ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι υποψήφιοι Επίτροποι και οι κόκκινες κάρτες του Ευρωκοινοβουλίου

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-07-2024 | 07:44
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι υποψήφιοι Επίτροποι και οι κόκκινες κάρτες του Ευρωκοινοβουλίου

Με τα μηνύματα να αποστέλλονται από πρωτεύουσες προς Βρυξέλλες και αντιστρόφως, ιδιωτικώς αλλά και δημοσίως μέσω δηλώσεων, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της αποστολής των ονομάτων των υποψηφίων Επιτρόπων των κρατών-μελών προς την Ursula Von Der Leyen. Έως το τέλος του μήνα το αργότερο, αυτά θα έχουν γίνει γνωστά.

Πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, δεν είδαν με καλό μάτι το αίτημα της Προέδρου της Επιτροπής να προτείνουν έναν άντρα και μία γυναίκα για κάθε θέση. Κι αν αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ίδια την πρόεδρο προκειμένου να πετύχει το στόχο της ισορροπημένης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών, υπάρχει ακόμη ένας -δυσκολότερος- σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί: Οι ακροάσεις του φθινοπώρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις Βρυξέλλες αναμένουν εξαιρετικά απαιτητικά debate, με θέμα τόσο τις πολιτικές των χαρτοφυλακίων όσο και την προσωπική πολιτική αξιολόγηση -το φάκελο- κάθε υποψηφίου.

Οι κόκκινες κάρτες του Ευρωκοινοβουλίου

Δε χρειάζεται να γυρίσουμε πολύ πίσω για να αντιληφθούμε το καθοριστικό του ρόλου των ακροάσεων του ερχόμενου Οκτωβρίου στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Στην πρώτη της θητεία, η Ursula Von Der Leyen είδε τρεις προτεινόμενους (designate) Επιτρόπους της να απορρίπτονται. Κι αν η περίπτωση της Ρουμάνας Rovana Plumb αλλά και αυτή του Ούγγρου László Trócsányi που καταψηφίστηκαν λόγω «σύγκρουσης συμφερόντων» αφορούσαν σε «περιφερειακά» κράτη-μέλη, αυτή της Γαλλίδας Sylvie Goulard προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Η Goulard απορρίφθηκε για λόγους «δεοντολογίας», ωστόσο κύκλοι των Βρυξελλών θεώρησαν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επεδίωξε με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα αυστηρό πολιτικό μήνυμα στο νεοσύστατο τότε Renew που υποστήριζε ο Emmanuel Macron.

Την «κόκκινη κάρτα» του Κοινοβουλίου είχε δει και η πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Alenka Bratusek, το 2014, όταν ο Juncker συγκροτούσε τη δική του Επιτροπή. Την ίδια περίοδο, μάλιστα, αναγκάστηκε να αλλάξει χαρτοφυλάκιο στον Tibor Navracsics, Επίτροπο που πρότεινε η Ουγγαρία. Ο Navracsics διατήρησε την ευθύνη της Παιδείας, του Πολιτισμού και των πολιτικών για τους νέους, ωστόσο οι αρμοδιότητες για θέματα ιθαγένειας πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο του τότε Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η πρώτη στην ιστορία και μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις «κόκκινης κάρτας» του Ευρωκοινοβουλίου καταγράφηκε το 2004 στην Επιτροπή Barroso, όταν ακόμη η ψήφος των Ευρωβουλευτών δεν ήταν δεσμευτική. Τότε, τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής είχαν καταψηφίσει δύο φορές την επιλογή του Ιταλού Rocco Buttiglione για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης. Θεωρήθηκε ως ένα ηχηρό μήνυμα στον τότε πρωθυπουργό της χώρας Silvio Berlusconi, ο οποίος πρότεινε για τη θέση έναν υποψήφιο που χαρακτήριζε εντός Ευρωκοινοβουλίου την ομοφυλοφιλία ως «αμαρτία» και ήθελε την παραδοσιακή θέση της γυναίκας «σπίτι της».

Τον ερχόμενο Οκτώβριο, η ψήφος στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου όχι μόνο είναι δεσμευτική αλλά και κρίσιμη για τις ισορροπίες και τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Ευρωβουλευτές μπορούν τόσο να απορρίψουν τις υποψηφιότητες όσο και να τις αξιολογήσουν ως ακατάλληλες για τα προτεινόμενα χαρτοφυλάκιά τους. Η εμπειρία αλλά και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν και πάλι 2-3 υποψηφίους να μην περνούν την ψηφοφορία μετά τις ακροάσεις τους. Συχνά οι «κόκκινες κάρτες» δικαιολογούνται από πολιτικές σκοπιμότητες. Πάντα όμως συνοδεύονται από μία εύλογη ερμηνεία. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο είναι να μη δίνει κανείς δικαιώματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:10

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι, λόγω σαλμονέλας

16:59

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή της Fed - Στο επίκεντρο το deal της IBM

16:58

Κίνα: Το εμπορικό πλεόνασμα ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια το 2025

16:47

Καύσιμα: Τι τιμές να περιμένουν οι καταναλωτές το 2026 - Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς

16:46

Μακρόν: Οι κυρώσεις πλήττουν την ρωσική οικονομία

16:42

ΕΤΑΔ: Σύμβαση μίσθωσης με τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης για το Δημαρχείο

16:35

Ιαπωνία: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ ανοικτά της Ιαπωνίας - Προειδοποίηση για τσουνάμι

16:35

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Το deal Ελλάδας-ΗΠΑ αναδιαμορφώνει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

16:31

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση του Mediterranean Partnership of Securities Regulators

16:28

Ισραήλ: Έφοδος της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της UNRWA στην Ιερουσαλήμ

16:22

Κεφαλογιάννης για δωρεά του Kaizen Foundation: Επενδύουμε στην πρόληψη, την τεχνολογία και την πρώιμη ανίχνευση

16:17

Σκληρή μάχη για την Warner Bros: Εχθρική πρόταση εξαγοράς από την Paramount κόντρα στην Netflix

16:16

Η CrediaBank “Shipping Financier of the Year” στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards

16:12

Wall Street: O κλάδος που εκτοξεύεται λόγω του «AI boom»

16:10

Πακέτα για το 2,26% της Optima Bank

16:05

Πώς να διαχειριστείς το σάκχαρό σου αν έφαγες πολλή ζάχαρη την προηγούμενη μέρα

16:03

Scope Ratings: Αρνητικό το μεσοπρόθεσμο παγκόσμιο outlook - Θετικές εκτιμήσεις για Ελλάδα

15:55

Όταν το οικονομικό όφελος συναντά την περιβαλλοντική ευθύνη

15:54

Βρυξέλλες: Συγκρατημένη υποδοχή στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ

15:53

Μουσείο του Λούβρου: Συνδικάτα καλούν σε «επαναλαμβανόμενη απεργία» τους εργαζομένους

15:43

Πτήση MH370 της Malaysia Airlines: Δικαστήριο του Πεκίνο δίνει εντολή για αποζημιώσεις

15:29

Λιβάνιος: Σε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2026 ο νέος Κώδικας της αυτοδιοίκησης

15:25

Εγκαίνια του νέου καταστήματος My market στην Καλλιθέα

15:24

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας: Πώς η τεχνολογία γίνεται εργαλείο καθημερινής αυτονομίας

15:19

Θεοδωρικάκος: Νέες θετικές προοπτικές για την Ελλάδα από την ενδυνάμωση της σχέσης με ΗΠΑ

15:15

ΡΑΑΕΥ: Συμμετοχή στο 17ο Στρογγυλό Τραπέζι Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ

15:11

Το νέο δώρο των γιορτών; Bitcoin κάτω από το δέντρο

15:09

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης υγείας που η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει πρόοδο

14:54

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Roland Lescure

14:53

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη - Αρχιεπισκόπου Αμερικής