Πώς να επιλέξεις τα κατάλληλα δάπεδα για το σπίτι σου: Ένας πρακτικός οδηγός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να επιλέξεις τα κατάλληλα δάπεδα για το σπίτι σου: Ένας πρακτικός οδηγός
Είτε κτίζεις, είτε ανακαινίζεις το σπίτι σου, η επιλογή δαπέδων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας.

Είτε κτίζεις, είτε ανακαινίζεις το σπίτι σου, η επιλογή δαπέδων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας. Η απόφαση που θα λάβεις σχετικά με αυτό το θέμα δεν εξαρτάται μόνο από το γούστο σου και το στυλ διακόσμησης που θα ακολουθήσεις, αλλά από μια πλειάδα παραγόντων, που περιλαμβάνουν το κόστος, τα επίπεδα υγρασίας του χώρου, την ανθεκτικότητα του υλικού κ.ά. Η ομάδα της Phaedrus Living έχει ετοιμάσει για σένα ένα πρακτικό οδηγό που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τα κατάλληλα δάπεδα για κάθε χώρο του σπιτιού σου!

Δάπεδα κατάλληλα για χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας

Σε χώρους όπως το μπάνιο, χρειάζεσαι δάπεδα που να είναι αρκετά ανθεκτικά τόσο στην υγρασία όσο και στο νερό. Προτίμησε επιλογές όπως το τσιμεντένιο δάπεδο, τα κεραμικά ή πορσελάνινα πλακάκια, ή ακόμη και τα πλακάκια βινυλίου.

Δάπεδα κατάλληλα για κατοικίδια

Αν το σπίτι δεν θα είναι μόνο δικό σου αλλά και των… τετράποδων παιδιών σου, τότε σίγουρα θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα πατώματα που θα επιλέξεις για τους χώρους όπου θα συχνάζουν, θα είναι ανθεκτικά στις γρατσουνιές. Ψάξε για κεραμικά ή πορσελάνινα πλακάκια, laminate δάπεδα με τις ανάλογες προδιαγραφές ή βινυλικό δάπεδο.

Δάπεδα κατάλληλα για κουζίνες

Η κουζίνα σου αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού, όπου συχνά-πυκνά το πάτωμα θα λεκιάζεται από λίπη, φαγητά κλπ., καθώς εσύ καταπιάνεσαι με τις γαστρονομικές σου δημιουργίες! Επομένως, καλό είναι τα δάπεδα που θα επιλέξεις για αυτό το χώρο του σπιτιού να καθαρίζονται εύκολα και να έχουν αντιολισθητικές ιδιότητες, για να μην γλιστράς καθώς κινείσαι γρήγορα στο χώρο επικεντρωμένος/η στην ετοιμασία του γεύματός σου. Μερικές καλές επιλογές περιλαμβάνουν τα κεραμικά πλακάκια, τα laminate και τα βινυλικά πατώματα.

Δάπεδα για σαλόνι και υπνοδωμάτια

Αυτοί είναι οι χώροι που θέλουμε να έχουν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα και να προκαλούν ένα αίσθημα θαλπωρής και άνεσης. Για να πετύχεις αυτή την ατμόσφαιρα, προτίμησε ξύλινα ή laminate πατώματα.

Δάπεδα κατάλληλα για DIY εγκατάσταση

Αν είσαι σε θέση να τοποθετήσεις μόνος/η σου τα πατώματα στο σπίτι σου, τότε είσαι και σε θέση να μειώσεις κατά πολύ το κόστος που θα επωμισθείς. Συνήθως, όπως μας εξηγεί η ομάδα της Phaedrus Living, τα laminate και τα βινυλικά δάπεδα είναι τα πιο εύκολα όταν πρόκειται για DIY εγκατάσταση. Από την άλλη, το να τοποθετήσεις μόνος/η σου κεραμικά ή πορσελάνινα πλακάκια αποτελεί λίγο… μεγαλύτερη πρόκληση, για δυνατούς DIYers!

Δάπεδα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση

Η συντήρηση απαιτεί και χρόνο και κόπο. Αν λοιπόν προτιμάς να έχεις στο σπίτι σου δάπεδα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση, προτίμησε ανθεκτικά βινυλικά ή laminate πατώματα. Έχε όμως υπόψη σου ότι τα δεύτερα χρειάζονται σαφώς προσοχή και εξειδικευμένα προϊόντα όσον αφορά το καθάρισμά τους. Τα ξύλινα πατώματα, από την άλλη, προσδίδουν μια μοναδική γοητεία στο χώρο, αλλά είναι αρκετά… απαιτητικά στη συντήρηση. Αν τα προτιμάς, μια καλή ιδέα είναι να προσθέσεις μικρά χαλιά πάνω τους στους πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού σου, για να περιορίσεις κάπως τις ανάγκες συντήρησής τους.

Οικονομικές και μη επιλογές δαπέδων

Αναμφίβολα, το κόστος είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες στην επιλογή δαπέδων. Στις πιο οικονομικές επιλογές θα μπορούσαμε να κατατάξουμε κάποια laminate πατώματα και ορισμένα κεραμικά και πορσελάνινα πλακάκια. Ανεβαίνοντας πιο πάνω στη… σκάλα του κόστους, θα βρεις πιο ψηλής ποιότητας laminate δάπεδα, ορισμένα ξύλινα πατώματα και καλής ποιότητας βινυλικά δάπεδα. Τέλος, σύμφωνα με την ομάδα της Phaedrus Living, στην κορυφή της σκάλας, θα συναντήσεις πιο ψηλής ποιότητας ή και πιο σπάνια ξύλινα δάπεδα, αλλά και πολυτελή laminate και βινυλικά πατώματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider