Real Estate: Πώς θα γίνει η αξιοποίηση 2.088 ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων - Τα σημαντικά προβλήματα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Real Estate: Πώς θα γίνει η αξιοποίηση 2.088 ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων - Τα σημαντικά προβλήματα
Προβλέπεται η σύσταση ενός ενιαίου ταμείου για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του στρατού, του Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας. Τι αναφέρεται σε σχετικό νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Άμυνας που είναι σε διαβούλευση. Η εικόνα στα assets και τα προβλήματα. Το στεγαστικό των στρατού.

Τον δρόμο για την αξιοποίηση πάνω από 2.000 ακίνητα, ειδικότερα 2.088 assets, των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρεί να «ανοίξει» το αρμόδιο Υπουργείο Ενικής Άμυνας. Ηδη, όπως και προ ημερών αναφέραμε, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ως τις 18 Ιουλίου το σχετικό σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το insider.gr έχει αναφερθεί ήδη στην περίφημη «Ατζέντα 2030» του υπουργείου,, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της σύστασης ενός ενιαίου ταμείου διαχείρισής της, του Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συγχωνεύει τα προϋφιστάμενα ταμεία των τριών κλάδων. Ευρύτερα, πάντως, το Υπουργείο, εκτός από την τακτοποίηση – αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου του, σχεδιάζει να καταρτίσει ένα δεκαετές σχέδιο δράσεων για την αποτελεσματική κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα assets και τα προβλήματα

Όπως έχουμε αναφέρει, από το σύνολο των 2.088 ακινήτων, 1.304 κρίνονται επιχειρησιακά αναγκαία, 764 μη επιχειρησιακά αναγκαία, 211 προβληματικά, 29 είναι δωρεάν παραχωρημένα, ενώ 218 είναι αξιοποιημένα και 326 προς αξιοποίηση.

Προφανώς, οι κινήσεις του υπουργείου επιχειρούν να δώσουν λύσει, στο μέτρο του δυνατού, σε σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, όπως η ελιπής αποτύπωση ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ., η απουσία μητρώου ακίνητης περιουσίας - αδυναμία εποπτείας / προστασίας / αξιοποίησης, ο μεγάλος αριθμός αναξιοποίητων ακινήτων εξαιτίας αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αδυναμία καταχώρησης στο Κτηματολόγιο ελλείψει σαφών τίτλων, ο κατακερματισμός, η απουσία ενιαίας αποτύπωσης και παρωχημένου θεσμικού πλαισίου, η έλλειψη στρατηγικής, τεχνογνωσίας και σταθερού προσωπικού κ.α.. Επίσης, Ένα άλλο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στη διαδικασία πολεοδόμησης πρώην στρατοπέδων και λόγω αδυναμίας ή απροθυμίας τοπικών Δήμων να υλοποιήσουν τους όρους παραχώρησης.

Το νομοσχέδιο και τα 3 μέρη

Στο Σχέδιο Νόμου αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Το πρώτο κατατείνει στην αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της σύστασης ενός ενιαίου ταμείου διαχείρισής της, του Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (Τ.Α.Ε.θ.Α), το οποίο θα συγχωνεύει τα προϋφιστάμενα ταμεία των τριών κλάδων και θα ενσωματώνει τους σκοπούς τους, με αποστολή την κάλυψη αναγκών εθνικής άμυνας και την υλοποίηση δράσεων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με το δεύτερο Μέρος δημιουργείται ένας νέος φορέας, ο Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (Φ.Α.Α.Ε.Δ), επιφορτισμένος με το έργο της αποκλειστικής αξιοποίησης των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο τη βέλτιστη και αποδοτικότερη αξιοποίησή τους, μέσω σύγχρονων και εξελιγμένων διαδικασιών, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς. Τέλος, στο τρίτο Μέρος εισάγονται ρυθμίσεις σχετικές με την υιοθέτηση και την εκπόνηση σχεδίου δράσεων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συνένωση δυνάμεων

Το Τ.Α.Εθ.Α. διαχειρίζεται την περιουσία του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, για: α) την ενίσχυση της αμυντικής οχύρωσης της χώρας και τη χρηματοδότηση σκοπών εθνικής άμυνας και β) τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο νέο ταμείο συγχωνεύονται το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ), με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και του στρατηγικού σχεδιασμού στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου. Το Τ.Α.Εθ.Α. διατηρεί το δικαίωμα ανταλλαγής ή παραχώρησης της χρήσης μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων του σε φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, με αντάλλαγμα. Παράλληλα, δύναται, κατά την κρίση του και μόνο εφόσον συντρέχουν λόγοι προφανούς δημοσίου συμφέροντος, να προχωρά σε παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα για σκοπούς που εξυπηρετούν φιλανθρωπικές, πολιτιστικές, κοινωφελείς ή εκπαιδευτικές δράσεις.

Παράλληλα, μία από τις πιο σημαντικές αρμοδιότητές του είναι ότι αναλαμβάνει την υλοποίηση του σχεδίου δράσης που καταρτίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, χρηματοδοτεί παρεμβάσεις και έργα επί των ακινήτων του, ενώ δύναται να παραχωρεί στρατιωτικά ακίνητα έναντι ανταλλάγματος, στη βάση της ειδικής διοικητικής σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους.

Ο νέος στρατηγικός φορέας αξιοποίησης ακινήτων

Όπως αναφέραμε, συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» και διακριτικό τίτλο «Φ.Α.Α.Ε.Δ.», με έδρα την Αθήνα. Το Φ.Α.Α.Ε.Δ. στεγάζεται σε χώρο που του παραχωρεί το Τ.Α.Εθ.Α., χωρίς αντάλλαγμα. Σκοπός του Φ.Α.Α.Ε.Δ. είναι η αξιοποίηση των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων του Τ.Α.Εθ.Α., των λοιπών εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ακινήτων ιδιοκτησίας τρίτων φορέων, για τη χρηματοδότηση σκοπών εθνικής άμυνας και για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Φ.Α.Α.Ε.Δ. καταρτίζει πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης Ακινήτων, για την αξιοποίηση των ακινήτων που του αναθέτει το Τ.Α.Εθ.Α., το οποίο αναθεωρείται οποτεδήποτε. Το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης Ακινήτων, το οποίο τεκμηριώνεται με τεχνική, νομική και χρηματοοικονομική μελέτη, αναλύει τουλάχιστον τα εξής: την πραγματική και νομική κατάσταση των προς αξιοποίηση ακινήτων, τα σενάρια για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων, τις εργασίες και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ωρίμανση κάθε ακινήτου, σύμφωνα με το βέλτιστο σενάριο αξιοποίησής του, τις ενέργειες προσέλκυσης επενδύσεων για την αξιοποίηση των ακινήτων και γτα στοιχεία ταυτότητας των ακινήτων, τα οποία δημοσιεύονται και στον ιστότοπο του Φ.Α.Α.Ε.Δ.. Σε περίπτωση αξιοποίησης ακινήτων, το οικονομικό αντικείμενο της οποίας εκτιμάται ότι θα υπερβείτα δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώνει προηγουμένως το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι αρμοδιότητες του Φ.Α.Α.Ε.Δ. περιλαμβάνουν: α) την ωρίμανση, την αξιοποίηση και την εκποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίων για τις Ένοπλες Δυνάμεις ακινήτων των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ακινήτων ιδιοκτησίας τρίτων φορέων σύμφωνα, β) τη σύναψη δανείων με φορείς του δημοσίου τομέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων, κατόπιν έγκρισης που παρέχεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, γ) τη συμμετοχή σε εταιρείες ειδικού σκοπού, στην ίδρυση των οποίων συμμετέχει για την κατασκευή, ανακατασκευή, συντήρηση και ανακαίνιση στρατιωτικών οικημάτων και εγκαταστάσεων, καθώς και για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ακινήτων, δ) τη σύναψη και εκτέλεση προγραμματικών συμβάσεων, προγραμματικών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ε) τη συμμετοχή του σε κάθε είδους εθνικά, ευρωπαϊκά, διεθνή και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και στ) τη σύμπραξη στην υλοποίηση του σχεδίου δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κ.α.

Οι στεγαστικές ανάγκες

Αναφορικά με το σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταρτίζει δεκαετές σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. . Η κάλυψη των αναγκών αυτών πραγματοποιείται ιδίως μέσω της κατάλληλης ανάπτυξης από το Τ.Α.Εθ.Α. των ακινήτων του, για την κατασκευή, ανακατασκευή, ανακαίνιση και συντήρηση στρατιωτικών οικημάτων και την παραχώρηση της χρήσης τους έναντι αποζημίωσης.

Το σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία: α) τη δυναμικότητα των υφιστάμενων στρατιωτικών οικημάτων, β) τις τεχνικές ανάγκες και το κόστος συντήρησης των υφιστάμενων στρατιωτικών οικημάτων, γ) την τεχνική δυνατότητα, τη δυνατότητα χρηματοδότησης και το κόστος κατασκευής και συντήρησης στρατιωτικών οικημάτων, δ) τη δυνατότητα του Τ.Α.Εθ.Α. να χρηματοδοτήσει με κάθε άμεσο ή έμμεσο τρόπο την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ε) τις στεγαστικές ανάγκες ανά περιοχή, στ) τις κατηγορίες δικαιούχων και ζ) το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης οροσήμων εκτέλεσής του. Στόχος του σχεδίου είναι η συγκρότηση ενός λειτουργικού και ρεαλιστικού πλαισίου στέγασης που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του στρατιωτικού προσωπικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Δημογραφικό: Οι μετανάστες «ανέστησαν» την Γηραιά Ήπειρο - Αυξήθηκε στα 450 εκατομμύρια ο πληθυσμός της ΕΕ το 2025

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων – Οι προσδοκίες και οι «παγίδες»

Οι καλεσμένοι της JP Morgan στην Αθήνα και το τραπεζικό «μενού»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider