BACKSTORY

Πιο ψηλά οι τράπεζες από την Ελληνική Δημοκρατία - Μην υποτιμάτε την αναβάθμιση της Scope - Τα 701 δισ. της κλιματικής αλλαγής -Τα «100 χρόνια ΤΕΕ»

17-08-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο ψηλά οι τράπεζες από την Ελληνική Δημοκρατία - Μην υποτιμάτε την αναβάθμιση της Scope -  Τα «100 χρόνια ΤΕΕ»

Oι «ανάποδες» επιλογές της Moody's

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αλλά ο οίκος Moody's είναι ο μόνος που έχει τις τράπεζες πιο ψηλά στην κατάταξη από την Ελληνική Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα η Alpha, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έχουν κατάταξη μια βαθμίδα υψηλότερη από εκείνη της Ελληνικής Δημοκρατίας και δύο βαθμίδες πριν την επενδυτική. Η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί τη βαθμίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στην Fitch και την S&P οι τράπεζες υπολείπονται δύο έως και τρεις βαθμίδες εκείνης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία για το πως θα εξελιχθεί η αξιολόγηση των τραπεζών έναντι εκείνης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δηλαδή ο οίκος Moody's ενδέχεται να δώσει επενδυτική βαθμίδα στις τράπεζες νωρίτερα από την Ελληνική Δημοκρατία.

Τα θέλγητρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Καθόλου τυχαία δεν φαίνεται να είναι η κινητικότητα της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το τελευταίο διάστημα καθώς είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της πώλησης του εναπομείναντος 25% της Άνεμος στη Μότορ Όιλ γεγονός που σημαίνει και νέα μετρητά στο ταμείο. Πέραν αυτού η προσδοκία έρχεται και από τις παραχωρήσεις, είτε με τη διεκδίκηση νέων έργων, είτε με την ενδεχόμενη πώληση παλιών και ώριμων ποσοστών και περιουσιακών στοιχείων σε ενδιαφερόμενους (π.χ. γκρουπ ή funds), όπως ενίοτε συμβαίνει στον κλάδο. Με την εταιρεία ουσιαστικά να προεξοφλεί τις μελλοντικές ταμειακές ροές εισπράττοντας θηριώδη ποσά. Ποσά που θα πέσουν στο real estate αλλά και σε παραχωρήσεις που θα τρέξουν προσεχώς.

Πάντως, στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή έχει χάσει λίγο έδαφος σε σχέση με το καλοκαιρινό υψηλό των περίπου 2,7 ευρώ, οπότε, αναμένεται η συνέχεια επί της... οθόνης.

Η αντίδραση σε Coca-Cola και ΟΤΕ

Χτες, όπως και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η δεικτοβαρής μετοχή της COCA COLA HBC προφανώς έπαιξε τον ρόλο της στην εικόνα του FTSE 25 και του Γενικού Δείκτη, με τον τίτλο να προσεγγίζει και πάλι τα 27 ευρώ, κινούμενος ανοδικά. Πρόσφατα η BofA έδωσε τιμή – στόχο στα 33 ευρώ, ενώ η μετοχή μέσα στο καλοκαίρι είχε γράψει άνω των 28,5 ευρώ και νωρίτερα μέσα στη χρονιά πάνω και από τα 29 ευρώ. Επίπεδα όμως που δεν κατάφερε να κρατήσει προφανώς, ενώ συχνά πυκνά παίζει τον ρόλο του «μπαλαντέρ» λόγω του ειδικού της βάρους. Όσον αφορά στον ΟΤΕ, ο τίτλος του έδωσε εκ νέου χτες μια καλή ανοδική αντίδραση από τη γνωστή περιοχή των 13,5 ευρώ (και άλλοτε στο παρελθόν το έχει πράξει), αλλά να δούμε και τη συνέχεια καθώς απέχει τόσο από τα 14,3 ευρώ που είχε στις αρχές Αυγούστου όσο, κυρίως, και από το πρόσφατο υψηλό των 15,7 ευρώ, κάπου στα τέλη Ιουνίου.

Μην υποτιμάτε την αναβάθμιση της Scope

Επίτευγμα μεγαλύτερο από όσο ίσως φάνηκε εκ πρώτης όψεως, ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από την Scope Ratings στις 4 Αυγούστου. «Μπορεί να έχει φανεί πολύς καιρός για την Ελλάδα. Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη που αντιμετωπίζουν χρεοκοπία δεν πλησιάζουν ποτέ την επενδυτική βαθμίδα μετά από αυτό, πόσω μάλλον να επιτύχουν αυτό το καθεστώς 11 χρόνια μετά την χρεοκοπία, όπως ήταν το 2012 στην περίπτωση της Ελλάδας», τονίζει ο Dennis Shen, επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ελλάδα, σε συνέντευξη που του πήρε ο Keith Mullin, senior writer της Scope.

Τα 701 δισ. της κλιματικής αλλαγής

Ένα τεκμηριωμένο εμπορικό σχέδιο δράσης Μετάβασης Ενέργειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα πράσινες χρηματοδοτήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2025 και συνολικά 8 δισ. συμπεριλαμβανομένων της έκδοσης ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων, έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς. Η πράσινη ενέργεια αποτελεί βασικό πλέον στόχο για τις τράπεζες, αφού από το 2024 τα κλιματικά stress tests θα αποτελούν πραγματικότητα, με αυστηρούς όρους.

Άλλωστε, όπως λέει και η Scope Ratings που μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι σημαντικές, καθώς ο κλιματικός κίνδυνος περιορίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εάν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές βλάψουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας της Ελλάδας. Μια ανάλυση από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κοστίσει στην ελληνική οικονομία από 577 δισ. έως 701 δισ. ευρώ έως το 2100. Δηλ. μέγεθος τριπλάσιο από αυτό που έχει η ελληνική οικονομία σήμερα. Που σημαίνει ότι ο κλιματικός κίνδυνος αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική μακροπρόθεσμη κρίση και είναι σημαντικός για την αξιολόγηση της Ελλάδας ως της πιο εκτεθειμένης οικονομίας της ΕΕ.

Ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος

Κατά 11,3 τρισ. δολάρια (-2,4%), σε 454,4 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2022, μειώθηκε ο συνολικός καθαρός ιδιωτικός πλούτος (μετρημένος σε τρέχουσες ονομαστικές τιμές σε δολάριο ΗΠΑ), διαβάζω στην 14η (κοινή πλέον) έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιου Πλούτου της UBS και της Credit Suisse. Επικεφαλής της λίστας των απωλειών σε όρους αγοράς το 2022 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Αυστραλία. Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις πλούτου καταγράφηκαν για τη Ρωσία, το Μεξικό, την Ινδία και τη Βραζιλία. Για την Ελλάδα, όπως διαβάζω, σε δολάρια ΗΠΑ, ο πλούτος ανά ενήλικα μειώθηκε το 2022 κατά 2,3%, ωστόσο, σε ευρώ αυξήθηκε κατά 3,7%.

Αύξηση τζίρου με μείωση κερδών για την ΟΠΤΙΜΑ

Στα 176,36 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις της ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ της οικογένειας Παντελιάδη το 2022 έναντι 150,13 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021, σημειώνοντας αύξηση 17,47%. «Η αύξηση του ύψους των πωλήσεων σε μια χρονιά δύσκολη, δικαιώνει τις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας αν λάβουμε υπόψη μας τον έντονο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά και τις αρνητικές συγκυρίες στην οικονομία», αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση για την προηγούμενη χρήση. Τα μικτά κέρδη από πωλήσεις εμπορευμάτων ανήλθαν το 2022 στο ποσό των 19,43 εκατ. ευρώ από 21,19 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας πτώση 8,29%. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας η μείωση του μικτού κέρδους (από 14,12% το 2021 σε 11,02% το 2022) οφείλεται αφενός στο μείγμα πωλήσεων των προϊόντων και αφετέρου στο ότι απορροφήθηκε μέρος της αύξησης του κόστους πρώτων υλών που δεν πέρασε στην τιμή πώλησης. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι και κατά την χρήση 2023 θα έχει ανάλογα αποτελέσματα με το 2022 αναμένοντας διατήρηση του ύψους των πωλήσεων με μικρή υποχώρηση των κερδών. Η ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, διακινώντας περισσότερους από 35.000 τόνους ετησίως κι εξυπηρετώντας πάνω από 2.000 σημεία πώλησης. Στο portfolio της περιλαμβάνονται brands, όπως HΠΕΙΡΟΣ, DIROLLO, KERRΥGOLD, ADORO, ΤΑΛΑΓΑΝΙ, ΛΟΓΑΔΙ, κατίκι Δομοκού ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ και ΛΕΒΕΤΙ.

Επιστροφή στην «κανονικότητα» για τη χονδρική ρεύματος

Έπειτα από την αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες, ελέω Δεκαπενταύγουστου, σε τριψήφιο νούμερο επανέρχεται από σήμερα η ελληνική αγορά, η οποία σήμερα θα διαμορφωθεί στα 102,78 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή, 11 Αυγούστου, και οφείλεται στον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας (καθώς βρισκόμαστε στην «καρδιά» των θερινών διακοπών) αλλά και στις ήπιες σχετικά θερμοκρασίες. Η πιο χαμηλή χονδρεμπορική τιμή (53,50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) καταγράφηκε την Κυριακή 13 Αυγούστου, όταν μάλιστα για 6 ώρες (από 10:00 έως 15:00) η τιμή μηδενίστηκε, καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ κάλυψε το σύνολο της ζήτησης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, έως και σήμερα, η ελληνική χονδρεμπορική διαμορφώνεται για τον Αύγουστο στα 93,20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα.

Τα «100 χρόνια ΤΕΕ» και ο επικοινωνιακός διαγωνισμός των 2 εκατ. ευρώ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συμπληρώνει επισήμως την 1η Νοεμβρίου 2023 τα 100 (πρώτα) χρόνια λειτουργίας και προσφοράς. Και με την ευκαιρία αυτή σκέφτονται στο επιμελητήριο των μηχανικών να το εορτάσουν και επικοινωνιακά, έτσι προχωρά ο φορέας σε σχετικό διαγωνισμό αξίας λίγο κάτω των 2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ο στόχος της προκήρυξης είναι η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δημοσίων σχέσεων με παροχή υπηρεσιών επικοινωνιακής στρατηγικής και συμβουλευτικής για την υποστήριξη των Υπηρεσιών και της Διοίκησης του ΤΕΕ κατά τον πολύμηνο εορτασμό της επετείου 100 ετών από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μαζί με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σχεδίου επικοινωνιακών δράσεων που θα καλύψει ολόκληρη την Ελλάδα και θα ενημερώσει τον τεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο αλλά και την κοινωνία για το έργο και την προσφορά του ΤΕΕ στην χώρα με επίκεντρο την επέτειο των «100 ετών ΤΕΕ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:20

Απεργία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας

19:14

Ευρωαγορές: Μηνιαία πτώση 1,49% - Η πρώτη από τον Οκτώβριο

19:05

Νετανιάχου: «Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας» ενδεχόμενη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ

18:49

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης εξέλαβε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ως ασυλία

18:45

Το νέο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

18:34

Συνάντηση της ΕΕΤ με εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ

18:28

Στη Μυτιλήνη ο Αδ. Γεωργιάδης για τα εγκαίνια του παραρτήματος του ΕΚΑΒ

18:22

Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες - Κρίθηκαν με το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ

18:14

Εθνική Τράπεζα: Ξεκίνησε η διαδικασία άσκησης των call option για τις MREL αξίας 150 εκατ. ευρώ

18:05

Βρετανία: Ο Κάρολος επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντά του - Επισκέφθηκε κέντρο κατά του καρκίνου

17:58

ΗΠΑ: Πρόστιμο 9.000 δολαρίων στον Τραμπ για προσβολή δικαστηρίου

17:55

Lamda: Αποχωρεί μετά από 20 χρόνια η COO Κωνσταντίνα Καρατοπούζη

17:52

Κώτσηρας: Φέρνουμε τους νέους φοιτητές και ερευνητές της Διασποράς πιο κοντά στην Ελλάδα

17:50

Ιnterlife: Στα 17,29 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2023 - Πρόταση για μέρισμα 0,16 ευρώ/μετοχή

17:40

Γερογιάννης (Aegean): Είμαστε προσηλωμένοι στο να ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα

17:37

Bitcoin: Βουτιά 14% τον Απρίλιο - O χειρότερος μήνας από την κατάρρευση του FTX

17:33

Το Μπαχρέιν αναζητά επενδυτές για αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία

17:26

Βαρίδι οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο - «Έκρηξη» τζίρου κοντά στα 200 εκατ.

17:22

ΗΠΑ: Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κάνουν κατάληψη σε κτήριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια

17:13

Χαρδαλιάς: 76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

17:12

Interwood: Από 2/5 στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

17:03

Κομισιόν: Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τη δίκαιη τηλεργασία και το δικαίωμα στην αποσύνδεση

17:00

Οι χώρες της G7 θα κλείσουν θερμοηλεκτρικούς σταθμούς χωρίς εξοπλισμό δέσμευσης άνθρακα έως το 2035

16:59

Η Κομισιόν πωλεί 23 κτίριά της στο Βέλγιο ώστε η ευρωπαϊκή συνοικία να καταστεί πιο πράσινη

16:55

Wall Street: Σε κόκκινο έδαφος οι δείκτες εν αναμονή της Fed

16:53

ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες του εξωτερικού – Μέτρα πρόληψης

16:45

Σε πέντε ακόμη νησιά του Αιγαίου επεκτείνεται η βίζα express για Τούρκους τουρίστες

16:33

Austriacard Holdings: Διατέθηκε το 15% μέσω placement

16:33

Το Ισραήλ θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη το βράδυ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας

16:33

Μεγάλου: Στόχος για μέρισμα 25% των φετινών κερδών το 2025 – Ορόσημο το α' τρίμηνο 2024 με επιδόσεις ρεκόρ