Ακίνητα: Τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες για ευκολότερες μεταβιβάσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες για ευκολότερες μεταβιβάσεις
Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται και οι τροποποιητικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.

Τρεις νέες ψηφιακές εφαρμογές, που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty για τις τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών που σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στην εφορία και τη λειτουργία μιας νέας εφαρμογής για την ηλεκτρονική αντί της χειρόγραφης έκδοσης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ.

Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, που θα ξετυλιχτεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Νοέμβριο, προβλέπει:

1. Επικαιροποίηση και επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και για τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας myProperty, μόνο οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν τις εξής συναλλαγές:

- Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία)
- Πλειστηριασμός
- Χρησικτησία
- Μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος
- Πλασματική μεταβίβαση
- Εκτέλεση προσυμφώνου εντός διετίας.

2. Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/ Γονικής Παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα, μέσω της πλατφόρμας myProperty ο δωρητής/γονέας και ο δωρεοδόχος/τέκνο, υποβάλλουν από κοινού ηλεκτρονικά, χωρίς σύνταξη συμβολαίου:

Α. Δηλώσεις που υπάγονται στη φορολογική κλίμακα και αφορούν:

- Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτικά αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, έργων τέχνης κ.λπ.) προς τους δικαιούχους όλων των κατηγοριών της φορολογικής κλίμακας, καθώς και χρημάτων που μεταβιβάζονται στους δικαιούχους της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με μεταφορά μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.

Β. Δηλώσεις με αυτοτελή φορολόγηση

- Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων, πλην των οριζόμενων στην παραπάνω παράγραφο για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.

3. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία. Εξαιρείται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που εκδίδεται μετά από έλεγχο το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό θα εκδίδεται ψηφιακά στα τέλη του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φονικές πλημμύρες: Σχέδιο αποκατάστασης 3 αξόνων για αγρότες, περιουσίες και υποδομές – Το βλέμμα στραμμένο στη διάσωση

ΕΤΕ: Γιατί η κατοικία θα παραμείνει ακριβή και δυσεύρετη – Μέση άνοδος τιμών κατά 7% το 2023-2024

Ρεύμα: Θολό «τοπίο» για τη διασύνδεση Κύπρος–Ελλάδα – Δεν καταβλήθηκαν τα πρώτα 50 εκατ. στον ανάδοχο

gazzetta
gazzetta reader insider insider