Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ: Τι συμβαίνει με το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη και τα νέα projects

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ: Τι συμβαίνει με το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη και τα νέα projects
Το 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο ξενοδοχείο 5* κάτω από την Ακρόπολη στην οδό Φαλήρου 22 που προωθεί η ΑΕΕΑΠ. Τα ανοιχτά μέτωπα για το υφιστάμενο COCOMAT BC επί της οδού Φαλήρου 5. Οι άλλες επενδύσεις και το χαρτοφυλάκιο.

Το 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο ξενοδοχείο 5* κάτω από την Ακρόπολη στην οδό Φαλήρου 22 που προωθεί η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ με τις εργασίες να έχουν εκκινήσει ήδη μέσα στον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις τρέχουν σε όλα τα επίπεδα (νομικά κ.α.) για το υφιστάμενο COCOMAT BC επί της οδού Φαλήρου 5.

Στο πλαίσιο της χτεσινής γενικής συνέλευσης ο συνιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, Μ. Ευμορφίδης αναφέρθηκε στα καινούρια projects της εταιρείας αλλά και στο θέμα με το ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη, για το οποίο συνεχίζει ο θόρυβος, σε συνέχεια των προστίμων που έχουν επιβληθεί λόγω του ύψους και των σχετικών παρεμβάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που παραπέμπουν ακόμη και στην κατεδάφιση των ορόφων πάνω από το ύψος των 24 μέτρων, με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει για την περιοχή από το 2022.

Η εικόνα για τα νέα projects

Αναφορικά με το νέο ξενοδοχείο στη Φαλήρου 22, στο Κουκάκι, η συνολική δομημένη επιφάνεια της νέας μονάδας 5 αστέρων με κόστος κατασκευής στα 12,4 εκατ. ευρώ θα είναι 4.800 τ.μ. με 113 δωμάτια, πιστοποιημένο κατά Leed Gold. Στην ΑΕΕΑΠ προχωρούν διαδικασίες ώστε το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η οικοδομική άδεια βγήκε τον περασμένο Ιούνιο και το έργο πρόκειται να παραδοθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων για λειτουργία στις αρχές του 2025, ίσως μέσα στο α’ τρίμηνο. Σχετικά με μια άλλη επένδυση στο κέντρο της Αθήνας, το νέο ακίνητο που έχει αποκτηθεί στην οδό Φειδίου, αυτό προορίζεται για ξενοδοχείο 50 δωματίων. Η ΑΕΕΑΠ είναι σε φάση ώστε τα πρώτα σχέδια να υποβληθούν στις αρμόδιες αρχιτεκτονικές επιτροπές. Επίσης, στο κέντρο δρομολογείται και ένα μικρό οικιστικό έργο στην οδό Ασκληπιού 96, με 7 διαμερίσματα 550 τ.μ.. Στην περιοχή της Πεύκης, η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ προχωρά με την υλοποίηση επίσης κτιρίου διαμερισμάτων επιφάνειας 1.600 τ.μ. σε ιδιοκτησία της (παλιότερο βιομηχανοστάσιο).

Για το ακίνητο στα Αραχωβίτικα στην περιοχή του Ρίου που αποκτήθηκε στο πλαίσιο διαδικασίας πλειστηριασμού, έχουν παγώσει οι διαδικασίες (το πλάνο αξιοποίησης είναι για 15.000 τ.μ.) γιατί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει ασκήσει ανακοπές κατά του πλειστηριασμού στην εταιρεία CΕPAL και αναμένεται η εκδίκαση το φθινόπωρο. Πάντως, το μεγαλύτερο project της εταιρείας εκτός Αθηνών αφορά στην αξιοποίηση του παραθαλάσσιου οικοπέδου ιδιοκτησίας της στη Μονεμβάσια για τουριστική μονάδα 5 αστέρων με 59 κατοικίες συνολικής δομημένης επιφάνειας 10.000 τ.μ.. Πρόκειται για επένδυση 20 εκατ. ευρώ, με «πράσινη» πιστοποίηση LEED, για το οποίο, όπως αναφέρθηκε, «μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα κατατεθούν οι φάκελοι για τις πρώτες κατασκευές του ξενοδοχείου με την προέγκριση αδειοδότησης και μέσα στο έτος θα υποβληθούν και για τα 59 σπίτια, επιφάνειας μεταξύ 70 και 195 τ.μ.».

Η υπόθεση με το ξενοδοχείο Cocomat

Ωστόσο, το πλέον «καυτό» θέμα είναι αυτό με το υφιστάμενο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου 5 στο Κουκάκι. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κ. Ευμορφίδης «η κατάσταση έχει πάρει μία τροπή που δεν την περιμέναμε γενικότερα. Αυτή την στιγμή το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά, έχουμε δώσει τις εξηγήσεις στο υπουργείο Τουρισμού και είμαστε σε μία διαδικασία με τους νομικούς μας να αντιμετωπίσουμε σε πολλά επίπεδα αυτή την απόφαση του Συμβουλίου του Επικρατείας που προφανώς ήταν δυσάρεστη εξέλιξη για εμάς. Το μόνο που δεν μπορούμε να δώσουμε είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν διάφορες ενέργειες σε διοικητικά όργανα και δικαστήρια, που είναι σε εξέλιξη. Γενικότερα είναι μία κατάσταση συγκεχυμένη γι’ αυτό και δεν μπορώ να δώσω σαφή ορίζοντα για το πού κατευθύνεται».

Σε σχέση με το ερώτημα αν η εταιρεία θα προχωρήσει με το πολυσυζητημένο γκρέμισμα των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου, ο κ. Ευμορφίδης δήλωσε ότι η εταιρεία ξεκινά μία διαδικασία συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ που αφορά σε πρώτη φάση τις μελέτες. «Είναι κάτι πολύ σύνθετο, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Δρομολογούμε μία συμμόρφωση προς τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Ελέγχου του ΣτΕ, παράλληλα με τις διαδικασίες για ακύρωση των διοικητικών πράξεων».

Ο κ. Ευμορφίδης τόνισε παράλληλα ότι «η εταιρεία έχτισε το κτίριο αφού είχε λάβει αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα της άδειας και του ύψους από το Διοικητικό Εφετείο, το καθ’ ύλην αρμόδιο για αυτό τον σκοπό, το 2018». Ο ίδιος έκανε λόγο και αξιώσεις αποζημιώσεων, προσθέτοντας πάντως ότι «πρόθεση μας είναι να συνταχθούμε με αυτό που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε κτίριο κριθεί ότι εμποδίζει τη θέαση στην Ακρόπολη, ασχέτως του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας και ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει μεσολαβήσει από την ανέγερσή, θα πρέπει να γκρεμιστεί».

Το χαρτοφυλάκιο

Επισημαίνεται εδώ ότι αυτή την στιγμή το χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ αριθμεί 35 ακίνητα με αξία 108,2 εκατ. ευρώ, με απομείωση, λόγω των νομικών εκκρεμοτήτων και των προστίμων για το ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου 5, κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ. Τα ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα αντιστοιχούν σε 7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση, στο 8,6% υπολογίζεται η απόδοση των μισθωμένων ακινήτων. Το ταμείο της ΑΕΕΑΠ στις 30/6/23 ήταν στα 7,14 εκατ. ευρώ, από 13,14 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022. Οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ως προς την αξία των ακινήτων (Loan To Value) είναι τώρα στο 1,1% από 1,8% στο τέλος του 2022 και από 3,4% το 2021. Το χαρτοφυλάκιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα 9 ξενοδοχεία που αντιστοιχούν στο 64% της αξίας του χαρτοφυλακίου και 68% των εσόδων, 10 οικόπεδα προς ανάπτυξη με μία αξία επί του χαρτοφυλακίου στο 5%, ενώ τα 10 καταστήματα αποδίδουν 19% των εσόδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς επιστρέφουν στο Δημόσιο ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ – Οι μέτοχοι, η εποπτεία και το θέμα των τιμολογίων

ΔΑΑ: Έτοιμο προς «απογείωση» στο ΧΑ, τι αναφέρουν οι σχετικές τροπολογίες – Οι συμβάσεις και το matching right των μετόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider