ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πόσο «ξαφνικός» είναι ο θάνατος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026;

Γιάννης Παπαγεωργίου
07-11-2024 | 21:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο «ξαφνικός» είναι ο θάνατος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026;

Το μέλλον του μοντέλου του Ταμείου Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες, όχι μόνο είναι ευοίωνο αλλά πιθανότατα και επικρατών σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαχείρισης του κοινοτικού προϋπολογισμού. Όχι απαραίτητα και του ίδιου του Ταμείου.

Γενικότερα, η επέκταση της δυνατότητας κοινού δανεισμού παραμένει ακανθώδες ζήτημα εντός ΕΕ με τους «φειδωλούς» να αποκλείουν την προοπτική αλλά την εκλογή Τραμπ να επαναφέρει στο τραπέζι τη συζήτηση για άμεση ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ. Σε πρώτο χρόνο αυτό συνδέεται με τη στήριξη της Ουκρανίας και ως εκ τούτου η αναζήτηση κονδυλίων αποκτά χαρακτήρα επείγοντα. Για την ώρα ούτε τα υφιστάμενα κονδύλια του προϋπολογισμού επαρκούν -για την ακρίβεια εξαντλούνται- ούτε τα εθνικά των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αυτό εισέρχεται σε δύσκολη περίοδο. Ειδικά εθνικά πλάνα όπως το ελληνικό -εμπροσθοβαρές ως προς τις μεταρρυθμίσεις- έχουν περάσει στη φάση της υλοποίησης των έργων. Και τα περιθώρια καθυστερήσεων είναι ελάχιστα.

Τον Αύγουστο του 2026, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σειρά των αιτημάτων εκταμίευσης. Και αντίστοιχα, να έχουν διαθέσει τα κονδύλια για τον σκοπό που προορίζονται. Μέσα σε ένα μήνα, η Επιτροπή θα κληθεί να προχωρήσει σε αξιολόγηση-παρατηρήσεις για τη συνολική υλοποίηση του πλάνου. Κατ’ αρχάς τα κράτη-μέλη θα κληθούν να απαντήσουν στις παρατηρήσεις και να δώσουν συγκεκριμένο βραχυπρόθεσμο πλάνο ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων. Το πλάνο αυτό θα αφορά την ολοκλήρωση άμεσων τεχνικών ζητημάτων τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί άμεσα (σε λιγότερο από ένα χρόνο). Αυτό προσφέρει εκ των πραγμάτων μία χρονική παράταση 1-2 μηνών πριν ο λόγος περάσει και πάλι στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια, η ίδια η Επιτροπή, και μόνο για τέτοια θέματα, θα μπορεί να γνωμοδοτήσει θετικά για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό πρακτικά δίνει μία έμμεση παράταση ζωής του Ταμείου έως το φθινόπωρο του 2027. Σε περίπτωση αποτυχίας ολοκλήρωσης των στόχων των εθνικών πλάνων ή μη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου για το σκοπό της εκταμίευσής τους, τα κράτη-μέλη δε θα εκταμιεύσουν το σύνολο των προβλεπόμενων πόρων. Και η διαφορά κονδυλίων που προκύπτει θα υπολογιστεί και αξιολογηθεί από την Επιτροπή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:29

To Ιράν απαγορεύει τις εξαγωγές χάλυβα μετά τα πλήγματα στις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες του

18:28

CNL: Μειωμένα κέρδη και έσοδα το 2025

18:24

Γιώργος Κώτσηρας: Θα συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης φορολογικών βαρών και στήριξης των πολιτών

18:21

Καρέλιας: Στα 1,67 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 - Μέρισμα 14,60 ευρώ/μετοχή

18:20

Όμιλος Alumil: Στα 30,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με αύξηση 61,57%

18:17

Space Hellas: Αυξημένα κατά 70% τα κέρδη μετά φόρων το 2025 - Στα 152,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος

18:13

Δομικές προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής γεωργίας: Ένας κλάδος σε… σταυροδρόμι

18:01

Η Παγκόσμια Τράπεζα «βλέπει» άνοδο τιμών ενέργειας 24% το 2026

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες με χαμηλό τζίρο

17:59

Πληρωμή 20,7 εκατ. σε 88.069 δικαιούχους για την α' δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

17:39

Σαουδική Αραβία: Οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου συζητούν στην Τζέντα την κρίση στη Μέση Ανατολή

17:34

Βιολάντα: «Οι αναφορές περί εξαγοράς είναι αναληθείς»

17:26

Το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν έχει «καμιά εδαφική βλέψη» στον Λίβανο

17:25

Πώς μπορεί να επηρεαστούν οι τιμές καυσίμων στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση ΗΑΕ από OPEC

17:22

Το Καζακστάν θα κατευθύνει σε ρωσικά λιμάνια το πετρέλαιο που προορίζεται για τη Γερμανία

17:21

Η ΕΕ προτείνει σχέδιο για πιο απλή και αποτελεσματική νομοθέτηση

17:18

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει οι ΗΠΑ να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ το συντομότερο δυνατό»

17:10

Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Λουκάρεως: Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 89χρονος, ετοιμαζόταν για εξωτερικό

16:59

Wall Street: Πιέσεις στην τεχνολογία από τις «αδυναμίες» της OpenAI

16:57

Συμφωνία Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για στενότερη συνεργασία

16:51

Εσύ έχεις Σήμα στην επιχείρησή σου;

16:51

Υπογραφή σύμβασης για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

16:44

Ρωσία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από πυρκαγιά σε υπό κατασκευή κτίριο στη Μόσχα

16:23

Θεοδωρικάκος: «Έμπρακτη στήριξη του νέου παραγωγικού προτύπου στη Θεσσαλία με ενίσχυση της βιομηχανίας και της καινοτομίας»

16:13

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Σκιάθο - Αισθητός στην Αττική

16:06

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Υπουργικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η ατζέντα

16:03

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα ζώα συντροφιάς - Πότε μπαίνουν σε ισχύ, τι αλλάζει

15:59

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 22,7 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους λόγω ευλογιάς

15:44

Η Google άρχισε την κατασκευή τεράστιου κέντρου για το AI στην Ινδία - Στα 15 δισ. η επένδυση

15:39

Τριήμερο Πρωτομαγιάς: 7 προορισμοί για να πιάσετε τον Μάη μέσα στη φύση