Στο δεύτερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει ο Economist μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Κατά την ομιλία του ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Ο καθοριστικός ρόλος τους στην οικονομική και κοινωνική δομή, τις καθιστά βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας και κλειδί για κάθε μετάβαση σε πιο δυναμικά πρότυπα ανάπτυξης τόνισε. Ο υφυπουργός ξεκίνησε αναφερόμενος στην συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σχέση ανταγωνιστικότητας και συνοχής και πώς αυτή επηρεάζει τις προς χρηματοδότηση πολιτικές, τη φορά της οικονομίας και βέβαια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας με πολύ υψηλά ποσοστά, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και προσέθεσε: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της τοπικής ανάπτυξης, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις προάγουν την τεχνολογική καινοτομία και την παραγωγικότητα. Η παρουσία των ΜμΕ στην οικονομία της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε τρεις άξονες: ως ποσοστό στο σύνολο των επιχειρήσεων, στην απασχόληση εργαζομένων και στην προστιθέμενη αξία. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στην Ελλάδα είναι η δυναμική των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 46,8% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα. Η ταχεία ανάπτυξή τους αποδεικνύει το τεράστιο δυναμικό που κρύβουν για την οικονομική ανάκαμψη και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνέχισε, η κυβέρνηση εκπονεί την Εθνική Στρατηγική για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, την οποία συνδιαμορφώνει με τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας με βάση τις ιδιαιτερότητες, τη δομή και τις πραγματικές ανάγκες κάθε τοπικής οικονομίας. Η εκπόνηση της στρατηγικής βασίζεται αφενός στην επεξεργασία όλων των επίσημων στοιχείων των τοπικών οικονομιών και αφετέρου στον εκτενή κοινωνικό διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους αιρετούς της, συμπεριλαμβανομένων των Επιμελητηρίων.
Το Σχέδιο που θέτει σε υλοποίηση η κυβέρνηση είναι ευημερίας και αποκέντρωσης. Επενδύει στην περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και επιδιώκει την ευημερία των τοπικών οικονομιών ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για ουσιαστική αποκέντρωση ανθρώπινου κεφαλαίου και οικογενειών. Παράλληλα, σημείωσε: «Στοχεύουμε να καταστεί εφικτό όσοι πολίτες κατοικούν στην περιφέρεια, ιδίως σε απομακρυσμένα μέρη, να μπορούν να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους - εφόσον το επιθυμούν». Ενώ η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί κεντρικό στοιχείο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση τους, μέσω από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που περιλαμβάνει ταμείο δανείων με επιδότηση επιτοκίου, ταμείο εγγυοδοσίας και για πρώτη φορά ταμείο μικροπιστώσεων. Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια λογική επιδότησης απλώς της υπάρχουσας κατάστασής τους, διευκρίνισε δε, αντίθετα, «με τη διαμόρφωση σωστού περιβάλλοντος, υποδομών που εκτείνονται και πέρα από την επιχειρηματικότητα, και με στοχευμένες χρηματοδοτήσεις κινητροδότησης, στοχεύουμε να αναπτυχθεί τοπική δυναμική ανάλογα με το προφίλ κάθε οικονομίας.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς αριθμοί σε στατιστικούς πίνακες. Είναι ο παλμός των τοπικών κοινωνιών, η κινητήρια δύναμη που συγκρατεί τις περιφέρειες και μπορεί να τις μετατρέψει σε δυναμικούς πόλους ανάπτυξης. Κάθε μικρή βιοτεχνία στη Θεσσαλία, κάθε οικογενειακή επιχείρηση στην Κρήτη, κάθε καινοτόμο startup στη Μακεδονία, συμβάλλει στην οικοδόμηση της ανταγωνιστικότητας της περιφέρειάς του. Αυτές οι επιχειρήσεις βιώνουν τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, και δημιουργούν εκείνες τις εξειδικευμένες αλυσίδες αξίας που καθιστούν κάθε περιφέρεια μοναδική και ανταγωνιστική».
Πέρα από την οικονομική διάσταση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι φορείς κοινωνικής συνοχής. Προσφέρουν εργασία στους συντοπίτες τους, στηρίζουν τοπικούς προμηθευτές, συμμετέχουν στην κοινοτική ζωή. Είναι αυτές που κρατούν ζωντανούς τους παραδοσιακούς οικισμούς, που δίνουν λόγο ύπαρξης στις μικρές πόλεις και τα χωριά μας. Το οικοσύστημα που δημιουργούν οι ΜμΕ δεν είναι μόνο πηγή εισοδήματος - είναι πηγή κοινωνικών δεσμών και πολιτισμικής συνέχειας.
«Το όραμά μας είναι μια χώρα όπου κάθε περιφέρεια έχει τη δική της ταυτότητα, την δική της δυναμική, τις δικές της ευκαιρίες. Μια χώρα όπου η ανάπτυξη δεν σημαίνει εγκατάλειψη της παραδοσιακής δομής της οικονομίας αλλά υποβοήθησή της να προσαρμοστεί και να ανθίσει στη σύγχρονη εποχή. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι φορείς ανθεκτικότητας και κοινωνικής συνοχής. Είναι το κλειδί για μια Ελλάδα ανταγωνιστική, που αναπτύσσεται αρμονικά, που σέβεται το περιβάλλον της, που προσφέρει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της, όπου και αν επιλέξουν να ζήσουν. Ταυτόχρονα, όμως είναι και μοχλοί κοινωνικής κινητικότητας. Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο μιας αντίληψης ότι η μικρή επιχείρηση θα παραμείνει μικρή. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, χρηματοδοτικά εργαλεία και πρόσβαση σε προσιτό τραπεζικό δανεισμό, απλοποιήσεις και κίνητρα», κατέληξε ο Θ. Κοντογεώργης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ