Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα μαζί του, ότι η Μόσχα δεν θα υποχωρήσει από τους στόχους της στην Ουκρανία, αλλά ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρτι Ουσακόφ.
Αυτή ήταν η έκτη τηλεφωνική επαφή των δύο ηγετών αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο. Κράτησε περίπου μία ώρα και ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ την χαρακτήρισε «ειλικρινή».
Σε μια ευρεία συζήτηση, ο Τραμπ έθεσε το ζήτημα του γρήγορου τερματισμού του πολέμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.
Για την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι η Ρωσία «εξακολουθεί να αναζητά μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Ουσακόφ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Ο Ρώσος πρόεδρος «υπογράμμισε τη βούληση της ρωσικής πλευράς να συνεχίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φιλοξενήθηκαν οι δύο γύροι συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με πενιχρά αποτελέσματα.
«Ο πρόεδρός μας είπε επίσης ότι η Ρωσία επιμένει στους στόχους της, δηλαδή την εξάλειψη των βαθύτερων, γνωστών αιτιών, που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση», συνέχισε ο Ουσακόφ. «Και η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει από τους στόχους της», πρόσθεσε.
Η Ρωσία ζητά κυρίως από την Ουκρανία να παραχωρήσει τέσσερις επαρχίες, που σήμερα ελέγχονται εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς επίσης και την Κριμαία, που την προσάρτησε το 2014. Το δεύτερο βασικό αίτημα είναι να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο όροι κρίνονται απαράδεκτοι από το Κίεβο.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά ότι η Μόσχα παραμένει επικεντρωμένη στην εξάλειψη των «βαθύτερων αιτιών», όπως τις αποκαλεί, της σύγκρουσης, η οποία διανύει τον τέταρτο χρόνο της.
Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή
Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν επίσης για τη Μέση Ανατολή και ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας διευθέτησης «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα» της διένεξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν επίσης το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση μιας σειράς πολύ υποσχόμενων οικονομικών σχεδίων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της διαστημικής έρευνας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ