BACKSTORY

Αρχίζουν τα δυνατά - Τα κομάντο έλειπαν - Πάρε δώσε σε βάρος της μειοψηφίας

11-09-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρχίζουν τα δυνατά - Τα κομάντο έλειπαν - Πάρε δώσε σε βάρος της μειοψηφίας

Οι τράπεζες και οι πλημμυροπαθείς

Δεν θα αργήσουν να εξειδικευτούν τα μέτρα για τους πληγέντες από τις τράπεζες. Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο το πάγωμα καταβολής των δόσεων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιμήκυνση των δανείων κυρίως των στεγαστικών και των επιχειρηματικών ενώ μπορεί να υπάρξουν και ακόμη πιο γενναία μέτρα για τους αγρότες.

Πάντως, η Ένωση, έσπευσε Κυριακή να πει πως αν κάποιος θέλει να υποβάλει επείγοντα αιτήματα, να απευθυνθεί άμεσα στις τράπεζες. Επείγοντα, γιατί, κάποιος θα καθυστερήσει τη δόση του δανείου του όταν έχουν διαλυθεί τα πάντα δεν υπάρχουν εκτός και αν τρέχουν διαδικασίες πλειστηριασμού, οι οποίες θα διακοπούν και αυτό να το θεωρήσουμε επιβεβλημένο και βέβαιο σε σχέση με τις πληγείσες περιοχές.

Άνευ σχολίων

Και δεν είναι ώρα να σχολιάσουμε, με ποιον τρόπο ακριβώς ,οι προμήθειες των τραπεζών είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τις λοιπές επιβαρύνσεις που οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως πολίτες, όπως ειπώθηκε στη Βουλή σε συζήτηση για τα POS, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών...

Όταν ο κύκλος κλείνει...

Αλήθεια, αναμένουμε κάτι τις το επίσημο με την παραίτηση της κας Αθηνάς Χατζηπέτρου... Όταν κάποιος κλείνει τον κύκλο του, πρέπει να το καταλαβαίνει κιόλας.

Η επενδυτική βαθμίδα και τα επόμενα

Με αυτά και με εκείνα, δεν καταφέραμε να χαρούμε και την επενδυτική βαθμίδα.

Γεγονός λοιπόν πως μετά από 13 χρόνια αποκτήσαμε και πάλι την επενδυτική βαθμίδα κατά την DBRS ενώ θα ακολουθήσει όπως όλα δείχνουν και η S&P στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.

Τα οφέλη είναι γνωστά και δεν έχει νόημα να τα επαναλάβουμε.

Το Χρηματιστήριο αλλάζει πίστα.

Αρχίζουν τα δυνατά

Και μιας και το συζητάμε αυτό, μόνον τυχαία δεν είναι η έλευση εδώ της HSBC και των πελατών τους που θα συζητήσουν με πολλές εισηγμένες για την επόμενη ημέρα αρχής γενομένης από αύριο.

Τα κομάντο έλειπαν

Τελικά, το βρήκαμε αυτό που έλειπε από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ελεγκτές που θα κάνουν τους πελάτες. Διότι, όλα τα άλλα προβλήματα έχουν λυθεί. Τώρα αν λιμνάζουν υποθέσεις, αν πηγαινοέρχονται υποθέσεις και χάνονται, αν ακολουθούνται άλλα μέτρα και σταθμά για τη μαρίδα των εισηγμένων και άλλα για τα μεγάλα ψάρια αυτά αποτελούν μικρολεπτομέρειες μπροστά στο μεγάλο σχέδιο όσων ευαγγελίζονται ότι ξέρουν από … τρύπες και βρήκαν τρόπο να τις κλείσουν με τα… κομάντο. Συγκεντρώνω περιστατικά που θα πιστοποιούν, για το τέλειο λείπουν μόνο οι ράμπο.

Πάρε δώσε σε βάρος της μειοψηφίας

Προς το παρόν, εγώ έχει αρχίσει να εντυπωσιάζομαι με κάτι κομάντο επιχειρηματίες που βάζουν τις εταιρίες να αγοράζουν ίδιες μετοχές, μετά τις μοιράζουν στον εαυτό τους γιατί παράγουν έργο, και μάλιστα, τεράστιο. Μετά, χώνουν τις μετοχές που πήραν δωρεάν και ξαναβάζουν τις εταιρίες να αγοράζουν ίδιες μετοχές και το γαϊτανάκι καλά κρατεί. Και σε όλα αυτά, κανένας δεν συγκινείται. Γιατί, ωραίες οι θεωρίες περί εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά όταν ένας μέτοχος έχει 70% και 80% μιας εταιρίας και παίρνει μπόνους γιατί διοικεί καλά, το μέτρο έχει χαθεί. Τα μπόνους έγιναν για τους μάνατζερς και όχι για τους μεγαλομετόχους, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για την Ελλάδα που κοροϊδευόμαστε όλοι μεταξύ ότι γινόμαστε σύγχρονη κεφαλαιαγορά.

Της διασποράς και της Ακρόπολης

Άσχετο αλλά προσπαθώ να καταλάβω στη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ πόσο έχει μειωθεί η διασπορά από τότε που μπήκε στο ΧΑ. Επί τη ευκαιρία, αποτελεί ένα ερώτημα τι γίνεται με το περίφημο ξενοδοχείο στην Ακρόπολη. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Τι θα γίνει (πλέον) με τα διόδια;

Θεωρητικά, αυτές τις ημέρες ίσως να είχαμε νεότερα για το θέμα της αύξησης των διοδίων, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει. Και η αγορά δεν απέκλεισε ότι προσεχώς (πριν ή μετά τις περιφερειακές εκλογές;) ίσως να υπήρξε μια πρώτη ανοδική αναπροσαρμογή, μαζί με άλλες επιλογές (από παραπομπή νέων αυξήσεων, τμηματικά, στο μέλλον έως μείωσης ΦΠΑ κ.α.). Το θέμα είναι αν πλέον, με όσα τραγικά έχουν συμβεί από τις καταστροφικές πλημμύρες, είναι το timing για τέτοιες αποφάσεις και καταστάσεις. Αλλά να δούμε κιόλας τι θα συμβεί.

Οι υποδομές και οι στόχοι

Μια και ο λόγος για υποδομές, κάποιοι στην αγορά, αφήνοντας στην άκρη το θέμα τι έπρεπε να έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει προσεχώς (για αυτά υποτίθεται υπάρχουν αρμόδιοι) αναρωτιόντουσαν αν θα μπορούσε να υπάρξει μια… αναθεώρηση και αναπροσαρμογή στόχων στον τομέα των υποδομών. Τι εννοούσαν; Αν, δηλαδή, πρέπει πλέον να εστιάσει η πολιτεία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ακόμα περισσότερο σε άλλου είδους έργα και υποδομές (αντιπλημμυρικά κ.α.) και να αφήσει στην άκρη κάποιους άλλους διαγωνισμούς, κάποια άλλα σχέδια που μάλλον φαντάζουν (στην παρούσα συγκυρία) εκτός κλίματος. Μπορεί βέβαια να υπάρχουν δεσμεύσεις ή εμπλοκή των Βρυξελλών ή διαδικασίες που ξεκίνησαν κ.λπ., αλλά αλήθεια, όταν απαιτούνται δις ευρώ για αποκατάσταση ζημιών και αποζημιώσεις, χρειάζονται όλα τα έργα που έχει εξαγγείλει π.χ. το υπουργείο να γίνουν άμεσα; Ή πρέπει να εστιάσουμε σε άλλα; Και, άραγε, φτάνουν πλέον τα κονδύλια;

Το ΤΑΙΠΕΔ και η λίστα με τις εκκρεμότητες

Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός της Αττικής Οδού… μπήκε στον δρόμο του, πολλοί στην αγορά σκέφτηκαν ότι σταδιακά τα projects και τα assets του ΤΑΙΠΕΔ μειώνονται, αν συνυπολογίσουμε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων (αν και βασικών) σε Εγνατία Οδό και κάποια Λιμάνια (Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο κ.α.). Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναπεί, αφενός υπάρχει λίστα με assets προς αξιοποίηση (ΔΑΑ, placement HelleniQ Energy, ακίνητα, μαρίνες, λιμένας Βόλου και νέα περιφερειακά, όπως Πάτρα, Λαύριο κ.α.), αφετέρου, το Ταμείο μετεξελίσσεται. Και θα κάνει μπίζνες που σχετίζονται με IPO’s στο ΧΑ, με το PPF (ήδη γίνεται δουλειά), μπορεί και με έργα ΕΣΠΑ, έχει γίνει Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει. Οπότε, προφανώς δεν τελειώνει η δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ με την Αττική Οδό. Και μια και ο λόγος για το ΤΑΙΠΕΔ, προσφορές για την αξιοποίηση του ακινήτου «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι θα δοθούν τελικά έως τις 24 Οκτωβρίου.

Ο Μπελλές (με τα ψάρια) και το τουριστικό project στην Αργολίδα

Φίλος της στήλης που έχει σχέση με την περιοχή της Αργολίδας έλεγε ότι τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός project για την ανέγερση Ξενοδοχειακού συγκροτήματος 4 αστέρων, δυναμικότητας 208 κλινών, ιδιοκτησίας της SUNNYLAND Α.Ε. Εκμετάλλευσης Ακινήτων, στην περιοχή Γουρνίζα (Δημοτικής Ενότητας Νέας Τίρυνθας, Δήμου Ναυπλιέων). Για να είμαστε ειλικρινής δεν θα δίναμε μεγαλύτερη σημασία, άλλωστε, πολλά σχέδια τέτοια υπάρχουν. Αλλά πρόσθεσε και το όνομα Αριστείδης Μπελλές (άραγε, ο παλιός του Νηρέας, με τις ιχθυοκαλλιέργειες;) και μας κέντρισε το ενδιαφέρον, καθώς κάπου έχει πάρει το αυτί μας ότι ο πρώην επικεφαλής μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου αυτού (με τα ψάρια) το έχει ρίξει σε real estate και τουρισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:20

Πάτρα: Ένας άνδρας κατηγορείται ότι προκάλεσε φθορές σε κοιμητήριο της Δυτικής Αχαΐας

20:18

Έφτασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως

20:12

Επιτηρητικά φυλάκια στο Καστελλόριζο επισκέφθηκε ο Ν. Δένδιας

19:51

Νεπάλ: Μειώνει τον αριθμό αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

19:27

Βρετανία: Επανεξελέγη δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν

19:19

Δυτική Όχθη: Τρεις Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού

19:00

Goldman Sachs: Η ασταθής και περίπλοκη σχέση μετοχών - yields

18:51

Ισπανία-Αργεντινή: Οξεία αντιπαράθεση μετά τις δηλώσεις Ισπανού υπουργού ότι ο Αργεντινός πρόεδρος παίρνει ναρκωτικά

18:13

Ρωσία: Στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

17:59

Βραζιλία: Τουλάχιστον 56 νεκροί και 67 αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές

17:23

Γάζα: Η Χαμάς φέρεται σύμφωνη με την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία - Στάση αναμονής απ' το Ισραήλ

17:07

Μητσοτάκης: Η σκέψη μας στους πιο αδύναμους αλλά και στους ενστόλους που αγωνίζονται να είμαστε όλοι ασφαλείς

16:58

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στην οδό Λαγκαδά

16:46

Ρωσία: Η νατοϊκή άσκηση Steadfast Defender ένδειξη ότι η συμμαχία ετοιμάζεται για σύγκρουση με τη Μόσχα

16:30

Berkshire Hathaway: Αύξηση ρεκόρ λειτουργικών κερδών, μειώνει το μερίδιο της στην Apple

15:48

Tesla εναντίον «Tesla» στα ινδικά δικαστήρια

15:25

Έξι συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας για ενδοοικογενειακή βία

15:03

Citigroup: Οι Ευρωπαϊκές Αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά το «μίνι κραχ» του 2022

14:45

Παππάς: Ο κ. Χατζηδάκης μιλά για λεφτόδεντρα ΣΥΡΙΖΑ όταν υπάρχουν 4 δισ. υπερπλεόνασμα στο κράτος

14:35

Κένυα-Τανζανία: Σε κατάσταση συναγερμού οι δύο χώρες καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Χιντάγια

14:24

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

14:00

Δυναμικό ντεμπούτο κάνει η σεζόν – Γεμάτοι οι προορισμοί το Πάσχα

13:56

Πολωνία: Η Βαρσοβία καταδικάζει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

13:47

Θεσσαλονίκη: 49 συλλήψεις για ναρκωτικά τις τελευταίες τέσσερις μέρες

13:40

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

13:32

Κασσελάκης: Θα σπάσουμε και αυγά, θα χαλάσουμε τη σούπα σε όλο το σύστημα

13:21

Θεσσαλονίκη: Δράση για την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων στον δήμο Παύλου Μελά

13:18

Ιταλία: Καμία αποστολή και εμπλοκή στρατιωτών μας στην Ουκρανία

13:11

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - 49χρονη σκότωσε τον 70χρονο πατέρα της

13:00

Βιετνάμ: Πάνω από 100 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν τον Απρίλιο