Ακίνητα: Ποια είναι δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης – Οι top περιοχές της Αθήνας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Ποια είναι δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης – Οι top περιοχές της Αθήνας
Το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας αποτελεί το «προπύργιο» της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακολουθούν Κουκάκι – Μακρυγιάννη. Τι συμβαίνει σε 13+1 πόλεις ανά την Ελλάδα. Πώς επηρεάζουν το «παιχνίδι» οι νέοι κανόνες. Τι αναφέρει έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate.

Το σύνολο της δυναμικής των εγγεγραμμένων ακινήτων στις top περιοχές της Αθήνας, σε όλες τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αριθμεί 7.750 ακίνητα, καταγράφοντας αύξηση 5,83% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και κατά 24,56% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 που αριθμούσε 6.222 ακίνητα.

Το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας αποτελεί και το προπύργιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συγκεκριμένα, τα εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σήμερα είναι 2.208, με +5,49% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και με +11,52% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Ταυτόχρονα, η περιοχή με την υψηλότερη δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης μετά το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, είναι το Κουκάκι-Μακρυγιάννη με 1.035 εγγεγραμμένα ακίνητα και αυξημένη δυναμική κατά 22,92% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Αύξηση των εγγραφών καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του κέντρου της Αθήνας, με τις υψηλότερες αυξήσεις σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023, να καταγράφονται στο Παγκράτι (+47,84%), στους Αμπελόκηπους (+43,30%), στη Καλλιθέα (+47,47%), στα Πετράλωνα (+55,71%). Αυτά αναφέρονται σε σχετική ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για τη δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης μετά τους νέους κανόνες.

Πηγή/Επεξεργασία: Airdna /Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες – όχι ιδιωτικά δωμάτια.
Πηγή/Επεξεργασία: Airdna /Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες – όχι ιδιωτικά δωμάτια.

«Ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του κλάδου του real estate, των κατασκευών, των αξιών στην ακίνητη περιουσία (αντικειμενικές, εμπορικές αξίες), αλλά προσέφερε παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων που διαθέτουν τα ακίνητα τους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτελεί για τους ιδίους το βασικό τους εισόδημα, η βασική τους εργασία. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν αποτελεί τον μοναδικό, αλλά, αποτελεί βασικό παράγοντα μείωσης της διαθεσιμότητας ακινήτων στον κλάδο της μακροχρόνιας συμβατικής μίσθωσης - αύξησης των μισθωμάτων και εν γένει του κόστους στέγασης», αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Η δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 14 πόλεις της Ελλάδας

Ο Δήμος Αθηναίων αποτελεί την «ναυαρχίδα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, σύμφωνα με τα κάτωθι στοιχεία, αν και βρίσκονται σε ισχύ οι νέοι κανόνες από την αρχή του έτους, δεν φαίνεται να επιστρέφουν οι ιδιοκτήτες στη μακροχρόνια συμβατική μίσθωση. Αντιθέτως, καταγράφουμε αύξηση κατά 2,32% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και κατά 21,11% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Αύξηση των εγγραφών ακινήτων καταγράφεται και στο Δήμο Θεσσαλονίκης κατά 3,57% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και κατά 27,32% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Στο σύνολο των πόλεων καταγράφεται αύξηση της δυναμικής των εγγεγραμμένων ακινήτων κατά 59,59% στη Τρίκαλα, κατά 37,30% στη Ρόδο, κατά 29,69% στη Λάρισα, κατά 24,03% στα Ιωάννινα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023. Δικαιολογημένη μείωση καταγράφεται στο Ηράκλειο της Κρήτης κατά 13,13%, στη Κέρκυρα κατά 3,77% και κατά 0,31% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Πηγή/Επεξεργασία: Airdna /Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες – όχι ιδιωτικά δωμάτια.
 

Οι νέοι κανόνες δεν θα ελέγξουν το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης τόσο για οικογενειακές κατοικίες, όσο και για κατοικίες κατάλληλες για νέους ή/και φοιτητές, δεν πρόκειται να ρυθμιστεί από τους νέους κανόνες στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η οποιαδήποτε «επιστροφή» ακινήτου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην μακροχρόνια συμβατική μίσθωση, κυρίως από τους μικροϊδιοκτήτες με μη υψηλές πληρότητες, θα καλυφθεί άμεσα από τα 5.297 νομικά πρόσωπα, τα 7.440 φυσικά πρόσωπα με τρία ή περισσότερα ακίνητα ή/και μέρος των 94.982 φυσικών προσώπων με έως 2 ακίνητα που θα θελήσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω στον κλάδο. Από την πρώτη ημέρα δημοσίευσης των νέων κανόνων, είχαμε αναφέρει ότι είναι «ευπρόσδεκτοι» διότι αποτελούν ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας σε έναν αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό κλάδο, έναν κλάδο που συμμετέχει ενεργά στο νέο μοντέλο του τουρισμού και δημιουργεί θέσεις εργασίες, αλλά δεν θα μπορέσουν να αποτελέσουν ανάχωμα στο κόστος στέγασης στη χώρα μας ή/και να αυξήσουν την διαθεσιμότητα ακινήτων στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τους νέους κανόνες, δηλαδή τα έσοδα από τον ΦΠΑ στη βραχυχρόνια μίσθωση που δεν θα συμψηφιστούν, το τέλος παρεπιδημούντων και μέρος από το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που αντικαθιστά το φόρο διαμονής, θα μπορούσαν να διατεθούν για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής και δημιουργίας κοινωνικών κατοικιών. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανακατεύθυνση των εσόδων που προκύπτουν από την βραχυχρόνια μίσθωση, στη χρηματοδότηση στεγαστικών πολιτικών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

Μαρίνες – Θαλάσσιος Τουρισμός: Τα Ελληνικά περιθώρια ανάπτυξης και ο ανταγωνισμός στην Αν. Μεσόγειο για την προσέλκυση super yachts

ΕΤΑΔ: Παράταση στον διαγωνισμό για το Tae Kwon Do, «σκέψεις» για το πλάνο αξιοποίησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider