BACKSTORY

Τράπεζες: Αρνητικές για ανάπτυξη - ΤΧΣ: Γεφύρι της Άρτας - Καύσιμα: Στην Κύπρο μείωσαν φόρους, εδώ...

10-03-2022 | 07:30
Μοιράσου το
Τράπεζες: Αρνητικές για ανάπτυξη - ΤΧΣ: Γεφύρι της Άρτας - Καύσιμα: Στην Κύπρο μείωσαν φόρους, εδώ...

Θα αρχίσω σήμερα εντελώς διαφορετικά τη στήλη. Με θαυμασμό προς την κοινοβουλευτική διαδικασία όπου συνεχίζεται απρόσκοπτα σε αυτές τις δύσκολες μέρες του πολέμου και της αγωνίας. Και ζητώ συγγνώμη από την Πυθία που μπαίνω στα χωράφια της. Αλλά είπαμε, καθηλώθηκα. Καθώς είναι αλήθεια ότι υπάρχει πληθώρα θεμάτων που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Όχι μόνο πόλεμος, καύσιμα, ενέργεια ακρίβεια... Υπάρχουν και σοβαρότερα ζητήματα. (Ομολογώ ότι το πήρα χαμπάρι στο ζάπινγκ όταν κάποια στιγμή αργά το απόγευμα πέρασα από το κανάλι της βουλής). Η συζήτηση πάντως με συνεπήρε. Εκείνη την ώρα έτυχε να μιλά ο υφυπουργός περιβάλλοντος ο κ. Αμυράς. Το θέμα καυτό. Η ανεξέλεγκτη βόσκηση!!! Ναι ναι, η ανεξέλεγκτη βόσκηση. Εύχομαι ολόψυχα να βρεθεί λύση και να λήξει αυτή η πραγματική μάστιγα της εποχής μας!

Σε αρνητική αναθεώρηση της ανάπτυξης, θεωρητικά μιλώντας, προχώρησαν οι οικονομικοί αναλυτές των τεσσάρων τραπεζών σε conference call που οργάνωσε χθες το ΤΧΣ. Έτσι όπως τα είπαν τα πράγματα η ανάπτυξη θα κινηθεί μεταξύ 2%-3% έναντι 4% της αρχικής πρόβλεψης. Μακάρι και να επαληθευθούν γιατί οι ανησυχίες είναι αρκετές.

Οι προβλέψεις έχουν την αξία των τωρινών δεδομένων. Παραπέρα δεν πάνε... Γιατί δεν θέλω να κάνω αρνητικό σχόλιο αλλά και πάλι... αισιόδοξους τους βλέπω.

Από τα χείλη της Christine Lagarde κρέμονται οι τράπεζες ανά την Ευρώπη. Σε ό, τι μας αφορά οι ανατροπές δεν θα ναι λίγες. Ξεκινώντας από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επόπτριας, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποτιμούν τις επιδράσεις της καινούριας κρίσης. Σύντομα η αποτίμηση θα λάβει χώρα και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ας ελπίσουμε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό που συμβαίνει με τα καύσιμα συνιστά την πλήρη παράνοια από κάθε άποψη.

Τι να πούμε; Πως η Γερμανία ξεκινάει να αξιοποιεί και πάλι τις πηγές της σε άνθρακα; Πως η Ευρώπη έτσι όπως τα κατάφερε πληρώνει πολλαπλάσια την ενέργεια; Πως οι έμποροι προτιμούν να καταβάλουν τις ποινές που προβλέπονται αν δεν παραδώσουν καύσιμα σε μια χώρα παρά να δίδουν καύσιμα σε χώρες εκτός Ευρώπης επειδή οι τιμές που πουλούν στην Ευρώπη δεν έχουν προηγούμενο;

Δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο εμείς θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση πάντως η Κύπρος μείωσε ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Και εν πάση περιπτώσει αν σε τέτοιες συνθήκες δεν επιτρέπονται έκτακτα μέτρα, πότε αυτά επιτρέπονται; Με την ευκαιρία, καλό θα είναι να αποφευχθούν στο εξής ατυχή παραδείγματα και αναλύσεις όπως αυτά με... τον αριθμό των αυτοκινήτων και τον... πλούτο που τα συνοδεύει...

Το δρόμο κλείνει η Ευρώπη και στα κρυπτονομίσματα όταν αυτά έχουν περάσει με οποιοδήποτε τρόπο μέσα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Όμως ο πόλεμος με τα κρυπτονομίσματα δεν είναι τόσο απλός ούτε τόσο εύκολος για όποιον επιχειρήσει να τον διεξάγει.

To να τιτλοφορείς ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο, «Εξαιρετικά αποτελέσματα παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή» το λες και δημοσιογραφική αδεία... Κάτι άλλο δεν μου έρχεται πρόχειρο. Εγώ πάντως μιας και μιλάμε για τα αποτελέσματα της παιχνιδοεταιρίας θα το τιτλοφορούσα: Jumbo λίγο λίγο...

Kαι μιας και νωρίτερα μιλήσαμε για το ΤΧΣ ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν. Μιλάμε για το νομοσχέδιο που όλο κατατίθεται αλλά τελικώς η κατάθεση αργεί και αργεί χαρακτηριστικά.

Οι ξένοι επιμένουν πολύ μα πάρα πολύ σε ότι αφορά τα προνόμια του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών αλλά και στο γεγονός πως δεν επιθυμούν να αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης των ελληνικών τραπεζών σε ότι αφορά το διοικητικό τους συμβούλιο.

Τούτο σημαίνει πως το fit and proper θα καταλήγει σε κάποιους ξένους που καμία σχέση δεν έχουν με το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Όμως και η κυβέρνηση δεν νιώθει πως επιθυμεί να δώσει κάποια μάχη για το συγκεκριμένο θέμα μιας και έχει σοβαρότερα να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς σε ό, τι αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα. Ελαστικότητα για τις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων. Αφήστε που ο Ηρακλής ολοκληρώνεται στο τέλος του Οκτωβρίου και κατόπιν τούτου τι σε περίπτωση νέων κόκκινων δανείων;

Mε προσοχή παρατηρούμε πώς και ποιοι θα ξιφουλκίσουν σε δικαστικό επίπεδο με αιχμή του δόρατος τις καταγγελίες του συγχωρεμένου Βγενόπουλου. Κάποιοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την υπόθεση αδιερεύνητη!

Προχθές ήταν η ημέρα της γυναίκας. Μια από τις τράπεζες πέρασε την εμπειρία της σε ένα άλλο επίπεδο επικοινωνώντας στους πελάτες ένα μεγάλο γυναικείο «ζήτω». Τώρα γιατί εμένα ως πελάτη και ως επενδυτή με ενδιαφέρει το ποσοστό του γυναικείου φύλλου στο δίκτυο και η ποσόστωσή του στο προσωπικό, είναι ένα άλλης τάξεως ζήτημα. Κύριοι, το όλον θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ανάρτηση χορηγούμενη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρις εκεί... Άλλα περιμένω να δω ως μήνυμα της καλής τράπεζας. Πώς για παράδειγμα θα αναβαθμίσει το e banking και πώς θα νιώσω ασφαλέστερος ως συναλλασσόμενος ηλεκτρονικά...

Και κάτι χιουμοριστικό για το τέλος. Διαβάζω στο Fb: «Μέσα σε μια μέρα οι Ρώσοι χάσανε τις αλυσίδες καφέ Starbucks, τα ταχυφαγεία Mcdonalds, την PizzaHut και την CocaCola. Πρόγραμμα Gilli Diet είναι αυτό, δεν είναι οικονομικές κυρώσεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ρωσία: Όπλα που παραδίδουν δυτικές χώρες στην Ουκρανία καταλήγουν στη «μαύρη αγορά»

23:44

Βόρεια Μακεδονία - Βουλγαρία: Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τα Σκόπια να αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕ

23:31

Κίνα: Κλείνουν σχολεία, μπαρ, πολιτιστικοί χώροι στην πόλη Σιάν μετά τον εντοπισμό 18 κρουσμάτων της Όμικρον

23:21

Σπίρτζης: Να μην έχουν οι κάτοικοι της Φωκίδας την αντιμετώπιση που είχαν οι κάτοικοι της Εύβοιας και της Ηλείας

23:06

Wall Street: Συνεδρίαση roller coaster την Τρίτη - «Μάζεψε» τις απώλειες ο Dow, ισχυρά κέρδη ο Nasdaq

22:59

Κιρ Στάρμερ: Ο ηγέτης των Εργατικών θα δεχόταν τις πρόωρες εκλογές - «Χρειαζόμαστε αλλαγή, η κυβέρνηση καταρρέει»

22:45

ΡΑΕ: Οδηγίες προς τους παρόχους ενέργειας για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου

22:27

Πυροσβεστική: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

22:15

Βρετανία: Εντείνεται η πολιτική κρίση - Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Τόρις και δύο βουλευτές

22:10

Πετρέλαιο: Ραγδαία πτώση κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

22:00

Βρετανία: Η Λιζ Τρας στο πλευρό του Τζόνσον μετά από τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών

21:55

Μακελειό 4ης Ιουλίου: Ο δράστης έκανε σχέδια επί εβδομάδες - Μεταμφιέστηκε σε γυναίκα για να μην τον αναγνωρίσουν

21:40

Τουρκία: Δακρυγόνα ενάντια σε πορεία Pride στην Άγκυρα

21:28

Τσίπρας: Σχέδιο τεσσάρων αξόνων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

21:19

Πανελλήνιες: Την Τετάρτη η ανακοίνωση των βαθμών των Ειδικών Μαθημάτων

21:11

Μενδώνη: Ο φωτισμός του ανελκυστήρα της Ακρόπολης έγινε για λόγους συντήρησής του

21:03

Χρυσός: Νέο χαμηλό για το 2022 με απώλειες άνω του 2%

21:01

Ουκρανία: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης λαμβάνουν 5 λίτρα πόσιμου νερού την εβδομάδα

20:35

Grivalia Hospitality: Στις πύλες του Amanzoe έφτασε η φωτιά - Ασφαλείς ένοικοι και προσωπικό

20:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Τζια

20:24

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών

20:19

ΗΠΑ: «Μπλόκο» βουλευτών κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία

20:07

Gazprom: Καθυστερήσεις στις πληρωμές κουπονιών σε δολάρια και φράγκο για τους κατόχους ομολόγων της

20:07

Δεύτερες σκέψεις από Eurogroup για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία καθώς ξεφεύγει η ενεργειακή κρίση

20:03

Dimand: Στα 98 εκατ. ευρώ τα αντληθέντα κεφάλαια από τη Δημόσια Προσφορά - Από 6/7 οι μετοχές στο ΧΑ

19:51

Η Hellenic Cables εισέρχεται στην ασιατική αγορά προμηθεύοντας inter-array καλώδια

19:44

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό

19:40

doValue: Στην Αθήνα ο CEO του Ομίλου, A. Mangoni – Εύσημα για τις επιδόσεις της ελληνικής θυγατρικής

19:24

Morgan Stanley: Χειρότερη από το αναμενόμενο η επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ

19:20

ElvalHalcor: Ολοκληρώθηκε η διάθεση του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων του ομολόγου