ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι υποψήφιοι Επίτροποι και οι κόκκινες κάρτες του Ευρωκοινοβουλίου

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-07-2024 | 07:44
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι υποψήφιοι Επίτροποι και οι κόκκινες κάρτες του Ευρωκοινοβουλίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με τα μηνύματα να αποστέλλονται από πρωτεύουσες προς Βρυξέλλες και αντιστρόφως, ιδιωτικώς αλλά και δημοσίως μέσω δηλώσεων, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της αποστολής των ονομάτων των υποψηφίων Επιτρόπων των κρατών-μελών προς την Ursula Von Der Leyen. Έως το τέλος του μήνα το αργότερο, αυτά θα έχουν γίνει γνωστά.

Πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, δεν είδαν με καλό μάτι το αίτημα της Προέδρου της Επιτροπής να προτείνουν έναν άντρα και μία γυναίκα για κάθε θέση. Κι αν αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ίδια την πρόεδρο προκειμένου να πετύχει το στόχο της ισορροπημένης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών, υπάρχει ακόμη ένας -δυσκολότερος- σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί: Οι ακροάσεις του φθινοπώρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις Βρυξέλλες αναμένουν εξαιρετικά απαιτητικά debate, με θέμα τόσο τις πολιτικές των χαρτοφυλακίων όσο και την προσωπική πολιτική αξιολόγηση -το φάκελο- κάθε υποψηφίου.

Οι κόκκινες κάρτες του Ευρωκοινοβουλίου

Δε χρειάζεται να γυρίσουμε πολύ πίσω για να αντιληφθούμε το καθοριστικό του ρόλου των ακροάσεων του ερχόμενου Οκτωβρίου στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Στην πρώτη της θητεία, η Ursula Von Der Leyen είδε τρεις προτεινόμενους (designate) Επιτρόπους της να απορρίπτονται. Κι αν η περίπτωση της Ρουμάνας Rovana Plumb αλλά και αυτή του Ούγγρου László Trócsányi που καταψηφίστηκαν λόγω «σύγκρουσης συμφερόντων» αφορούσαν σε «περιφερειακά» κράτη-μέλη, αυτή της Γαλλίδας Sylvie Goulard προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Η Goulard απορρίφθηκε για λόγους «δεοντολογίας», ωστόσο κύκλοι των Βρυξελλών θεώρησαν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επεδίωξε με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα αυστηρό πολιτικό μήνυμα στο νεοσύστατο τότε Renew που υποστήριζε ο Emmanuel Macron.

Την «κόκκινη κάρτα» του Κοινοβουλίου είχε δει και η πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Alenka Bratusek, το 2014, όταν ο Juncker συγκροτούσε τη δική του Επιτροπή. Την ίδια περίοδο, μάλιστα, αναγκάστηκε να αλλάξει χαρτοφυλάκιο στον Tibor Navracsics, Επίτροπο που πρότεινε η Ουγγαρία. Ο Navracsics διατήρησε την ευθύνη της Παιδείας, του Πολιτισμού και των πολιτικών για τους νέους, ωστόσο οι αρμοδιότητες για θέματα ιθαγένειας πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο του τότε Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η πρώτη στην ιστορία και μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις «κόκκινης κάρτας» του Ευρωκοινοβουλίου καταγράφηκε το 2004 στην Επιτροπή Barroso, όταν ακόμη η ψήφος των Ευρωβουλευτών δεν ήταν δεσμευτική. Τότε, τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής είχαν καταψηφίσει δύο φορές την επιλογή του Ιταλού Rocco Buttiglione για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης. Θεωρήθηκε ως ένα ηχηρό μήνυμα στον τότε πρωθυπουργό της χώρας Silvio Berlusconi, ο οποίος πρότεινε για τη θέση έναν υποψήφιο που χαρακτήριζε εντός Ευρωκοινοβουλίου την ομοφυλοφιλία ως «αμαρτία» και ήθελε την παραδοσιακή θέση της γυναίκας «σπίτι της».

Τον ερχόμενο Οκτώβριο, η ψήφος στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου όχι μόνο είναι δεσμευτική αλλά και κρίσιμη για τις ισορροπίες και τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Ευρωβουλευτές μπορούν τόσο να απορρίψουν τις υποψηφιότητες όσο και να τις αξιολογήσουν ως ακατάλληλες για τα προτεινόμενα χαρτοφυλάκιά τους. Η εμπειρία αλλά και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν και πάλι 2-3 υποψηφίους να μην περνούν την ψηφοφορία μετά τις ακροάσεις τους. Συχνά οι «κόκκινες κάρτες» δικαιολογούνται από πολιτικές σκοπιμότητες. Πάντα όμως συνοδεύονται από μία εύλογη ερμηνεία. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο είναι να μη δίνει κανείς δικαιώματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ

21:33

Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τον χρυσό

21:18

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

20:54

Ντάλιο: «Πουλήστε ομόλογα, αγοράστε χρυσό και Bitcoin καθώς πλησιάζει κρίση χρέους»

20:35

Γαλλία 2027: Όλοι οι «παλιοί» θέλουν το Ελιζέ - Γιατί η εμπειρία γίνεται το νέο trend

20:27

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το Mediazona «ξένο πράκτορα»

20:07

Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ στην Uber από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

19:54

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Αυγούστου

19:45

Σουηδία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε λύκειο

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 91 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβιι Ριχ

19:09

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά το αρνητικό 7x7 αλλά απώλειες στην εβδομάδα

18:59

«Αντισημίτης δικτάτορας» ο Ερντογάν, λέει ο Νετανιάχου

18:43

Κροατία: Υπό κράτηση Ουκρανός ύποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

17:56

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα

17:42

Ημέρα ανόδου για τα κρυπτονομίσματα

17:41

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση για την Ουκρανία

17:31

UBS: Τέλος η εποχή των φθηνών τροφίμων - Οι 5 καταλύτες που αλλάζουν το τοπίο

17:28

Στο «κόκκινο» η κίνηση στα λιμάνια - Πάνω από 80.000 αναχωρήσεις έως την Κυριακή