BACKSTORY

Σύντομα τα μέτρα και από πλευράς των τραπεζών - Η ώρα της αλλαγής - Δεν φτάνουν τα καλάθια

12-09-2023 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύντομα τα μέτρα και από τις τράπεζες - Η ώρα της αλλαγής - Δεν φτάνουν τα καλάθια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σύντομα τα μέτρα και από πλευράς των τραπεζών

Eπί ποδός πολέμου και οι τράπεζες που θα προσπαθήσουν να συνεισφέρουν όσο περισσότερο γίνεται στην ανακούφιση των πληγέντων. Εννοείται πως για όλα τα δάνεια κόκκινα και άλλα σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η διαδικασία θα ανασταλούν πλειστηριασμοί και ασφαλώς καταβολή δόσεων.

Η επενδυτική βαθμίδα και τα υπόλοιπα...

Οι αναλύσεις για την επενδυτική βαθμίδα δίνουν και παίρνουν όμως όλα αυτά δεν μπορούν να κατακτήσουν δημοσιότητα στο πλαίσιο των εξελίξεων που αφορούν το μέτωπο των πληγέντων αλλά και στο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.

Σε ό, τι αφορά τις τράπεζες οι συσκέψεις είναι διαρκείς και αναμένονται μέχρι την Τετάρτη ανακοινώσεις.

Η ώρα της αλλαγής

Aπό τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικών στα τραπεζικά ΔΣ στην Ευρώπη διαθέτει η χώρα μας, με βάση έκθεση της DBRS.

Ενώ ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών στην Ευρώπη αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς, παραμένουν σημαντικά υποεκπροσωπούμενες σε ό, τι αφορά τις ηγετικές θέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών. Κατά μέσο όρο το 2022, με βάση ένα δείγμα 621 τραπεζών στην Ευρώπη, οι γυναίκες εκπροσωπούνται στο 38% των θέσεων του ΔΣ.

Η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο μερίδιο γυναικών στα τραπεζικά συμβούλια το 2022 με ένα μέσο όρο 27%, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και την Ισπανία που βρίσκονται στο 31%.

Μήπως αυτό να πρέπει να αλλάξει; Kαι μήπως πρέπει να αλλάξει άμεσα;

O Enria και η έκτακτη φορολόγηση

Εξαιρετικά απόλυτος ο Andrea Enria σε ό, τι αφορά τις έκτακτες φορολογήσεις των τραπεζών. Αν κάθε φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί να υπάρξουν επενδυτές στον κλάδο;

Ζητείται σοβαρότης

Κατά τα λοιπά χθες το Χρηματιστήριο είχε τα μαύρα του τα χάλια, καθώς ξεκίνησε με φόρα και τελικά κατέληξε όπως καταλήγει εδώ και κάμποσες εβδομάδες να κλείνει με πτώση. Αυτό που με ανησυχεί πάντως είναι ότι οι ξένοι μειώνουν τις θέσεις τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μια λογική εξέλιξη καθώς φεύγουν οι παίκτες των αναδυόμενων οικονομιών και μπαίνουν σιγά σιγά των αναπτυγμένων. Εγώ δεν πείθομαι και χρειάζομαι αποδείξεις.

Διαπιστώνω δε προκλητικές συμπεριφορές από επιχειρηματίες που το έχουν τερματίσει βάζοντας το χέρι στο βάζο με το μέλι των υπέρογκων αμοιβών, των δωρεάν μετοχών και των stock option με εταιρική διακυβέρνηση για γέλια. Αυτά δεν περνούν απαρατήρητα από τους ξένους παίκτες που δεν είναι χαϊβάνια. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά αν δεν επέλθει σοβαρότητα νομίζω ότι δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα.

Της... υποκρισίας το ανάγνωσμα

Πολύ διασκεδαστική η ιστορία που επαναλαμβάνεται με τον Κουτσολιούτσο υποβασταζόμενο στο δικαστήριο που δεν έγινε και την μετέπειτα εμφάνισή του πάνω σε γουρούνα. Είναι άραγε ο Κουτσολιούτσος η μοναδική περίπτωση στη χώρα ή απλά επειδή το θέμα πουλά έρχεται και ξαναέρχεται. Όχι τίποτα άλλο γιατί αρχίζω να θυμάμαι υποθέσεις που έχουν ξεχαστεί και άνθρωποι που είχαν κάνει... τέρατα με τη συνδρομή συνεχών νομοθετικών αλλαγών βρέθηκαν στον αφρό και την έβγαλαν με πλημμελήματα που μάλιστα παραγράφηκαν. Για να εξηγούμαστε αυτό δεν αθωώνει τον Κουτσολιούτσο αλλά δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας και της χρόνιας αφασίας που επικρατεί στη χώρα.

Δεν φτάνουν τα καλάθια

Άσχετο, πολύ ωραία είναι τα κέρδη των εισηγμένων αλλά μπορεί κάποιος μελετώντας τα στοιχεία του εξαμήνου να καταλάβει ποιοι αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων δηλαδή εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία σε βάρος των καταναλωτών. Να υποθέσω πως κάτι θα γίνει και σε αυτό το πεδίο. γιατί καλά τα καλάθια, αλλά...

Η (αρχική) ατζέντα Σταϊκούρα για τα έργα μετά τον Daniel

Η στήλη χτες μόλις αναρωτιόταν πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τα έργα και τις υποδομές, καθώς (και) η τελευταία κακοκαιρία Daniel φαίνεται να επανακαθορίζει την ατζέντα. Ο κ. Σταϊκούρας έσπευσε σε συνέντευξή του να… απαντήσει και στις απορίες της στήλης, έστω υπό μία έννοια, καθώς επί της ουσίας ανέφερε ότι θα χρειαστούμε πιο ανθεκτικά έργα σε δυσμενέστερες καταστάσεις, αλλά το ποιες είναι οι ακραίες καταστάσεις και το τί έργα θα φτιάξουμε μελλοντικά, έχει να κάνει και με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Το πόση ανθεκτικότητα θα έχουν είναι ένα αντικείμενο, το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε και με τους ειδικούς, συνεκτιμώντας τους διαθέσιμους πόρους. Τόνισε δε ότι πρέπει να κινηθούμε ταυτόχρονα σε τρεις κατευθύνσεις, όπως είναι οι μικρές τοπικές παρεμβάσεις και μέτρα έκτακτου χαρακτήρα έτσι ώστε να υπάρξει προσβασιμότητα στα χωριά, η υλοποίηση ανθεκτικότερων έργων για δυσμενέστερες καταστάσεις, με ορθολογικό σχεδιασμό, προκειμένου να μετριάσουμε, όσο είναι εφικτό, μελλοντικούς κινδύνους και ο έλεγχος - συντήρηση των υφιστάμενων έργων (δρόμους, γέφυρες κ.α.).

Μια και λέμε για έργα και τη Θεσσαλία, καλό είναι κάποια στιγμή στο υπουργείο να κάνουνε μια καταγραφή των projects εκεί, υφιστάμενων και μελλοντικών. Προφανώς, μέλημα βασικό είναι, π.χ. για τα οδικά, η αποκατάσταση των ζημιών σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως η ΠΑΘΕ, ο Ε65, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Αλλά υπάρχουν και τοπικοί δρόμοι, σχέδια για φράγματα στην περιοχή και άλλες υποδομές.

Εξαφανίστηκε ο σταθμός Δομοκού

Ξέρετε τι λένε οι άνθρωποι του σιδηροδρομικού κόσμου για τις καταστροφές στο δίκτυο; Ότι σε ορισμένα σημεία απλώς… δεν υπάρχουν γραμμές ή έχουν διαλυθεί πλήρως εγκαταστάσεις, εργοστάσια, σταθμοί κ.α. Μάλιστα, για τον Δομοκό λένε ότι «απλής δεν υφίσταται πλέον σταθμός, έχει καταστραφεί καθολικά». Και μια και πιάσαμε τον σιδηρόδρομο, όπως και να τον κάνουμε περνάει δύσκολες στιγμές. «Πάνω που πήγαινε να ολοκληρωθεί η σηματοδότηση και η περίφημη σύμβαση 717, πάμε πίσω μήνες. Και γενικά για το δίκτυο στην περιοχή, πάμε πάλι από την αρχή», έλεγαν στελέχη του.

Κινητικότητα στο παραλιακό μέτωπο

Η στήλη ακούει ότι υπάρχει μια κινητικότητα σε κάποια projects, εκεί κάτω στο παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από τη Βούλα και τη διπλανή Βουλιαγμένη έως τη Βάρκιζα. Και όπως λένε στην αγορά, σε όλα (ή στα περισσότερα) έχει εμπλοκή και η ΕΤΑΔ, η real estate θυγατρική του Υπερταμείου, αν και δεν ξέρουμε κατά πόσο το λένε για καλό ή όχι. Δεν ξέρω αν έχει και ο τοπικός δήμος, αναρωτιόμαστε εμείς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:24

Το Ισραήλ απειλεί με «ολοκληρωτικό πόλεμο» σε περίπτωση επίθεσης εναντίον οικισμών στη Δυτική Όχθη

15:09

Μερτς: «Τεκτονική αναταραχή» που κλόνισε συθέμελα το CDU η νίκη της AfD

15:07

Στρατηγική συνεργασία της Τειρεσίας και του Όμιλου EpsilonNet

15:03

CEO Fraport: «Στα 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της Fraport AG στη Ελλάδα, έπεται συνέχεια»

15:01

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλό έξι εβδομάδων - Πάνω από 97 δολ. το Brent

15:01

Όλες οι αλλαγές στο τεκμαρτό επαγγελματιών, ταξί – Αναλυτικά παραδείγματα

14:56

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με Ουκρανία και ΗΠΑ

14:56

Σδούκου: «Επί Κυρ. Μητσοτάκη δεν συζητάμε για ελλείμματα, αλλά πώς θα μοιράσουμε το πλεόνασμα»

14:48

ΕΑΕΕ: Άλμα 20,1% στις ασφαλίσεις Ζωής - Στα 3,26 δισ. ευρώ η παραγωγή στο εξάμηνο

14:44

Διπλή αύξηση στους μισθωτούς: Στα 1.000 ευρώ ο κατώτατος το 2028, βελτίωση αποδοχών μέσω μείωσης εισφορών το 2027

14:40

Πού επικεντρώνονται οι πραγματογνώμονες για την συντριβή του Phantom στην Τανάγρα

14:35

«Είδα μπροστά στα μάτια μου να καταρρέει πολυκατοικία» - Ο σεισμός του ’99 στην Αθήνα

14:28

Γερμανία: Οι επιχειρήσεις «φωνάζουν» για ταχύτερες μεταρρυθμίσεις μετά τη νίκη της AfD

14:27

ΕΦΕΤ: Ανάκληση χυμών της «Οικογένειας Χριστοδούλου»

14:27

Ισπανία: Δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη Θέουτα, ενισχύεται η ακροδεξιά

14:24

Σάντσεθ για νίκη AfD: «Η εξτρεμιστική απειλή κερδίζει έδαφος»

14:22

Ο απόλυτος σύμμαχος στην αποτοξίνωση & την ορμονική ισορροπία

14:20

ΕΕ για Μλάντιτς: Ο «εκθειασμός» ενός εγκληματία πολέμου δεν έχει θέση σε μια υποψήφια χώρα

13:49

ΟΗΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει «υπαρξιακό κίνδυνο» για την ανθρωπότητα

13:49

Η ΕΤΕπ στηρίζει την πράσινη αναβάθμιση: Πιλοτικό πρόγραμμα για 20 σχολεία υψηλής ενεργειακής απόδοσης

13:47

Γερμανία: Συμφωνία Volkswagen με Aurelius Capital για πώληση εργοστασίου στο Όσναμπρουκ

13:46

Επίδομα 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, 400 ευρώ στους συνταξιούχους - Πότε θα πληρωθούν (παραδείγματα)

13:43

«Καμπανάκι» Μυτιληναίου: Έρχεται δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη, αν δεν αλλάξει κάτι

13:29

Νεπάλ: Ημέρα εθνικού πένθους σήμερα στη χώρα, 13 ημέρες μετά τη φονική πλημμύρα

13:21

Σουηδία: Οι Φιλελεύθεροι φαίνεται να επιτυγχάνουν την είσοδό τους στη βουλή έπειτα από χρόνια

13:18

Παπαθανάσης: ΠΔΕ στα 14,2 δισ. ευρώ το 2030 - Τα νέα σχέδια για τη στέγη και για την ενεργειακή στήριξη ευάλωτων

13:17

ΓΣΕΕ: Οι εξαγγελίες δεν αρκούν για να καλυφθεί η απόσταση ανάμεσα σε μισθούς και κόστος ζωής

13:13

Ποιες περιοχές θα βρίσκονται σε Red Code και με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς την Τρίτη

12:57

Μασούτης: Συμμετέχει στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών με 111 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

12:52

Η Πειραιώς στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αγωνιστικής δράσης