Sell off στις κινεζικές μετοχές και «πληγή» 6 τρισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sell off στις κινεζικές μετοχές και «πληγή» 6 τρισ. δολαρίων
Περίπου 6 τρισ. δολάρια έχουν κάνει φτερά από την αξία των μετοχών της Κίνας μετά το ράλι του 2021, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε μία διαδικασία «μετάβασης» σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως το sell off δεν θα έχει τέλος.

Περίπου 6 τρισ. δολάρια έχουν κάνει φτερά από την αξία των μετοχών της Κίνας μετά το ράλι του 2021, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε μία διαδικασία «μετάβασης» σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως το sell off δεν θα έχει τέλος. Την τελευταία τριετία ο CSI 300, ο βασικός δείκτης της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς, εμφανίζει απώλειες 40%. Για να βάλει φρένο στον κατήφορο, το Πεκίνο, εξετάζει ένα πακέτο στήριξης του χρηματιστηρίου της τάξης των 278 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, οι διεθνείς επενδυτές όπως και οι μικροεπενδυτές της χώρας θα ήθελαν μάλλον να δουν μία ακόμη πιο δυναμική παρέμβαση από τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Προτεραιότητα για τον Κινέζο πρόεδρο έχουν βεβαίως οι ισχυρές πιέσεις στην αγορά ακινήτων και οι εντάσεις στο εμπόριο. Αυτά είναι τα προβλήματα που αντανακλώνται στην αιμορραγία της χρηματιστηριακής αγοράς και επομένως πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστούν θα ήταν ένα έμμεσο, αλλά ισχυρό στήριγμα για τις μετοχές.

«Ο Σι Τζινπίνγκ θα πρέπει να ενδιαφέρεται για το εάν οι θέσεις του ΚΚΚ είναι σύμφωνες με τις αντιλήψεις των Κινέζων πολιτών και των παγκόσμιων επενδυτών» δήλωσε ο Φρανκ Τσάι, επίκουρος καθηγητής διεθνών σπουδών Πανεπιστήμιο Jiaotong-Liverpool στο Suzhou, στην ανατολική Κίνα. Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από την τελευταία φορά που οι αρχές της Κίνας έδειξαν τόσο μεγάλη ανησυχία για το χρηματιστήριο της χώρας. Αλλά το οικονομικό σκηνικό του 2015 ήταν πολύ διαφορετικό, καθώς πλέον υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος για μείωση των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων, εντείνοντας τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως το 2015, η κυβέρνηση ήταν επίσης έτοιμη να δώσει τεράστια ώθηση στην κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας, την ακίνητη περιουσία. Παρείχε πάνω από 3 τρισεκατομμύρια γιουάν για την κατεδάφιση παλαιών πολυκατοικιών και την κατασκευή και πώληση νέων κτιρίων. Οι αρχές μείωσαν απότομα τα επιτόκια, συμπαρασύροντας ανοδικά τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Η πολιτική των δύο παιδιών εισήχθη τον Οκτώβριο, αναζωογονώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα, ενώ ώθησαν το ΑΕΠ σε ετήσια άνοδο 7%. Το 2023, η κινεζική οικονομία πέτυχε τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης περίπου 5% — αλλά κατέγραψε επίσης το χειρότερο αποπληθωριστικό σερί της από την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση. Οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους τον Δεκέμβριο εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια, ενώ οι εξαγωγές «χολαίνουν», ο πληθυσμός συρρικνώνεται και υπάρχει ένας τεράστιος στρατός από άνεργους πτυχιούχους.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, συγκριτικά με την πολυετή κρίση στο κινεζικό real estate και τις δημογραφικές προκλήσεις, οι χρηματιστηριακές απώλειες μπορεί να μοιάζουν με ένα σχετικά επιφανειακό πρόβλημα. Οι μετοχές αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μόλις κλάσμα του πλούτου των νοικοκυριών που διαθέτουν τα ακίνητα και δεν υπάρχουν ενδείξεις συστημικού κινδύνου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησε η «διπλή» δημόσια προσφορά του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» – Πώς θα τρέξει η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

Mytilineos: Ξεπέρασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ τα EBITDA - Μέρισμα 1,5 ευρώ ανά μετοχή

Τράπεζες: Κέρδη προ φόρων στα 4,1 – 4,2 δισ. ευρώ για το 2023 – Πρωταγωνιστούν στο συνέδριο της JP Morgan στη Ν. Υόρκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider