BACKSTORY

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II

10-04-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας

Άλλοι αγωνίζονται για τον κατώτερο μισθό, άλλοι για τις τριετίες, και κάποιοι για την ποσότητα της δουλειάς και δεν το λέμε καθόλου περιπαιχτικά για τον εργαζόμενο.

Στις Βαλεαρίδες Νήσους λοιπόν, οι καμαριέρες ζήτησαν και πέτυχαν πλαφόν στα ξενοδοχεία για τον μέγιστο αριθμό δωματίων που θα αναλαμβάνουν να περιποιηθούν. Μιλάμε για 20.000 εργαζόμενες κυρίως που επιχειρούν να ρυθμίσουν για να αντέξουν τον φόρτο εργασίας που έχουν τη θερινή περίοδο στην περιοχή.

Το μέτρο θα ισχύσει από αυτό το καλοκαίρι.

Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα

Στις συζητήσεις για το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι στιγμής δεν έχουν συμμετάσχει οι μη συστημικές τράπεζες. Όμως, θεωρείται απίθανο να μην το πράξουν.

Αναμένουν, λοιπόν, να δουν την μεγάλη εικόνα και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν. Υποθέτουμε, ευλόγως, με τον ίδιο τρόπο που θα το πράξουν και οι λοιπές τράπεζες. Ας γνωρίζουμε, όμως, πως το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και από δανειολήπτη σε δανειολήπτη, γιατί το επιτοκιακό περιθώριο που ισχύει δεν είναι το ίδιο ούτε για κάθε πιστωτικό ίδρυμα ούτε για κάθε δανειολήπτη.

Καθυστερήσεις στο Frontier II

Καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το Frontier ΙΙ. Η Εθνική Τράπεζα κρατάει στους κόλπους της για κάποιο χρονικό διάστημα τα δάνεια, τα οποία θα καταλήξουν στον servicer κατά το Σεπτέμβριο.

Επομένως, όσοι δανειολήπτες είχαν παγώσει το χρόνο αναμένοντας την εξέλιξη, ίσως έχει νόημα να βρουν μια λύση με την τράπεζα αν και δεν είναι σίγουρο να πει κανείς τι είναι καλύτερο να κάνεις τη διαπραγμάτευση με την τράπεζα ή με τον servicer.

Πριν τις εκλογές τα αποτελέσματα των τραπεζών

Αρχές Μαΐου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών. Υποθέτουμε πως οι τράπεζες θα ανακοινώσουν όλες προεκλογικά, εκτός αν θέλουν εκτός από τα οικονομικά τους αποτελέσματα, να πραγματοποιούν ανάλυση και των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές και οι δυσκολίες τους αποτελούν ένα θέμα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές και μάλιστα αρκετά.

Καμπανάκια για Παπουτσάνης

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης έκλεισε το 2022 η Παπουτσάνης με σημαντική υποχώρηση κερδών παρά την αύξηση των εσόδων. Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά τις οικονομικές καταστάσεις διαπιστώνει ότι 200 χιλιάδες αρνητική επίδραση στα κέρδη υπήρξε κατά το τελευταίο τρίμηνο από την ενοποίηση της Μαλικούτης (Αρκάδι) που εξαγόρασε και απορρόφησε σε χρόνο ρεκόρ ώστε κανένας (πλην των διοικούντων) να μην έχει την πλήρη εικόνα τι ακριβώς πλήρωσε η Παπουτσάνης και για τι ακριβώς πράγμα. Η εταιρία μιλά κυρίως για μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, αλλά ως γνωστόν, το κυρίως είναι μια διασταλτική έννοια. Σημαντικότατη και η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους σε ποσοστό πάνω από 50%.

Στάση σε … χρηματιστηριακή αργία

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σήμερα από 12 έως τη λήξη του ωραρίου τους. Οι αγορές πάντως είναι κλειστές λόγω της Αργίας του Πάσχα των Καθολικών και άρα οι παρενέργειες μάλλον δεν θα γίνουν αντιληπτές.

Κέρδη για τους... άλλους

Ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ είχε πέρυσι ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 2,912 εκατ. ευρώ. Όμως, από μόλις 247 χιλιάδες ευρώ αναλογούν στους μετόχους της εισηγμένης εταιρίας. Δηλαδή, έχουμε μια εισηγμένη όπου τα κέρδη παράγονται κυρίως για τους άλλους (ποιοι είναι αυτοί έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) και όχι για τους μετόχους της. Κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:08

Μετσόλα: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα η Ελλάδα αποτελεί success story

23:57

Επιστήμονες δημιουργούν ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα

23:46

Επιχείρηση «Κιβωτός»: 101 Έλληνες επαναπατρίστηκαν από Μέση Ανατολή με τα 45 κατοικίδιά τους

23:35

Μακρόν: «Ελεύθερη Γαλλία» το αεροπλανοφόρο που θα αντικαταστήσει το Σαρλ ντε Γκωλ

23:24

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φον ντερ Λάιεν: Ικανοποίηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο

23:13

Η Ιταλία μειώνει τους φόρους στα καύσιμα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες

23:02

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα έσοδα της Μicron το β' τρίμηνο - Στα 13,8 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη

22:51

Στη Λέσβο ο Κέλλας - Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο περιορισμού του αφθώδους πυρετού

22:40

Νόμος στη Σλοβακία επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων τιμών στα καύσιμα για ξένους

22:29

Wall Street: Fed και Πάουελ έριξαν σε χαμηλό έτους τον Dow Jones - Φόβοι αναθέρμανσης του πληθωρισμού

22:14

Θωρακίζεται από κυβερνοεπιθέσεις η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

22:00

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent με κέρδη 4%

21:58

ΗΠΑ, Γερμανία και Ισραήλ συνεργάζονται για συστήματα προστασίας κρίσιμων υποδομών από drones

21:46

Χαμηλό ενός μήνα για τον χρυσό στην σκιά των επιτοκίων της Fed

21:35

Από την Πέμπτη κανονικά τα δρομολόγια σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 του Τραμ

21:21

Τσίπρας: «H χώρα έχει ανάγκη από νέα εθνική πυξίδα»

21:05

Οι «χρησμοί» Πάουελ για επιτόκια, πληθωρισμό, ενέργεια, Μ. Ανατολή

20:59

Αντίποινα Ιράν μετά το χτύπημα στο South Pars: Επιθέσεις με πυραύλους σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ

20:42

Πηγές ΥΠΑΝ για πλαφόν στα καύσιμα: Έχει προσωρινό χαρακτήρα

20:40

Κορκίδης: «Η μεταποίηση πυλώνας για ένα νέο, ανθεκτικό και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο»

20:28

Μόσχα για πόλεμο στη Μ. Ανατολή: Η σοβαρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και 40 χρόνια

20:26

EE: Πώς διχάζει Ουκρανικό, Ιράν - Σε θέση μάχης για τη Σύνοδο Κορυφής

20:17

Στο Βελιγράδι την Πέμπτη ο Σταύρος Παπασταύρου

20:07

Στους Καναδούς της Cooke η Avramar - Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

20:00

Νέο φρένο στα επιτόκια από Fed: Αβεβαιότητα για Μ. Ανατολή - Προς 1 μείωση φέτος

19:59

Τι αναφέρει η Κομισιόν για το κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

19:49

Ιράκ: Ξαναρχίζει η εξαγωγή πετρελαίου προς την Τουρκία - Το σχέδιο της Άγκυρας

19:48

Κυρανάκης: «Στα 3.600 τα δημόσια σημεία φόρτισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη»

19:31

Οι βενζινοπώλες προειδοποιούν για κινητοποιήσεις

19:22

Δεν τρίτωσε το... καλό στις ευρωαγορές με φόντο Fed και ΕΚΤ