BACKSTORY

Κι άλλη κατασκευαστική θα σηκώσει λεφτά - Την πάτησαν για ΔΕΗ ακούγοντας... ΣΥΡΙΖΑ

12-11-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κι άλλη κατασκευαστική θα σηκώσει λεφτά - Την πάτησαν για ΔΕΗ ακούγοντας... ΣΥΡΙΖΑ

Έργα πολλά και μεγάλα βγαίνουν, μεγάλα projects σε κατασκευές, ενέργεια, real estate και όχι μόνο χειρίζονται και διεκδικούν οι μεγάλοι παίκτες, η κεφαλαιακή τους ενίσχυση λοιπόν είναι σημαντικό ζητούμενο. Αυξήσεις κεφαλαίου και κυρίως ομολογιακές εκδόσεις, είναι κατά περίπτωση στην ατζέντα.

Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει, μαθαίνω, άλλη μία κατασκευαστική που έχει αρχίσει να μπαίνει πιο δυναμικά τελευταία στο παιχνίδι. Ποια; Πάντως δεν αναφέρομαι στους ομίλους που είναι ήδη γνωστό από τα ρεπορτάζ ότι ετοιμάζουν ομολογιακές εκδόσεις. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, μαθαίνω ότι βλέπει με καλό μάτι και τις δύο επιλογές. Και αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακή έκδοση. Άλλωστε, λεφτά υπάρχουν για όσους παρουσιάζουν ενδιαφέρον και προοπτική. Και ορθά οι κατασκευαστές τα διεκδικούν και τα αξιοποιούν.

Έρευνα λέγεται λοιπόν ότι θα γίνει από την Αρχή Ξεπλύματος για το ελληνικό κρυπτονόμισμα Hellenic Coin HNC, εκείνο που κατέρρευσε και συνδέεται με την εξαφάνιση (;) του CEO της εκδότριας εταιρείας. Για να δούμε. Θα βρει κάτι ο αντιεισαγγελέας ο κ. Βουρλιώτης, επικεφαλής της Αρχής;

Αυτή η εστίαση που πράγματι πέρασε μεγάλη μπόρα με τον κορονοϊό φαίνεται να έχει συνηθίσει στη λογική της επιδότησης. Αλλιώς δεν εξηγούνται τα αιτήματα 9 τον αριθμό... δηλαδή οι 7 πληγές του Φαραώ και κάτι παραπάνω σα να λέμε που υποβάλουν προς τη μεριά της κυβέρνησης.

Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη ζητούν, και μαζί να μην επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων των επιτροπών να επιδοτούνται σε ενοίκιο και ενεργειακό κόστος, αλλά και σε εργοδοτικές εισφορές, να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη, να μειωθεί στο 6% το ΦΠΑ, να επιδοτηθούν τα δάνειά τους και να λάβουν χρηματoδοτήσεις όπως το 2020 και 2021.

Φαντάζομαι δεν βλέπουν οι υπόλοιποι επαγγελματίες καμιά υπερβολή. Όλα καλά.

Mια συμφωνία διμερώς επικερδής και «πολιτικά» χρήσιμη είναι αυτή της Alpha Bank με τη Nexi SpA. Η δέσμευση και των δύο μερών χθες (έπεσαν σχετικές υπογραφές) για τη στρατηγική συνεργασία των δύο μερών στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank στην Ελλάδα αποδέσμευσε ρευστότητα για την τράπεζα, ενώ διαμόρφωσε μια «επιχείρηση» πιλότο για το τραπεζικό σύστημα στο συγκεκριμένο τομέα.

Είναι αλήθεια πάντως ότι σε πολλαπλά επίπεδα στην Alpha γίνονται έξυπνες και καθοριστικές κινήσεις και επιλογές ουσίας. Ως προς τον συγκεκριμένο τομέα, προφανώς λέει πολλά το γεγονός ότι ο Τομέας Αποδοχής Καρτών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών της τράπεζας κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά και είναι ο μοναδικός που παρέχει αποδοχή για όπλα τα προγράμματα καρτών.

Συνεδρίασε το ΤΧΣ χθες αλλά τι είχαμε τι χάσαμε... θα ξανασυνεδριάσει και θα τα ξαναπούμε εν καιρώ. Πάντως θυμηθείτε αυτό που σας λέω: Το ΤΧΣ αυτή τη φορά θέτει όρους και όρους σκληρούς για το τι συναίνεση θα δώσει και με ποιον τρόπο θα τη δώσει!

Όμορφες και κομψές οι κινήσεις στην Ιντεάλ. Αφού έκαναν συγχωνεύσεις και υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις, οι μέτοχοι οδηγούνται και σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για να κάνουν αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει από το περασμένο καλοκαίρι. Να εναρμονιστούν δηλαδή με τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε. Τώρα βέβαια στην περίπτωση εκείνη που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί τα δρώμενα χωρίς να επιβάλει κυρώσεις μάλλον εξαπατήθηκαν ή λαϊκότερα πιάστηκαν κορόιδα όσοι έσπευσαν να προσαρμοστούν με τις νέες επιταγές της νομοθεσίας.

Θυμάστε το χρηματιστηριακό ρητό πούλα και καρτέρα. Αυτά είναι λίγο παλιά πάντως και έρχονται από την εποχή της χρηματιστηριακής δόξας. Πάντως το ρητό είναι άσχετο με όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ. Μόλις καταλάβουν όσοι δεν θεωρούν ευαγγέλιο τις ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ πόση πραγματικά είναι η αξία της επιχείρησης στις ΑΠΕ θα κλαίνε που δεν μπήκαν στο «ξεπούλημα» κατά ΣΥΡΙΖΑ, που για τους κανονικούς ανθρώπους αποτελεί αύξηση κεφαλαίου της επιχείρησης.

Aλλωστε το πράγμα μιλάει από μόνο του όταν η MorganStanley ξεχώρισε και ενέταξε πριν τις τριμηνιαίες ανακοινώσεις τη ΔΕΗ στους δείκτες κυρίως λόγω της ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας.

Άσχετο αλλά βλέπω εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έδωσαν συνέχεια στην πρότασή τους να γίνεται έλεγχος για τον κορονοϊό στις εκκλησίες. Προφανώς ο κ. Τσίπρας μετά τον τηλεφώνημα και την... ευλογία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου μάλλον επείσθη δια την ορθότητα των συστάσεων της εκκλησίας προς τους πιστούς να κάνουν rapid πριν πάνε να προσκυνήσουν.

Και μιας και οι γιορτές δεν απέχουν, και οι εκκλησιαστικές συνάξεις θα πυκνώσουν η προσοχή θα πρέπει να είναι μεγάλη μιας και ο ιός δεν αστειεύεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:19

Λευκός Οίκος: Tο σχέδιο 10 σημείων που δημοσίευσε το Ιράν δεν είναι αυτό που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ

20:13

Παγκόσμιος αντίκτυπος για το ελληνικό «Age Ban» στα social media: Τα διεθνή δίκτυα για την πρωτοβουλία της Αθήνας

20:00

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία σε «τεντωμένο σχοινί» - Η διαμεσολάβηση του Πακιστάν και το παρασκήνιο

19:56

Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων

19:45

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από Meta - Στην κούρσα απέναντι σε Google και OpenAI

19:36

Prodea: Εκτίναξη για Adjusted EBITDA το 2025 - Πρόταση για συνολικό μέρισμα 420 εκατ. ευρώ

19:34

«Πάρτι» λόγω εκεχειρίας στις ευρωαγορές - Στο +7% ο ταξιδιωτικός κλάδος

19:19

Ουγγαρία: Ο Βανς καταδικάζει τα «σκανδαλώδη» σχόλια Ζελένσκι για τον Όρμπαν

19:13

Τραμπ: Ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

19:03

Κουβέιτ: Καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς

18:52

Επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ: «Το παράθυρο ευκαιρίας δύο εβδομάδων πρέπει να αξιοποιηθεί»

18:45

Αυξήσεις φόρων 80% στα τσιγάρα με πάνω από 6 ευρώ το πακέτο στην Ελλάδα ίσως φέρει οδηγία της ΕΕ

18:32

Bwin: Πασχαλινές δράσεις με νόημα

18:19

Premia: Από 9 Απριλίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 150.000 νέων ομολογιών στο ΧΑ

18:03

Η Μπλε Κέδρος απέκτησε ακίνητο στην Αθήνα έναντι 695.000 ευρώ

17:58

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ: Τρίμηνη παράταση για αιτήσεις - Αύξηση προϋπολογισμού στα 66 εκατ. ευρώ

17:54

«Το Ιράν απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας» - Κλείνει ξανά τα Στενά του Ορμούζ

17:50

ΔΝΤ: Νέοι τριγμοί στο παγκόσμιο χρέος από τις αμυντικές δαπάνες

17:41

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο - Άλμα 10% στις τράπεζες

17:37

Ιράν: Απειλεί πλοία που επιχειρούν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ χωρίς άδεια

17:36

Η Monte dei Paschi απέλυσε τον CEO, Λουίτζι Λοβάλιο

17:24

Σάντσεθ για Τραμπ: Δεν χειροκροτούμε όσους έβαλαν φωτιά στον κόσμο επειδή εμφανίστηκαν με έναν κουβά

17:19

Παπασταύρου: Η Ελλάδα διατηρεί επάρκεια εφοδιασμού - Mέτρα για ευστάθεια του συστήματος

17:16

Πλήγμα με drone σε ζωτικής σημασίας αγωγό της Σαουδικής Αραβίας

17:13

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδας βρεφικού γάλακτος

17:04

Οι ΝΥΤ λένε πως ταυτοποίησαν τον ιδρυτή του Bitcoin

16:56

Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κατά περίπτωση εξέταση έχει να κάνει με την πολιτική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης

16:48

Αγοραστική έκρηξη στη Wall Street μετά την εκεχειρία στο Ιράν

16:31

Χέγκσεθ: Αν το Ιράν δεν παραδώσει το ουράνιο του οι ΗΠΑ θα το πάρουν με κάθε μέσο

16:26

Γερμανία: Εξετάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για τις τιμές των καυσίμων