BACKSTORY

Τι κρύβει η άνοδος σε MIG, Attica Group, ΑΝΕΚ - Ο Μακέδος έχει κρατήσει ανοικτή την Attica Bank - Η Φουρλής και η πώληση της Sneakers Market 

02-01-2023 | 07:01
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κρύβει η άνοδος σε MIG, Attica Group, ΑΝΕΚ - Ο Μακέδος έχει κρατήσει ανοικτή την Attica Bank - Η Φουρλής και η πώληση της Sneakers Market 

Η «τριπλέτα» MIG – Attica Group – ΑΝΕΚ

Κοιτούσα από περιέργεια τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο το 2022 και ανάμεσα στις κορυφαίες αποδόσεις ήταν οι τίτλοι των ΑΝΕΚ (σχεδόν +150), Attica Συμμετοχών (σχεδόν +120%) και MIG (άνοδος πάνω από 81%). Για να καταλάβετε, η Attica Group που υποτίθεται θα απορροφήσει την ΑΝΕΚ έχει φτάσει στην κεφαλαιοποίηση των 500 εκατ. ευρώ! Μισό δισ. ευρώ έχει να γράψει από τις παλιές καλές εποχές, σε άλλες δεκαετίες πίσω. Θα μου πείτε, «μαζεμένη» η μετοχή. Η δε ΑΝΕΚ (46 εκατ. αποτίμηση στο ΧΑ) είναι σε επιτήρηση, αλλά τον Δεκέμβριο… «έλυσε κάβους» με όγκους. Η δε MIG, τα έχουμε ξαναπεί, είχε ξεκινήσει ράλι πριν την ανακοίνωση περί της πρότασης των Πειραιώς – STRIX. Πάντως, οι μέτοχοι της εισηγμένης θα πρέπει να περιμένουν την προσεχή Γ.Σ. για να καταλάβουν τι θα κάνει η εταιρεία προσεχώς, γιατί μπορεί να μείνει «αδάνειστη», αλλά θα πρέπει να βρει και το αντικείμενο δράσης.

Η νέα χρονιά για την Attica Bank

Με τη συνέλευση της Attica Bank έκλεισε η περασμένη χρονιά. Ψυχανεμίσθηκα στην ομιλία Μακέδου μια αγωνία να επισφραγίσει το γεγονός πως οι ιδιώτες θα βάλουν τελικώς τα χρήματα. Φυσικά κάτι τέτοιο θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο. Θεωρείται όμως; Η θα πάμε στο plan b που και ξεκάθαρο δεν το ‘χω και δεν το έχουν στο μυαλό τους.

«Η σημερινή συνεδρίαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας επισφραγίζει τη δέσμευσή τους για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας και αποτελεί το τελικό στάδιο υλοποίησης της κατ’ αρχήν συμφωνίας των βασικών μετόχων», είπε ο κύριο Μακέδος και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο αν η τράπεζα μένει ανοιχτή, τούτο στο Μακέδο οφείλεται.

Το Ελληνικό και το Vouliagmenis Mall Complex

Επειδή σας είχαμε αναφέρει ότι ο πρώτος διαγωνισμός που είχαν «σημαδέψει» κάποιοι κατασκευαστικοί όμιλοι για την αρχή της χρονιάς ήταν αυτός για το Vouliagmenis MallComplex κάτω στο Ελληνικό (της Lamda), σας ενημερώνουμε ότι τελικά πήρε νέα μικρή παράταση, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οπότε, συμμετοχή θα δηλωθεί στις 20 Ιανουαρίου, αν μέχρι τότε δεν προκύψει νέα καθυστέρηση. Πάντως, δεν μιλάμε για οικονομικές προσφορές για την υλοποίηση του έργου, αλλά για το μοντέλο αλά Riviera Tower, δηλαδή Early Contractor Involvement, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr. Και όποιος αναλάβει… σύμβουλος, μπορεί να πάρει και την κατασκευή του, όπως οι Intrakat – Bouygues με τον Πύργο Κατοικιών. Βέβαια, να δούμε ποιο θα είναι ακριβώς το αντικείμενο γιατί σας θυμίζουμε παλιές πληροφορίες περί «κουμπώματος» γραφειακών χώρων στο συγκρότημα. Και γενικά, οι εποχές είναι δύσκολες.

Intrakat: Το αξιοσημείωτο της μετοχής

Γράψαμε για την Intrakat και δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε, και προφανώς αναφέρουμε, ότι την Παρασκευή που «έκοψε» το δικαίωμα (το insider.gr είχε και σχετικό θέμα για την ΑΜΚ) η μετοχή όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την επικείμενη αύξηση αλλά κινήθηκε ανοδικά (η προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης ήταν στα 1,37 ευρώ την τελευταία συνεδρίαση του 2022, ο τίτλος έκλεισε στα 1,46 ευρώ). Προφανώς, όπως έχουμε αναφέρει, η αγορά πόνταρε στο γεγονός ότι η κάλυψη της ΑΜΚ θεωρείται εξασφαλισμένη, ο όμιλος έχει ισχυρό ανεκτέλεστο και προωθεί αναπτύξεις και deals. Για την ιστορία, η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ορίζεται από 04/01/2023 έως και 25/01/2023, ήτοι ξεκινάει μεθαύριο ο «σκληρός πυρήνας» της ΑΜΚ. Πώς θα κινηθεί τον Ιανουάριο βέβαια η μετοχή ή στο μέλλον, είναι μια άλλη ιστορία.

Χρηματιστήριο: Οι εξ αντανακλάσεως κινήσεις, οι «κλάδοι» και οι διαφορετικές συνθήκες

Οι παλιότεροι που ασχολούνται με το ταμπλό θα θυμούνται, στις καλές εποχές, ότι όταν έδειχναν «σπιρτάδα» μετοχές από έναν κλάδο συνήθως ακολουθούσαν και άλλες «εξ αντανακλάσεως». Όχι ότι τώρα δεν συμβαίνει, αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά αν μια μετοχή από έναν κλάδο «τρέξει» ακολουθούν όλες και μάλιστα αναλόγως. Υπάρχουν παραδείγματα τέτοια που τίτλοι υστέρησαν έναντι ομοειδών μετοχών. Όποιος θέλει, μπορεί να το ψάξει. Κατά συνέπεια, μια και κάποιοι αναλυτές και χρηματιστές κάνουν λόγο για κλάδους με ενδιαφέρον προσεχώς, όπως η ενέργεια αι τα διυλιστήρια, οι κατασκευές και υποδομές, κάποια «κομμάτια» του real estate, ο τουρισμός και οι μεταφορές και πάει λέγοντας, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί το 2023. Άλλωστε, μόλις ξεκίνησε η χρονιά.

Απόκλιση «μόλις» 40%

Την τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα του 2022 η Φουρλής ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής εταιρείας Sneakers Market Α.Ε., η οποία έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος “The Athlete’s Foot” και λειτουργεί δίκτυο 14 καταστημάτων στην Ελλάδα. Το τίμημα πώλησης ήταν 4 εκατ. ευρώ περίπου καθώς υπόκειται σε προσαρμογές. Όμως μόλις τον περασμένο Μάιο του 2022 που δημιουργήθηκε η Sneakers με διάσπαση της Intersport η PwC αποτίμησε την αξία της εταιρίας σε 5,57 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση μεταξύ αποτίμησης και τιμής πώλησης δεν είναι ευκαταφρόνητη, καθώς η εταιρία είχε αποτιμηθεί κατά 40% ακριβότερα από ό,τι πουλήθηκε, Και το 40% μπορεί να μεγαλώσει αν καταλαβαίνουμε καλά την ανακοίνωση της Φουρλής. Άραγε οι εποπτικές αρχές έχουν να πουν κάτι επί του συγκεκριμένου θέματος; Πέραν αυτού ήταν τυχαία η διάσπαση που έγινε το καλοκαίρι; Γιατί αν δεν ήταν τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Ο μετασχηματισμός που δεν ανακοινώθηκε

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά έχω την εντύπωση ότι διέλαθε της προσοχής των αρχών ότι η Inform ανακοίνωσε συγχώνευση με απορρόφησή της από την AustriaCard και στο μεσοδιάστημα έκανε ένα μετασχηματισμό που φυσικά άλλαξε τις ισορροπίες σε μετοχικό επίπεδο. Και δεν είναι μόνο ότι έκανε το μετασχηματισμό αλλά δεν ανακοίνωσε καν ότι θα γίνει ο μετασχηματισμός αυτός. Όλα καλά;

Η διαφάνεια στα καλύτερά της

Επειδή δεν έχω καταλάβει καλά. Η Παπουτσάνης απορρόφησε τη Μαλικούτης (Αρκάδι) την οποία είχε εξαγοράσει πριν από κάμποσους μήνες έναντι άγνωστου τιμήματος. Υποτίθεται ότι στο πλαίσιο της συγχώνευσης συντάχθηκαν από τον ορκωτό ελεγκτή μια έκθεση για την διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Απορροφώσας με βάση τον Ισολογισμό Μετασχηματισμού της Απορροφώσας, και άλλη μια για την διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Απορροφώμενης με βάση τον Ισολογισμό Μετασχηματισμού Απορροφώμενης. Και οι δύο εκθέσεις είναι φαντάσματα. Όπως φάντασμα είναι και το τι ακριβώς αποκτά η Παπουτσάνης μέσω της απορρόφησης της Μαλικούτης. Η διαφάνεια στα καλύτερα της.

Πόθεν έσχες

Κάπου διάβασα πως οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα διασυνδεθούν με τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε τα τελευταία να πραγματοποιούν άμεσο έλεγχο των δεδομένων. Έχει πάντως πλάκα. Βάζουν τις τράπεζες να ελέγχουν φορολογικά τους πελάτες τους τώρα τις βάζουν να πιστοποιούν και τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες στο οποίο αλήθεια δεν καταλαβαίνω τι περισσότερο βλέπει κάποιος πέραν όσων εμφανίζονται στη φορολογική του δήλωση.

Διότι τιμαλφή (πίνακες χρυσαφικά) δεν βρίσκει κανείς στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:20

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον ΣΠΑΠ με δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα

19:08

Γάζα: Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στη Ράφα

19:01

Ζελένσκι: Μαζί κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη

18:50

Γαλλία: Η τέλεια καταιγίδα στην αγορά ομολόγων - Καζάνι που βράζει η πολιτική σκηνή

18:22

Ερυθρά Θάλασσα: Εκκένωση φλεγόμενου πλοίου στα ανατολικά του Άντεν μετά από επίθεση των Χούθι

18:10

Μελόνι: Στήριξη της Ουκρανίας με ευρύτατη δράση

18:02

Καβάλα: Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λεύκη

17:54

Κικίλιας: Άμεσα αντιμετωπίστηκε φωτιά στο Πανόραμα Βούλας

17:43

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Χάρις ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

17:11

Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους

16:56

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει «μαλακώσει» στο θέμα των Eurofighter

16:35

Υπουργικό συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

16:19

Σουηδία: Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο

16:11

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 17 έως 21 Ιουνίου

16:00

Πετρέλαιο: Η αγορά διαφωνεί για το peak της ζήτησης - Στα 50 - 90 δολάρια το εύρος της τιμής του Brent

15:55

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

15:45

Συνελήφθη ο Ναν για «επεισόδιο» με την σύζυγο του

15:39

Αθανασάκης: Χαμηλότερο το προσδόκιμο υγιούς επιβίωσης μετά τα 65 στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ΟΟΣΑ

15:31

Στην Ελβετία για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

15:23

Σταϊκούρας: Επέκταση της Ιόνιας Οδού και μεγάλα έργα ύδρευσης στη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο

15:17

Γεραπετρίτης στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας: Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται

15:11

Ρωσία: Πέντε νεκροί σε μεθοριακή πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

15:03

Κοντογεώργης: Εντατικοποίηση της δουλειάς και μετριοπάθεια

14:59

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:Με υπογραφή Κ. Μητσοτάκη η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής

14:50

Γαλλία: Ο Φρ. Ολάντ υποψήφιος βουλευτής με το Λαϊκό Μέτωπο

14:37

Χαρτογραφώντας το αίσθημα δυσφορίας στον καύσωνα στην Αθήνα - Σε ποιες περιοχές καταγράφεται πιο έντονο

14:31

Βοτσαρίδης (INTERLIFE): Θεσμοθέτηση ΣΔΙΤ για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές

14:22

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας που δρούσε στην περιοχή του Μεταξουργείου

14:19

ΗΠΑ: Χορήγησαν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθειας 315 εκατ. δολαρίων στο Σουδάν

14:10

Ακίνητα: Οι ακριβές γειτονιές της Αθήνας - Πού κυμαίνονται οι τιμές