Knight Frank: Πώς κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα - Εκτινάχθηκαν στην Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Knight Frank: Πώς κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα - Εκτινάχθηκαν στην Τουρκία
Ως προς την Ελλάδα, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με ρυθμούς 8,6% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταλαμβάνοντας την 29η θέση σε όρους ονομαστικής αύξησης.

Αντίθετα ως προς τις εκτιμήσεις της πολυεθνικής εταιρείας Knight Frank κινήθηκαν σε διεθνή βάση οι τιμές των κατοικιών, καθώς αν και αναμένονταν μια σημαντική επιβράδυνση κατά το δεύτερο τρίμηνο τόσο ως προς τη συνολική απόδοση του δείκτη όσο και σε σχέση με τον αριθμό των χωρών, (με πτώση των τιμών σε ετήσιους όρους) το real estate συνέχισε να επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές σε αυτό το ιδιαίτερα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον.

Έτσι, οι τιμές αυξήθηκαν διεθνώς κατά 10% ετησίως, έναντι 10,9% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ 51 από τις 56 χώρες και περιοχές που παρακολουθεί η Knight Frank συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση στις τιμές των κατοικιών σε ετήσια βάση «παρά τα σύννεφα ή μάλλον τις καταιγίδες που διαφαίνονται στον οικονομικό ορίζοντα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Kate Everett-Allen.

Πώς κινήθηκε η Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με ρυθμό 8,6% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταλαμβάνοντας την 29η θέση σε όρους ονομαστικής αύξησης. Με την προσαρμογή του πληθωρισμού, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών εμφανίζουν μια οριακή μείωση, της τάξεως του 0,2%.

Από την άλλη, ως προς τις περιοχές που εξετάζει ο ηγέτης στο χώρο του real estate, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν στην Αθήνα κατά 9,8% (68η θέση έναντι 150 περιοχών παγκοσμίως) και κατά 8,4% στη Θεσσαλονίκη (81η θέση) για το δεύτερο τρίμηνο του έτους (σε ετήσια βάση).

Εξάλλου, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις παρά την κρίση στην Ουκρανία. Η Σλοβακία (26%), η Τσεχία (24%), η Εσθονία (21%), η Ουγγαρία (20%), η Λετονία (17%) και η Σλοβενία (17%) βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα αυτό το τρίμηνο.

Knight Frank

Εκτινάχθηκαν οι τιμές στην Τουρκία

Η Τουρκία καταλαμβάνει την πρώτη θέση καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 160,6% για το δεύτερο τρίμηνο και σε πραγματικούς όρους κατά 45,9%. Με τον πληθωρισμό σε υψηλό 24 ετών, σχεδόν στο 80% (έλλειψη προσφοράς εξαιτίας και του υψηλότερου κόστους κατασκευής) και με τα επιτόκια να κατευθύνονται προς τα κάτω αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί έτι περαιτέρω, σημειώνει η Knight Frank.

Κάπως έτσι, η Κωνσταντινούπολη (+184,9%), η Άγκυρα (165,4%) και η Σμύρνη (150,9%) διαμορφώνουν την τριάδα της κορυφής στον πίνακα της Knight Frank, με το Μαϊάμι να απέχει αρκετά, καταγράφοντας μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 34% αλλά να αποτελεί την πόλη με τις κορυφαίες επιδόσεις στις ΗΠΑ.

Συμπληρωματικά σε αυτό, η αγορά ακινήτων και κατοικίας των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική και βρίσκεται πλέον στην έκτη θέση με ετήσια αύξηση 21%, αλλά η επιβράδυνση είναι πλέον ορατή. Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων οδήγησαν σε νέα πτώση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών τον Ιούλιο, οι οποίες έχουν πλέον υποχωρήσει κατά 26% από το υψηλότερο σημείο τους τον Ιανουάριο.

Knight Frank

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider