Ακίνητα: Σε τροχιά ανάπτυξης το real estate στην Ελλάδα – Αύξηση τιμών το 2022

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Σε τροχιά ανάπτυξης το real estate στην Ελλάδα – Αύξηση τιμών το 2022
Σε ανοδική πορεία βρίσκεται την τελευταία πενταετία η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα - Η ζήτηση και η δυναμική του εγχώριου Real Estate έχει αυξηθεί σημαντικά. Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Η εικόνα σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται την τελευταία πενταετία η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και αν λάβει κανείς υπόψη ότι μεσολάβησε και η περίοδος της πανδημίας, που «πάγωσε» προσωρινά την κτηματαγορά, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο κλάδος του Real Estate αποτελεί σταθερά μία από τις πιο κερδοφόρες επενδυτικές επιλογές τόσο για νοικοκυριά όσο και για επαγγελματίες, ενώ οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον είναι αισιόδοξες.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τους αριθμούς και τα επίσημα στοιχεία του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, της RE/MAX Ελλάς, που αριθμεί 81 γραφεία σε ολόκληρη την επικράτεια με 1.045 συμβούλους ακίνητης περιουσίας. Η ζήτηση και η δυναμική του εγχώριου Real Estate έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας τις τιμές τόσο των νεόδμητων όσο και των παλαιότερων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών σε επίπεδα συνολικής μέσης ετήσιας αύξησης άνω του 6%.

Οι λόγοι ανόδου

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχικές προβλέψεις για το 2023, αλλά και ο τουρισμός, που παραμένει σταθερά η «ατμομηχανή» και το δυνατό χαρτί της οικονομίας, οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης εξοχικών κατοικιών για ιδιοκατοίκηση ή εκμετάλλευση αλλά και στην ανάπτυξη ή εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων. Παράλληλα, η εξέλιξη της χώρας μας ως ελκυστικός πόλος έλξης επενδύσεων παγκοσμίως ισχυροποιεί σημαντικά τις θετικές προοπτικές της ελληνικής κτηματαγοράς.

Θετικά θα επηρεάσουν την αγορά του Real Estate και η αυξημένη ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα ( logistics, γραφεία, καταστήματα, πράσινα-βιοκλιματικά κτίρια) αλλά και η τάση των Ελλήνων αγοραστών να θέλουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους επιλέγοντας την «αγαπημένη» και πιο ασφαλή επένδυση: το ακίνητο.

Αύξηση τιμών – Ο «χάρτης» με τις περιοχές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου της RE/MAX Ελλάς, για το 2022 σε σύγκριση με το 2021 παρατηρείται αύξηση τιμών κατά μέσο όρο 7,8% για τα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών και για τα παλαιότερα 4,8% με σημαντικές διαφοροποιήσεις .

Ειδικότερα, στην Αττική καταγράφηκε αύξηση 6,3% το 2022 σε σύγκριση με το 2021 για μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών, ενώ για νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 9,4%.

Ειδικότερα, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας η μέση τιμή για τα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών ανήλθε το 2022 σε 3.279 ευρώ ανά τ.μ. και μεγαλύτερης ηλικίας σε 2.093 ευρώ. Στα Βόρεια Προάστια η μέση τιμή πώλησης ακινήτων ηλικίας έως 5 ετών ήταν 3.955 ευρώ ανά τ.μ. και για μεγαλύτερης ηλικίας 2.538 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Υψηλές τιμές καταγράφονται και στα Νότια προάστια με τη μέση τιμή πώλησης για νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών να ανέρχεται σε 3.676 ευρώ ανά τ.μ. και για μεγαλύτερης ηλικίας σε 2.350 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα Δυτικά προάστια οι τιμές κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα σε επίπεδα 2.212 ευρώ ανά τ.μ. και 1.300 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

Στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές του η μέση τιμή πώλησης για νεόδμητα ηλικίας έως 5 ετών διαμορφώθηκε σε 3.007 και για τα ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας σε 2.265 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αντίστοιχα στο νομό Θεσσαλονίκης, οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 2,6%, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα οι αυξήσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 2,4% και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 2.234 ευρώ ανά τ.μ. και σε 1.501 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

Πολύ υψηλότερες αυξήσεις παρατηρούνται σε αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου της RE/MAX στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ στα ακίνητα έως 5 ετών η αύξηση εκτινάχτηκε στο 11,5% με τις μέσες τιμές πώλησης να διαμορφώνονται σε 2.266 ευρώ ανά τ.μ. και 1.441 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες τιμών ακινήτων ανά τ.μ. ανά περιοχή:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακτοπλοΐα: Πόσο επιβαρύνουν τα κόστη καυσίμων και τα «τσιμπημένα» επιτόκια – Τι «δείχνει» η εικόνα της Attica Group

Υποδομές: Διαγωνισμοί, ιδιωτικοποιήσεις και συμβάσεις 14 δισ. ευρώ «μπλέκουν» (και) με τις εκλογές

ΣΔΙΤ: Νέα προκήρυξη για την «Πολιτεία Καινοτομίας» στη ΧΡΩ.ΠΕΙ – Αναμονή για τη «στέγη» της Γ.Γ. Υποδομών

gazzetta
gazzetta reader insider insider