BACKSTORY

Πειραιώς: Δυνατές προοπτικές - Eurobank: Focus στα μερίσματα και στην επέκταση - Και επενδυτική βαθμίδα 

01-08-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειραιώς: Δυνατές προοπτικές - Eurobank: Focus στα μερίσματα και στην επέκταση - Και επενδυτική βαθμίδα 

Κέρδη με ποιότητα

Ποιοτικά κέρδη παρουσίασαν χθες οι τράπεζες με διαφορετικό focus η κάθε μία.

Πειραιώς: Δυνατές προοπτικές

Ξεκινώντας από την Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι λίγα αυτά που έχει πετύχει. Άλλωστε τα αποτελέσματα των stress tests το καταμαρτυρούν. Μεταξύ των 70 τραπεζών της EBA πέτυχε την 13η θέση.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους, έφθασαν τα 488 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο και οι προμήθειες πέτυχαν νέο ιστορικό ρεκόρ. Επομένως οι θετικές αναθεωρήσεις προς κάθε επίπεδο είναι κατιτίς λογικό. Η τράπεζα θα στηριχθεί σε μια δυναμική πιστωτική επέκταση και θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνειά της κάτω από το 5% παρά το αρνητικό αποτύπωμα της Avramar.

Eurobank: Focus στα μερίσματα και στην επέκταση

Σε ό, τι αφορά τη Eurobank είναι φανερό πως η τράπεζα και πάλι βγαίνει μπροστά με το βλέμμα στην ανάπτυξη στο εξωτερικό. Αυτό θα κάνει και τη διαφορά μιας και οι λοιπές τράπεζες έχουν «πουλήσει» τα ασημικά τους την εποχή του μνημονίου. Εξαίρεση η Alpha στη Ρουμανία.

Χωρίς να θέλει να κάψει κεφάλαια η ανάπτυξη θα λάβει χώρα με προτεραιότητα την ΕΕ αλλά και πιο ανατολικά.

Όμως ο κ. Καραβίας στάθηκε ιδιαιτέρως και στα μερίσματα. Ίσως γιατί καταλαβαίνει πως ανάπτυξη χωρίς κεφάλαια δεν γίνεται, και κεφάλαια χωρίς μετόχους δεν υπάρχουν. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή αυτοί οι μέτοχοι πρέπει να ανταμειφθούν και ναι... φαίνεται πως αυτή είναι η στιγμή τους. Η χρήση του 2023 που τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας ξεπέρασαν στο εξάμηνο το 1 δισ. ευρώ.

Και επενδυτική βαθμίδα

Ασφαλώς υπήρχε εκτίμηση θετική για την επενδυτική βαθμίδα της εθνικής οικονομίας από τους τραπεζίτες. Εκείνο ωστόσο που επισημάνθηκε ήταν πως για τις τράπεζες η βαθμίδα αυτή για μια σειρά από λόγους αργεί...

Παραδοχή δεσπόζουσας θέσης

Διαβάζω σε ανακοίνωση ότι «το 69,2% των ηλεκτρονικών παραστατικών της αγοράς διακινεί η υπηρεσία EINVOICING της IMPACT, βάσει στοιχείων της ΑΑΔΕ». Η εταιρεία που τα διακινεί ανήκει στον όμιλο Softone και αναρωτιέμαι αν κάποιος τους έχει εξηγήσει κάτι περί δεσπόζουσας θέσης, μονοπωλίου και τα συναφή ώστε να μην διαμαρτύρονται αν δουν μετά να παρεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μόνοι τους τα λένε.

Πακέτο και χρηματιστηριακή υπόσταση

Είδα χθες την Revoil να υποχωρεί αλλά και να κάνει πακέτο μετοχών. Υποθέτω ότι το πακέτο δεν έγινε τυχαία, συνδυάζοντάς το με την προσοχή που δείχνει για την εταιρεία η Optima Bank αλλά και το γεγονός ότι η Revoil έχει πρόσφατα προσλάβει ως ειδικό διαπραγματευτή τη Beta Χρηματιστηριακή. Με τέτοιες κινήσεις άλλωστε μπορεί μια εταιρεία με καλά θεμελιώδη μεγέθη και υποτιμημένη αξία να αποκτήσει και χρηματιστηριακή υπόσταση.

Το καπέλο spread

Εκεί στη Λάμψα έχουμε μπερδευτεί με τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Και προφανώς θεωρούν ότι spread 4,5% είναι φυσιολογικό. Εκτός και αν ο κίνδυνος είναι τέτοιος που δικαιολογεί ένα τέτοιου ύψους spread οπότε πρέπει η εταιρεία να εξηγήσει γιατί παίρνει τέτοιο ρίσκο. Βέβαια έχει την άδεια του ορκωτού που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει με το αζημίωτο και χωρίς καμία ευθύνη κατά τις επιταγές της νομοθεσίας.

Στερεύει η αγορά από εταιρείες πληροφορικής προς εξαγορά

Αυξανόμενες βαίνουν παγκοσμίως οι τεχνολογικές δαπάνες των επιχειρήσεων, παρά την ασταθή μακροοικονομική και γεωπολιτική συγκυρία. Βάσει πρόσφατης έκθεσης της Gartner, οι δαπάνες για τεχνολογία θα αυξηθούν παγκοσμίως κατά 4,3% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 4,7 τρισ. δολ. Τη μερίδα του λέοντος δε, θα έχει και πάλι το software, μέσω του οποίου η πλειονότητα των επιχειρήσεων προσπαθεί να επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό.

Σε αυτό το ανοδικό πλαίσιο μάλιστα, η κινητικότητα στην εγχώρια αγορά πληροφορικής αναμένεται να συνεχιστεί, με πολλές από τις μεγάλες εταιρείες να βρίσκονται σε αναζήτηση ή σε διαπραγματεύσεις με μικρότερες για να τις εξαγοράσουν. Μετά την αύξηση των εξαγορών που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στην ελληνική σκηνή της πληροφορικής βέβαια, στελέχη του κλάδου έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν ότι ο αριθμός των κατάλληλων προς εξαγορά εταιρειών έχει μειωθεί αισθητά και πολλές από όσες έχουν μείνει απούλητες επιθυμούν να δοκιμάσουν μόνες τους τις δυνάμεις του και δεν επιθυμούν να εξαγοραστούν. Υπό αυτή την οπτική, προσθέτουν ότι οι ελληνικές εταιρείες ΤΠΕ θα αρχίσουν να επισκοπούν ξένες αγορές για πολύφερνες επιχειρηματικές νύφες προς εξαγορά. Πρώτες στη λίστα είναι δε, οι αγορές των Βαλκανίων όπου ήδη δραστηριοποιούνται αρκετές ελληνικές εταιρείες με παράγοντες του κλάδου να επισημαίνουν ότι σχετικές διερευνητικές συνομιλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Θα ακολουθήσει η Cosmote TV τον δρόμο που «χάραξε» η Nova;

Συνεχίζονται οι διαφωνίες μεταξύ Nova και ελεύθερων καναλιών όσον αφορά στο τίμημα για την προβολή του περιεχομένου των τελευταίων στην συνδρομητική πλατφόρμα της πρώτης. Αποτέλεσμα αυτής της «ασυμφωνίας χαρακτήρων» που έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό, είναι η πλατφόρμα της Nova να αναστείλει τη μετάδοση όχι μόνο του Mega αλλά και του ANT1 και του Μακεδονία TV, όπως έγινε γνωστό χθες, για τους ίδιους λόγους. Αυτό που μένει να φανεί βέβαια είναι τι θα γίνει στο γήπεδο της έτερης μεγάλη συνδρομητικής πλατφόρμας, Cosmote TV, αφού σύμφωνα με πληροφορίες και το συμβόλαιο της Cosmote με Mega και ΑΝΤ1 έληξε στις 31 Ιουλίου.

Γνώστες του χώρου ανέφεραν στη στήλη ότι ο «αγώνας» έχει λάβει για την ώρα μια μικρή άτυπη παράταση γι' αυτό και δεν υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Cosmote TV. Όπερ σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η προβολή των ελεύθερων καναλιών μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας της Cosmote.

Σε κάθε περίπτωση όμως και για την Cosmote οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου είναι σε εξέλιξη και μέχρι τώρα παραμένει άγνωστο το που θα καταλήξουν κι αν η Cosmote θα ακολουθήσει τον δρόμο της αναστολής μετάδοσης, όπως η Nova. Το σίγουρο είναι ότι οι συνδρομητές που επιλέγουν να παρακολουθούν τα ελεύθερα κανάλια μέσω των πλατφορμών είναι περιορισμένοι, το ίδιο και οι ώρες θέασης του περιεχομένου αυτών των καναλιών έναντι του λοιπού συνδρομητικού περιεχομένου που προσφέρουν οι πλατφόρμες. Η κατάργησή τους όμως δεν παύει να αποτελεί ένα κάποιο «ξεβόλεμα», ενώ στερεί από τις συνδρομητικές υπηρεσίες πρόσθετες δυνατότητες όπως το Replay TV.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:19

Μασκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κίνα με θέμα αυτόνομη οδήγηση και δεδομένα

13:56

Κιλκίς: Στη φυλακή οι δύο υπήκοοι Β. Μακεδονίας για κατοχή εκατοντάδων πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

13:53

Θ. Τρύφων: Αλλάζει το τοπίο της φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής στη χώρα μας

13:40

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησής

13:36

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 29 Απριλίου έως 2 Μαϊου

13:24

Νετανιάχου: Πιθανή η δίωξή του από το ΔΠΔ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

13:00

Κόκκαλης: Οι «κρυφές σκέψεις» του Σωκράτη για τα ακίνητα της Intracom – Τα σενάρια για τριπλό deal

12:52

Συνελήφθησαν έξι άτομα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία για ενδοοικογενειακή βία

12:34

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείνει ο «μαύρος» κύκλος της κρίσης

12:25

Σύλληψη για ναρκωτικά στο Ρέθυμνο

12:14

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

12:07

Γαλλία: Γυναίκα που επαναπατρίστηκε από τη Συρία κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

12:01

Τουλάχιστον 22 νεκροί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ωρών στη Γάζα

11:52

Στον Λίβανο o Γάλλος ΥΠΕΞ με στόχο αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

11:43

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

11:33

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στα δικαστήρια για τις απολογίες τους η δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων

11:24

Μπάιντεν για Τραμπ: Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί

11:15

Ανοικτά θα είναι τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή των Βαΐων - Το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα

11:11

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια-Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

11:01

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

10:51

SEA Europe: Τα «πράσινα» πλοία του αύριο πρέπει να είναι ευρωπαϊκά

10:40

Σαουδική Αραβία: Το Ριάντ φιλοξενεί σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

10:33

Ιράκ: Νέος νόμος προβλέπει ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις

10:25

ΗΠΑ: Σχεδόν 200 συλλήψεις φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

10:17

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατ. ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

10:14

Μπάιντεν: Διαδηλωτές τον υποδέχθηκαν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

09:50

Βρετανία: Δημοπρατήθηκε έναντι 1,175 εκατ. λιρών το ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού

09:36

Ενέργεια: Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται τον Μάιο

09:17

Το μήνυμα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

09:00

Μαρούσι: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο