σαφές αν το ίδιο χαρούμενοι είναι και στην κυβέρνηση όταν βλέπουν τέτοια αύξηση περιθωρίων κέρδους σε μια περίοδο όπου το ζητούμενο είναι να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Στρουθοκαμηλισμός

Κατά τα λοιπά πολλοί είναι αυτοί που έχουν μαζευτεί στο τέλος των προθεσμιών για δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου. Και επειδή είναι πολλοί, πολύ φοβάμαι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι για καλό. Άλλωστε η πλειοψηφία των εισηγμένων έχει δείξει ότι τον σεβασμό στους επενδυτές τον αποδεικνύει με τακτικές στρουθοκαμήλου και λογικές τα «ρίχνω στο σωρό» να περάσουν στα χαμηλά.

Στο ΣτΕ το τελευταίο προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης

Μια εκκρεμότητα παραμένει στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει ήδη αιτηθεί η χώρα μας και αυτό αφορά την ανάθεση του διαγωνισμού για το νέο πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) που έχει κολλήσει στις προσφυγές. Το θέμα έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς οι δύο διεκδικητές Netcompany-Intrasoft και European Dynamics έχουν προσφύγει ο ένας εναντίον του άλλου, όπως σημείωσε αρμόδιος παράγοντας. Και το γεγονός αυτό έρχεται να επαναφέρει τον προβληματισμό για την αγαπημένη συνήθεια των επιχειρήσεων που διεκδικούν διαγωνισμούς του δημοσίου, δηλαδή τις προσφυγές που μπορούν να εκτροχιάσουν τα χρονοδιαγράμματα των έργων.

Ξεχωρίζουν οι υποδομές στο υπουργικό συμβούλιο

Η στήλη είναι οικονομικού ενδιαφέροντος αλλά όλα έχουν το… ενδιαφέρον τους. Την τιμητική τους θα έχουν σήμερα τα θέματα των υποδομών στο προγραμματισμένο για το πρωί, υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, υπουργικό συμβούλιο. Στα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο της καταγραφής και της πρώτης εκτίμησης των βλαβών στα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel, αλλά και η εισήγηση σχετικά τη σύμβαση ανάθεσης και λειτουργίας συντήρησης δικτύου μετρό Θεσσαλονίκης, τη σύμβαση βελτίωσης 9ης Εθνικής Οδού (Παράκαμψη Γιάλοβα Π.Ε. Μεσσηνίας), όπως και την αναγκαστική απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης. Αν προσθέστε και μια παρουσίαση νομοσχεδίου περί μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, έχετε το παζλ. Για την ιστορία, ο τομέα υποδομών θα απορροφήσει μίνιμουμ 600 εκατ. ευρώ (420 για οδικές κ.α. και 180 για τον σιδηρόδρομο) για τις ζημιές στη Θεσσαλία.

Ποιοι τομείς «στήριξαν» ή «έριξαν» τον ΟΛΘ

Αύξηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (κατά 9,6%, σε 29,4 εκατ. για το 6μηνο 2023), αύξηση στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων (κατά 18,5%, στα 1,9 εκατ.) και επιβατικού σταθμού (κατά 13,8%, στις 274 χιλ.) και μείωση στην διακίνηση συμβατικού φορτίου (κατά 30,6%, σε 9 εκατ.) και σιδηροδρομικής σύνδεσης (Intermodal, με την προσθήκη επίσης των νέων γραμμών μεταφοράς προς Νις (Σερβία) και Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία), εμφάνισε ο ΟΛΘ στο α’ «μισό» του 2023. Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 11,3%, μέσω διαρκών βελτιώσεων στην διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης και στις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται με την προσθήκη των 2 νέων γερανογεφυρών (STS), επιτυγχάνοντας διακίνηση 255,2 χιλ. TEUs για το 6Μ 2023, από 229,4 χιλ. TEUs για το 6Μ 2022. Οι καθαρές επενδύσεις συνεπώς της ΟΛΘ Α.Ε. από το 2018 έως και σήμερα ξεπερνούν τα 67,6 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα αναμένονται νεότερα για την ΜΠΕ της επένδυσης 150 εκατ. του προβλήτα 6 για τα εμπορευματοκιβώτια.

Το πολεοδομικό – νομικό story της ΚΕΚΡΟΨ

Από την οικονομική έκθεση 6μήνου της ΚΕΚΡΟΨ προκύπτει ότι για ακόμα μια φορά οι πωλήσεις της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων παραμένουν πενιχρές. Πάντως, όποιος έχει την υπομονή, μπορεί να αναζητήσει το πολεοδομικό και νομικό story της εταιρείας και κάθε ακινήτου τους που ως γνωστόν, μετράει δεκαετίες. Κάποια είναι γνωστά, κάποια έχουν το ενδιαφέρον τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:51

Κοντογεώργης: Η ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη, ορόσημο για την Ελλάδα του 2030

14:40

Ισπανία - πυρκαγιές: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:38

Έγκριση απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου από την Blackstone επί της Skroutz

14:35

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο σε ορισμένες περιοχές

14:28

Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τα νερά του Ρήνου – Εκτοξεύεται το κόστος μεταφοράς φορτίων

14:23

Επιτόκια: Πάτησε το κουμπί της «παύσης» η BoE - Στο 3,75%

14:22

ΕΕ: Εκταμίευση 3,47 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για αγορά μαχητικών, drones και συστημάτων αεράμυνας

14:16

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Στεφάνη Βοιωτίας - Επιχειρούν 51 πυροσβέστες και 4 εναέρια

14:10

Kaspersky: Οι χρήστες Mac είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κυβερνοαπειλές

14:02

Καύσωνας: 2.877 θάνατοι στην Αγγλία, σχεδόν 10.000 στη Γερμανία την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου

13:57

Τα 5 νησιά που μπορείς να κλείσεις τώρα διακοπές και να πας τον Αύγουστο

13:48

Κυπαρίσσης (Optima): Αυτοχρηματοδοτούμε την πιστωτική επέκταση, υψηλότερα το επιτοκιακό περιθώριο

13:42

ΣΤΑΣΥ-ΔΥΠΑ: Συνεργασία για εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών στον σιδηρόδρομο

13:37

Η παραμυθένια πόλη που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προορισμός στην Ευρώπη για το 2026

13:33

Ανάπτυξη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για την οικονομία της ευρωζώνης το β' τρίμηνο

13:33

Αίγυπτος: Επίθεση με drone πίσω από την πυρκαγιά σε δύο πλοία LNG

13:29

Νέες επιθέσεις σε τάνκερ συμφερόντων Αλαφούζου και Προκοπίου στη Μαύρη Θάλασσα

13:28

Παχυσαρκία: Οδηγίες για διατροφή μαζί με τα GLP-1

13:23

Ιαπωνία: Στους 34 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ - Αντιμέτωποι με τη ζέστη οι κάτοικοι

13:15

ING: Αναβάθμισε τους στόχους για τα επόμενα δύο χρόνια μετά τα ισχυρά κέρδη β’ τριμήνου

13:10

Πυρκαγιές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου

12:53

ΔΕΘ-HELEXPO: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Β. Ελλάδα

12:47

Σε πύρινο κλοιό τα τουρκικά παράλια: Πάνω από 115 πυρκαγιές σε μία ημέρα

12:46

Σαμαράς για δηλώσεις Μιχαηλίδου: Η επιτομή της woke ατζέντας και της αποδόμησης του θεσμού της Οικογένειας

12:34

Βαλλιστικός πύραυλος ⁠Kh-101 έπεσε σε πολωνικό έδαφος - Εξετάζεται αν είναι ρωσικός

12:29

Αύξηση 8,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούνιο

12:25

Δήμος Αθηναίων: Παραδόθηκαν σε 100 ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά τα vouchers για δωρεάν κλιματιστικά

12:25

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Για μία ακόμη χρονιά ανάμεσα στις «The Most Sustainable Companies in Greece»

12:21

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Πλωμάρι Λέσβου - Χωρίς ενεργό μέτωπο

12:09

FinQuest 2026: H Alpha Bank καλεί το ευρωπαϊκό startup οικοσύστημα να συνδιαμορφώσει το μέλλον του ελληνικού banking