BACKSTORY

Οι Ιταλοί είναι μπροστά - To σφυρί και η προστασία - Επενδυτική βαθμίδα ναι, χαλάρωση όχι

28-08-2023 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Ιταλοί είναι μπροστά - To σφυρί και η προστασία - Επενδυτική βαθμίδα ναι, χαλάρωση όχι

Οι Ιταλοί είναι μπροστά

Όταν συζητούσαμε για τη Μελόνι και για το μπαϊράκι που έχει σηκώσει έναντι του SSM, αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί οι αντιδράσεις του Επόπτη είναι τόσο μειωμένες. Μετά θυμήθηκα πόσο πολύ ισχυροί είναι οι Ιταλοί στους θεσμούς. Ακόμη και ο Enria είναι Ιταλός... Σας έχω όμως νέα. Όχι τρελά ευχάριστα.

Ακολουθεί γερμανική θητεία

Η θητεία του Enria, όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνεται οσονούπω... Και ακούω πως είναι η σειρά των Γερμανών τώρα να αναλάβουν... Ε, και καλό δεν το λες! Αλλά πού ξέρεις. Οι Γερμανοί συχνά εκπλήσσουν. Άλλωστε έχουν πολύ παλέψει την αυτονομία των τραπεζών τους ένεκα των συνεταιριστικών sparkasse. Για να δούμε... Θα έχει ενδιαφέρον.

Άνοδος δίχως τέλος

Kαι για να κλείσουμε με τα ευρωπαϊκά, μάλλον τελικώς θα πρέπει να αναμένουμε μια καινούρια άνοδο επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο μιας και στην Αμερική οι σκληροπυρηνικοί μιλούν για πολλές αυξήσεις ακόμη καθώς αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό όπως τις πυρκαγιές: Βλέπουν διαρκώς κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Τα μικρά και τα μεγάλα projects

Μέσα στα μικρά και στα μεγάλα projects των ελληνικών τραπεζών δεν συγκαταλέγονται τα MREL σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση. Η μόνη τράπεζα που ενδέχεται να διενεργήσει μια μικρή κούρσα επί του θέματος, - ασφαλώς δεν γνωρίζουμε το πότε- είναι η Εθνική.

Επίσης ανάμεσα στα μικρά και στα μεγάλα projects των τραπεζών δεν συγκαταλέγονται άλλες εθελουσίες με εξαίρεση πιθανόν κάποια μικρή εξαίρεση.

Κρίσιμη εβδομάδα για το RRF

Αν κάτι τρέχει στην παρούσα φάση αυτό δεν είναι άλλο από το RRF. Λήγει στις 31/8 η προθεσμία για το αίτημα επέκτασης κατά 5,8 δισ. ευρώ περίπου με την ένταξη του Repower για την ενεργειακή κρίση/μετάβαση. Μαζί με την αναθεώρηση του «παλαιού» Σχεδίου Ανάκαμψης.

To σφυρί και η προστασία

Περίπου 10.000 ακίνητα προγραμματίζεται να βγουν στο σφυρί έως το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα κρατήσουν το πάγωμα των επιτοκίων και μετά τη λήξη του αλλά θα συνεχίσουν να επιδοτούν και τους ευάλωτους γιατί όπως φαίνεται το πρόγραμμα του φορέα κινείται με τον αραμπά. Έτσι λοιπόν οι ευάλωτοι δεν μπορούν να μείνουν χωρίς προστασία και τα κέρδη των τραπεζών είναι πράγματι αρκετά για να συντηρήσουν το momentum.

Επενδυτική βαθμίδα ναι, χαλάρωση όχι

Eπενδυτική βαθμίδα ναι... αλλά χαλάρωση όχι, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει και ο επόπτης μιας και πρέπει να πείσουμε πως η χώρα τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δηλαδή τη δημιουργία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο νέος σχεδιασμός θα φανεί στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού της 2ας Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα έρθουν και οι επόπτες στην Αθήνα για να τα πουν δια ζώσης με το οικονομικό επιτελείο...

Το Χρηματιστήριο πάντως συνεχίζει ακάθεκτο

Σε ό, τι αφορά πάντως το χρηματιστήριο αυτό κινείται στη λογική της επενδυτικής βαθμίδας και αναμένει στις 20 Οκτωβρίου και την κίνηση της S&P. Θα προηγηθεί βέβαια η Moody's αλλά εκεί δεν έχουμε να περιμένουμε επενδυτική βαθμίδα.

Παράταση για το ΣΔΙΤ των φυλακών

Έως τις 13 Οκτωβρίου 2023 θα έχουν τελικά περιθώριο οι υποψήφιοι επενδυτές, κατά βάση κατασκευαστικοί όμιλοι, να δώσουν το παρών στην α’ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος) του έργου «Μετεγκατάσταση Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με ΣΔΙΤ», που προωθείται από το υπ. Προστασίας του Πολίτη μέσω της μονάδας ωρίμανσης έργων PPF του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη. Τούτο, καθώς δόθηκε σχετική παράταση (αρχικά προγραμματίζονταν για τις 4 Σεπτέμβρη). Πρόκειται για το project της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, σε μια έκταση σχεδόν 100 στρεμμάτων, μέσω ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας 617 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο (χωρίς ΦΠΑ, με ΦΠΑ στα 765 εκατ.). Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε τριάντα έτη (4 έτη κατασκευή). Η Αναθέτουσα Αρχή εξετάζει την πιθανή συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, με την καταβολή ποσού, το όποιο εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, μέσω του ΠΔΕ.

Στο κινητό τα δρομολόγια του ΟΣΕ;

Μια ματιά στο site του ΟΣΕ αποκαλύπτει ότι ο οργανισμός επιχειρεί συνεχώς να περάσει σε νέα τεχνολογική φάση, σε καθεστώς ψηφιοποίησης, και για ζητήματα που μπορεί να μην θεωρούνται «μεγάλα» αλλά προφανώς είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα δρομολόγια που δίνουν σε real time διάφορες πληροφορίες για κάθε τρένο, ώρες άφιξης/αναχώρησης κ.λπ. Αλλά πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι στον ΟΣΕ επεξεργάζονται σενάρια και μοντέλα ώστε αυτή η πληροφόρηση να έρχεται πλέον και στα κινητά μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας. Για να δούμε λοιπόν πώς θα γίνει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα

23:55

Η Πενσυλβανία μηνύει την Character AI για chatbot που παριστάνει γιατρό

23:49

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η δήλωση Μακρόν για στήριξη προς την Ελλάδα δεν αφορούσε την Τουρκία

23:40

AMD: Έσοδα 10,25 δισ. δολάρια το α' τρίμηνο με άνοδο 38%

23:33

Ρούμπιο: Η επιχείρηση «Επική Οργή» έχει τελειώσει - Οι ΗΠΑ περνούν στην άμυνα

23:25

Πιθανή συνάντηση Λούλα - Τραμπ τη Πέμπτη: Οργανωμένο έγκλημα και σπάνιες γαίες στο επίκεντρο

23:22

Οριακά κέρδη για τον χρυσό

23:17

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq καθώς η εκεχειρία φαίνεται να «κρατά»

22:55

Απώλειες 4% για το πετρέλαιο

22:48

Παπαστεργίου: Έργα 400 εκατ. ευρώ για τις τεχνολογικές ανάγκες των δήμων

22:36

Το Ιράν θεσπίζει μηχανισμό για τη ρύθμιση των διελεύσεων πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

22:27

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΑΕ με επίκεντρο τις περιφερειακές εξελίξεις

22:22

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ καλεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

22:11

Ισραήλ: Η πολεμική αεροπορία «θα απαντήσει» σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν

22:01

Πιερρακάκης: «Ψηφιακό ευρώ, τραπεζική ενοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη οι προτεραιότητες των επόμενων μηνών»

21:52

Πτώση ρεκόρ στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου τον Απρίλιο λόγω Μέσης Ανατολής

21:40

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ - Ρούμπιο για διεθνή ζητήματα και διμερείς σχέσεις

21:34

Ποιον προτείνει ο Μακρόν για την προεδρία της Τράπεζας της Γαλλίας

21:20

ΕΕ: Στο τραπέζι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής αστάθειας

21:07

Σε ψυχιατρική κλινική οδηγείται ο δράστης της επίθεσης στη Λειψία

21:00

Euronext: Εγκρίθηκε η απόκτηση μεριδίου 20% στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

20:48

Η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν την εμπορική συμφωνία για τους δασμούς

20:39

Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Παπουτσάνης το α' τρίμηνο

20:26

Wall Street: Η SEC προτείνει κατάργηση των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων

20:12

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις σε Ζαπορίζια και

20:04

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ξεκινά συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

19:56

Βουλγαρία: Η πρόεδρος Γιότοβα θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο PB του Ράντεφ

19:47

Κορκίδης: Τα τρία σύνθετα σενάρια του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

19:45

Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να υψώσει λευκή σημαία»

19:30

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο το Ιράν