BACKSTORY

Ο πολύ large Μυλωνάς… ζήλεψε τη JP Morgan; - Τι τρέχει με τη Cenergy στο ταμπλό - Vertigo στη Χανίων

17-11-2022 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πολύ large Μυλωνάς… ζήλεψε τη JP Morgan; - Τι τρέχει με τη Cenergy στο ταμπλό - Vertigo στη Χανίων

Ο Μυλωνάς ζήλεψε τη δόξα της JP Morgan;

Τώρα πείτε με περίεργο αλλά κάποια πράγματα δεν τα καταλαβαίνω καθόλου... Ζήλεψε ο Πωλ Μυλωνάς τη JP Morgan που πήρε για λόγους... fintech τη Viva Wallet; (Που κάτσε να ολοκληρωθεί πρώτα το deal...) Και έκανε ρελάνς με ένα ποσοστάκι του Μίχου στην Epsilon Net αγορασμένο στο... Θεό; Αν είχε fintech, άντε μαζί του… Αλλά τι fintech να έχει η Epsilon Net για να 'χουμε και ένα ερώτημα; Τη δραστηριότητα των 1,5 -2 εκατ. ευρώ της PCS; Γιατί από αλλού Fintech δεν προκύπτει.

Γιατί αν μείνω σε όσα διάβασα στην ανακοίνωση της συμφωνίας κρατώ αυτά για την «απευθείας διασύνδεση των εφαρμογών ERP της EPSILON ΝΕΤ με τα συστήματα της ΕΤΕ αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance. Δηλαδή ERP… Ε δεν το λες και τελευταία λέξη της μόδας ούτε σπάνιο εύρημα για να το καλοπληρώσεις. Και μην ακούσω για 125.000 επιχειρήσεις… Δηλαδή όλοι θα πάνε μονοκούκι Εθνική...

Για να μην αναρωτηθώ και κάτι άλλο. Πώς θα διατίθενται τα προϊόντα σε εταιρίες που μέσω της Epsilon Net κόβουν τιμολόγια; Τίθεται ή όχι ζήτημα αθέμιτης πρακτικής και πιθανόν και άλλα θέματα φορολογικού απορρήτου;

Πολύ μα πολύ large...

Πάμε τώρα στην ουσία των αριθμών. Η Εθνική με τα 7,4 ευρώ για το 7,5% πληρώνει αποτίμηση στην εισηγμένη 401 εκατ. ευρώ. Φουλ premium δηλαδή σε μία εταιρία που έχει παρελθόν χρηματιστηριακής έκρηξης και μπορεί να την εμπεριείχε την υπερβολή της… Και ο Ιωάννης Μίχος θα εισπράξει ζεστά και μετρητά 30 ολόκληρα εκατομμύρια Ευρώ!!! Ειλικρινά πολύ μα πολύ large τον βλέπω τον κ. Μυλωνά για ένα ποσοστάκι μειοψηφίας που δεν διασφαλίζει μετοχικά τίποτα. Και να δεις που νόμιζα ότι πλήρωνε πολύ ακριβά η JP Morgan και είχε τρελαθεί ο Καρώνης και ήθελε κι άλλα - Σε σχέση με το Μίχο συγκριτικά λίγα πήρε… Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει από πίσω κανένα μετοχοδάνειο...

Τακτικές παρελθόντος της Epsilon

Βέβαια στο εξάμηνο έπεσαν και καλές αμοιβές στα Διευθυντικά Στελέχη και το ΔΣ και για την ακρίβεια 1,15 εκατ. ευρώ από μόλις 470 χιλιάδες πέρυσι αφού η εταιρία πάει περίφημα σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις. Βέβαια εμείς θυμόμαστε μια υπόθεση του 2019 με μια εταιρία του ομίλου που τη μια χρονιά η Epsilon την ενοποιούσε με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, την άλλη επειδή άλλαξε ο στρατηγικός σχεδιασμός με ολική ενοποίηση και στη συνέχεια αφού ξανά άλλαξε με καθαρή θέση. Οπότε έχουμε μια να το πούμε επιφύλαξη καθώς το 2019 είχε υποχρεωθεί λόγω του πάρε δώσε με την ολική ενοποίηση και καθαρή θέση να αναμορφώσει τις οικονομικές της καταστάσεις οι οποίες έδειχναν φουσκωμένο ενεργητικό 1 εκατ. ευρώ και ενοποιημένο κύκλο εργασιών 600 χιλιάδες ευρώ. Ψιλοπράγματα δηλαδή.

Η ΕΚΤ, ο τουρισμός και η Ελλάδα

Aφού επανέκαμψε ο τουρισμός την άνοιξη και το καλοκαίρι, η συγκεκριμένη τάση αυτή φαίνεται να φθίνει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ως αιτία αυτής της τάσης τη μείωση της ανεκπλήρωτης ζήτησης για ταξίδια, την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων, την αύξηση της αβεβαιότητας, αλλά και τις υψηλές τιμές ενέργειας και καταναλωτικών αγαθών.

Ωστόσο όπως πολλές έχουμε πει δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ... Η τάση αυτή - και ευτυχώς- στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώνεται. Με τίποτα.

Κούραση οι βραβεύσεις

Ένα θέλω να σας πω: Οι βραβεύσεις με έχουν κουράσει. Ιδιαίτερα οι βραβεύσεις των τραπεζών. Έστω και αυτές λαμβάνουν χώρα σε ιδρύματα εμβληματικά.

Σήμερα το βιβλίο της Πειραιώς

Σήμερα λοιπόν - αγοράς επιτρεπούσης ανοίγει βιβλίο η Τράπεζα Πειραιώς. Και λέμε επιτρεπούσης της αγοράς γιατί αυτό που συνέβη στην Πολωνία θα μπορούσε να ανατρέψει πολλούς προγραμματισμούς.

Συνεταιριστική Tράπεζα Χανίων

Αλήθεια δεν καταλάβαμε γιατί η Συνεταιριστική Χανίων επανέλαβε την ανακοίνωση που είχε η ίδια εκδώσει το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Δεν κόμισε κάτι στις εξελίξεις. Τουναντίον. Ούτε καν σχολίασε τη εκφρασμένη - όπως καταλάβαμε- βούληση του Κεντρικού να προχωρήσει το deal με την Παγκρήτια.

Πολλά τα κέρδη

Αν κρίνω από τα υψηλά κέρδη, θα φλομώσουμε φέτος στις αφορολόγητες επιστροφές κεφαλαίων προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποφύγουν να δώσουν μέρισμα και ως εκ τούτου να φορολογηθούν.

Τι «τρέχει» με την άνοδο της Cenergy στο ταμπλό

Όποιος έχει παρατηρήσει την κίνηση της μετοχής της Cenergy, του ομίλου Viohalco, τον τελευταίο μήνα θα έχει διαπιστώσει ότι βρέθηκε από τα επίπεδα των 2,6 – 2,7 ευρώ προς νούμερα άνω των 3,1 ευρώ. Βέβαια, σε αυτό το χρονικό διάστημα πήρε «πόντους» γενικότερα το Χρηματιστήριο. Ωστόσο, η αγορά περιμένει και 1-2 εξελίξεις σχετικά με την εισηγμένη που ίσως έχουν ενδιαφέρον και «ζουμί». Η πρώτη σχετίζεται με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου 2022 που είναι προγραμματισμένη για σήμερα και μένει να φανεί αν είναι και πάλι θετικά, όπως πιστεύει η αγορά.

Η άλλη έχει να κάνει με το περίφημο εν αναμονή deal με τους Δανούς της Orsted για τη δημιουργία κοινής παραγωγικής μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ, το οποίο όλο και περιμένει η αγορά αλλά ακόμα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις. Πάντως, η εισηγμένη όλο και μαζεύει καλές συμβάσεις, μάλιστα και εκτός ελληνικών συνόρων, πρόσφατα απέκτησε τις εγκαταστάσεις της πρώην Πετζετάκις στη Θήβα, μέσα από τη διαδικασία σχετικού πλειστηριασμού, προχωρώντας έτσι σε μια ακόμα επένδυση. Για να δούμε λοιπόν…

Ο βαθμός «απόδοσης» των καλών ΣΔΙΤ

Ξέρετε πόσο είναι το IRR των θεωρούμενων καλών ΣΔΙΤ; Διψήφιο, κάπου στο 11% λένε στην αγορά. Και μάλλον δεν πρέπει να έχουν και άδικο αν θυμηθούμε ότι σε μια «συγγενική» υποδομή, δηλαδή παραχώρηση, όπως της Αττικής Οδού, υποτίθεται ότι προσέγγιζε το 13% (πόσα είχαν γραφεί και ακουστεί για την περίφημη επίτευξη του ποσοστού αυτού και την επιστροφή του αυτοκινητόδρομου στο Δημόσιο…). Για τους μη ειδικούς, το internal rate of return – IRR, δηλαδή ο λεγόμενος o συντελεστής εσωτερικής απόδοσης, σε γενικές γραμμές δείχνει την απόδοση ενός επενδυτικού προγράμματος. Ε, δεν είναι και άσχημο το 11% αν και στα κτηριακά, ιδίως, έχει μπει στην εξίσωση και η άνοδος του κόστους.

«Δουλίτσες» στο εκκλησιαστικό real estate

Γίνονται δουλίτσες στην Εκκλησία ή τουλάχιστον προσπάθεια αξιοποίησης στον real estate τομέα. Και μια και το insider.gr έχει ανιίξει παρτίδες με το εκκλησιαστικό real estate, να σας πούμε και το εξής: Δύο ακίνητα σε περιοχές του Δήμου Αθηναίων βγαίνουν προς πώληση, με ελάχιστο συνολικό αντίτιμο 3,1 εκατ. ευρώ, από την ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΕΚΥΟ). Και τα δύο κτήρια είναι δεκαετιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν προσφορές έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022. Το πρώτο βρίσκεται στην Αχαρνών βγαίνει προς πώληση με ελάχιστο αντίτιμο 1,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πολυώροφη οικοδομή συνολικού εμβαδού 1.913,69 τ.μ., στην οποία έχει πραγματοποιηθεί τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων. Το δεύτερο αφορά σε κτήριο δεκαέξι διαμερισμάτων επί των οδών Κόντου 19 και Νάξου 114, με ελάχιστο αποδεκτό προσφερόμενο τίμημα 1,3 εκατ. ευρώ. Όλα τα διαμερίσματα έχουν επισκευασθεί τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα με τις στοιχειώδεις επισκευές για να διορθωθούν οι φθορές της μακρόχρονης χρήσεως και να εκσυγχρονισθούν κάποια στοιχεία για λόγους ασφαλείας.

Ο σύμβουλος για την Αρχή Υδάτων

Η συμβουλευτική KANTOR φαίνεται να παίρνει τη δουλειά (προσωρινός ανάδοχος) του έργου «Τεχνική Βοήθεια για τη διερεύνηση σύστασης Ρυθμιστικής Αρχής Υπηρεσιών Ύδατος», μετά από σχετικό διαγωνισμό που έκανε το ΥΠΕΝ (η άλλη υποψηφιότητα ήταν της ΕΜΒΗΣ). Να έχει άραγε να κάνει το αντικείμενο με την υποχρέωση της χώρας να προχωρήσει σε σύσταση αρχής υδάτων; Ενδεχομένως, αν και υπάρχουν και σενάρια για «κούμπωμα» της εν λόγω αρχής με τη γνωστή ΡΑΕ. Θα δείξει η συνέχεια το μοντέλο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:18

Ιταλία: Καμία αποστολή και εμπλοκή στρατιωτών μας στην Ουκρανία

13:11

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - 49χρονη σκότωσε τον 70χρονο πατέρα της

13:00

Βιετνάμ: Πάνω από 100 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν τον Απρίλιο

12:53

Ιαπωνία: Βρίσκει «λυπηρό» το ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τη χαρακτήρισε «ξενόφοβη»

12:47

Ουκρανία: Το Κίεβο επιτίθεται στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

12:36

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να κόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ

12:26

Δίπλα σε κάθε άστεγο της πρωτεύουσας τη Μεγάλη Εβδομάδα η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

12:20

Κινητικός γραμματισμός: Πώς τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές για όλη τους τη ζωή

12:15

Influencers για τα οικονομικά - Η νέα τάση με απλές συμβουλές για ένα καλό κομπόδεμα

12:03

Τσαπικούνης (ΕΛΑΣ): Προσεγγίζουμε την παραβατικότητα ανηλίκων με ευαισθησία και διακριτικότητα

11:56

Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» το Άγιο Φως

11:48

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρακολούθησε την πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου

11:36

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Αίγυπτο για να συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Γάζα

11:27

Βροχές στo μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας αναμένονται σήμερα- Βελτιωμένος ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

11:19

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

11:04

Αναχωρούν και οι τελευταίοι εκδρομείς για το Πάσχα - ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν έως και την Τετάρτη

10:54

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

10:39

Τελευταίες αγορές σήμερα για το εορταστικό τραπέζι - Έως τις 15:00 ανοιχτά τα καταστήματα

10:35

Ινδονησία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε πλημμύρες στο Νότιο Σουλαουέζι

10:29

Ισραήλ: Προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

10:11

Μεξικό: Τρία πτώματα βρέθηκαν σε πολιτεία όπου αγνοούνται υπήκοοι Αυστραλίας και ΗΠΑ

10:01

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη σε βουλευτή για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος

09:50

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

09:31

Ουκρανία: Τρεις τραυματίες από συντρίμμια καταρριφθέντων ρωσικών drones στο Χάρκοβο

09:22

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

09:00

Ακίνητα: Το «κύμα» στις μεταβιβάσεις «φουσκώνει» τα φορο-έσοδα - Πάνω από 210 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

08:54

Μπλίνκεν: Η Χαμάς είναι το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης του πυρός

08:47

Αϊτή: Δεκατρείς νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας

08:42

Γαλλία: «Καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο» την επίθεση εναντίον ομάδας της ΔΕΕΣ στο Σουδάν

08:35

Το πτώμα Ισραηλινού, ο οποίος θεωρείτο ότι ήταν όμηρος, βρέθηκε στο Ισραήλ