Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο
Η διπλωματική «μάχη» δεν προοιωνίζεται εύκολη για την Άγκυρα, καθώς αρκετές χώρες στέκονται απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση.

Μετά την ανταλλαγή δηλώσεων κι ανακοινώσεων Αθήνα και Άγκυρα στρέφουν τα βλέμματά τους στην επετειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο που ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο. Ο Πρωθυπουργός ακολουθεί τη στρατηγική της διεθνοποίησης του ζητήματος και θα επιδιώξει μια καθαρή θέση της συμμαχίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ στη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο θα έχει γεύμα εργασίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η διπλωματική μάχη πάντως που θα δοθεί στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν προοιωνίζεται εύκολη για την Άγκυρα, καθώς αρκετές χώρες στέκονται απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αθήνας.

Εκτός της Ελλάδας, οι χώρες αυτές είναι η Εσθονία, η Γαλλία, η Λετονία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Λιθουανία. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να διαμηνύσει στους σύμμαχους ότι δεν χωρεί πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι της εντεινόμενης προκλητικής στάσης της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, ενώ επισκέφθηκε και τη Ρώμη οπού συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, γεγονός που σημαίνει πως έχει γίνει προεργασία σε ανώτατο επίπεδο. Παράλληλα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία έχουν τους δικούς τους λογούς αντιπαράθεσης, καθώς η Άγκυρα μπλοκάρει την αμυντική τους αναβάθμιση, ζητώντας ως αντάλλαγμα την υποστήριξη της συμμαχίας έναντι της πολιτικής της στην Συρία. Με τα δεδομένα αυτά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται απομονωμένος, καθώς ο μόνος ο οποίος αναμένεται να σταθεί στο πλευρό του είναι ο Βίκτορ Όρμπαν. Ερντογάν και Όρμπαν έχουν διαμορφώσει προσωπικές σχέσεις, ενώ η Ουγγαρία έχει ιδιαίτερα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία. «Μπαλαντέρ» σε όλα αυτά είναι η επαμφοτερίζουσα στάση των ΗΠΑ η οποία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σημειώνεται ότι της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου θα προηγηθεί άλλη την Τετάρτη με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Λονδίνο. Ο κ. Τραμπ θα παραθέσει γεύμα στους ηγέτες ενός κλειστού γκρουπ χωρών, δηλαδή όσων δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Την ημέρα της Συνόδου αναμένονται σύντομες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και με ευρωπαίους ομολόγους του όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ έως στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Τις τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να θέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, διάδοχο της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.

Η αντιπολίτευση ζητά σύγκληση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής

Χθες ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τηλεφωνικά στελέχη της αντιπολίτευσης για το ταξίδι του στην Αίγυπτο, αλλά και τις συνολικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής ώστε να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. «Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να συζητηθούν όλα αυτά και να σταματήσει η στρατηγική της αδράνειας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και η στρατηγική του κατευνασμού των γειτόνων μας», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ώστε όπως είπε, «η Ελλάδα να αντιδράσει με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Η κυβέρνηση δια μέσου του υπουργού Εξωτερικών απάντησε πάντως ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, που δεν υπάρχει κάποια κρίση, δεν τίθεται ζήτημα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider