ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ: Δεν υπάρχει και… είναι εδώ

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-09-2024 | 19:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ: Δεν υπάρχει και… είναι εδώ

Μία από τις συνηθέστερες -και πλέον άδικες- κατηγορίες που δέχονται (γενικώς και αορίστως) οι Βρυξέλλες είναι ότι δεν ασκούν σοβαρή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι όσοι κλήθηκαν να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά επί του πεδίου τα τελευταία χρόνια, διέθεταν μάλλον περιορισμένο πολιτικό εκτόπισμα σε σχέση με τις απαιτήσεις της θέσης τους. Αλλά, δεν αποτελεί αυτό την η αιτία του προβλήματος. Γιατί είναι οξύμωρο να αναζητάς κοινή εξωτερική πολιτική, όταν η ίδια η συνθήκη της ΕΕ δεν την περιλαμβάνει με όρους υποχρεωτικότητας, στο σύνολό της. Και είναι αδύνατο να αναζητάς αποτελεσματική κοινή γραμμή, όταν τα κράτη - μέλη δε συμφωνούν μεταξύ τους.

Έχοντας κατά νου την πραγματικότητα αυτή, οφείλουμε ωστόσο, να σημειώσουμε δύο βασικές παρατηρήσεις που μας έρχονται από τις Βρυξέλλες και εμμέσως επιχειρηματολογούν περί του αντιθέτου. Όχι ότι υφίσταται κοινή πολιτική, αλλά υφίσταται μία σειρά θεμάτων που η κοινή προσέγγιση είναι θεωρητικώς πιθανή και πρακτικώς απολύτως απαραίτητη.

Η πρώτη παρατήρηση σχετίζεται με τις αποφάσεις της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τις αρμοδιότητες και τις συναρμοδιότητες των Επιτρόπων της. Η νέα Επιτροπή διαθέτει επτά Επιτρόπους με ουσιαστικό αντικείμενο την εξωτερική πολιτική. Και δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η κατάσταση στον Λίβανο και τη Γάζα που οδήγησε στην επιλογή αυτή. Είναι, επίσης, η δραστική αλλαγή των σχέσεων που καλείται να διαμορφώσει η ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να αντιμετωπίσει τόσο ζητήματα ανταγωνιστικότητας όσο και το μεταναστευτικό.

Η δεύτερη παρατήρηση ήρθε μέσα από τη δημοσιοποίηση της φετινής μελέτης της Υπηρεσίας Ερευνών του Ευρωκοινοβουλίου (European Parliamentary Research Service) και τον σε συνεργασία με το Normandy for Peace και το Institute for Economics & Peace και συγγραφείς την Έλενα Λαζάρου και τον Branislav Stanicek. Προφανώς, ούτε η δημοκρατία, ούτε η ειρήνη είναι εύκολα μετρήσιμα μεγέθη και οι παράμετροι που κανείς συνυπολογίζει μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποιημένα αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, καταγράφεται μία εξαιρετικά ανησυχητική πραγματικότητα. Σχεδόν σε όλους τους δείκτες της μελέτης, η Νότια Ασία και η Κεντρική Αφρική εμφανίζουν ανησυχητικές επιδόσεις. Μπορούμε να το διατυπώσουμε ακόμα πιο απλά: Οι χώρες της Κεντρικής Αφρικής, η Ινδία ή οι χώρες των νησιών του Ειρηνικού απειλούνται από τους βασικότερους κινδύνους που καταγράφουμε στη σύγχρονη εποχή. Από την κλιματική αλλαγή έως την κυβερνοασφάλεια και από την απειλή πολέμου έως τις αρχές του κράτους δικαίου.

Στις επιστολές της προς τους υποψήφιους νέους Επιτρόπους (mission letters) η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν κάνει σαφείς ξεχωριστές αναφορές στην οικονομική επέκταση της ΕΕ και τη συνεργασία με αυτές τις περιοχές του πλανήτη. Καλεί, μάλιστα, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης Κάγια Κάλλας να συνεργαστεί με τον Γάλλο Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τη βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά, Στεφάν Σεζουρνέ ώστε η συνεργασία αυτή να αποκτήσει ουσιαστικά χαρακτηριστικά.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΕΕ θα κατορθώσει -και στην προκειμένη περίπτωση απαιτούνται σημαντικά κονδύλια- να επιτύχει άμεσα αξιοσημείωτη περαιτέρω διείσδυση στις χώρες αυτές. Το σίγουρο είναι ότι, αν δεν το κάνει, θα απωλέσει κι άλλους βαθμούς ανταγωνιστικότητας. Το αντίθετο, δηλαδή, από το βασικό στόχο της νέας Επιτροπής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:39

Παπαστεργίου: Τα μέτρα προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο είναι μεταξύ των θεμάτων που πραγματεύεται η ΕΕΤΤ

11:35

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στα γραφεία του ΕΦΚΑ στον Κεραμεικό - Το μήνυμα Κεραμέως

11:22

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Οριακές μεταβολές και εναλλαγές προσήμου

11:19

Η Alpha Bank ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία των επιχειρήσεων με χρηματοδότηση έως 80%

11:16

Ξεκινούν «Chios Pass 2026» και «Kythira Pass 2026» - Οι αιτήσεις

11:11

Και η Google στο «παιχνίδι» με το Πεντάγωνο: Η συμφωνία «για απόρρητη τεχνητή νοημοσύνη»

11:07

Καραβίας (Eurobank): Επικίνδυνα εφήμερη η κριτική σε φορολογική πολιτική και τράπεζες - Διανομή 2,6 δισ. ευρώ την τριετία

11:04

Διστακτικά κέρδη στις ευρωαγορές

11:00

Booking.com: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την Πρωτομαγιά

10:53

Έρευνα: Η πρώιμη έκθεση παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

10:52

Στις αγορές η Alpha Bank με «πράσινο» ομόλογο για 500 εκατ. ευρώ

10:35

Νέα πτώση για τον χρυσό - «Γλιστρά» σε χαμηλό τριών εβδομάδων

10:33

Υπ. Υγείας: Ανάπτυξη 40 νέων μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας - Δωρεάν για όλους

10:19

Unicef: Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να χάσει 25.000 γυναίκες υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

10:10

Πτώση 12% στα κέρδη της Novartis το α' τρίμηνο

10:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στρατηγική συνεργασία με την Airbus Space & Defence

09:56

Ο Όμιλος AKTOR υλοποιεί με συνέπεια τον στρατηγικό του σχεδιασμό στις ΑΠΕ

09:53

Jumbo: Ρεκόρ πωλήσεων το 2025 - Μέρισμα 0,7 ευρώ ανά μετοχή

09:48

Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

09:42

Βιοκαρπέτ: Εκτόξευση 960% στα καθαρά κέρδη το 2025

09:41

Στην Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία ο Παπασταύρου

09:41

Real Consulting: Μετασχηματισμός με AI και εξαγορές στο επίκεντρο

09:38

Πρωτοβουλία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ για την ένταξη θεραπειών παχυσαρκίας στα ομαδικά ασφαλιστήρια

09:34

Η Ιουλία Τσέτη στο Delphi Forum XI: «Η βιωσιμότητα είναι συνέχεια και συνέπεια - Οι εργαζόμενοι σύμμαχοί μας»

09:31

Υπερδιπλασιασμός κερδών για BP στο α' τρίμηνο λόγω ενεργειακής κρίσης - Στα 3,2 δισ. δολάρια

09:27

Επένδυση της Εριέττας Κούρκουλου - Λάτση στη Sporos Meals

09:26

Παπαθανάσης: Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς

09:18

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

09:17

Νέα άνοδος για πετρέλαιο με κερδοφόρο «7 στα 7» - Στα 110 δολάρια το Brent

09:00

Η Άνδρος «συστήνεται» δυναμικά στη βρετανική αγορά​​​​​​​​​​​​