To μήνυμα πως «ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», απέστειλαν πηγές από τη Μόσχα που επικαλείται το Reuters, το οποίο αποκαλύπτει τους όρους του Ρώσου προέδρου για ειρήνη στην Ουκρανία. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους θέλει «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να μην διευρυνθεί το ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, με επίσημο αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Παράλληλα, ζητά την υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας από το Κίεβο, την άρση δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, τη διευθέτηση του θέματος των παγωμένων ρωσικών assets στη Δύση αλλά και θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Αν ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία με τους όρους του, θα επιδιώξει να δείξει σε Ουκρανούς και Ευρωπαίους με στρατιωτικές νίκες ότι «η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμη πιο επώδυνη» τονίζουν οι κύκλοι.
Πούτιν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίσει τις «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης: την «υπαρξιακή απειλή» που εγκυμονεί για τη Ρωσία η διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με την δυτική στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Το Κίεβο δεν θέλει να παραχωρηθεί στη Ρωσία δικαίωμα βέτο στις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ενώ χρειάζεται Δύση μια ισχυρή εγγύηση ασφαλείας από Δύση, για αποτροπή μελλοντική ρωσική επίθεση.
«Σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ ότι ο Πούτιν “παίζει με τη φωτιά”», δόθηκε στο μεταξύ απάντηση από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Το μόνο πραγματικά κακό πράγμα» για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε είναι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος κι ελπίζω ο Τραμπ να το καταλάβει αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αφού μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για περισσότερες από δύο ώρες την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Ουκρανία στη βάση μνημονίου θα καθόριζε το περίγραμμα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος για κατάπαυση του πυρός. Το μνημόνιο παραμένει υπό σύνταξη σύμφωνα με το Κρεμλίνο, χωρίς εκτίμηση για πόσο χρόνο θα χρειαστεί ακόμη.