Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αγορά – Η τάση των Ελλήνων για αλλαγή κατοικίας τα επόμενα χρόνια 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αγορά – Η τάση των Ελλήνων για αλλαγή κατοικίας τα επόμενα χρόνια 
Στην αγορά κατοικιών στην Ελλάδα, πάνω από το 1/3 (36,6%) των Ελλήνων ερωτηθέντων στα πλαίσια έρευνας αναμένουν ότι θα μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι επιλογές τους κατευθύνονται ξεκάθαρα σε αστικές κατοικίες. Η ιδιοκατοίκηση, η συγκατοίκηση και οι επιλογές. Τι δείχνει έρευνα της  RE/MAX Europe.

Στην αγορά κατοικιών στην Ελλάδα, πάνω από το 1/3 (36,6%) των Ελλήνων ερωτηθέντων στα πλαίσια έρευνας αναμένουν ότι θα μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι επιλογές τους κατευθύνονται ξεκάθαρα σε αστικές κατοικίες. Είτε προβούν σε αγορά είτε σε ενοικίαση, πάνω από το 60% αυτών των υποψηφίων για μετακόμιση στρέφουν το βλέμμα τους σε αστικά διαμερίσματα. Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την RE/MAX Europe, με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πολίτες της ελληνικής επικράτειας. Η έκθεση εξετάζει τους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ακινήτων, καθώς και την τάση των Ελλήνων για αλλαγή κατοικίας τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων.

Οι παράγοντες

Όπως αναφέρεται, το ¼ αυτών που αναμένουν ότι θα μετακομίσουν παρακινούνται από οικονομικούς παράγοντες, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ευρώπης. Σ’ αυτήν την κατηγορία, περίπου το 8% αναζητά περισσότερο οικονομικές περιοχές, ενώ περισσότερο από το 6% στοχεύει να μειώσει τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης. Την ίδια στιγμή, το 26% αναζητά μεγαλύτερα ακίνητα και το ¼ στρέφεται σε περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια, που μπορούν να τους προσφέρουν άλλες περιοχές.

«Παραδόξως, αν και το 80% των Ελλήνων είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν λένε ότι είναι πιθανόν να ενοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους», σημειώνεται σχετικά. Πάνω από το 31% αναζητά μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης. Το ¼ των υποψήφιων αγοραστών σκέφτεται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές ή περιοχές των προαστίων. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων σε φίλους και μέλη της οικογένειας αποτελεί το κίνητρο για σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες ερωτηθέντες, που σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο.

Η συγκατοίκηση σημειώνει ανοδική πορεία στην Ελλάδα, λόγω των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την κοινή διαβίωση. Αυτό που δελεάζει περισσότερο τους Έλληνες στην επιλογή της συγκατοίκησης είναι η αποδοτικότερη οικονομικά, από κοινού πρόσβαση σε ανέσεις (26,7%) και το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης (22,7%). Επιπλέον, το 20% περίπου των ερωτηθέντων στα πλαίσια της έρευνας στρέφονται σ’ αυτήν την ιδέα για την ευελιξία του, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουν τον χρόνο τους σε περισσότερες τοποθεσίες.

Η συγκυριότητα προσέλκυσε επίσης σημαντική προσοχή, με το 67% των Ελλήνων να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους σε αυτήν την κοινή πορεία προς την ιδιοκτησία. Για πολλούς, αποτελεί τον τρόπο ώστε να επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακίνητα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%). Στο μεταξύ, για λιγότερους από το ¼ των ερωτηθέντων (24,4%), η συνιδιοκτησία προσφέρει έναν ελκυστικό τρόπο να εξασφαλίσει κανείς μια δεύτερη ή εξοχική κατοικία.

Τα βασικά στοιχεία

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 84% των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες τουλάχιστον ενός ακινήτου ήτοι +16,8% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το 62,2% κατοικούν σε δικό τους ακίνητο (+5,6% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), το 57,5% θα σκεφτόταν την συγκατοίκηση (+1,4% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), το 67% θα σκεφτόταν την συνιδιοκτησία (+2% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), το 36,8% θα ψάξουν για μετακόμιση τα επόμενα χρόνια (-2,7% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), το 19,2% εκφράζουν ανησυχία για τη διαθεσιμότητα στην περιοχή που διαμένουν (+5,6% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), ενώ ποσοστό 25% εκφράζουν ανησυχία για την οικονομική του δυνατότητα να αναλάβουν τα έξοδα ενός ακινήτου (-5,8% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Στους λόγους για να αγοράσουν ακίνητο, οι Έλληνες απάντησαν το 51,3% ως κατοικίας (το 60,5% μη ιδιοκτήτες ακινήτου), το 29,5% για παραχώρηση σε μέλη οικογένειας ή φίλους (27,8% μη ιδιοκτήτες ακινήτου), το 13,6% για δημιουργία εισοδήματος από εκμίσθωση (29,6% μη ιδιοκτήτες ακινήτου), το 3,3% των ερωτηθέντων για τη δημιουργία διευρυμένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων για μακροχρόνια επένδυση (4,3% μη ιδιοκτήτες ακινήτου), ενώ το 2,3% για φορολογικά προνόμια (6,8% μη ιδιοκτήτες ακινήτου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider