ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο «ξαφνικός» είναι ο θάνατος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026;

Γιάννης Παπαγεωργίου
07-11-2024 | 21:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο «ξαφνικός» είναι ο θάνατος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026;

Το μέλλον του μοντέλου του Ταμείου Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες, όχι μόνο είναι ευοίωνο αλλά πιθανότατα και επικρατών σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαχείρισης του κοινοτικού προϋπολογισμού. Όχι απαραίτητα και του ίδιου του Ταμείου.

Γενικότερα, η επέκταση της δυνατότητας κοινού δανεισμού παραμένει ακανθώδες ζήτημα εντός ΕΕ με τους «φειδωλούς» να αποκλείουν την προοπτική αλλά την εκλογή Τραμπ να επαναφέρει στο τραπέζι τη συζήτηση για άμεση ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ. Σε πρώτο χρόνο αυτό συνδέεται με τη στήριξη της Ουκρανίας και ως εκ τούτου η αναζήτηση κονδυλίων αποκτά χαρακτήρα επείγοντα. Για την ώρα ούτε τα υφιστάμενα κονδύλια του προϋπολογισμού επαρκούν -για την ακρίβεια εξαντλούνται- ούτε τα εθνικά των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αυτό εισέρχεται σε δύσκολη περίοδο. Ειδικά εθνικά πλάνα όπως το ελληνικό -εμπροσθοβαρές ως προς τις μεταρρυθμίσεις- έχουν περάσει στη φάση της υλοποίησης των έργων. Και τα περιθώρια καθυστερήσεων είναι ελάχιστα.

Τον Αύγουστο του 2026, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σειρά των αιτημάτων εκταμίευσης. Και αντίστοιχα, να έχουν διαθέσει τα κονδύλια για τον σκοπό που προορίζονται. Μέσα σε ένα μήνα, η Επιτροπή θα κληθεί να προχωρήσει σε αξιολόγηση-παρατηρήσεις για τη συνολική υλοποίηση του πλάνου. Κατ’ αρχάς τα κράτη-μέλη θα κληθούν να απαντήσουν στις παρατηρήσεις και να δώσουν συγκεκριμένο βραχυπρόθεσμο πλάνο ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων. Το πλάνο αυτό θα αφορά την ολοκλήρωση άμεσων τεχνικών ζητημάτων τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί άμεσα (σε λιγότερο από ένα χρόνο). Αυτό προσφέρει εκ των πραγμάτων μία χρονική παράταση 1-2 μηνών πριν ο λόγος περάσει και πάλι στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια, η ίδια η Επιτροπή, και μόνο για τέτοια θέματα, θα μπορεί να γνωμοδοτήσει θετικά για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό πρακτικά δίνει μία έμμεση παράταση ζωής του Ταμείου έως το φθινόπωρο του 2027. Σε περίπτωση αποτυχίας ολοκλήρωσης των στόχων των εθνικών πλάνων ή μη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου για το σκοπό της εκταμίευσής τους, τα κράτη-μέλη δε θα εκταμιεύσουν το σύνολο των προβλεπόμενων πόρων. Και η διαφορά κονδυλίων που προκύπτει θα υπολογιστεί και αξιολογηθεί από την Επιτροπή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:41

Γερουλάνος: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που αλλάζει τα πάντα

19:29

Τραμπ: Καλεί τη Χαμάς να αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως και άμεσα

19:23

Ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών για την εκδημία της Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα

19:10

Συνελήφθησαν δύο νεαροί για βιασμό ανηλίκου - Κατηγορείται και ανήλικη για την υπόθεση

19:00

Η δύσκολη μετάβαση σε έναν κόσμο στρατηγικού ανταγωνισμού και «σκληρής ισχύος»

18:53

Καλαφάτης: Οι νέοι της Ελλάδας με ποσοστό 83,5% καταλαμβάνουν στην 1η θέση στη χρήση εργαλείων ΤΝ

18:38

Reuters: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ιράν - ΗΠΑ πιθανά ενεργειακά, μεταλλευτικά και αεροπορικά deals

18:21

Τραμπ: Οι χώρες μέλη του «Συμβουλίου Ειρήνης» έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν άνω των $5 δισ. για τις ανάγκες της Γάζας

18:09

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση προχωρά με στόχο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη

18:04

Αττική Οδός: Διακοπή της κυκλοφορίας για έξι ημέρες στο τμήμα Ασπρόπυργου – είσοδος Φυλής στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο

17:58

Meteo: Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης σε μεγάλο μέρος της χώρας

17:48

Επιχείρηση «Αχυράνθρωποι»: Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ

17:37

Παπαστεργίου: Η τεχνολογία και η ΤΝ μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

17:10

Δούκας: Το συνέδριο του Μαρτίου είναι η τελευταία ευκαιρία για επανεκκίνηση και λύτρωση του ΠΑΣΟΚ

17:00

«Φωτιά» οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα – Πόσο αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία, χάσμα με EE

16:51

Θεμιστοκλέους: Tο ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη φάση από την ίδρυσή του

16:28

Ανοίγει η αγορά του Βιετνάμ για το ελληνικό ακτινίδιο

16:24

Xατζηδάκης για την απώλεια της 'Αννας Ψαρούδα - Μπενάκη: Μια άξια και δυναμική Ελληνίδα

16:19

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εντός 10 ημερών

16:14

Μητσοτάκης: Η Άννα περνά, τώρα, στην ιστορία έχοντας αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της στην επιστήμη και στη δημόσια ζωή

16:03

Μήνυμα του 112 σε Χίο και Σέριφο

15:57

Τασούλας για την εκδημία της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη: Κατόρθωσε να υπερβεί τα συνήθη μέτρα

15:51

Λαγκάρντ: Το γενικότερο κλίμα αυτή τη στιγμή είναι θετικό για την Ευρώπη καθώς «τα χρήματα εισρέουν»

15:29

Πιερρακάκης για εκδημία Άννας Ψαρούδα Μπενάκη: Την αποχαιρετώ με συγκίνηση, σεβασμό και ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε στην Ελλάδα

15:16

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αυτόνομο την εκλογική μάχη

15:07

Ουκρανία: Συνελήφθη ο πρώην υπ. Ενέργειας στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει τη χώρα

14:52

Πολωνία: Υπό εξέταση η ανάπτυξη δικών της πυρηνικών όπλων για αποτροπή

14:42

Αλεξανδρούπολη: Τρεις συλλήψεις για τη δολοφονία 84χρονου

14:31

Απεβίωσε η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη

14:08

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία - Εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές