BACKSTORY

A Paris - Η μετοχική διασπορά και η μόχλευση της Prodea - Ιστορικά υψηλά για Μυτιληναίο και Aegean

14-06-2023 | 07:20
Viber Whatsapp Μοιράσου το
A Paris - Η μετοχική διασπορά και η μόχλευση της Prodea - Ιστορικά υψηλά για Μυτιληναίο και Aegean

Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων

Μιας και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ημερομηνία λήξης -μέχρι τότε όλα καλά- οι θεσμοί και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αναζητούν τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Γιατί θέλω να σας πω πως ο πλούτος έχει σωρευτεί στον Βορρά της Ευρώπης και όχι στο Νότο.

Έτσι ένας τρόπος θα ήταν να ανακαλυφθούν τρόποι για τη διέγερση των αγορών και εννοώ των κεφαλαιαγορών μιας και αυτή στο μέλλον θα αποτελέσει τη μέθοδο εκείνη που θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

A Paris

Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο Παρίσι το European Financials Conference που οργανώνει η Goldman Sachs και συμμετέχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκπροσωπούμενες σε ανώτατο επίπεδο. Τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος μετοχικά καθώς επιτοκιακό περιθώριο τους διασφαλίζει σημαντικά κέρδη.

Φόροι και φοροδιαφυγή

Οι φόροι πάντα αποτελούν αντικείμενο σε προεκλογικές περιόδους. Αυτή τη φορά ήταν η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση που εφηύραν τον τροχό. Όμως κάποια θέματα δεν είναι trendy μιας και οι φόροι πράγματι αποτέλεσαν «μπότα» για κάποιους τη μνημονιακή περίοδο. Τώρα όμως το θέμα επιχειρείται να τεθεί μέσω φοροδιαφυγής.

Και πάλι όμως δεν είναι trendy, είναι ωστόσο απαραίτητο για τη μεσαία τάξη που πληρώνει ανελλιπώς τους φόρους της και για να υπάρξει κάποια στιγμή φορολογική δικαιοσύνη.

Οι εκλογές επιβράδυναν τη Δικαιοσύνη

Και μιας και μιλήσαμε για Δικαιοσύνη ας σημειώσουμε πως οι εκλογές έχουν οδηγήσει τους αριθμούς σε παράλογα μεγέθη. Οι εκδικάσεις των υποθέσεων είναι τόσο αργές στις αστικές διαφορές που πραγματικά αυτό κι αν αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης μετά την Υγεία.

Ο χαμένος λογαριασμός «επιβράβευσης»

Κάθισα να κάνω ένα λογαριασμό στον όμιλο Φουρλή για τις δωρεάν μετοχές και τα stock options αλλά ομολογώ ότι τον έχασα. Γιατί δεν είναι μόνο τα «δώρα» που παίρνουν οι διοικούντες την εισηγμένη αλλά και αυτά που θα πάρουν και από την εισαγωγή της Trade Estates ως επιβράβευση λέει που θα την βάλουν στο Χρηματιστήριο. Δηλαδή να πάρουν επιβράβευση για μια εταιρεία που υποχρεωτικά μπαίνει στο Χρηματιστήριο από τον νόμο αλλιώς λύνεται και εκκαθαρίζεται. Απορώ πως δεν το είχαν σκεφτεί αυτό στη Μπλε Κέδρος.

Απορία

Κατά τα λοιπά πραγματικά με εντυπωσίασαν όσα ανακοίνωσε χθες η ΕΛΓΕΚΑ. Αναδιάρθρωση λέει με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σε συνδεδεμένα πρόσωπα. Κι αναρωτιέμαι αυτά τα συνδεδεμένα πρόσωπα δεν σκέφτηκαν να κάνουν για παράδειγμα μια αύξηση κεφαλαίου αντί να ενθυλακώσουν περιουσιακά στοιχεία; Πολύ περίεργα πράγματα.

Δωράκι 3,2 εκατ. ευρώ και όχι μόνο

Να ευχηθούμε σε καλή μεριά τις 900.000 μετοχές που θα λάβει ο κ. Χατζίκος, τέως Διευθύνων Σύμβουλος της Μοτοδυναμικής. Κάνοντας έναν υπολογισμό το δώρο αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 3,2 εκατ. ευρώ. Δεν θα σχολιάσω άλλο παρά μόνο ότι η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου. Α ξέχασα μαζί με τον κ. Χατζίκο θα λάβουν και 1,52 εκατομμύρια μετοχές διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και ο βασικός μέτοχος και νυν Πρόεδρος και CEO κύριος Κυριακόπουλος. Σε απλά ελληνικά Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει και δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα από το γεγονός ότι ο έχων την πλειοψηφία των μετοχών κάνει δωράκια στον εαυτό του. Κατά τα άλλα η εταιρεία είναι δημόσια και εισηγμένη και έχουμε κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Προφανώς σε κάποιον άλλο γαλαξία.

Prodea: Η μετοχική διασπορά και η μόχλευση της ΑΕΕΑΠ

Το γνωστό θέμα με τη διεύρυνση του free float της Prodea λογικό ήταν να τεθεί και στη χτεσινή Γ.Σ.. Ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός, απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την αύξηση της διασποράς της μετοχής της εταιρείας σημείωσε ότι παραμένει στις προτεραιότητες και το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι οι διμερείς συναλλαγές (πραγματοποιήθηκαν ορισμένες το 2022 μειώνοντας το ποσοστό του βασικού μετόχου, Invel, σε 92,5%) είτε και η οργανωμένη δημόσια προσφορά για την είσοδο και μικρομετόχων με στόχο η διασπορά να φτάσει τουλάχιστον στο 15%. Τονίστηκε πάντως ότι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της εισηγμένης (2022), εμφανίζει δανειακές υποχρεώσεις 1,361 δισ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 189 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης μόχλευσης Gross LTV ανέρχεται σε 53% με στόχο να μειωθεί σε 40% με 45%. Το 65% των δανειακών υποχρεώσεων της Prodea καλύπτεται από συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ή δεν εκτίθεται σε διακυμάνσεις του Euribor και σταθμισμένη μέση διάρκεια δανειακών υποχρεώσεων είναι 4,9 χρόνια με μέσο περιθώριο 2,7%. Η ΑΕΕΑΠ θα μειώσει τον δανεισμό της μεταξύ άλλων με τις εισπράξεις που θα έχει από την πώληση μη στρατηγικών ή και μικρών ακινήτων (επικεντρώνεται στα μεγάλα). Οι πωλήσεις των ακινήτων που έλαβαν χώρα 2021 – 2022 πραγματοποιήθηκαν με κέρδος 7,3% σε σχέση με την αγοραία αξία. Επιπλέον έχουν συμφωνηθεί πωλήσεις ακινήτων που θα αποφέρουν 31 εκατ. ευρώ και αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά την τρέχουσα χρήση με κέρδος 8,4% σε σχέση με την Μεικτή Αξία Ακινήτων.

Ενας «παίκτης» αλλά ισχυρός για τη μαρίνα Κέρκυρας

Όπως χτες είχε προϊδεάσει το insider.gr, στον διαγωνισμό (από το ΤΑΙΠΕΔ) για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών (τύπου mega yacht) στην Κέρκυρα είχαμε απουσίες και μάλιστα, πέραν των 2 που ανέμενε η στήλη. Τελικά, προσφορά έδωσε η Lamda Marinas Investments. Προφανώς οι άλλοι «μνηστήρες» είτε αποφάσισαν να κάνουν «οικονομία δυνάμεων» καθώς διεκδικούν δεκάδες άλλους διαγωνισμούς (π.χ. ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) είτε είναι ευχαριστημένοι με assets που έχουν ήδη αναλάβει (π.χ. η D MARINAS της CVC, που ήταν προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Πύλου για 40 έτη, μαζί με εταιρεία του ομίλου Κωνσταντακόπουλου). Άλλωστε, όλοι λειτουργούν και άλλες αντίστοιχες υποδομές σε Αττική και περιφέρεια. Κατά συνέπεια, έχουμε κανονικά διαγωνισμό και μάλιστα με ισχυρό «παίκτη». Οπότε, αναμένονται τα γνωστά επόμενα βήματα (έλεγχος φακέλων, ίσως βελτιωμένη προσφορά κ.α.).

Το… «νταμπλ σκορ» της Cenergy το 2023

Μπορεί χτες να μην κατάφερε να κρατήσει τα 6 ευρώ και να ολοκλήρωσει τη συνεδρίαση μια «ανάσα» από αυτά, ωστόσο, ποιος μπορεί να της... κρατήσει κακία; Για τη μετοχή της Cenergy το ρωτούσαν χτες αυτό οι traders, μάλλον χαριτολογώντας, η οποία εισέρχεται και τις επόμενες ημέρες στον FTSE 25. Αν θυμάται σωστά η στήλη, πρόσφατα η Eurobank έδωσε τιμή – στόχο τα 7,2 ευρώ, όχι και πολύ μακριά, ούτε όμως και... δίπλα. Δεδομένου ότι «κλείνει» συνεχώς δουλειές και οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των EBITDA προσεχώς (ή και άλλες μετοχικές – επιχειρηματικές διεργασίες), έχει ενδιαφέρον η πορεία της. Τούτο, καθώς η θυγατρική του ομίλου Viohalco ήδη έχει κάνει σερί μόνο μέσα στο 2023 που ξεκίνησε από τα 3 ευρώ. Δηλαδή, νταμπλ σκορ που λένε και οι μπασκετικοί.

Ιστορικά υψηλά για Μυτιληναίο και Aegean

Μπορεί να καταντάει κουραστικό να το... επαναλαμβάνουμε, αλλά αφού είναι η πραγματικότητα, τι να κάνουμε; Κάποιες μετοχές «πετάνε» από ιστορικό υψηλό σε... υψηλότερο, όπως έκαναν χτες, για παράδειγμα, η Μυτιληναίος και η Aegean Airlines. Στα 31,3 ευρώ ο τίτλος του πρώτου, στα 10,2 ευρώ της δεύτερης. Που είναι στηρίξεις και αντιστάσεις, που μπαίνουν τα stop losses, ας τα βρούνε οι αναλυτές. Εμείς καταγράφουμε μια πραγματικότητα.

Η «βουβή» Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

«Βουβή» ήταν η φετινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χρονιές σήμερα πραγματοποιήθηκε μόνο το πρωινό κλειστό σκέλος, αποκλειστικά για τα μέλη του ΣΕΒ. Το απογευματινό ανοιχτό σκέλος στο οποίο μεταξύ άλλων παραδοσιακά μιλούν ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατίθεται για τον Οκτώβριο. Και αυτό βέβαια λόγω της προεκλογικής περιόδου. Κατά τα άλλα, η φετινή γενική συνέλευση δεν είναι εκλογική και έτσι τα μέλη του Συνδέσμου θα κληθούν να εγκρίνουν τον απολογισμό πεπραγμένων του περασμένου έτους και τον προγραμματισμό για το 2023-2024. Στην καθιερωμένη ομιλία του προς τα μέλη του ΣΕΒ, ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέδειξε τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεων για την επόμενη περίοδο.

Συνεχίζουν ακάθεκτα τα deals στην πληροφορική

To insider.gr έχει γράψει για το σερί εξαγορών στον κλάδο της πληροφορικής εν μέσω των σημαντικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του κύματος ψηφιοποίησης που ακουμπά όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Χθες ανακοινώθηκε άλλο ένα deal με την εξαγορά της κρητικής AppSoft Software and Services Α.Ε. από τον όμιλο της Softone, συνεχίζοντας έτσι την τάση των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου να ενσωματώνουν μικρότερες εταιρείες που τους ανοίγουν νέες αγορές, ή προσθέτουν νέο λογισμικό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Και έπεται συνέχεια στον κλάδο, καθώς σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους και άνω δεν λένε όχι σε προοπτικές εξαγορών. Και τα ταμεία των περισσοτέρων εξ αυτών είναι γεμάτα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:00

Πώς αλλάζει το τοπίο στον Σιδηρόδρομο 

12:52

Μεξικό: Τουλάχιστον 11 νεκροί σε μάχη πολιτών και κακοποιών

12:37

Ανησυχία απ' το το μυκόπλασμα της πνευμονίας - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

12:30

ΠΟΥ: Το Ισραήλ οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις του δυνάμει του διεθνούς δικαίου

12:21

Ο Προϋπολογισμός και η συνθήκη της ελληνικής οικονομίας στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΕΝΑ

11:59

Tesla: Το Cybertruck έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στους ειδικούς οδικής ασφάλειας

11:41

Βουλή: Κατατέθηκε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

11:34

Φραγκογιάννης: Προς όφελός μας μια ήρεμη και γόνιμη γειτονία με την Τουρκία

11:23

Υπ. Ανάπτυξης: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το «καλάθι του Άι Βασίλη

11:04

ΗΠΑ: Πέθανε ο ηθοποιός Ράιαν Ο'Νιλ σε ηλικία 82 ετών

10:40

Γεωργιάδης: Ο πρωθυπουργός θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την οπαδική βία

10:31

ΗΠΑ: Καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη

10:22

ΟΗΕ: Αμερικανικό βέτο σε ψήφισμα του ΣΑ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

10:10

Οι 5 φορολογικές και λογιστικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα κατά 3 δισ. ευρώ

09:53

Η ΕΕ κατέληξε σε μια συμφωνία ορόσημο για την κανονιστική πλαισίωση της τεχνητής νοημοσύνης

09:29

Μαξίμου: Σύσκεψη για την οπαδική βία υπό τον πρωθυπουργό

09:19

Εμπνευσμένη από έναν θρυλικό οδηγό της F1: Αυτή είναι η καρέκλα γραφείου που κοστίζει 33.000 ευρώ

09:10

Κίνδυνος «αιφνίδιου θανάτου» για τουριστικές επενδύσεις του «παλαιού» ΕΣΠΑ

08:57

Τα «grand» πλάνα της Μασούτης για την επέκταση του δικτύου της – Τα νέα καταστήματα

08:45

Γιατί η gaming εμπειρία συνιστά κριτήριο πρόσληψης για τους νέους υποψήφιους

08:37

Στις 23 Ιανουαρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα ΣΔΙΤ Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης αξίας 70 εκατ. ευρώ

08:30

Ρεύμα: «Ξεκλείδωσε» η επιστροφή 800 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές

08:20

Σε στενωπό και το 2023 η αγορά smartphones - Οι προοπτικές για το 2024

08:09

Mega project 500 εκατ. ευρώ του ομίλου Τσάκου και Γερμανών για ΑΠΕ στον Δομοκό

08:00

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Τι αλλάζει με το νέο νόμο – Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με μετρητά

23:57

Μεσανατολικό: Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε Ιορδανία, Λίβανο και Υεμένη

23:44

Σε ΥΠΠΟ και Δήμο Αθηναίων ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «ΚΟΡΑΗ 4» από Εθνική Τράπεζα και Εθνική Ασφαλιστική

23:36

Ρωσία: Οι συνεργάτες του Ναβάλνι εκφράζουν φόβους για την υγεία του

23:22

Παρίσι 2024: «Κανένας Ρώσος υπό ουδέτερη σημαία στον στίβο» τονίζει ο πρόεδρος της World Athletics

23:18

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διευκρινιστική δήλωση για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζα σε Τούρκους πολίτες