BACKSTORY

Η ΕΤΕπ και η ελληνική συμμετοχή - Τα παλαβά των μετοχών - Θα μας κάψουν τα ηλεκτρικά

22-06-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ΕΤΕπ και η ελληνική συμμετοχή - Τα παλαβά των μετοχών - Θα μας κάψουν τα ηλεκτρικά

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ελληνική συμμετοχή

Η υποψηφιότητα της Βεστάγκερ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συγκεντρώνει εκτός από τη στήριξη των Σκανδιναβών και εκείνη της Γαλλίας.

Σε κάθε περίπτωση θα μου πείτε, εμάς τι μας νοιάζει.

Εμ, μας νοιάζει γιατί ακούω πως ο Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Επενδύσεων θα κατευθυνθεί και αυτός εκεί στη θέση του αντιπροέδρου της τράπεζας . Αυτά στα πλαίσια της ονοματολογίας.

Τα παλαβά των μετοχών

Eχουμε αρχίσει κάτι παλαβά όπου κυκλοφορούν no name εκτιμήσεις για μετοχές... Ότι, τάχα, αυτές θα ανέβουν τόσο και θα φθάσουν εκεί. Άλλο οι οίκοι, και άλλο οι no name οίκοι!

Δεν θέλω να θυμηθώ κάτι παλιά και πραγματικά του 1999, τύπου αυτή η μετοχή δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Για να συμμαζευτούμε λίγο.

DB: Τι προτιμά, τι διακρατεί

Και πηγαίνοντας στους οίκους, η Deutsche Bank επιμένει για την Alpha Bank πως αποτελεί κορυφαία επιλογή της.

Εμφανίζεται, δε, πιο συγκρατημένη για τις υπόλοιπες τράπεζες αν και θεωρεί πως ουσιαστικά υπάρχουν περιθώρια ανόδου.

Το ημερολόγιο των συνελεύσεων

Σε ό,τι αφορά τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς θα πραγματοποιήσει ΓΣ στις 27/6/2023, ενώ για τις 27/7/23 είναι προγραμματισμένη η γενική της συνέλευση η Alpha Bank. H Εurobank έχει ανακοινώσει για τις 20/7/23 ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής της συνέλευσης.

Ίδιες μετοχές στο συρτάρι πάνω από 10 χρόνια

Άλλοι είναι πιο παραγωγικοί σε ό,τι αφορά στις Συνελεύσεις. Η Σαράντης έκανε τακτική και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις συγκάλεσε και μια έκτακτη. Και αυτό, γιατί θυμήθηκε να ακυρώσει ίδιες μετοχές τις οποίες κρατούσε έως και πάνω από 10 χρόνια. Αν θυμάμαι καλά, για τις αγορές ιδίων υπάρχει και μια αιτιολόγηση που τις συνοδεύει αλλά ο νόμος είναι φλου, όπως συμβαίνει με πολλούς νόμους στην Ελλάδα, και ο καθένας κάτι ό,τι κρίνει. Βέβαια, είχε κι έναν άλλο λόγο, πιο σοβαρό. Ότι μέλος της Επιτροπής Ελέγχου αποχώρησε λίγες ημέρες μετά από την τοποθέτησή του οπότε έπρεπε να αντικατασταθεί. Αν ξέραμε και τους λόγους της γρήγορης αποχώρησης η υπόθεση θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον. Ξέρω ξέρω πάντα ή σχεδόν πάντα οι λόγοι είναι …προσωπικοί.

Θα μας κάψουν τα ηλεκτρικά

Πολύ ενδιαφέρον είχε χθες η παρουσίαση της Interlife στην Ένωση Θεσμικών. Κι εγώ, κράτησα αυτά που ειπώθηκαν για το κόστος ασφάλισης των αυτοκινήτων που θα αυξηθεί, λόγω της αύξησης κυκλοφορίας των ηλεκτρικών που αν τρακάρουν ο λογαριασμός πηγαίνει στα ύψη. Δηλαδή σε απλά ελληνικά οι κάτοχοι όλων των ΙΧ θα πληρώνουν το λογαριασμό των ακριβών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει με τις προαιρετικές καλύψεις πυρός, δεδομένου ότι οι κίνδυνοι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στατιστικά είναι υψηλότεροι των συμβατικών που τέτοια θέματα τα έχουν λύσει εδώ και χρόνια.

Η Lamda, η μετοχή και η ορατότητα για τους ξένους επενδυτές

Εκτενή αναφορά έκανε χτες ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, και στη μετοχή του ομίλου, δίνοντας απαντήσεις για την αναντιστοιχία της τιμής της μετοχής με την πραγματική αξία της Lamda Development. Η NAV μόνο των εμπορικών ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, ήτοι άλλα 500 εκατ. ευρώ «αποτιμά» η αγορά όλα τα υπόλοιπα (κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ), που εκτιμάται ως αναντιστοιχία. Κατά τον ίδιο, η μετοχή διαπραγματεύεται με discount περί το 15% όταν ο μέσος όρος ομοειδών ευρωπαϊκών ομίλων είναι με «έκπτωση» 44%. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι στους προηγούμενους 12 μήνες η μετοχή της Lamda, όπως και οι ξένες μετοχές, καθώς ανέβηκαν τα επιτόκια και το κόστος κατασκευής».

Πώς μπορεί να αποκτήσει η αγορά και το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο καλύτερα ορατότητα για τη μετοχή; Μέσω κινήσεων όπως η εισαγωγή των Malls στο χρηματιστήριο (το 2024 μεταξύ Μάιο και Οκτώβριο), να γίνεται πιο εμφανής η πρόοδο των έργων στο Ελληνικό αλλά και εισπράξεων ώστε να προσελκυστούν ξένα funds, όπως και η καλή πορεία των Εμπορικών Κέντρων. Επίσης, στις 6 Ιουλίου θα διοργανωθεί Investor Day (έχουν προσκληθεί επενδυτές και αναλυτές) αλλά και θα ξεκινήσει και καμπάνια ενημέρωσης – road shows. Μάλιστα, προσεχώς θα ενισχυθεί η καμπάνια ενημέρωσης προς ξένους αγοραστές ακινήτων.

Το SPV για τα γραφεία στο Ελληνικό

Όπως σας έχουμε αναφέρει περί τα 100.000 τ.μ. μαζί με την έκταση (άλλα 40-50 χιλ. τ.μ.) που θα καταλάμβανε ο πύργος της Eurobank (δεν θα μετακομίσει τελικά στο Ελληνικό, όπως και η Πειραιώς) θα «χτίσουν» ένα ειδικό όχημα τύπου SPV που θα συγκεντρώσει τους γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό. «Θα θέλαμε τις τράπεζες αλλά δεν πειράζει. Σε όρους κερδοφορίας δεν χάνουμε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, σε καλύτερες τιμές από πριν και δίχως τις εκπτώσεις που κάναμε στις τράπεζες», είπε ο κ. Αθανασίου. Ενδιαφερόμενος επενδυτής ή και περισσότεροι θα αγοράσουν μερίδια από το SPV, με τη Lamda, στα πρότυπα άλλων joint ventures (π.χ. ΤΕΜΕΣ, 30%) να κρατάει ποσοστό στο σχήμα. Ο κ. Αθανασίου μίλησε για μεγάλο ενδιαφέρον, έως το Πάσχα θα υπάρχουν αποτελέσματα ενώ θα γίνει σχετικός διαγωνισμός με βοήθεια συμβούλου. «Ακόμα και τώρα θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε ονόματα, αλλά δεν θα γίνει, υπάρχουν διαδικασίες», σημείωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:15

Qualcomm: Το αδύναμο forecast «επισκίασε» κέρδη και έσοδα α' τριμήνου - Πτώση για τη μετοχή

23:59

Έρχονται καταιγίδες κατηγορίας «3» - Συστάσεις από Πολιτική Προστασία

23:46

Τουλάχιστον 170 νεκροί από επίθεση ενόπλων στη Νιγηρία

23:35

Στη Μόσχα κορυφαίος Γάλλος διπλωμάτης για επαφές με Ρώσους αξιωματούχους

23:21

Alphabet: Έσοδα 113,83 δισ. δολαρίων το δ' τρίμηνο - Ισχυρές κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2026

23:09

Wall Street: Νέα πτώση 1,51% για Nasdaq με βαρίδι τα τσιπ - Απώλειες 17,31% για ΑMD

22:55

Μασκ για έρευνα στα γραφεία του Χ: Aυθαίρετες δικαστικές ενέργειες με πολιτικά κίνητρα

22:41

Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ - Ιράν: «Την Παρασκευή στο Ομάν οι κρίσιμες συνομιλίες»

22:28

Νέο άλμα 3% για το πετρέλαιο με φόντο το «ναυάγιο» ΗΠΑ - Ιράν

22:16

Σχεδόν βέβαιος πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια ο Ντόναλντ Τραμπ

22:05

Μυτιληναίος: Η πρόθεση από μόνη της δεν αρκεί πλέον - Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσες αποφάσεις

21:54

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Θλίψη για την πρόσφατη τραγωδία στο Αιγαίο

21:53

Νέα προειδοποίηση Τραμπ σε Ιράν: Ο Αλί Χαμενεΐ θα πρέπει να ανησυχεί πολύ

21:41

Χατζηδάκης: Να μην αδικούμε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού

21:39

Ο Γκουτέρες ανησυχεί για «κατάρρευση» της Κούβας λόγω της έλλειψης πετρελαίου

21:35

Το «μπουσταρισμένο» δολάριο «έκαμψε» τον χρυσό

21:33

Συρία: Αμερικανικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

21:25

Κορκίδης: Κοινωνική υποχρέωση η στήριξη της αντικαρκινικής έρευνας μέσω της εταιρικής ευθύνης

21:21

ΗΠΑ: Ισόβια στον Ράιαν Ράουθ που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Τραμπ τον Σεπτέμβριο 2024

21:14

Γκιλφόιλ: Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η ΟΝΕΧ αναζωογονεί τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα

21:09

Ζελένσκι: 55.000 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες από την αρχή του πολέμου

21:04

Κεραμέως για Εθνική Κοινωνική Συμφωνία: Θλιβερό το «όχι σε όλα» της αντιπολίτευσης

20:54

Συμφωνία συνεργασίας ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για τα κρίσιμα ορυκτά

20:50

CrediaΒank: Εγκαίνια του 1ου καταστήματος Νέας Εμπειρίας στη Θεσσαλονίκη

20:36

Μητσοτάκης: Ομιλία στην παρουσίαση των υπηρεσιών Hellenic Heritage την Πέμπτη

20:21

Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές - Το «Προλαμβάνω» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

20:15

ΕΚΤ: Στάση αναμονής με το βλέμμα σε ευρώ - δολάριο και γεωπολιτική αβεβαιότητα

20:04

Η Ελλάδα μεταξύ των 6 χωρών με προγράμματα για τον καρκίνο - Υποστήριξη χρειάζεται το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών

19:53

Axios: Προς κατάρρευση οι προγραμματισμένες συνομιλίες Ιράν - ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα

19:44

Ινστιτούτο Νόμπελ: Ζητά εξηγήσεις από πρώην πρόεδρο της Επιτροπής για σχέσεις με τον Έπστιν