BACKSTORY

Σύντομα τα μέτρα και από πλευράς των τραπεζών - Η ώρα της αλλαγής - Δεν φτάνουν τα καλάθια

12-09-2023 | 07:16
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύντομα τα μέτρα και από τις τράπεζες - Η ώρα της αλλαγής - Δεν φτάνουν τα καλάθια

Σύντομα τα μέτρα και από πλευράς των τραπεζών

Eπί ποδός πολέμου και οι τράπεζες που θα προσπαθήσουν να συνεισφέρουν όσο περισσότερο γίνεται στην ανακούφιση των πληγέντων. Εννοείται πως για όλα τα δάνεια κόκκινα και άλλα σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η διαδικασία θα ανασταλούν πλειστηριασμοί και ασφαλώς καταβολή δόσεων.

Η επενδυτική βαθμίδα και τα υπόλοιπα...

Οι αναλύσεις για την επενδυτική βαθμίδα δίνουν και παίρνουν όμως όλα αυτά δεν μπορούν να κατακτήσουν δημοσιότητα στο πλαίσιο των εξελίξεων που αφορούν το μέτωπο των πληγέντων αλλά και στο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.

Σε ό, τι αφορά τις τράπεζες οι συσκέψεις είναι διαρκείς και αναμένονται μέχρι την Τετάρτη ανακοινώσεις.

Η ώρα της αλλαγής

Aπό τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικών στα τραπεζικά ΔΣ στην Ευρώπη διαθέτει η χώρα μας, με βάση έκθεση της DBRS.

Ενώ ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών στην Ευρώπη αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς, παραμένουν σημαντικά υποεκπροσωπούμενες σε ό, τι αφορά τις ηγετικές θέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών. Κατά μέσο όρο το 2022, με βάση ένα δείγμα 621 τραπεζών στην Ευρώπη, οι γυναίκες εκπροσωπούνται στο 38% των θέσεων του ΔΣ.

Η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο μερίδιο γυναικών στα τραπεζικά συμβούλια το 2022 με ένα μέσο όρο 27%, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και την Ισπανία που βρίσκονται στο 31%.

Μήπως αυτό να πρέπει να αλλάξει; Kαι μήπως πρέπει να αλλάξει άμεσα;

O Enria και η έκτακτη φορολόγηση

Εξαιρετικά απόλυτος ο Andrea Enria σε ό, τι αφορά τις έκτακτες φορολογήσεις των τραπεζών. Αν κάθε φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί να υπάρξουν επενδυτές στον κλάδο;

Ζητείται σοβαρότης

Κατά τα λοιπά χθες το Χρηματιστήριο είχε τα μαύρα του τα χάλια, καθώς ξεκίνησε με φόρα και τελικά κατέληξε όπως καταλήγει εδώ και κάμποσες εβδομάδες να κλείνει με πτώση. Αυτό που με ανησυχεί πάντως είναι ότι οι ξένοι μειώνουν τις θέσεις τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μια λογική εξέλιξη καθώς φεύγουν οι παίκτες των αναδυόμενων οικονομιών και μπαίνουν σιγά σιγά των αναπτυγμένων. Εγώ δεν πείθομαι και χρειάζομαι αποδείξεις.

Διαπιστώνω δε προκλητικές συμπεριφορές από επιχειρηματίες που το έχουν τερματίσει βάζοντας το χέρι στο βάζο με το μέλι των υπέρογκων αμοιβών, των δωρεάν μετοχών και των stock option με εταιρική διακυβέρνηση για γέλια. Αυτά δεν περνούν απαρατήρητα από τους ξένους παίκτες που δεν είναι χαϊβάνια. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά αν δεν επέλθει σοβαρότητα νομίζω ότι δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα.

Της... υποκρισίας το ανάγνωσμα

Πολύ διασκεδαστική η ιστορία που επαναλαμβάνεται με τον Κουτσολιούτσο υποβασταζόμενο στο δικαστήριο που δεν έγινε και την μετέπειτα εμφάνισή του πάνω σε γουρούνα. Είναι άραγε ο Κουτσολιούτσος η μοναδική περίπτωση στη χώρα ή απλά επειδή το θέμα πουλά έρχεται και ξαναέρχεται. Όχι τίποτα άλλο γιατί αρχίζω να θυμάμαι υποθέσεις που έχουν ξεχαστεί και άνθρωποι που είχαν κάνει... τέρατα με τη συνδρομή συνεχών νομοθετικών αλλαγών βρέθηκαν στον αφρό και την έβγαλαν με πλημμελήματα που μάλιστα παραγράφηκαν. Για να εξηγούμαστε αυτό δεν αθωώνει τον Κουτσολιούτσο αλλά δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας και της χρόνιας αφασίας που επικρατεί στη χώρα.

Δεν φτάνουν τα καλάθια

Άσχετο, πολύ ωραία είναι τα κέρδη των εισηγμένων αλλά μπορεί κάποιος μελετώντας τα στοιχεία του εξαμήνου να καταλάβει ποιοι αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων δηλαδή εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία σε βάρος των καταναλωτών. Να υποθέσω πως κάτι θα γίνει και σε αυτό το πεδίο. γιατί καλά τα καλάθια, αλλά...

Η (αρχική) ατζέντα Σταϊκούρα για τα έργα μετά τον Daniel

Η στήλη χτες μόλις αναρωτιόταν πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τα έργα και τις υποδομές, καθώς (και) η τελευταία κακοκαιρία Daniel φαίνεται να επανακαθορίζει την ατζέντα. Ο κ. Σταϊκούρας έσπευσε σε συνέντευξή του να… απαντήσει και στις απορίες της στήλης, έστω υπό μία έννοια, καθώς επί της ουσίας ανέφερε ότι θα χρειαστούμε πιο ανθεκτικά έργα σε δυσμενέστερες καταστάσεις, αλλά το ποιες είναι οι ακραίες καταστάσεις και το τί έργα θα φτιάξουμε μελλοντικά, έχει να κάνει και με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Το πόση ανθεκτικότητα θα έχουν είναι ένα αντικείμενο, το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε και με τους ειδικούς, συνεκτιμώντας τους διαθέσιμους πόρους. Τόνισε δε ότι πρέπει να κινηθούμε ταυτόχρονα σε τρεις κατευθύνσεις, όπως είναι οι μικρές τοπικές παρεμβάσεις και μέτρα έκτακτου χαρακτήρα έτσι ώστε να υπάρξει προσβασιμότητα στα χωριά, η υλοποίηση ανθεκτικότερων έργων για δυσμενέστερες καταστάσεις, με ορθολογικό σχεδιασμό, προκειμένου να μετριάσουμε, όσο είναι εφικτό, μελλοντικούς κινδύνους και ο έλεγχος - συντήρηση των υφιστάμενων έργων (δρόμους, γέφυρες κ.α.).

Μια και λέμε για έργα και τη Θεσσαλία, καλό είναι κάποια στιγμή στο υπουργείο να κάνουνε μια καταγραφή των projects εκεί, υφιστάμενων και μελλοντικών. Προφανώς, μέλημα βασικό είναι, π.χ. για τα οδικά, η αποκατάσταση των ζημιών σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως η ΠΑΘΕ, ο Ε65, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Αλλά υπάρχουν και τοπικοί δρόμοι, σχέδια για φράγματα στην περιοχή και άλλες υποδομές.

Εξαφανίστηκε ο σταθμός Δομοκού

Ξέρετε τι λένε οι άνθρωποι του σιδηροδρομικού κόσμου για τις καταστροφές στο δίκτυο; Ότι σε ορισμένα σημεία απλώς… δεν υπάρχουν γραμμές ή έχουν διαλυθεί πλήρως εγκαταστάσεις, εργοστάσια, σταθμοί κ.α. Μάλιστα, για τον Δομοκό λένε ότι «απλής δεν υφίσταται πλέον σταθμός, έχει καταστραφεί καθολικά». Και μια και πιάσαμε τον σιδηρόδρομο, όπως και να τον κάνουμε περνάει δύσκολες στιγμές. «Πάνω που πήγαινε να ολοκληρωθεί η σηματοδότηση και η περίφημη σύμβαση 717, πάμε πίσω μήνες. Και γενικά για το δίκτυο στην περιοχή, πάμε πάλι από την αρχή», έλεγαν στελέχη του.

Κινητικότητα στο παραλιακό μέτωπο

Η στήλη ακούει ότι υπάρχει μια κινητικότητα σε κάποια projects, εκεί κάτω στο παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από τη Βούλα και τη διπλανή Βουλιαγμένη έως τη Βάρκιζα. Και όπως λένε στην αγορά, σε όλα (ή στα περισσότερα) έχει εμπλοκή και η ΕΤΑΔ, η real estate θυγατρική του Υπερταμείου, αν και δεν ξέρουμε κατά πόσο το λένε για καλό ή όχι. Δεν ξέρω αν έχει και ο τοπικός δήμος, αναρωτιόμαστε εμείς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple