Σ. Κόκκαλης-Intracom: Σχέδια για real estate χαρτοφυλάκιο 200 εκατ. ευρώ – Η μόχλευση του μισού δισ. και η ΑΕΕΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Κόκκαλης-Intracom: Σχέδια για real estate χαρτοφυλάκιο 200 εκατ. ευρώ – Η μόχλευση του μισού δισ. και η ΑΕΕΑΠ
Ποια θα είναι η «προίκα» της κατά 100% θυγατρικής του ομίλου, Intracom Properties. Τι αναφέρθηκε στην έκτακτη Γ.Σ. για τα σχέδια της εισηγμένης σε ακίνητα και άλλους hot κλάδους. Οι νέες εξαγορές και το ΧΑ.

Στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει, βάσει τουλάχιστον αρχικού σχεδιασμού, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της «INTRACOM PROPERTIES», της κατά 100% θυγατρικής του ομίλου Intracom, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της «μητρικής» σε εταιρεία επενδύσεων, ενώ «ανοιχτό» είναι και το θέμα της δημιουργία ΑΕΕΑΠ, όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider.gr, κίνηση πάντως που απαιτεί εμπλουτισμό του real estate «πακέτου» του γκρουπ.

Μάλιστα, υπό σκέψη είναι και το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε βάθος χρόνου. Στρατηγική της Intracom Properties είναι η επέκταση σε ακίνητα με χρήσεις εμπορικές, τουριστικές και οικιστικές, πέρα από τον κλάδο των γραφείων, ενώ ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές το μέλλον της Intradevelopment (π.χ. για πιθανότητα συγχώνευσής), η οποία συμμετέχει με 34% στην Κέκροψ.

Χτες, έγινε η έκτακτη γενική συνέλευση (είχε αναβληθεί προ εβδομάδας) με βασικό θέμα τη διάσπαση της εισηγμένης με απόσχιση του κλάδου των ακινήτων που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην Intracom καθώς και των ακινήτων που έχει μισθώσει δυνάμει σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης και σύσταση νέας εταιρείας υπό την επωνυμία «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «INTRACOM PROPERTIES», δίχως όμως την παρουσία του Σ. Κόκκαλη και άλλων στενών μελών της οικογένειας, με τον στενό συνεργάτη του επιχειρηματία, Δ. Κλώνη, να ενημερώνει τους μετόχους για τη δραστηριότητα της Intracom Properties, στην οποία περνούν ιδιόκτητα και μισθωμένα ακίνητα της holdings.

Το χαρτοφυλάκιο και τα σχέδια

Σύμφωνα με τον κ. Κλώνη, το μοντέλο λειτουργίας της νέας εταιρείας θα δώσει τη δυνατότητα της βέλτιστης εκμετάλλευσης των ακινήτων της και όχι μόνο, ενώ το γκρουπ θα προχωρήσει στην αξιοποίηση και άλλων ακινήτων που ενδεχομένως αποκτήσει η Intracom Properties, σε συνεργασία και με άλλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Κατά τον ίδιο, ο νέος real estate φορέας εκκινεί με περιουσία σχεδόν 65 εκατ. ευρώ και τα σχέδια κάνουν λόγο για «χτίσιμο» χαρτοφυλακίου αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το «πακέτο» ακινήτων της Intracom Properties αποτελείται από 6 επενδυτικά ακίνητα, σε συνολική επιφάνεια που ξεπερνά τα 88 χιλ. τ.μ., σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης που συνοδεύει το σχέδιο απόσχισης. Τρία εκ των οποίων ανήκουν στην εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα τρία τα κατέχει με μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση. Τμήμα των εν λόγω ακινήτων ιδιοχρησιμοποιείται, ενώ μέρος αυτών, εκμισθώνεται σε τρίτους ή συνδεδεμένες εταιρείες. Ανάμεσα στα ακίνητα βρίσκονται αυτοτελές κτήριο επαγγελματικών γραφείων στην περιοχή Ελληνορώσων (πάνω από 6,8 χιλ. τ.μ.) αξίας σχεδόν 14 εκατ. ευρώ, 3 γραφεία στη Λ. Κηφισίας 64 στο Μαρούσι (x;vroi εκμισθωμένοι στο Ίδρυμα Κόκκαλη, στη Sportnews και στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή), συν ένα ακόμα στην περιοχή (συνολικής αξίας σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ), βιομηχανικό ακίνητο στην Ξάνθη (σχεδόν 3 χιλ. τ.μ.) αξίας άνω των 1,5 εκατ. ευρώ και βέβαια οι εγκαταστάσεις στην Παιανία και στο Μαρκόπουλο (2 κεντρικά κτήρια συν τα οικόπεδα γύρω), επιφάνειας περίπου 27 χιλ. τ.μ. και 2,6 χιλ. τ.μ. αντίστοιχα. Οι δύο αυτές τελευταίες εγκαταστάσεις αξίζουν συνολικά 44,19 εκατ. ευρώ, με τα κεντρικά γραφεία βέβαια να αποτιμώνται σε πάνω από 38,6 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος και οι Intradevelopment - Κέκροψ

Στόχος της απόσχισης του κλάδου ακινήτων είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Διασπώμενης και των επενδυτικών ευκαιριών σε παρόμοια περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η διευκόλυνση πιθανών συνεργειών, χωρίς να διαταράσσεται η απρόσκοπτη συνέχεια της πέραν του Κλάδου επιχειρηματικής δραστηριότητας της. Επί της ουσίας, στο real estate σχήμα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι δραστηριότητες του γκρουπ στον τομέα, ενδεχομένως τα ακίνητα της εισηγμένης, αλλά και οι νέες εξαγορές στον χώρο αυτόν που, όπως λέγεται στην αγορά, δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Στο χαρτοφυλάκιο της Intracom ανήκει και μερίδιο της Intradevelopment που είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, ενώ είναι εκ των βασικών μετόχων της Κέκροψ με ποσοστό 34%, που βέβαια αντιμετωπίζει τα γνωστά δικαστικά προβλήματα για την αξιοποίηση της έκτασης (300 στρέμματα σχεδόν) στο Π. Ψυχικό. H αξία των ακινήτων που έχει στην κατοχή της μέσω της Intradevelopment φέρεται να αγγίζει από τα 60 έως τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο ραντάρ οι άλλοι τομείς

Πέραν του κλάδου ακινήτων, η Intracom Holdings έχει στο ραντάρ της κλάδους όπως η τεχνολογία, τα τυχερά παιχνίδια και η ενέργεια. Η εισηγμένη που λειτουργεί ως επενδυτική εταιρεία, διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 200 εκατομμυρίων, ποσό το οποίο μπορεί με τη μόχλευση να εξασφαλίσει «δύναμη πυρός» 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος είναι σε συζητήσεις για την πώληση της Intracom Defence σε Ισραηλινούς επενδυτές, συμφωνία που, εφόσον «κλείσει» θα ανεβάσει τα ταμειακά διαθέσιμα της Intracom στα 300 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης ότι η οικογένεια Κόκκαλη προς τα τέλη του 2022 δημιούργησε την Intracom Ventures, εταιρεία συμμετοχών με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατομμυρίων, τα οποία θα διοχετευτούν σε εταιρείες τεχνολογίας, ναυτιλίας, τουρισμού και ψυχαγωγίας, η οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνει ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intracom: Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση η απόσχιση του κλάδου ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider