ΕΝΦΙΑ: Δικλείδες ασφαλείας στο «ψαλίδι» 10% στον φόρο για ασφαλισμένες κατοικίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΝΦΙΑ: Δικλείδες ασφαλείας στο «ψαλίδι» 10% στον φόρο για ασφαλισμένες κατοικίες
Για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να βάλει «κόφτες» προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα «εικονικών» ασφαλιστηρίων συμβολαίων για πολυτελείς κατοικίες που θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν από το 2024 μείωση έως 10% στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση είναι αναλογική. Δηλαδή, η έκπτωση εφαρμόζεται ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης της κατοικίας με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ απολαμβάνουν όσοι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες όλο το έτος ενώ το μικρότερο κέρδος 2,5% έχουν οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να βάλει «κόφτες» προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα «εικονικών» ασφαλιστηρίων συμβολαίων για πολυτελείς κατοικίες που θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου ύψους ασφαλίστρου. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψη για την ασφάλιση της κατοικίας και το κόστος ανακατασκευής, το οποίο κυμαίνεται από 1.200 – 1.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για μια μέση κατοικία.

Με βάση τη ρύθμιση, η έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ ισχύει εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, δηλαδή λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Η μείωση μάλιστα, αφορά στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.

Επίσης η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

  1. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
  2. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
  3. Για να λάβει κάποιος την έκπτωση 10% θα πρέπει να έχει ασφαλίσει τη κατοικία η τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι ανάλογη με το χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο φόρος μειώνεται κατά 10%, για 9 μήνες η έκπτωση ανέχεται σε 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5%, για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν υπάρχει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά 1.074.053 κατοικίες που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών και το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές: Ποιες υποθέσεις έχει βάλει στο «μάτι» η Εφορία

Εφορία: Με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ 6 στα 10 νοικοκυριά και 7 στους 10 επαγγελματίες

Χρέη στην Εφορία: Καρότο και μαστίγιο στους οφειλέτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider