BACKSTORY

Οι τράπεζες στην προεκλογική εκστρατεία - Αναστάτωση - Το «γαλλικό άρωμα» στην Αττική Οδό

30-05-2023 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τράπεζες στην προεκλογική εκστρατεία - Αναστάτωση - Το «γαλλικό άρωμα» στην Αττική Οδό

Οι τράπεζες στην προεκλογική εκστρατεία

Με μεγάλη προσοχή άκουσα την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο MΕGA.

Eκεί λοιπόν, προέκυψαν ενδιαφέροντα πράγματα για τις τράπεζες. Πρώτο συμπέρασμα, υπάρχουν αρκετά για να γίνουν ακόμη... Σημείωσε πως οι τράπεζες έχουν υψηλότερα επίπεδα προμηθειών από τα αντίστοιχα της Ευρώπης, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό πρέπει κάπως να αλλάξει.

Μίλησε για την επενδυτική βαθμίδα και σημείωσε πως αυτή θα οδηγήσει σε μια μείωση των επιτοκίων και επομένως χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Προέτρεψε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην επιλογής της Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσω των προγραμμάτων της οποίας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δανεισμό πάνω από 60.000 επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό, μίλησε για τις βελτιώσεις που έχουν συμβεί, για τους 50.000 συμβιβασμούς που έχουν επέλθει και για τους πλειστηριασμούς που δεν αφορούν την πρώτη κατοικία, καθώς αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, σίγουρα θα είχε ακουστεί.

Η πρωτοπορία της ΑΑΔΕ

Aν θέλετε να ξέρετε, η ΑΑΔΕ γίνεται όλο και πιο «πράσινη». Αυτό αφορά από τις ειδοποιήσεις ελέγχων - έχετε μήνυμα στην θυρίδα σας, μέχρι το νέο κτίριο που νοίκιασε στην οδό Πειραιώς.

Καιρός ήταν, γιατί, όταν η ΑΑΔΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία (τεχνητή νοημοσύνη κλπ κλπ), θα καλλιεργήσει σταδιακά αίσθημα πρωτοπορίας και στους πολίτες.

Εσωτερική η αντικατάσταση του κ. Τάτση

Με κοινή συναίνεση έμαθα πως έφυγε από την Εθνική Ασφαλιστική ο πρώην διευθυντής πωλήσεων Μιχάλης Τάτσης ο οποίος, έστειλε και μια συγκινητική επιστολή στους συνεργάτες του.

«Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη, νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις» ξεκινούσε η επιστολή με πλήρη απεικόνιση του Καβάφειου λόγου.

Επί της ουσίας, πάντως, η αντικατάσταση θα αποτελέσει -μαθαίνουμε- εσωτερική διαδικασία, σε αυτήν τουλάχιστον την φάση. Και εφόσον τούτο επιτύχει, έτσι και θα παραμείνει.

Αναστάτωση

Στην Εθνική Ασφαλιστική βέβαια, επικρατεί μια αναστάτωση καθώς ο Σύλλογος κατηγορεί τη διοίκηση ότι θα διώξει το 35% των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και ότι αυτό δεν συμβαδίζει με τα κριτήρια ESG, ενώ η διοίκηση από τη μεριά της ισχυρίζεται ότι θα απορροφήσει το 80%. Τώρα, τι να σας πω. Αυτό μένει να αποδειχτεί. Όμως, το βέβαιο είναι ότι από τη μια, κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους και από την άλλη, όσοι δεν την χάσουν, θα πάψουν να είναι ενοικιαζόμενοι. Σίγουρα χαμένη η ICAP, που ήταν ο ενοικιαστής.

Το γούρικο 6,09% για Μητσοτάκη

Μου το είπαν και δεν το πίστεψα. Την επόμενη των ευρωεκλογών του 2019 που η ΝΔ κέρδισε το ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη των εκλογών της 21ης Μαΐου που επίσης πάλι ο Μητσοτάκης νίκησε τον Τσίπρα το Χρηματιστήριο έγραψε την ίδια άνοδο 6,09%. Στις εθνικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019, η ΝΔ έγινε κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν η ιστορία θα επαναληφθεί, σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και στο ΧΑ, το οποίο την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές Ιουλίου του 2019, μια... διορθωσούλα την είχε κάνει, αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, είχε προηγηθεί ράλι διαρκείας.

Αγοραστές χωρίς ακολούθους

Συνεχίζουν να αγοράζουν μετοχές οι βασικοί μέτοχοι της Σαράντης. Μέχρι χθες η αγορά δεν τους ακολουθούσε, αλλά ξαφνικά ξύπνησε. Λέτε να ήξεραν κάτι παραπάνω οι insiders ή απλά χθες είχαμε το τίναγμα προς άγραν εντυπώσεων;

Το «γαλλικό άρωμα» στην Αττική Οδό

Σε πολύ καλό δρόμο και σχεδόν «κλεισμένη» θεωρούσαν εσχάτως στελέχη του χώρου τη συνεργασία ανάμεσα στο μεγάλο fund υποδομών Meridiem και τις ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ, για την διεκδίκηση της νέας 25ετούς σύμβασης της Αττικής Οδού. Όπως είναι γνωστό, και έχει αναδείξει από καιρό το insider.gr, ο μέχρι πρότινος εταίρος Ardian έδειχνε απρόθυμος και ο νέος, επίσης Γάλλος, συνεταίρος μάλλον παίρνει τη θέση του, όπως σας είχαμε πει προ διμήνου σχεδόν, όταν αποκαλύπταμε ότι η Meridiam συνεργάζεται με την ΑΒΑΞ για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ. Τα επαναλαμβάνουμε, επειδή εσχάτως επανήλθε το θέμα στην επικαιρότητα, με την επισήμανση ότι μέχρι πρότινος στο ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε πάει ο σχετικός φάκελος με την ενημέρωση. Ωστόσο, μπορεί και να ήταν «στον δρόμο». Σε κάθε περίπτωση, οι δύο ελληνικές εταιρείες δεν είχαν και πολλές επιλογές, από καιρό σας έχουμε πει ότι αρκετοί είχαν «χτυπήσει την πόρτα τους», ενώ ο νέος σύμμαχος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Συμβάσεις – Πολεοδομία – Δικαστές και Μηχανικοί για αειφόρο ανάπτυξη»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα με θέμα «Συμβάσεις – Πολεοδομία – Δικαστές και Μηχανικοί για αειφόρο ανάπτυξη» διεξάγεται αύριο Τετάρτη 31 Μάιου (από τις 16:30 έως και το βράδυ), υπό την αιγίδα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο κτήριο «Αβέρωφ» και στην αίθουσα τελετών του ΕΜΠ. Στην ημερίδα θα μιλήσουν κορυφαία μέλη του δικαστικού σώματος (Δ. Σκαλτσούνης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ζ. Βασιλάτη, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ., Κ. Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, Δ. Ράϊκος, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ., Καθηγητής Νομικής, τ. Πρόεδρος Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ κ.α.), της πανεπιστημιακής κοινότητας (Σχολών Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών κ.α.) αλλά και του τεχνικού κλάδου. Στην ατζέντα περιλαμβάνομαι οι δημόσιες συμβάσεις, οι βέλτιστές πρακτικές ανάθεσης έργων – μελετών, η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ΣΔΙΤ, η τεχνητή νοημοσύνη στην Πολεοδομία, η εκτός σχεδίου δόμηση, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κ.α. Δηλαδή, δεν θα συζητηθούν από τους εκλεκτούς ομιλητές μόνο εξειδικευμένες έννοιες αλλά θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:54

Διάγγελμα Μπάιντεν την Πέμπτη - Σύντομα ο νέος επικεφαλής της Μυστικών Υπηρεσιών

19:43

Crowdstrike: Όταν ένα απλό bug προκαλεί παγκόσμιο χάος, ανυπολόγιστες ζημιές και δείχνει το δρόμο για ρύθμιση

19:41

Σε τροχιά υλοποίησης το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

19:39

Πατέλης: Χωρίς τη συμφωνία Attica - Παγκρήτιας θα είχαμε κούρεμα καταθέσεων

19:32

Νοσοκομεία: Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 

19:20

Έλον Μασκ: Η woke κουλτούρα σκότωσε τον γιο μου - Θα την καταστρέψω

19:10

Νέα μικρή άνοδος στις ευρωαγορές - Κατρακύλα 7,73% για Porsche

19:00

Eurobank: Οι αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης - Πώς θα διανεμηθεί το μέρισμα

18:57

Παπαθανάσης για λιμάνι Σούδας: Εκσυγχρονίζεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

18:55

Πυροσβεστική: 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

18:54

Γεωργιάδης: Έχουμε συνεργατική σχέση με τους γιατρούς - Δεν θέλουμε πόλεμο μαζί τους

18:49

Metlen: Πούλησε στην Schroders Greencoat 3 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Βρετανία

18:42

Σταϊκούρας για Ν. Καρβάλη – Τοξότες: Θα συνδεθεί το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο

18:35

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Δάνειο 390 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων

18:30

Υπ. Ανάπτυξης: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC

18:25

Πανώλη αιγοπροβάτων: 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Τρίκαλα και Λάρισα

18:20

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του ΚΠΨΥ της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

18:14

Οργή για τη ρύθμιση που επιτρέπει την επίταξη ιδιωτών γιατρων σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία

18:07

Συνάντηση Κασσελάκη - Στουρνάρα την Τετάρτη στην ΤτΕ

18:02

Φωτιά στους Δελφούς: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Ήχησε το 112

17:59

Μητσοτάκης: «Είμαστε δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία»

17:52

ΕΡΓΟΣΕ: Προκηρύχθηκε το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη -Τοξότες

17:45

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ

17:34

Οξυγόνο στον πυθμένα του ωκεανού ανακάλυψαν επιστήμονες

17:25

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 1.480 μονάδες - Υψηλή μεταβλητότητα με χαμηλό τζίρο

17:24

Η Intracom Telecom εξελίσσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα του 5G

17:24

Σε υψηλό 3,5 ετών η μετοχή της Spotify με «φτερά» από συνδρομητές και κέρδη β' τριμήνου

17:17

Το ΣτΕ αποφάσισε την έκδοση του επιχειρηματία Ali Yesildag στην Τουρκία

17:07

Βρετανία: Το BBC προανήγγειλε νέες περικοπές θέσεων εργασίας

16:58

UPS: Πτώση σε έσοδα, κέρδη το β' τρίμηνο και υποβάθμιση guidance για το 2024 - Βουτιά για τη μετοχή