BACKSTORY

H επενδυτική βαθμίδα πάνω απ’ όλα - Η Ελλάδα δεν θα γίνει Βρετανία - Τα χαρτιά και τα rebalancing του ΧΑ

22-08-2023 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H επενδυτική βαθμίδα πάνω απ’ όλα - Η Ελλάδα δεν θα γίνει Βρετανία - Τα χαρτιά και τα rebalancing του ΧΑ

To καθυστερημένο project

Από τον Σεπτέμβριο και μετά αναμένεται να προχωρήσουν τα τρία πακέτα κόκκινων δανείων των πιστωτικών συστημικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για το πακέτο Solar στο οποίο μετέχουν όλες οι τράπεζες αλλά και τα Frontier IΙ της Εθνικής και το Sunrise ΙΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί άμεσα και τα εγκεκριμένα από τον SSM αυτά προγράμματα δεν θα καθυστερήσουν μιας και θα περατωθούν ως ουρά του Ηρακλή ΙΙ.

Nαι από τον SSM στα "bonus "

Και για να μην το ξεχάσω, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες λαμβάνουν εγκρίσεις από τον SSM για τα προγράμματά τους που αφορούν την αγορά μετοχών από τον SSM. Πρόκειται για τις μετοχές οι οποίες θα αποτελέσουν ένα είδος bonus σε ό, τι αφορά τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με κάποιο τρόπο άλλωστε πρέπει να σταματήσει η διαρροή στελεχών από τον πιστωτικό τομέα προς άλλους τομείς και κυρίως προς την ενέργεια. Και βέβαια κάτι τέτοιο και εύκολο δεν το λες.

Αλλού είναι αλλιώς;

Άλλωστε πως να αρνηθούν στις τράπεζες αυτό που γίνεται σε άλλες εταιρείες. 112 στελέχη για παράδειγμα στη ΔΕΗ μοιράστηκαν μετοχές αξίας 6,7 εκατ. ευρώ. Κέρδη εκεί, κέρδη και εδώ.

H επενδυτική βαθμίδα πάνω απ’ όλα

Και μιας και μιλάμε για τράπεζες, να σημειώσουμε πως δεν αναμένονται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και για να γίνω πιο ξεκάθαρος στις διοικήσεις καμίας τράπεζας.

Αποκλείονται στην παρούσα φάση αλλαγές μιας και οι τράπεζες ετοιμάζονται προς ιδιωτικοποίηση. Κανένας δεν πρόκειται να ρισκάρει αλλαγές κανενός είδους.

Η επενδυτική βαθμίδα πάνω απ' όλα.

Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση

Αντιθέτως αναμένονται αλλαγές και μάλιστα σημαντικές στη μετοχική σύνθεση πιστωτικών ιδρυμάτων μιας και η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει στο ταμπλό νέους μετόχους που τώρα δεν μπορούν από το καταστατικό τους να επενδύσουν σε χώρα η οποία δεν φέρει την επενδυτική βαθμίδα.

Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο με αυτά και με εκείνα οι μετοχές του κλάδου οδηγήθηκαν σε αρκούντως υψηλά επίπεδα.

Μην μπερδεύεστε... Η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα γίνει Βρετανία

Εκεί πάντως είχαμε την πιο απότομη πτώση στις ετήσιες διακυμάνσεις στις τιμές ακινήτων στα μέσα του Αυγούστου. Τα πιο ακριβά σπίτια υποχώρησαν κατά 3,4%, ενώ τα ενοίκια δεν πλησιάζονται μετά από 14 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων.

Η Μαρίνα Δούρου στο δ.σ. της εταιρείας

Μη εκτελεστικό μέλος εξελέγη η Μαρίνα Δούρου, κόρη του αποβιώσαντος Νικολάου Δούρου στο δ.σ. της εταιρείας παρά το γεγονός πως είχε κατ' αρχήν προγραμματιστεί να αποτελέσει μέλος αναπληρωματικό καθώς τα σχέδια άλλαξαν μετά τον θάνατο του Ν. Δούρου.

ΧΑ: Η «μυρωδιά» του Αυγούστου, τα χαρτιά και τα rebalancing

Ο Αύγουστος για την ώρα είναι… πτωτικός μήνας, υπό την έννοια ότι το ΧΑ κινείται χαμηλότερα από το κλείσιμο της τελευταίας ημέρας του Ιουλίου. Ο γενικός δείκτης έγραφε τότε περί τις 1.335 μονάδες και χτες έκλεισε στις 1.285, ήτοι, παραμένει χαμηλότερα κατά 50 «πόντους» και αυτό μαζί με το χτεσινό +1,7% που έδωσε σχεδόν 22 ποντάκια στον δείκτη. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή οι traders περιμένουν να φανεί προσεχώς αν «μυρίζει» stop στη διόρθωση της αγοράς ή αν πρόκειται για μιας τεχνικής φύσεως αντίδραση. Μια φορά πάντως, να δούμε και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ενώ έχουμε κάμποσες συνεδριάσεις έως το τέλος Αυγούστου όπου θα αναμένεται και το περίφημο rebalancing στις 31/08 με την προσθήκη της μετοχής της Πειραιώς στον MSCI Standard Greece, εξέλιξη που θα σημάνει και την ενίσχυση της βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών. Άλλωστε, χτες, η μετοχή της Πειραιώς ήταν «οδηγός» για τον Γ.Δ. και τον FTSE 25, μαζί με τις Εθνική, Alpha Bank, Euronbank που ακολούθησαν.

Μια και ο λόγος περί αναδιαρθρώσεων, σημειώστε και τις αλλαγές, δηλαδή την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των Viohalco (Large Cap), Cenergy Holdings και ΟΛΠ (MidCap) κ.α. Το λέμε καθώς χτες αυτές οι μετοχές ήταν εξ αυτών που ξεχώρισαν, όπως βέβαια και η Jumbo, η ElvalHalcor, η Mytilineos, η ΔΕΗ, η HelleniQ Energy κ.α., όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων της Mid Cap.

Περί Τέρνα Ενεργειακής ο λόγος

Άλλοι στην αγορά κάνουν λόγο περί… υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Από άλλες πλευρές πάλι διακινούνται σενάρια για «σύννεφα» στο deal πώλησης. Κάποιοι άλλοι από την πλευρά τους λένε απλώς περί υπομονής που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Και άλλοι ισχυρίζονται ότι κάποια χαρτοφυλάκια ήθελαν να πάρουν θέση αλλά όχι στα ψηλότερα. Ο λόγος για την Τέρνα Ενεργειακή και την πορεία της μετοχής στο ταμπλό, που εσχάτως έχει χάσει «στροφές» είναι η αλήθεια. Η στήλη, κινούμενη πάντα θεσμικά, θα περιμένει τις εξελίξεις. Επειδή όμως ενίοτε η πορεία της ΤΕΝΕΡΓ σχετίζεται με αυτή της συγγενικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα προσθέσει, ή μάλλον θα υπενθυμίζει μια ρήση του Γ. Περιστέρη: «Θα είμαστε καλά είτε χωρίς την Τέρνα Ενεργειακή στον όμιλο, είτε με αυτήν μαζί μας». Απλά και καθαρά.

Οι κατασκευαστικές και οι ΑΜΚ

Κατά καιρούς είναι αλήθεια ότι έχουν διακινηθεί φήμες και σενάρια για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες. Και επίσης είναι αλήθεια ότι σε κάποιες έχουν γίνει (π.χ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ, Intrakat), όπως και ότι συνήθως διαψεύδονται και μάλιστα έντονα σε άλλες περιπτώσεις, όπως έγινε χτες με την Intrakat και τα σενάρια για νέα ΑΜΚ. Σε έναν βαθμό, οι χρηματοδοτικές ανάγκες που υπάρχουν για την υλοποίηση μεγάλων projects (έχουν βγει μαζικά) ή τη διεκδίκηση εμβληματικών έργων (π.χ. παραχωρήσεις Αττικής Οδού, ΒΟΑΚ κ.α.) δίνουν «τροφή» για σενάρια και σχόλια. Οι εταιρείες όλες σχεδόν έχουν δηλώσει ότι τα απαραίτητα κεφάλαια θα βρεθούν με άλλο τρόπο (ίδιοι πόροι, τράπεζες, υφιστάμενα και μελλοντικά έσοδα από παραχωρήσεις/ΑΠΕ κ.α., πωλήσεις συμμετοχών κ.λπ.). Βλέπετε, οι ΑΜΚ έχουν καλές αλλά και κακές πλευρές. Τώρα, αν ένας όμιλος, λόγω μιας μεγάλης κίνησης σε επιχειρηματικό επίπεδο (εξαγορά κ.λπ.) ή στο μέτωπο της διεκδίκησης έργων (π.χ. μια μεγάλη παραχώρηση κ.α.) καταλάβει ό,τι χρειαστεί κεφάλαια, τότε, ουδείς μπορεί να αποκλείσει εξελίξεις. Άλλο αυτό όμως, και άλλο ότι έρχεται μια ΑΜΚ «σήμερα – αύριο». Για το μέλλον, ουδείς γνωρίζει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:57

Ξεκινά η παραχώρηση του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης

19:51

Δήμας: H Αλεξανδρούπολη, κομβικό σημείο συνδεσιμότητας με άξονα που φτάνει έως την Οδησσό

19:45

Τις πρώτες αυξήσεις στα αεροπορικά φέρνει το ράλι στα καύσιμα

19:45

Τα μηνύματα Λαγκάρντ προς τη Σύνοδο Κορυφής - Υψηλή αβεβαιότητα, ανάγκη για στοχευμένα μέτρα

19:42

Real Consulting: Στα 12,28 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

19:35

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές - Κεντρικές τράπεζες και Μ. Ανατολή έφεραν πτώση 2,4%

19:28

Τουρκία: Ένας χρόνος από τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου

19:19

Επαναλειτουργούν από την Παρασκευή τα βενζινάδικα στη Μυτιλήνη

19:07

Γερμανία: Σχέδιο για φόρο στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών από το ράλι τιμών

19:06

Πληθωρισμός 4,8% το 2027 στο «δριμύ» σενάριο της ΕΚΤ

18:57

Κρεμλίνο: «Η εντατικοποίηση των ουκρανικών επιθέσεων απειλεί τις διαδρομές εξαγωγών αερίου»

18:38

Τραμπ: Ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα - «Είπα στον Νετανιάχου να μην χτυπήσει ενεργειακούς στόχους»

18:23

Διευκρινίσεις Eurobank για τις χρεώσεις πακέτων

18:22

«Στο Ορμούζ χρειάζεται στόλος με σημαία του ΟΗΕ», λέει ο Ιταλός υπουργός Άμυνας

18:11

Πρωθυπουργός Κατάρ για Ρας Λαφάν: Μεγάλες επιπτώσεις στον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο παγκοσμίως

18:09

Ζαχαράκη: Τον Μάιο ολοκληρώνεται η διαδικασία πιστοποίησης για το ΙΒ στα 13 δημόσια σχολεία

18:09

Στη «σκιά» του πολέμου το Χρηματιστήριο της Αθήνας - Σε νέο χαμηλό για το 2026 ο δείκτης των τραπεζών

18:00

Θεοχάρης: Bασικός πυλώνας της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

17:46

Lavipharm: Ισχυρή αύξηση EBITDA κατά 48,9% και Κερδών προ φόρων κατά 108,2%

17:43

CNN: Xτυπήθηκε αμερικανικό F-35 από ιρανικά πυρά

17:38

ΔΕΗ: Στα 2 δισ. ευρώ το προσαρμοσμένο EBITDA το 2025 - Μέρισμα 0,6 ευρώ ανά μετοχή

17:31

Η Uber επενδύει 1,25 δισ. δολάρια στην Rivian για ρομποταξί

17:31

Πύραυλοι της Τεχεράνης χτύπησαν διυλιστήριο στη Χάιφα - Το Τελ Αβίβ κατέστρεψε ιρανικά πλοία στην Κασπία

17:28

Φλωρίδης για οπαδική βία: «Θα αντιμετωπιστεί και στη Θεσσαλονίκη»

17:22

Χρυσοχοΐδης: Η ασφάλεια βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη και επενδύσεις

17:16

Μηνιγγίτιδα Β: Προγενέστερες λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για βαριά νόσηση

17:14

Ομάν: Ο ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «επέτρεψαν στον εαυτό τους να παρασυρθούν» στον πόλεμο

17:09

Πάιατ: Πώς θα γίνει ανταγωνιστικός ο Κάθετος Άξονας

17:01

Μπέσεντ: Η Ουάσινγκτον ενδέχεται να άρει ορισμένες κυρώσεις κατά ιρανικού πετρελαίου

17:00

Ράλι στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας λόγω Μ. Ανατολής - Άλμα 10,4% στην αμόλυβδη και 19,7% στο ντίζελ